2021
Чому я дотримуюся Слова мудрості після стількох спокус
Серпень 2021


Лише в цифровому форматі

Чому я дотримуюся Слова мудрості після стількох спокус

Автор живе в шт. Юта, США.

Вживання алкоголю і кави було повсякденною справою для моїх колег, тож я часто почувалася аутсайдером. Але пам’ятаючи, чому було дано Слово мудрості, я могла залишатися сильною.

Зображення
жінка купує продукти

В дитинстві я часто бачила, як люди вживають алкогольні напої, чай та каву, переважно тоді, коли проводила час із родичами. Ми з моєю сім’єю були єдиними членами Церкви серед наших родичів, і часом я відчувала пригнічення й відстороненість, коли інші зверхньо ставилися до моїх вірувань. Однак я знала, що Бог є реальним, я вірила в Його відновлену євангелію і в свої завіти хрищення та знала, що Він хоче, аби я приймала правильні рішення.

Коли мені було трохи більше 20 років, я переїхала до Лондона, Англія, і почала працювати в міжнародному банку. Усі вживали багато чаю та кави, аби протриматися впродовж усього робочого дня в нашому динамічному торговому залі. Під час другого робочого дня моя менеджер приготувала для мене чашку чаю. Я подякувала, але пояснила, що не п’ю чай. Вона відразу ж запропонувала мені каву.

Я знала, що вона хоче виявити доброту, але я була рішуче налаштована дотримуватися своїх норм. Хоча я почувалася трохи незручно, однак докладніше пояснила менеджеру, чому не п’ю чай або каву, і змогла трохи розповісти їй про свої вірування, зокрема про Слово мудрості.

То було чудово, але подібні ситуації не завжди закінчувалися так само добре.

Протистояти спокусі

Минав час, а я й надалі перебувала серед людей, для яких було нормою вживання алкоголю, і мені ставало важко дотримуватися своїх норм. Мені постійно доводилося ходити в паби з клієнтами та співробітниками. Я втомилася пояснювати, чому відмовляюся випити, а іноді мені так хотілося не виділятися.

Втім моє бажання не виділятися пересилювалося бажанням бути прикладом послідовниці Ісуса Христа, тож я засвоїла кілька способів, які допомогли мені протистояти спокусі:

  1. Я молилася кожного ранку, щоб мати силу приймати правильні рішення.

  2. По дорозі на роботу я часто слухала виступи з конференції або гімни.

  3. На дзеркалі у ванній я прикріпила улюблений вірш з Писань і читала його кожного дня: “Я знаю, що я ніщо; щодо моєї сили я слабкий; отже, я не буду вихвалятися собою, але я буду хвалитися моїм Богом, бо в Його силі я можу зробити все” (Aлма 26:12).

  4. Я звернулася по допомогу до найближчих колег, попросивши їх підтримувати мене, коли хтось пропонуватиме “лише один ковток”. Вони помічали, коли мені було ніяково, і ввічливо втручалися, замовляючи мені газовану воду з льодом, аби я не почувалася так незручно під час подібних зібрань.

  5. Я об’єдналася з багатьма іншими віруючими людьми, які сповідували подібні норми моралі. Я подружилася з кількома мусульманами, які дотримувалися норм своєї релігії, і ми часто сідали разом під час робочих зустрічей. Разом ми були сильнішими. Те, що я оточила себе людьми, які сповідували подібні принципи і поважали мої норми, надзвичайно мені допомогло (див. Eкклезіяст 4:9–10).

  6. Я намагалася зосереджуватися на своєму завіті хрищення “завжди пам’ятати Його” (див. Учення і Завіти 20:77, 79), що допомагало мені ще сильніше відчувати Духа. Я пообіцяла іти за Богом і бути ученицею Христа, а те, що я прагнула завжди пам’ятати Спасителя, допомогло мені мати бачення вічної і безкінечної перспективи у вкрай важкі миті спокуси.

Пам’ятати про вищу мету

Але що найбільше допомогло мені протистояти спокусам, то це знання, що Господь має вищу мету в тому, щоб ми дотримувалися Його заповідей, зокрема Слова мудрості. І я знаю, що, залишаючись вірною заповідям, я завжди мала багато благословень у своєму житті. (Див. Учення і Завіти 82:10).

Я зрозуміла, що Слово мудрості не обмежується невживанням алкоголю та інших міцних напоїв. Небесний Батько дав нам цю заповідь, аби допомогти підтримувати міцне здоров’я та навчитися контролювати себе, щоб захистити нас від потенційно згубних залежностей та інших наслідків, і щоб ми могли знайти більшу мудрість та знання (див. Учення і Завіти 89).

Я побачила, що коли ми дотримуємося простих настанов, які дає Господь, наша здатність і бажання дотримуватися всіх Його заповідей зростає, і ми можемо навчитися долати навіть більші спокуси та випробування (див. 2 Нефій 28:30).

Я знаю, що Небесний Батько любить мене і що завдяки Його силі та силі Спасителя я можу подолати тиск колег та спокуси. Я завжди пам’ятаю вірші Алма 7:11–12, де пояснюється, як Спаситель розуміє все, з чим ми стикаємося—з болями, стражданнями і навіть спокусами. Він знає, як “допомогти Своєму народові в його недугах”.

Коли я покладалася на Ісуса Христа в тому, щоб мати допомогу в своїх слабкостях, я відчувала, як Його сила входила в моє життя, і я чіткіше бачила, що Він дійсно розуміє нас. А коли перед нами постає спокуса, Він готовий допомагати нам побачити більшу картину і зробити правильний вибір. Усе, що нам потрібно, це звернутися до Нього.