Ліягона
3 аспекти стосунків, яких ми навчаємося від Христа
Квітень 2024


“3 аспекти стосунків, яких ми навчаємося від Христа”, Ліягона, квіт. 2024.

Дорослій молоді

3 аспекти стосунків, яких ми навчаємося від Христа

Розвиваючи й поглиблюючи стосунки з іншими людьми, ми отримаємо більше задоволення й радості.

Зображення
Ісус Христос відвідує нефійців

Христос відвідує нефійців, художниця Мінерва Тейчерт

Чи ви коли-небудь замислювалися над тим, як Ісус Христос розвивав стосунки з людьми? Подумайте про це. Він завжди звертав увагу на людей навколо Нього (див. Лука 8:43–48; 19:2–10; Іван 1:47–50). Він завжди співчував людям (див. Іван 11:31–36). Він допомагав їм і намагався підняти їхні тягарі (див. Лука 8:26–36; Іван 5:5–9).

Навіть у Книзі Мормона описано, що Ісус Христос фізично прийшов до нефійців і запросив їх підходити до Нього “один за одним” (3 Нефій 11:15).

Допомагати, священнослужити і виявляти співчуття іншим — це невід’ємні риси того, Ким був Христос. І завдяки Йому ми маємо приклад для наслідування, коли самі намагаємося розвивати стосунки з людьми, які нас оточують. Ось три аспекти встановлення вічних стосунків, які ми можемо засвоїти завдяки прикладу Ісуса Христа:

Зображення
Христос і жінка, схоплена у перелюбі

“Не засуджую і Я тебе”, художниця Ева Тімоті

1. Стосунки благословляють нас зараз і в наступному житті

Ніхто не хоче бути самотнім. Серед найважливішого, що ми можемо робити на землі — це розвивати стосунки, які будуть для нас підтримкою на різних етапах життя й допомагатимуть витерпіти до кінця.

Президент Дітер Ф. Ухтдорф, який у той час служив другим радником у Першому Президентстві, навчав, що “коли ми простираємо руки і відкриваємо свої серця іншим людям, виявляючи їм Христову любов, з нами відбувається щось чудове. Наш дух зцілюється, очищується і зміцнюється. Ми стаємо щасливішими, більш спокійними й більш сприйнятливими до спонукань Святого Духа”1.

Наші стосунки не лише благословлять нас на землі, але також відіграють важливу роль, допомагаючи нам сягнути піднесення.

Служачи територіальним сімдесятником, старійшина Кевін Дж Вортен сказав: “Одна з цілей нашого земного існування… це розвиток навичок і якостей, необхідних для встановлення довготривалих радісних стосунків”2.

Христос хоче, щоб ми були на небесах разом з Ним. Він сказав: “А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви” (Іван 14:3). Ми можемо наслідувати Його приклад, розвиваючи стосунки, які ми зможемо мати на небесах. Зі статтей рубрики Gospel Topics ми дізнаємося, що “члени Церкви уявляють піднесення не стільки за допомогою образів або того, що вони отримають, але більше за характером стосунків, які вони мають зараз і того, як ці стосунки можна покращити й піднести на вищий рівень”3.

Замість того, щоб думати, що ми крокуємо життям на самоті, ми побачимо, що наші стосунки можуть стати фортецею безпеки й затишку. Наслідуючи приклад Ісуса Христа в зміцненні стосунків з людьми, ми здобудемо більше щастя й радості в цьому житті й у прийдешньому.

Зображення
Ісус і Його апостоли на Останній вечері.

На спомин про Мене, художник Уолтер Рейн

2. Стосунки варті наших зусиль

Якщо ви бачите, що встановлення стосунків вимагає певних зусиль, ви не самотні.

Старійшина Вортен сказав: “Позитивні вічні стосунки не встановлюються без зусиль. Аби по-справжньому любити інших, нам необхідно більше відкриватися людям. Наша любов і турбота про людей означає, що на нас впливатимуть їхні вчинки і обставини таким чином, що це завдаватиме нам душевних переживань… Але результат вартий ціни”4.

Щось хороше не приходить легко, і це поширюється на стосунки, які Спаситель розвиває з нами за допомогою Його викупительної жертви. Він визнавав, що пережитий Ним біль був вартим того. Його велика любов до нас спонукала Його йти вперед навіть тоді, коли Він запитував чи немає іншого способу (див. Матвій 26:39).

3. Христос нам допоможе

Ви можете думати: “Я знаю, що стосунки є дуже важливими! Але мені важко заводити друзів”.

Христос це розуміє. Він знає, як важко буває спілкуватися, і які страхи у нас іноді виникають, коли ми намагаємося спілкуватися з іншими, особливо в світі, який все більше оцифровується.

Він пообіцяв: “Достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них” (Етер 12:27).

Христос допоможе нам, якщо ми маємо сприйнятливе серце. І, якщо ми наслідуємо Його приклад, то маємо обіцяння, що в кінці ми будемо “такими, як Він” (Мороній 7:48), а це означає, що ми станемо більш милосердними і будемо розвивати глибокі стосунки, як і Він це робив.

Шукаючи Його, ми побачимо, що навколо нас є багато можливостей встановити прекрасні стосунки і зв’язки з іншими людьми.

Зображення
Марія слухає Ісуса Христа

Марія слухала слова Його, художник Уолтер Рейн