2023
Життя несправедливе, і це нормально
Лютий 2023


Лише в цифровому форматі: доросла молодь

Життя несправедливе, і це нормально

Коли життя здається несправедливим, згадайте, що Спаситель виніс найвищу несправедливість.

Зображення
нерівні терези правосуддя

Я знаю, що в юності тисячу разів скаржилася своїм батькам на несправедливість. Мала бути не моя черга мити посуд. У мене не повинно було бути більше хатніх обов’язків, ніж у моїх молодших братів і сестер.

Відповідь моїх батьків завжди була однаковою. Одностайне, голосне: “Життя несправедливе!”.

Але це, очевидно, мене не заспокоювало.

Ось я, мені вже за двадцять років, і я досі вважаю, що життя має бути справедливим. Коли я почала жити за євангелією, то чекала негайних благословень за дотримання заповідей. Я також вважала, що недотримання заповідей завжди приноситиме горе та біль.

Моя думка почала змінюватися, коли моя сестра вирішила залишити Церкву. Очевидно, вона також вважала, що життя за євангелією має приносити миттєві благословення. Тому коли вона не отримувала благословення, на які сподівалася, то почала сумніватися в тому, у що вірила.

Ще більше бентежило те, що після того, як вона залишила Церкву, деякі речі, на які вона сподівалася, почали збуватися. Вона, без сумніву, не відчувала смутку, який, на мою думку, настає, коли ти обираєш не слідувати за Ісусом Христом.

Я була рада, що вона щаслива, але я також переймалася тим, що ці удачливі обставини можуть ще більше переконати її в тому, що Церква не є істинною.

Щодо мене, то я, як і раніше, жила за євангелією, але деякі благословення, на які я чекала, досі не приходили. Це здавалося несправедливим.

І знову відповідь була очевидною, як завжди: “Життя несправедливе”. Ось кілька речей, які я зрозуміла стосовно цього.

Зміна думок щодо несправедливості

З людьми, що живуть за євангелією, відбуваються добрі та погані речі, так само як і з тими, хто не живе за євангелією — Бог “наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних” (Матвій 5:45). Це частина життя.

То як щодо обіцянок, що життя за євангелією приносить благословення та радість? У Писаннях дійсно говориться, що коли ми виконуємо заповіді, то отримуємо благословення (див. Мосія 2:22). Але благословення не завжди приходять, як і коли ми їх очікуємо. Життя за євангелією не гарантує, що ми матимемо більше грошей, більше успіху або менше випробувань, ніж мають інші люди. І це не означає, що ми можемо очікувати від Бога конкретних мирських благословень як “плату” за свою праведність1.

Але існують певні благословення, на які ми можемо очікувати, виконуючи заповіді. Нам обіцяно, що Дух завжди буде з нами (див. Мороній 4:3). І якщо ми звернемося до Господа з вірою, нам буде дана сила протистояти випробуванням, які неминуче настануть2.

Нам обіцяно справжню радість і мир (що не залежать від наших обставин)3. Нам також обіцяно найбільший з усіх дарів — вічне життя. Як казав старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів: “Вас буде винагороджено за вашу віру в Небесного Батька та Ісуса Христа більше, ніж ви можете собі уявити”4.

Коли я змінила своє розуміння справедливості, мені довелося вирішити, чому я вибираю жити за євангелією. Я живу за нею, бо чекаю, що Бог благословить мене, або через щось більше?

Я зрозуміла, що найважливіша мотивація для мене — це моя любов до Небесного Батька та Ісуса Христа.

Спаситель долає будь-яку несправедливість

У Своїй любові та милості безгрішний Спаситель заплатив найбільш несправедливу ціну, запропонувавши недосконалій мені вічну радість. Старійшина Ренлунд сказав: “Ніщо не порівняється з несправедливістю, якої Він зазнав. … Але це було Його вибором так вчинити, зумовленим Його любов’ю до нас і до Небесного Батька”.5 Спасіння — це дар, на який ми не заслуговуємо й не можемо заслужити. Але Спаситель пропонує його всім, якщо ми вирішуємо звернутися до Нього.

Старійшина Ренлунд також навчав:

“У вічностях Небесний Батько та Ісус Христос усунуть всіляку несправедливість. …

Завдяки Йому ми можемо мати спокій у цьому світі та бути в доброму гуморі. Якщо ми дозволимо Ісусу Христу, Він освятить несправедливість на нашу користь [див. 2 Нефій 2:2]. Він не лише втішить нас і відновить те, що було втрачено [див. Йов 42:10, 12–13; Йов 3:1]; Він оберне несправедливість нам на благо”6.

Як же я вдячна Спасителю, Який зазнав найбільшої несправедливості заради мене і за тих, кого я люблю. Він чекає на нас із розкритими обіймами, пропонуючи нам дар вічного життя та вічного миру.