2023
Брати участь у роботі зі спасіння і піднесення — нещодавні послання від пророків, апостолів та інших церковних провідників
Вересень 2023


Лише в цифровому форматі

Брати участь у роботі зі спасіння і піднесення — нещодавні послання від пророків, апостолів та інших церковних провідників

Дізнайтеся, чого церковні провідники нещодавно навчали у соціальних медіа про роботу зі спасіння і піднесення.

Зображення
жінка торкається краю Спасителевого одягу

Жінка торкається краю Спасителевого одягу, художниця Джудіт Мер

“Мета цієї доктрини і політики цієї відновленої Церкви, — сказав президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому президентстві, — підготувати Божих дітей для спасіння в целестіальному царстві [і] для піднесення в його найвищому ступені”1. Ми часто говоримо про цю роботу — роботу зі спасіння та піднесення — але що це означає?

“Якщо ми йдемо до Христа і допомагаємо іншим робити те саме, ми беремо участь у Божій роботі зі спасіння і піднесення. Ця робота направляється двома великими заповідями — любити Бога і любити своїх ближніх (див. Матвій 22:37–39)…

Робота зі спасіння і піднесення зосереджена на виконанні чотирьох божественно призначених обов’язків…

  • Живемо за євангелією Ісуса Христа.

  • Піклуємося про нужденних.

  • Запрошуємо всіх прийняти євангелію.

  • Обʼєднуємо сімʼї на вічність”2.

Подивіться, чим нещодавно поділилися церковні провідники в соціальних медіа про те, як ми можемо жити, піклуватися, запрошувати та об’єднувати.

Моліться про спрямування у допомозі нужденним

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“У цей Національний день молитви я роздумував про зміну значення фрази “думки та молитви” в нашому суспільстві. Для багатьох це все ще щире вираження співчуття і турботи. Інші ж вважають, що це — явна відсутність дій перед обличчям трагедії.

Я твердо вірю, що молитва за нужденних приємна Богові; насправді Він заповідає нам звертатися до Нього у молитві за інших! Однак це мій особистий досвід, що коли я запитую у Бога в молитві про спрямування щодо того, що я можу робити, аби служити, надихати, любити та підтримувати нужденних, Він відповідає на ці молитви, підказуючи, які конкретні і прості речі я насправді можу зробити, щоб благословити одного з Його дітей.

Я запрошую вас обдумати, як ваші думки та молитви можуть бути поштовхом для Бога надихнути та скерувати вас до проявів доброти, співчуття та щедрості. Уявіть, скільки добра ви можете зробити у світі, у своїй власній сім’ї, школі та на робочому місці. Коли ми прагнемо бути Його руками, що зцілюють та допомагають, ми певно будемо звеличувати Господа”.

Президент Рассел М. Нельсон, Фейсбук, 5 трав. 2022 р., facebook.com/russell.m.nelson

Прощайте інших та дивіться на них як на братів і сестер

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

“Отче, відпусти їм, бо не знають, що чинять вони” (Лука 23:34).

Ці слова, вимовлені Спасителем Ісусом Христом, коли Він висів на хресті, дають нам зразок для наслідування у нашому власному житті. Він вчив нас любити наших ворогів, творити добро тим, хто ненавидить нас і навіть молитися за тих, хто переслідує нас.

Коли ми вибираємо прощати інших, ми дозволяємо Господу видалити отруту з нашої душі. Ми дозволяємо Йому заспокоїти та пом’якшити наше серце, щоб ми могли бачити інших, особливо тих, хто образив нас, як дітей Бога та як наших братів і сестер.

…Я хотів би запросити вас з молитвою подумати, чи є хтось, кому вам слід пробачити чи хтось, у кого слід попросити пробачення. Я обіцяю, що Господь звільнить вас від гніву, обурення та болю. Князь миру принесе вам мир.

…Звернімося до воскреслого Господа, коли Він допомагає нам відчувати радість та чудо прощення”.

Президент Рассел М. Нельсон, Фейсбук, 2 квіт. 2023 р., facebook.com/russell.m.nelson

Діліться своїм світлом

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Як дорослий член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ви можете переживати моменти, коли думаєте, що ви можете зробити, аби вплинути на світ. Я рано зрозумів, що якщо ви хочете змінити світ, спочатку вам потрібно змінити себе.

Мені подобається досвід Гордона Б. Хінклі, коли він був молодим місіонером, і його батько сказав йому: “Забудь про себе та йди працюй”. Світові потрібні ваш ентузіазм, ваша енергія, ваша віра, ваше свідчення. Є багато способів, якими ви можете ділитися вашим світлом та зробити світ кращим…

Не важливо, який ви виберете спосіб ділитися світлом, що в вас, інші отримають користь від вашого досвіду. Ви станете ближче до Спасителя, якщо займаєтесь корисною діяльністю та служите іншим. Я обіцяю, що це змінить вас та світ на краще”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Фейсбук, 3 лют. 2023 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Знайте свої обов’язки

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Моя сім’я двічі була біженцями. Першого разу мені було лише чотири, другого — 11 років. Я згадував про це, коли мав привілей звертатися до капеланів святих останніх днів з усього світу… 

Моє серце наповнюється смутком, коли я думаю про всесвітній потік біженців і переселенців та про страждання багатьох сімей та невинних дітей. Вони — наші брати і сестри. Ми повинні усвідомлювати наші обов’язки як християн. 

Закони країни повинні виконуватися, і закони також повинні відображати нашу готовність як християн допомагати бідним і нужденним, бути готовими сумувати з ними, втішати їх, молитися з ними, щедро ділитися з ними нашими статками та можливостями, і, звичайно, бути їхніми друзями. 

Якщо ми зосередимося на служінні такого роду, це найкраще виражатиме чисту любов Христа до наших ближніх. Співчуття та чуйність, подібні до Христових, виявлені до наших ближніх, змінять нас. Вони принесуть позитивні зміни у майбутнє світу. Наше бажання та наші дії, направлені на допомогу тим, хто хворий, голодний чи в біді, принесуть мир у наше особисте життя. Це благословить ваші громади і принесе мир Христа народам світу. Тому кожен день може і повинен бути днем нового початку”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Фейсбук, 10 жовт. 2021 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Нехай любов буде вашим рушієм

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Коли справа доходить до поширення євангелії, проста схема “любити, ділитися і запрошувати” допомагає краще зосередитися на всіх аспектах Господньої роботи. Якщо ми щиро живемо за цими фундаментальними євангельськими принципами, це дозволить нам допомагати іншим прийти до Христа, укладаючи завіти й дотримуючись їх. Ми можемо навіть не усвідомлювати, що ділимося євангелією, тому що ділитися й запрошувати є природним вираженням нашої щирої любові до інших. Це просто частина нашого єства! 

Писання говорить, що “любов довготерпить” і “усе терпить” (1 Коринтянам 13:4, 7). Любов не має розкладу або терміну придатності. Коли ми ділимося й запрошуємо, керуючись любов’ю, ми не стаємо нетерплячими. Ми продовжуємо наші спроби й довіряємо Господу, простягаючи руку допомоги іншим”.

Старійшина Девід А. Беднар, Фейсбук, 2 серп. 2021 р., facebook.com/davida.bednar.

Поширювати Батьків план щастя

Зображення
Старійшина Квентін Л. Кук

“Багато з вас, хто читає це, належите до Покоління Z. Ви виросли із природним знанням інтернету, гаджетів, соціальних медіа та інших подібних технологій, для освоєння яких нам, старшому поколінню, довелося прикладати зусилля. Для вас “вподобати”, “поділитися” та “надіслати повідомлення” такі ж звичні, як і зателефонувати, постукати у двері і написати листа для поколінь до вас. Але разом з вашим величезним знанням цифрового світу навколо вас, ви володієте чимось навіть більшим — у вас є основа для того, щоб бути найуспішнішим поколінням у поширенні плану щастя нашого Небесного Батька серед усіх Його дітей. І нам потрібна ваша допомога.

Я ділюся з вами [цим] запрошенням… Пам’ятайте, ваш вибір має значення. Коли ви робите щоденний вибір слідувати прикладу Ісуса Христа, ви знайдете успіх, щастя та мету, які благословлять ваше життя у немислимий спосіб”.

Старійшина Квентін Л. Кук, Фейсбук, 26 січ. 2023 р., facebook.com/quentin.lcook.

Підготуйтеся увійти до дому Господа

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Будівництво [Монровійського Ліберійського храму] ще не почалося, але я сказав великому зібранню у Ліберії, що час особистої підготовки до храму починається зараз. 

У дні минулого люди, що готувалися до поклоніння у домі Господа, мали подумати, яке пожертвування мають зробити, щоб увійти у цей святий дім.

Проте сьогодні члени Церкви у Ліберії, як і святі останніх днів по всьому світу, повинні наслідувати приклад Ісуса Христа та приносити “скрушене серце і упокорений дух” (3 Нефій 9:20). Ті з нас, хто зосереджується на підготовці у такий спосіб, будуть святішими людьми, тому що у нас буде можливість брати участь у храмовому служінні”.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, Фейсбук, 10 бер. 2023 р., facebook.com/dtodd.christofferson.

Майте велику віру та мужність

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Я був неймовірно вражений молодими дорослими та молоддю, яких зустрів тут [у Токіо]. Японія — країна з населенням 125 мільйонів людей. Лише 1% населення — християни і менше 10% християн — члени цієї Церкви. Потрібна велика віра та мужність, щоб жити як послідовники Ісуса Христа та ділитися їхньою вірою з іншими.

Я говорив з ними про те, щоб відкрито ділитися тим, що вони вірять в Ісуса Христа і йдуть за Ним. Я висловив їм нашу любов до них і до того, ким вони є. Я сказав їм, що вони потрібні Господу, щоб зберегти відданих учнів Ісуса Христа серед цих чудових та вражаючих людей”.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, Фейсбук, 27 трав. 2022 р., facebook.com/neill.andersen.

Любіть Бога

Зображення
Старійшина Рональд А. Разбанд

Ісус Навин 22:5 викладає чотири чіткі кроки, які навчають нас, як ми можемо любити Бога, виконуючи першу велику заповідь:

  • Ходити всіма Його дорогами. Ми ходимо Його дорогами, коли дбаємо про те, про що дбає Він. Він дбає про вас, то чому ж нам також не дбати про Його дітей?

  • Виконувати Його заповіді. Президент Рассел М. Нельсон навчав: “Божі закони мотивуються винятково Його безмежною любов’ю до нас і Його бажанням того, щоб ми стали тими, ким ми можемо стати” (“The Love and Laws of God” [Brigham Young University devotional, Sept. 17, 2019], speeches.byu.edu).

  • Линути до Нього. Коли ви линете до Бога, то залишаєтеся поряд з Ним та можете чути Його краще.

  • Служити Йому всім своїм серцем та всією своєю душею. Служіння моїй сім’ї та Церкві було одним з найбільших благословень у формуванні мене тим, хто я є.

Візьміть на себе зараз зобов’язання любити Бога. Я обіцяю, що все інше налагодиться, якщо ви поставите Його на перше місце. Любити Бога — це ключ до щастя, і це підготує вас до будь-чого, що трапиться”.

Старійшина Рональд А. Разбанд, Фейсбук, 13 квіт. 2022 р., facebook.com/RonaldARasband.

Знайте, що Ісус Христос бере участь у Своїй роботі

Зображення
Старійшина Дейл Г. Ренлунд

“Одним із ключових принципів Відновлення євангелії Ісуса Христа є те, що Він тісно залучений до роботи зі спасіння”.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, Фейсбук, 2 бер. 2021 р., facebook.com/DaleGRenlund.

Ходіть, добро чинячи

Зображення
Старійшина Дейл Г. Ренлунд

“Одна зі складових випробування, яким є земне життя, — це наше ставлення до переваг і проблем. Нас буде суджено не стільки за тим, що ми кажемо, скільки за тим, як ми ставимося до вразливих і знедолених. Ми, святі останніх днів, прагнемо наслідувати приклад Спасителя — ходити, добро чинячи. Ми виявляємо любов до наших ближніх, працюючи над тим, щоб гідно ставитися до всіх дітей Небесного Батька. Стаючи більш подібними до Спасителя, ми розвиваємо в собі більше співпереживання, розуміння і милосердя”.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд, Фейсбук, 19 лип. 2021 р., facebook.com/DaleGRenlund.

Станьте сполучною ланкою між поколіннями сім’ї

Зображення
Старійшина Герріт У. Гонг

“Завдяки нашій вірі в Ісуса Христа нехай ми станемо сполучною ланкою у наших поколіннях. Нехай ми з’єднаємося з нашими предками та благословимо нашу теперішню та майбутню сім’ю — сім’ю, що ми маємо, та сім’ю, якої прагнемо”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Фейсбук, 21 бер. 2023 р., facebook.com/gerritw.gong.

Працюйте поруч із Господом

Зображення
Старійшина Герріт У. Гонг

“Минулого місяця на всесвітньому духовному вечорі я запросив вас стати кращою версією “себе”, коли ви працюєте поруч із Господом.

Ми, учні Ісуса Христа, уклали завіти бути вірними Богу, належимо до завітного Божого народу і маємо дбати одне про одного, й це спонукає нас бути добрими і чинити добро. Як вам відомо, наша Церква надає гуманітарну допомогу людям незалежно від їхньої раси, віросповідання або національності. Ми співпрацюємо з партнерами, які належать до будь-якого віросповідання або взагалі не належать до жодного. Ми реагуємо на термінові або довготривалі потреби. Ми відчуваємо благословення небес, коли виявляємо нашу любов до Бога, роблячи все можливе для наших братів і сестер, Його синів і дочок, усюди, усіма доступними нам способами.

Якщо ви шукаєте способи стати кращою версією “себе”, ви можете завантажити додаток “JustServe.org”, щоб знайти можливості служити поруч з вами”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Фейсбук, 12 лют. 2021 р., facebook.com/gerritw.gong.

Знайте, ким ви є

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“Коли ви матимете прагнення дізнаватися і розповідати, хто ви є, звідки й від кого походите, ви пізнаєте, хто Він — ваш Спаситель Ісус Христос; і я обіцяю вам, що ви знайдете чистоту й мир, бачення й мету, а також силу та місце в Божій сім’ї”.

Старійшина Уліссес Соарес, Фейсбук, 5 бер. 2022 р., facebook.com/soares.u.

Дізнавайтеся сімейні історії

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“В яких сімейних історіях ви черпаєте силу? Які традиції ви підтримуєте? Якщо нічого не спадає на думку, не засмучуйтеся. Ми запрошуємо вас знаходити їх; і пам’ятайте, що сімейна історія — це не лише далеке минуле. Це поєднання минулого та сьогодення, яке робить вас унікальною людиною”.

Старійшина Уліссес Соарес, Фейсбук, 2 бер. 2022 р., facebook.com/soares.u.

Радьтеся разом стосовно виконання роботи зі спасіння і піднесення

Зображення
Президентка Камілл Н. Джонсон

“Товариство допомоги має бути безпечним місцем, де сестри можуть ділитися їхнім досвідом, радитись разом, робити внесок у змістовне навчання євангелії та відчувати любов Небесного батька та Спасителя…

Загальний довідник запрошує нас присвятити час на кожних зборах Товариства допомоги, щоб радитись разом про теми, що стосуються роботи зі спасіння і піднесення, що можуть включати будь-що, починаючи зі служіння разом у наших громадах, до розуміння євангельської теми чи вирішення конкретної проблеми, завжди зосереджуючись на нашому Спасителі.

Ми сподіваємося, що кожне місцеве президентство Товариства допомоги буде з молитвою обирати теми, які потрібні жінкам, що ввірені в їхню опіку. Цей час може бути цінним джерелом для навчання від інших та служіння одне одному, як би це робив Ісус Христос”.

Президентка Камілл Н. Джонсон, Фейсбук, 8 січ. 2023 р., facebook.com/RSGeneralPresident.

Отримайте доступ до сили священства та використовуйте її

Зображення
Президентка Камілл Н. Джонсон

“Сестри, у вас є доступ до сили священства! Благословення сили священства доступні всім членам Церкви, які дотримуються своїх завітів — жінкам, чоловікам і дітям.

Я навчаюся того, що для використання сили священства я повинна не лише виконувати заповіді. Я повинна відкласти те, що від цього світу, та присвятити мої таланти, час та ресурси Богові. Це серце, могутність, розум та сила, присвячені роботі зі спасіння і піднесення — збиранню Ізраїля — що дає мені змогу використовувати силу священства, якою я була обдарована.

Президент Рассел М. Нельсон пообіцяв, що “ті, хто отримав ендаумент у домі Господа, отримують в дар силу священства Бога завдяки своєму завіту, разом з даром знання, щоб знати, як використовувати цю силу” (“Духовні скарби”, генеральна конференція, жовт. 2019).

У відповідь на його обіцяння я взялася до справи і почала аналізувати своє життя. Я склала список: “Що я роблю протягом дня/тижня/місяця?” Тоді я запитала себе, з молитвою в серці: “Що більше не варте мого часу та сил?” Так, як радив пророк, те, що одного разу здавалося важливим, стало менш пріоритетним, деякі справи були заразом викреслені з мого списку, тому що хоч і виглядали безпечними, але відволікали.

Моя самоперевірка не була одноразовою вправою. Я навчаюся того, що ретельний огляд мого часу та сил є, як сказав Президент Нельсон, “процес[ом] присвячення свого життя Господу, який триває все життя”(“Духовні скарби”, генеральна конференція, жовт. 2019), та який змінив моє розуміння про те, що я повинна робити, щоб використовувати силу священства, до якої маю доступ, якщо дотримуюсь моїх завітів.

Хочете приєднатися до мене у пошуку доступу до сили священства та її використання?”

Президентка Камілл Н. Джонсон, Фейсбук, 13 лист. 2022 р., facebook.com/RSGeneralPresident.

Моліться і слухайте

Зображення
Сестра Крістін М. Ї

“Спаситель виконує Свою роботу через кожного з нас. Тож молімося один про одного та слухаймо, як Він бажає, щоб ми благословили тих, хто навколо нас. Він відповість, тому що Він любить ваше добре серце, і Він любить тих, хто на вашому шляху. Нехай ви відчуєте Його любов до вас, коли ви бачите та благословляєте інших, як робив би це Він”.

Сестра Крістін М. Ї, Фейсбук, 8 лют. 2023 р., facebook.com/RS2ndCounselor.

Допоможіть дітям брати участь у роботі зі спасіння і піднесення

Зображення
Сестра Сюзен Х. Портер

“Відвідуючи різні групи Початкового товариства по всьому світу, я завжди натхнена тим, як діти бажають та можуть брати участь у роботі зі спасіння і піднесення. Охрищені діти живуть відповідно до їхніх завітів хрищення!

Наша надія як президентства в тому, що всі діти можуть розуміти завіти та жити відповідно до тих завітів, які вони укладають під час хрищення, а також готуватися до інших обрядів на шляху завітів Спасителя.

Ми раді поділитися новими матеріалами для батьків та провідників Початкового товариства, щоб допомогти дітям та молоді зрозуміти благословення та привілеї укладання та дотримання священних завітів. Я сподіваюсь, що ви знайдете та переглянете ці матеріали у посібнику За Мною йдіть у додатку “Євангельська бібліотека” чи на сайті ChurchofJesusChrist.org”.

Президентка Сюзен Х. Портер, Фейсбук, 28 жовт. 2022 р., facebook.com/PrimaryPresident.

“Дивіться на своїх маленьких”

Зображення
Сестра Емі А. Райт

“Коли Спаситель закликав жителів стародавньої Америки “див[итися] на [їхніх] маленьких” (3 Нефій 17:23), Він запрошував їх не просто дивитися на них, але бачити їх глибше. Подивіться в їхні очі і побачте їхню божественну цінність, здатність і потенціал. Таке саме запрошення стосовно наших дорогоцінних дітей було поширене на нас сьогодні. Пророк Божий запросив наших дітей допомогти у збиранні Ізраїля. Я свідчу, що вони мають здатність це робити. Мене дуже надихнули діти, яких я зустріла під час мого нещодавнього візиту до Філіппін, коли вони ділилися тим, що вони можуть робити, аби допомогти в побудові царства Божого.

Чи бачили ви у своєму оточенні, як діти живуть за євангелією Ісуса Христа, піклуються про нужденних, запрошують всіх отримати євангелію та об’єднують сім’ї на вічність?”

Сестра Емі А. Райт, Фейсбук, 18 січ. 2023р., facebook.com/Primary1stCounselor.