2021
Як я можу просуватися шляхом завітів, якщо й досі не в шлюбі?
Серпень 2021


Лише в цифровому форматі

Як я можу просуватися шляхом завітів, якщо й досі не в шлюбі?

Автор живе в Північному Самарі, Філіппіни.

Незалежно від того, на якому етапі життя ми перебуваємо, іти вперед означає іти до Христа.

Зображення
молода жінка в рожевій куртці

Коли я повернулася додому на Філіппіни після місії, перше, що я хотіла зробити—зустріти гідного носія священства, з яким укладу шлюб у храмі і будуватиму зосереджену на Христі сім’ю.

Я думала, що знайти його буде легко. Але минуло вже чимало років з часу мого повернення додому, а я й досі не знайшла того, за кого вийду заміж.

Я завжди була цілеспрямованою у своєму житті. У старших класах я ставила цілі на майбутнє, конкретні цілі, які допоможуть мені розвиватися на шляху завітів—єдиному шляху, який зрештою приведе мене і всіх нас назад, щоб жити з Небесним Батьком.

Я поставила за мету закінчити семінарію та інститут релігії, здобути освіту, отримати ендаумент у храмі, відслужити місію, знайти роботу відповідно до своєї освіти й створити вічну сім’ю.

Я досягла усіх тих цілей, крім однієї, і хоча я пишалася досягнутим, іноді виникало відчуття, що я зупинилася у своєму розвиткові.

Зупинка в розвитку

Упродовж років я багато шукала і молилася про те, щоб знайти людину, з якою буду всю вічність. Я завжди виконувала заповіді, застосовувала вчення пророків і провідників у своєму житті й намагалася бути гідною відвідування храму. Тож, відчуваючи пригнічення, я іноді не могла зрозуміти, чому, незважаючи на мої старання, я все ще не можу досягнути цієї однієї цілі й часто почуваюся, ніби неспроможна рухатися вперед шляхом завітів.

Чого мені не вистачає?

Однієї ночі, коли я почувала надзвичайно велике занепокоєння через свій сімейний стан і, як здавалося, уповільнений розвиток, я вилила свої почуття Небесному Батькові. Я відчувала, ніби я застрягла, зовсім самотня й розгублена. Поки я молилася і розмірковувала, то отримала чітке нагадування:

“Надійся на Господа всім своїм серцем. …

Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки” (Приповісті 3:5–6).

У ту мить я зрозуміла, що ті “стежки” включали і шлях завітів.

То було нагадування, що якщо “Бог буде понад усе” у моєму житті, як навчав Президент Рассел М. Нельсон1, Він спрямує мене до Христа і надасть мені духовних сил, обіцяних благословень і можливість вічно розвиватися.

Прямувати до Христа

Старійшина Марвін Дж. Ештон (1915–1994), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Встановлюйте цілі. … Але не впадайте у відчай, якщо ви не досягаєте великих перемог. Нагадуйте собі, що старання можуть мати більше значення, ніж кінцевий результат”2.

Довгий час я зосереджувалася лише на моїх мріях про шлюб і на тому, що мені не “не вдалося” укласти цей завіт. Я забула про значення завітів, які я вже уклала, і як ті завіти допомагали мені йти до Христа.

Я забула, якими чудовими є мої обставини. Зараз, оскільки я не маю дітей і багатьох домашніх обов’язків, у мене є час, щоб розвивати більше навичок, які допоможуть в майбутньому. Я можу віддавати багато свого часу служінню іншим людям і турботі про членів свого приходу. Я можу зустрічатися з більшою кількістю людей і навчатися від них. Я маю більше часу, щоб покращувати стосунки з батьками і рідними братами й сестрами. А найважливіше, я все ще маю багато можливостей невпинно працювати над тим, щоб більше бути схожою на Спасителя.

Я зрозуміла, що якщо я все ще йду шляхом, який веде мене до Ісуса Христа, то я там, де маю бути.

Я йду вперед шляхом завітів.

Президент Нельсон також навчав, що “де б ви не знаходилися на шляху завітів, …я обіцяю вам: якщо ви будете щиро й наполегливо виконувати духовну роботу, необхідну, щоб набути надзвичайно важливої духовної навички—навчитися чути шепіт Святого Духа,—то матимете все те скерування, якого будь-коли потребуватимете у своєму житті”3.

Я знаю, що якщо мене скеровує Дух, то я буду скерована туди, де Він хоче мене бачити, а отже, де я хочу бути.

Як ми можемо невпинно розвиватися?

Якщо під час просування шляхом завітів у вас опускалися руки або вам здавалося, що ви перестали рухатися вперед, мені знайомі ваші почуття. Іноді в церкві я почувалася незатишно або не в своїй тарілці через те, що незаміжня. Я також вислухала багато добродушних жартів від родичів або членів приходу стосовно свого сімейного стану—як і багато тих з нас, хто не в шлюбі.

Але я зрозуміла, що якими б не були мої обставини, я завжди можу невпинно рухатися вперед шляхом завітів. Я можу зосереджуватися на завітах, які вже уклала і на розвитку та вічних обіцяннях, які приходять внаслідок дотримання тих завітів.

Незалежно від наших нинішніх обставин ми маємо можливість вдосконалюватися і ставати народом, який дотримується завітів,—відповідно до сподівань Господа.

Так само як Господь радив Еммі Сміт, ми можемо “відкласти те, що від цього світу, і прагнути того, що від кращого” та міцно триматися за свої завіти з Богом (Учення і Завіти 25:10).

У шлюбі чи самотні, з дітьми чи без дітей—усі ми можемо просуватися шляхом завітів, якщо дотримуємося Його поради, любимо і служимо іншим, бачимо наявні благословення, відчуваємо і висловлюємо вдячність, визнаємо, що наше бачення є необхідним для побудови царства Божого, виконуємо сімейно-історичну роботу, звеличуємо свої покликання, намагаємося завжди бути гідними відвідування храму і допомагаємо іншим також залишатися на шляху.

Я знаю, що невпинно рухаючись вперед і усвідомлюючи важливість наших завітів та духовної сили, яку вони дають, ми можемо підготувати себе (і світ) до того часу, коли Спаситель прийде знову і ми будемо навіть краще підготовлені до отримання майбутніх обіцяних благословень.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ліягона, лист. 2020, сс. 92–95.

  2. Marvin J. Ashton, “Choose the Good Part”, Ensign, May 1984, 11.

  3. Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля” (всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.), HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org.