2023
Служити з упокореним серцем
Квітень 2023


“Служити з упокореним серцем”, Ліягона, квіт. 2023.

Принципи служіння

Служити з упокореним серцем

Розвиваючи такі якості, як упокореність та готовність жертвувати, ми покращимо свою здатність служити так, як Спаситель.

Зображення
чоловік і жінка моляться

Ісус Христос: наш взірець жертвування і покірливості

Упродовж Свого життя Ісус Христос з готовністю жертвував зручністю і комфортом заради того, щоб послужити іншим. Найяскравіше це виявилося в Гефсиманському саду й під час подій, що передували Його жертві на хресті. Спаситель підкорився волі Свого Батька. Він з готовністю пожертвував Собою заради інших, зокрема розбійника, що був поруч з Ним, жорстоких [римських] вояків і людей, які не прийняли Його (див. Лука 23:34, 39–43).

Зображення
Розп’яття Христа

Розп’яття Христа, з люб’язного дозволу Музею історії Церкви

Жертва і упокореність в служінні

Навчитися підкорювати свої серця Богові — це важлива складова служіння, оскільки без цього неможливо стати такими, як Він. Це не лише допомагає нам досягнути нашого повного потенціалу, але і покращує нашу спроможність благословляти інших.

“Якщо людина підкоряє своє серце Богові, це свідчить про те, що вона сягнула останнього ступеня нашого духовного розвитку, — навчав старійшина Ніл А. Максвелл (1926–2004), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів. — Лише тоді ми починаємо повною мірою бути корисними для Бога! Як ми можемо щиро молитися про те, щоб бути знаряддям у Його руках, якщо знаряддя прагне давати настанови?”1

Чи ми готові прийняти доручення або діяти за спонуканням служити, навіть якщо це незручно? Чи ми готові підкоритися Божій волі та пожертвувати своїм часом і талантами, щоб благословляти інших людей, які нас потребують, навіть якщо вони в минулому скривдили нас? Якщо ми реагуємо так, як це робив Спаситель — ідемо на жертву й виявляємо покірність, — усе, про що нас попросять, буде нам під силу (див. Maрк 14:36; Іван 19:30).

Розвивати покірність серця

Пізнаючи Спасителя, ми будемо краще усвідомлювати, що нам слід робити, щоб служити так, як Він. Як ми можемо розвивати таку Христову рису, як упокорення?

  1. Ми можемо пам’ятати все, що Бог зробив для нас. І ми можемо пам’ятати, що оскільки Бог дав нам усе, що ми маємо, підпорядкування нашої волі, єдиного, що є нашим, Його волі — це те, що ми справді можемо Йому віддавати2.

  2. Ми можемо поститися і молитися, щоб мати упокорене серце (див. Aлма 13:28; Геламан 3:35).

  3. Відчуваючи спонукання Святого Духа, ми можемо взяти зобов’язання дослухатися до них і більш старанно діяти за ними (див. Мосія 3:19).

  4. Ми можемо чесно аналізувати своє життя і приймати виправлення від Духа. Поміркуйте над наведеними далі твердженнями Президента Рассела М. Нельсона:

    1. “Чи прагнете ви, щоб саме Бог мав найбільший вплив на ваше життя?”

    2. “Чи дозволите ви, щоб Його голос мав пріоритет над будь-яким іншим голосом?”

    3. “Чи прагнете ви в першу чергу робити все, що Він хоче, щоб ви зробили, а вже потім будь-що інше?”

    4. “Чи прагнете ви, щоб вашу волю було поглинуто Його волею?”3

  5. Візьміть зобов’язання і складіть плани усунути зі свого життя усе, що є важливішим за волю Бога. Коли ми жертвуємо заради Нього, ми маємо благословення4.