Ліягона
Зміцнювати відчуття миру в стосунках
Квітень 2024


Лише в цифровому форматі

Зміцнювати відчуття миру в стосунках

“Йдучи за Князем миру, ми станемо Його миротворцями”1.

Зображення
Ісус Христос

Перед стражданням в Гефсиманії Ісус Христос утішав Своїх учнів такими словами: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!” (Іван 14:27; див. також вірші 26–31).

Однією з наших цілей як послідовників Христа є наслідування Його приклада, щоб повернутися до нашого Небесного Батька і жити з Ним вічно.

Христос бажав допомогти іншим відчувати мир. Як ми можемо підтримувати мир у наших стосунках?

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Мої дорогі брати і сестри, якщо ми будемо прагнути розвивати якості, подібні до Спасителевих, ми зможемо стати тими, хто поширює у світі Його мир, відповідно до встановленого Ним Самим зразка”2.

Розвиток якостей, притаманних Христу, є одним зі способів знайти мир у стосунках з іншими та собою. Ось кілька прикладів того, як Ісус Христос завдяки Своїм якостям поширював Свій мир.

Милосердя і любов

Після того як пройшло чотири дні зі смерті Лазаря, Ісус прийшов до сповнених горя Марії і Марти. Хоча Він знав, що незабаром воскресить Лазаря, все ж, маючи велике співчуття до сестер, “заплакав Ісус” (Іван 11:35). Він показав великий приклад того, що означає діяти з чистою любов’ю і мати бажання “сумувати з тими, хто сумує” (Мосія 18:9).

Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Чиста любов Христа — ось що є відповіддю на суперечки, які непокоять нас сьогодні. Милосердя стимулює нас “нести тягарі один одного” [Мосія 18:8], а не звалювати тягарі один на одного. Чиста любов Христа дозволяє нам “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” [Мосія 18:9] — особливо в напружених ситуаціях. Милосердя дозволяє нам продемонструвати, як чоловіки і жінки Христа говорять і діють — особливо під вогнем”3.

У якій би ситуації ми не знаходилися, ми можемо ставитися до себе та до інших як до дітей Бога. Хоча ми не можемо досконало розуміти через що проходять інші люди або наше розуміння може відрізнятися від їхнього, все ж ми можемо продовжувати любити їх і служити їм з Христовим милосердям і співчуттям.

Прощення

Поки Христос страждав на хресті безпосередньо перед Своєю смертю, Він сказав про тих, хто розпинав Його: “Отче, відпусти їм, — бо не знають, що чинять вони!” (Лука 23:34).

В житті нам можуть завдати болю інші люди. Іноді ми самі завдаємо іншим болю. Якщо не звертати уваги на ці болючі події, вони можуть зашкодити нашим стосункам. Через Спокуту Ісуса Христа ми можемо отримати силу, щоб мати терпіння простити або прагнути отримати прощення. Якщо ми будемо так робити, то і ми, й інші зможемо відчути мир і любов, які дає Христос, та ділитися ними.

Президент Нельсон навчав: “Прощення — це не одноразова подія, а постійний процес, що вимагає терпіння, співчуття і розуміння. Не завжди легко прощати тих, хто скривдив вас. Ви можете отримувати силу від Ісуса Христа… Я закликаю вас пам’ятати про принцип сімдесяти разів по сім і прощати тих, хто заподіяв вам шкоду. Якщо ви будете робити так, Ісус Христос звільнить вас від гніву, обурення та болю. Князь миру принесе вам мир”4.

Важливо пам’ятати, особливо у випадках жорстокого поводження, що “прощати — не означає забувати образу, яка колись сталася, або робити вигляд, ніби її ніколи не було. Це не означає, що ми дозволяємо жорстокому поводженню продовжуватися. Це не означає, що всі стосунки можуть бути зціленими. І це не означає, що кривдник не понесе відповідальності за свої дії. Це означає, що Спаситель може допомогти відпустити минулі образи”5.

Працюючи над розвитком якостей, притаманних Христу, ми можемо використовувати їх для зміцнення миру в наших стосунках.

Президент Нельсон сказав:

“Йдучи за Князем миру, ми станемо Його миротворцями…

Якщо ви серйозно збираєтеся допомагати у збиранні Ізраїля і встановлювати стосунки, які триватимуть вічно, то зараз настав час позбутися гіркоти. Зараз — час перестати наполягати, що буде або по-вашому, або ніяк. Зараз — час припинити робити те, що змушує інших ходити неначе по яєчній шкаралупі через страх зробити щось не так. Зараз — час поховати вашу зброю війни [див. Алма 24:19; 25:14]. Якщо у вашому лексиконі повно образливих слів і звинувачень, зараз — час, щоб позбутися їх [див. 1 Коринтянам 13:11]. Ви підніметеся як духовно сильні Христові чоловіки і жінки”7.

Ставши миротворцями, ми можемо бачити, як інші пожинають благословення, що йдуть від Князя миру, нашого Спасителя Ісуса Христа.