2023
Особисто слухати голос Духа
Квітень 2023


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

Особисто слухати голос Духа

Небесний Батько та Ісус Христос промовляють до нас різними способами — і ми повинні навчитися розпізнавати голос Духа.

Зображення
місіонер сидить на лаві

Фотографія люб’язно надана автором

Небесний Батько та Ісус Христос хочуть мати глибокі особисті стосунки з кожним із нас, і Вони так багато знають про нас, навіть про наш характер, що їм точно відомий спосіб, як на нас впливати. Я вірю, що Вони часто посилають Дух спілкуватися з нами у такий спосіб, у який ми особисто найбільше це сприймаємо (див. 2 Нефій 31:3).

Вивчаючи психологію, я багато дізнався про різні характери. Кожен отримує й обробляє інформацію по-своєму. І, можливо, це також стосується і того, як ми відчуваємо Духа.

Існують різні способи відчути Святий Дух і отримати відповіді. Наприклад, Енош каже: “Ось, голос Господа дійшов до моєї свідомості” (Енош 1:10). Павло навчає, що Дух приходить як почуття “любов[і], рад[ості], мир[у], довготерпіння, добр[ості]” (Галатам 5:22; див. також вірш 23). І Джозеф Сміт знав, що отримує одкровення, тому що певна ідея “зай[няла його] думки і тяжі[ла] над [його] почуттями сильніше” (Учення і Завіти 128:1).

Зважаючи на пораду пророків шукати Духа, мене завжди цікавило, як краще всього розпізнати Його голос у своєму житті і чи говорить Він зі мною особливим для мене чином.

Навчитися розпізнавати Дух

Зростаючи, я думав, що Дух говорить лише чутним голосом, тому я думав, що дуже мало людей мають привілей чути цей голос. Тож, коли я зустрівся з місіонерами і прийняв їхнє запрошення молитися Небесному Батьку про підтвердження істинності євангелії, я очікував почути виразний голос. І я був розчарований, коли цього не сталося. Хоча я відчував, що їхнє послання було істинним, я не хотів бути охрищеним тому, що не почув голос Духа.

Коли члени моєї сім’ї були охрищені та свідчили, я відчував, що роблю щось неправильно, оскільки Небесний Батько не “розмовляв” зі мною. Коли моя мама та старший брат поїхали до храму, у мене було сильне відчуття, що храм є справді домом Господа і що мені потрібно підготуватися, щоб одного разу туди піти. Але я все ще не усвідомлював, що мої почуття були спонуканнями від Духа.

Одного дня я читав із місіонерами Книгу Мормона, й у мене було сильне відчуття, що те, що ми читаємо, було істинним. Я розповів старійшинам про свої відчуття і вони допомогли мені зрозуміти, що те, що я відчував, було Святим Духом, який говорив зі мною. У цей момент я зрозумів, що багато разів і по-різному відчував Духа, але я й не думав, що Він саме так розмовляє з нами. У той день я прийняв запрошення бути хрищеним.

Присутність Духа в моєму житті

Багатьом із нас може бути важко відчути Духа або зрозуміти, коли Він звертається до нас. Але якщо ми дізнаємося про різні способи, якими Він спілкується з нами, і попросимо Небесного Батька про допомогу, то зможемо розпізнавати спонукання, навіть якщо вони приходять не так, як ми очікували.

Я помітив, що для мене спонукання завжди приходили через мої відчуття. Ще до того, як я приєднався до Церкви, я завжди відчував, що євангелія є істинною. Я пам’ятаю, як вперше відвідав причасні збори і відчув мир, який, як я тепер знаю, був Духом.

Незважаючи на те, що я зрозумів, що Дух найчастіше говорить зі мною через мої почуття, я все ще вчусь розпізнавати Його присутність у своєму житті кожного дня.

Президент Рассел М. Нельсон дав нам пораду щодо того, як Дух промовляє до нас. Він сказав: “Моліться в ім’я Ісуса Христа про ваші занепокоєння, ваші страхи, ваші слабкості — так, прагнення вашого серця. А потім слухайте! Записуйте думки, які приходять до вас. Записуйте почуття і дійте відповідно до спонукань, які ви отримуєте. Якщо ви повторюватимете цей процес день за днем, місяць за місяцем, рік за роком, ви будете “розвиватися в принципі одкровення” [Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 133]”1.

Коли ми намагаємося розпізнати Духа, ми можемо пам’ятати, що Він знає нас і говорить з нами особисто. Якщо ми живемо гідно Його напарництва і виявляємо віру в Ісуса Христа, то зможемо розпізнати Його голос і дозволити Йому спрямовувати нас.