2010
Як знайти себе у сні Легія
Серпень 2010 року


Як знайти себе у сні Легія

З виступу на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга, що відбувся 16 січня 2007 року. Повний текст англійською мовою можна знайти на сайті http://speeches.byu.edu.

Сон Легія містить у собі все, що необхідно зрозуміти святому останніх днів про випробування, яким є земне життя.

Зображення
President Boyd K. Packer

Я попросив Відділ ведення церковних записів надати дані про те, скільки в Церкві нараховується молоді студентського віку. Ось яку відповідь я отримав: 1974001.

“Добре,—подумав я собі.— Я звертатимуся до того одного”.

Моє студентське життя почалося відразу після закінчення Другої світової війни. Більшість хлопців у моїй групі нещодавно повернулися з військової служби. Загалом, ми були більш зрілими, ніж студенти сьогодення. Ми пройшли війну і принесли з собою багато спогадів. Деякі з них ми хотіли зберігати, а інші хотіли б забути. Ми були більш серйозні й набагато менше уваги приділяли розвагам та іграм, ніж сучасні студенти. Ми хотіли добитися успіху в житті й знали, що освіта є ключем до цього.

Все, чим ми займалися на війні,—це руйнування. У цьому полягає суть війни. Нас надихала така благородна чеснота, як патріотизм. Займатися руйнацією і не зруйнувати себе духовно чи морально—у цьому й полягало випробування життя.

Ви також живете в часи війни—духовної війни, яка ніколи не закінчується. Війна сама по собі переважає в усіх людських стосунках. Ваш світ на війні втратив свою невинність. Усе грубе і негідне вважається прийнятним для відображення в кіно, виставах, музиці або розмовах. Здається, що світ перевернувся догори дном. (Див. 2 Петра 2).

Дотримання норм, гідна поведінка, благородство і повага до авторитетів зазнають глузувань. Скромність і акуратність поступаються незграбності й неохайності в одязі та зовнішньому вигляді. Правила чесності й цілістності, а також основні норми моралі ігноруються. Розмови не обходяться без грубої лайки. Це спостерігається в мистецтві, літературі, театрі й розвагах. Замість того, щоб ставати вишуканими, вони стають грубими. (Див. 1 Tимофію 4:1–3; 2 Tимофію 3:1–9.)

Майже кожного дня вам необхідно приймати рішення, чи будете ви триматися цих тенденцій. Попереду у вас багато перевірок.

Тримайтеся за жезл

У книзі 1 Нефій 8 прочитайте про сон Легія. Він каже своїй сім’ї: “Знайте, снився мені сон; або, іншими словами, я мав видіння” (1 Нефій 8:2).

Ви можете подумати, що сон або видіння Легія не мають до вас особливого відношення, але це не так. Ви—в тому сні. Усі ми там.

Нефій сказав: “[Усі писання можна застосовувати] до нас, щоб були вони нам на користь і в науку” (1 Нефій 19:23).

Сон або видіння Легія про жезл із заліза містить в собі все, що святому останніх днів необхідно зрозуміти про випробування, яким є життя.

Легій бачив:

Уважно прочитайте сон або видіння. Потім перечитайте його знову.

Якщо ви тримаєтеся за цей жезл, то відчуєте шлях, яким потрібно йти вперед, за допомогою дару Святого Духа, даного вам під час конфірмації у члени Церкви. Святий Дух втішатиме вас. Ви зможете відчути вплив ангелів, як це було з Нефієм, і відчути, яким шляхом іти по життю.

Книга Мормона була моїм жезлом.

Легій бачив великі натовпи людей, які “проштовхувалися” до дерева (1 Нефій 8:21).

У великій і просторій будівлі було “повно людей, старих і молодих, чоловіків і жінок; і були вони вдягнені надзвичайно красиво; і вони насміхалися і показували пальцями на тих, хто підійшов і куштував плід цього дерева” (1 Нефій 8:27).

Одне слово в цьому сні чи видінні повинно мати особливе значення для молодих святих останніх днів. Це слово після. Саме після того як люди знайшли дерево, вони засоромилися, і через глузування світу вони відступилися.

“І після того, як вони скуштували цей плід, їм стало соромно перед тими, хто насміхався з них; і вони відступилися на заборонені дороги і зникли. …

Але й було багато людей, які увійшли-таки до тієї незвичайної будівлі. І увійшовши до тієї будівлі, вони показували пальцем презирства на мене і також на тих, хто скуштував цей плід”. То й було перевіркою. Потім Легій каже: “Але ми не зважали на них” (1 Нефій 8:28, 33; курсив додано). І то була відповідь.

Нефій, син Легія, писав:

“Я, Нефій, також захотів побачити, і почути, і пізнати все те, силою Святого Духа, яка є дар Божий усім тим, хто старанно шукає Його. …

Бо той, хто старанно шукає, знайде; і таємниці Бога відкриються перед ними, силою Святого Духа, як в ці часи, так і в часи давнини, і як в часи давнини, так і в ті часи, які ще прийдуть; отже, путь Господа є один вічний круг” (1 Нефій 10:17, 19).

Увесь символізм Легієвого сну було пояснено його синові Нефію, а Нефій записав його.

Під час хрищення і конфірмації ви взялися за жезл із заліза. Але це не є гарантією безпеки. Саме після того, як ви скуштуєте плід, настане випробування.

Мені пригадується мій однокурсник—дуже яскравий, гарний, вірний у Церкві, з багатьма талантами і здібностями. Він одружився з хорошою дівчиною і швидко досягнув успіху. Він почав іти на поступки, аби подобатися світові й людям навколо себе. Ці люди зваблювали його ходити своїми шляхами, які є шляхами світу.

Іноді це якась незначна річ, яка стосується зовнішнього вигляду або одягу, наприклад, якщо дівчина безперестанку куйовдить своє волосся, щоб воно виглядало так, ніби його не розчісували, або якщо юнак одягає незграбний одяг, намагаючись виглядати стильним.

У якихось незначних речах мій однокурсник не так міцно став триматися за жезл із заліза. Його дружина однією рукою трималася за жезл, а іншою за нього. Зрештою він вислизнув від неї, а потім випустив і жезл. Як було передречено у сні або видінні Легія, він відійшов на заборонені шляхи і загубився.

Головним чином завдяки телебаченню ми не просто дивимося на цю велику і простору будівлю, ми, в дійсності, живемо в ній. Така доля цього покоління. Ви живете у великій і просторій будівлі.

Хто написав це неймовірне видіння? В Біблії немає нічого подібного до нього. Чи Джозеф Сміт вигадав його? Чи він написав Книгу Мормона? У це ще важче повірити, ніж у розповідь про ангелів і золоті пластини. Джозефу Сміту було лише 24 роки, коли було опубліковано Книгу Мормона.

Ви будете в безпеці, якщо у зовнішньому вигляді, стилі одягу та вчинках будете подібні до звичайного святого останніх днів: скромно одягатися, відвідувати збори, сплачувати десятину, причащатися, шанувати священство, шанувати батьків, іти за провідниками, читати Писання, вивчати Книгу Мормона і молитися—завжди молитися. Небачена сила буде тримати вашу руку, якщо ви триматиметеся за жезл із заліза.

Чи вирішить це всі ваші проблеми? Звичайно ж ні! Це суперечило б меті вашого приходу в земне життя. Однак це дасть вам міцну основу, на якій ви будете будувати своє життя (див. Геламан 5:12).

Імла темряви час від часу огортатиме вас настільки, що ви не зможете бачити свій шлях навіть на крок уперед. Ви не зможете чітко бачити. Але завдяки дару Святого Духа ви зможете відчувати дорогу, якою слід іти по життю. Ухопіться за жезл із заліза і не випускайте його. (Див. 3 Нефій 18:25; УЗ 9:8).

Час духовної війни

Ми живемо в часи духовної війни, яка ніколи не скінчиться. Мороній застерігав нас, що таємні змови, започатковані Ґадіантоном, “є серед усіх людей. …

Ось чому, о ви, Іновірці [а слово Іновірці в тому місці Книги Мормона стосується і нас у нашому поколінні], за мудрістю Бога, все це було показано вам, щоб з допомогою цього ви могли покаятися у своїх гріхах і не дозволити, щоб над вами взяли верх ці смертоносні змови…

Ось чому Господь наказує вам, що коли ви побачите, що це відбувається серед вас, щоб ви прокинулися до відчуття вашого жахливого становища через цю таємну змову, яка буде серед вас” (Етер 8:20, 23–24).

Атеїсти і агностики зневіру перетворили на свою релігію і сьогодні, як ніколи раніше, згуртовуються в нападках на віру та релігію. Тепер вони мають свої організації, прагнуть політичної влади. Ви багато почуєте про них і від них. Більшість їхніх нападок—це опосередковане глузування з віруючих і релігії.

Такі собі Шереми, Негори і Коригори живуть серед нас у цей час (див. Кн. Якова 7:1–21; Aлма 1:1–15; 30:6–60). Їхні доводи не дуже відрізняються від тих, що описані у Книзі Мормона.

Ви, молоді люди, зустрінете багато всього, що стане випробуванням вашої сміливості й перевіркою вашої віри. Не завжди глузування лунатимуть поза Церквою. Хочу повторити: не завжди глузування лунатимуть поза Церквою. Будьте обережними, щоб не потрапити до категорії глузіїв.

Господь пообіцяв: “Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся” (УЗ 38:30).

Навіть Мороній стикався з такою ж проблемою. Через свою слабкість у письмі він казав:

“Я боюся, що Іновірці будуть насміхатися з наших слів”.

[Господь відповів йому:] “Дурні насміхаються, але вони будуть плакати; а Моєї благодаті вистачить для лагідних, щоб вони не скористалися вашою слабкістю;

І якщо люди прийдуть до Мене, Я покажу їм їхню слабкість. Я даю людям слабкість, щоб вони були покірними; і достатньо Моєї благодаті для всіх людей, які упокорюються переді Мною; бо якщо вони упокорюються переді Мною і мають віру в Мене, то Я вчиню так, щоб слабке стало сильним для них” (Eтер 12:25–27).

Ми втішаємося у Христі

У сні або видінні міститься “дорогоцінна перлина” (Матвій 13:46).

Легій і Нефій бачили:

Усе це вони бачили у сні чи видінні. І саме це ми спостерігаємо зараз.

А до вас, одного з двох мільйонів, я звертаюся окремо. Як і пророки та апостоли в давнину, “ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, …щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів” (2 Нефій 25:26).

“Ангели розмовляють силою Святого Духа; отже, вони промовляють слова Христа. Отже, Я кажу вам, бенкетуйте словами Христа; бо ось, слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити” (2 Нефій 32:3).

А після цього Нефій додає:

“Отже, після того, як я сказав ці слова, якщо ви не зможете зрозуміти їх, то це буде тому, що ви не питаєте і не стукаєте; отже, ви не приведені до світла, але маєте загинути в темноті.

Бо ось, знову я кажу вам, якщо ви ввійдете цим шляхом, і отримаєте Святого Духа, це покаже вам усе, що вам слід робити” (2 Нефій 32:4–5).

Підказки Святого Духа

Ви належите до незвичайного покоління, і випробування будуть постійно супроводжувати ваше життя. Учіться прислухатися до підказок Святого Духа. Це стане вашим щитом, охороною і вчителем. Ніколи не соромтеся євангельського вчення і не бентежтеся через норми, яких ми навчаємо в Церкві. Якщо ви вірні у Церкві, ви завжди будете відрізнятися від більшості світу.

У вас є перевага: ви маєте впевненість у тому, що отримаєте натхнення у всіх рішеннях. Попереду у вас багато рішень. Ці рішення пов’язані із закінченням навчання, пошуками супутника життя, пошуками роботи, місця проживання, вихованням дітей у світі, який перевернувся догори дном. Ваші діти зазнають набагато більше випробувань, ніж ми у свій час.

Відвідуючи Церкву в різних куточках світу, ми помітили, що наші молоді люди сильніші, ніж раніше. Коли я слухаю, як вони виступають на конференціях і причасних зборах, то чую, що вони цитують Писання, і я чую, що вони захищають наші норми. Я не чую цинічного глузування, притаманного тим, хто невірний або не навернений по-справжньому.

Ми головуємо над Церквою, яка нараховує понад 13 мільйонів членів і продовжує зростати. Церква поширилася по всьому світу. Тепер вона є переважно багатонаціональною. Багато членів Церкви не мають можливості здобувати вищу освіту, але вони живуть за євангелією. І як чудово, просто неймовірно бачити цих членів Церкви й бути серед них.

Коли ми думаємо про вас, молоді святі останніх днів, і про Книгу Мормона, а також про сон чи видіння Легія, ми бачимо, що в ньому містяться пророцтва, які безпосередньо можна прикласти до вашого життя. Прочитайте їх знову, починаючи з 1 Нефія 8, і прочитайте дану там пораду. У Книзі Мормона розповідається про життя після смерті: що відбувається з духом (див. Aлма 40:11–12) і що відбувається в духовному світі (див. 2 Нефій 2:29; 9:10–13). У книзі міститься все, що вам потрібно знати. Читайте її, нехай вона стане частиною вашого життя. Тоді критицизм або глузування світу, глузування тих, хто в Церкві, не зачіпатимуть вас, як вони не зачіпають нас (див. 1 Нефій 8:33). Ми просто йдемо вперед, виконуючи те, до чого нас покликано, і знаємо, що нас веде Господь.

Я молюся, щоб Господь пролив на вас благословення у вашій роботі. Я молюся, щоб Господні благословення проливалися на вас на світанку вашого життя, в якому ви знаходитеся зараз, і до вечора вашого життя, в якому зараз знаходжуся я, аби ви знали, що євангелія Ісуса Христа—істинна. У вашому житті буде багато значних, бурхливих і складних подій, ви також пізнаєте й велике натхнення та радість.

Ви кращі, ніж були ми. Я переконаний, що для подолання всього, що відбувається, і виповнення пророцтв, які було проголошено, Господь підготував особливих духів, які прийшли у цей час, аби попіклуватися про те, щоб Його Церква і царство були захищені й рухалися в цьому світі вперед. Як служитель Господа я прикликаю ці благословення на вас і свідчу, що євангелія істинна.

Ілюстрація Робіна Луча

Сон Легія, художник Грег Олсен, копіювання заборонено; фотоілюстрація Джона Люка

Ілюстрація Деніела Льюїса