2008
Книга Мормона: Величне джерело
Січень 2008 р. року


Книга Мормона: Величне джерело

Зображення
Elder Neil L. Andersen

Перш ніж у 2004 р. храм у Сан-Паулу, Бразилія, було переосвячено, двері храму було відкрито для багатьох поважних провідників уряду, бізнесу та освіти. Коли я супроводжував одного високоповажного провідника, що обіймав виборчу посаду, і показував йому храм, то помітив, що він приділяв усьому загострену увагу. Але лише коли ми дійшли до кімнати запечатування у кінці нашого огляду, я повністю зрозумів, з чим це пов’язано.

Урочистим тоном він сказав мені: “Пане Андерсен, я хочу вам щось розповісти про свою сім’ю. Мій найстарший син помер п’ять років тому від раку у віці 35 років. У останні місяці свого життя він не міг знайти спокою. Він був знервований, майже божевільний, бо дуже переживав за свою сім’ю, своє життя й те, що чекало на нього попереду. Знаючи, яким був стан мого сина, один з моїх друзів, член Церкви, поділився зі мною примірником Книги Мормона й запропонував дати її моєму синові.

Вплив, який ця книга справила на мого сина, можна назвати дивом. Він зачитувався нею. Він писав нотатки й думки на полях. Його тривоги й занепокоєння розвіялися. Читання Книги Мормона принесло йому великий спокій. Коли він помер, книга була поруч з ним. Я так вдячний за мир, який вона принесла синові”.

Ми живемо в часи, про які давно провіщали пророки, коли мир буде забрано з землі: “І в той день буде чутно про війни і чутки про війни, і вся земля буде у сум’ятті, і людські серця завмиратимуть” (УЗ 45:26). Ми говоримо не лише про конфлікти між народами, але також про метушливість і шаленство сучасних міст, відволікання уваги за допомогою ЗМІ й технологій, одержимість матеріальними цінностями, економічну нестабільність і стрімкий занепад моралі. Ми прагнемо миру.

Слова Спасителя є такими привабливими: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!” (Іван 14:27).

Чи хочете ви мати більше миру в своєму житті й у сім’ї? Чи змінили б ви щось у своєму житті, якби могли здобути більше миру, обіцяного Спасителем?

Книга Мормона є джерелом миру для спраглої душі. Це величне джерело Спасителевого миру. У вступі до Книги Мормона пояснюється, що ця книга розповідає про те, що нам слід робити, аби “досягти миру в цьому житті і вічного спасіння в житті прийдешньому” (курсив додано).

Перелічити способи, у які Книга Мормона приносить мир, так само важко як перелічити піщинки на березі моря. Я б хотів обговорити лише кілька з них, а ви продовжите цей перелік, спираючись на власний досвід.

Мир, який дає віра в Ісуса Христа

З початку і до кінця Книги Мормона “ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа,… щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів” (2 Нефій 25:23, 26). Більше половини віршів Книги Мормона стосуються Спасителя або розповідають про Нього1.

Щороку, найчастіше на Великдень і Різдво, у періодичних виданнях по всьому світу лунають запитання: Ким був Ісус Христос? Чи Він жив? Чи є писання, що містяться у Біблії, автентичними?2 Однак ми знаємо, що Біблія є правильною. Мормон проголосив: “Це [Книгу Мормона] написано з наміром, щоб ви могли повірити в те [Біблію]” (Мормон 7:9).

Коли на початку 1970-х років я служив на місії в Європі, то головним чином ми навчали про Відступництво, бо божественність Ісуса Христа визнавалася переважним загалом людей. Коли через 20 років я повернувся туди президентом місії, наголос у навчанні змінився, бо віра в те, що Ісус є Сином Божим, Який віддав Своє життя за наші гріхи й воскрес на третій день, сильно підупала. Важливість нашого свідчення про Ісуса Христа як Сина Божого буде й надалі зростати не лише у Європі, але по всьому світу.

Одне з благословень наших днів і прийдешніх часів полягає в тому, що ми можемо донести наше послання до великої кількості людей, які мало знають про Ісуса Христа і Його місію. Запевнення про Христа переповнює Книгу Мормона, несучи з собою великий мир усім, хто приймає цю книгу.

З розділів, що передують опису про прихід Месії, ми дізнаємося про Його цілі, Його обіцяння і Його зцілюючу силу. Ми дізнаємося про пророцтва, що стосуються Його життя і чудес, які сталися в Америці під час Його народження.

У Своєму воскреслому стані Він проголосив: “Дивіться, Я є Ісус Христос, про Якого пророки свідчили, що Він прийде на землю” (3 Нефій 11:10). Ми відчуваємо Його любов до нас: “Я маю співчуття до вас; Моє нутро сповнене милості” (3 Нефій 17:7). “Благословенні ви через вашу віру. А тепер ось, Моя радість повна” (3 Нефій 17:20). Ми бачимо Його у Його величі Викупителя, Царя царів.

Це свідчення Книги Мормона, підтверджене Духом, вселяє незбагненний духовний мир, який запевняє нас, що Він дійсно є “воскресення й життя” (Іван 11:25) і що наш вічний мир буде з Ним.

Мир, який приносить свідчення про Відновлення

Книга Мормона є матеріальним доказом божественної місії пророка Джозефа Сміта. Книга в наших руках. Ми можемо до неї доторкнутися. Ми можемо читати її.

Як можна повірити в те, що Джозеф Сміт міг написати таку книгу? Його дружина Емма писала: “Джозеф… не вмів ні написати, ні продиктувати зв’язного, добре викладеного листа, не кажучи вже про Книгу Мормона. І хоча я була активним учасником усього, що відбувалося, для мене це так само дивовижно, “чудо і диво”, як і для всіх інших”3.

Жодне пояснення походження Книги Мормона, за винятком власної розповіді Джозефа Сміта (див. Джозеф Сміт—Історія 1:29–60), не викликає ніякої довіри. Чесні чоловіки добровільно свідчили про те, що тримали пластини, показані їм ангелом Божим, і цього свідчення вони ніколи не зрікалися. Що більш важливо, Книга Мормона містить обіцяння, що коли ми щиро запитаємо в Бога з вірою в Христа, Він явить нам істинність книги силою Святого Духа (див. Мороній 10:3–5).

Це свідчення про Книгу Мормона підтверджує, що “Ісус Христос є Спаситель світу, що Джозеф Сміт—Його одкровитель і пророк у ці останні дні, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Господа, знову встановленим на землі, готуючи до Другого пришестя Месії” (вступ до Книги Мормона).

Я бачив силу Книги Мормона, коли свідчив про Відновлення по всьому світу. Я чув історії багатьма мовами, бачив відданість членів Церкви у багатьох країнах і дивувався незмінному миру, який дає Книга Мормона. Вона дійсно є чудовою роботою й дивом (див. 2 Нефій 25:17).

Я служив на місії у Франції, коли вперше відчув силу Книги Мормона у житті наверненого. Разом зі своїм напарником з Британії ми довго ходили від дверей до дверей, і все майже безуспішно. Одного разу по обіді двері відчинила витончена жінка середнього віку. У неї не було часу для нас, але ми залишили Книгу Мормона й призначили зустріч через два дні. Коли ми повернулися до її помешкання і нам відкрили двері, то я отримав сильне духовне відчуття. Вона з нетерпінням на нас чекала. Вона прочитала книгу й отримала сильне відчуття Святого Духа. Вона говорила про свою радість і мир. Вона була готова йти будь-яким курсом, яким ми, Господні служителі, запропонуємо їй іти.

То був холодний лютневий день. У нашому місті не було каплиці, тож ми встановили переносну христильну купіль у старому дерев’яному сараї. Пар від теплої води наповнив повітря. Смиренні члени філії стали навколо переносної купелі. Ця сестра піднялася сходами, а потім опустилася у воду, щоб охриститися і стати членом Церкви.

Мир, про який говорила ця чудова сестра, є відлунням слів Парлі П. Пратта (1807–1857), коли він розповідав про своє перше знайомство з Книгою Мормона: “Коли я читав, Дух Господа був на мені. Я знав і усвідомлював, що книга є істинною. І це було так просто й очевидно, як те, що людина усвідомлює своє існування”4.

Маючи запевнення такого свідчення, ми приходимо в Церкву й сміливо приймаємо обіцяння та зобов’язання, пов’язані з нашими завітами. Наше свідчення про велику кількість євангельських принципів зростає протягом земного життя, але часто саме Книга Мормона вперше приносить нам стійкий мир, який дає знання про те, що євангелію і священство було відновлено. Це той фундамент, на якому ми будуємо.

Мир чистого вчення Христа

Коли серед народу постали незгоди, пророк Алма вирішив “випробувати силу слова Бога”, яке “мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше” (Алма 31:5).

Істинне вчення Христа, отримане з вірою, змінює наші душі й приносить мир. Сам Господь сказав, що Книга Мормона містить “повноту Моєї вічної євангелії” (УЗ 27:5; див. також УЗ 42:12). Книга Мормона розкриває план спасіння і “відповідає на величні питання душі”5.

Уроки істини у Книзі Мормона викладаються за складних умов війни та гніту, у проповідях пророків та розмовах батьків із синами, а також словами Самого Спасителя. Є головна тема: “Бог Сам зійде до дітей людських і викупить Свій народ” (Мосія 15:1). Є ті, хто шукає: “І я розповів вам про боротьбу, яку мав перед Богом” (Енош 1:2). Є постійний заклик полишити наші гріхи й піднятися на вищий рівень: “І сталося, що я три дні і три ночі перебував у стані найгострішого болю і муки душі; і ніколи, аби я не заволав до Господа Ісуса Христа за милістю, я б не отримав прощення гріхів моїх. Але ось, я волав до Нього і дійсно знайшов спокій моїй душі” (Алма 38:8; курсив додано). І є втішаючі, сповнені миру слова Спасителя: “Чи не повернетеся ви тепер до Мене,… щоб Я міг зцілити вас? … Якщо ви прийдете до Мене, ви матимете вічне життя. Дивіться, Моя рука милості простерта до вас, і хто прийде, того Я прийму” (3 Нефій 9:13–14).

Книга Мормона тихо розгортає перед нами історії та свідчення, що містяться в ній. Коли ми розмірковуємо над ними, Господь доносить до потаємних куточків нашого серця необхідність покаятися і змінитися. Укладаючи завіт з Господом і змінюючи своє життя, ми відчуваємо силу Його спокути й тривалий мир. Продовжуючи свою духовну подорож, ми відчуваємо, що зміцнені Його благодаттю, коли постаємо перед життєвими труднощами й розчаруваннями. Апостол сказав: “Коли ми хочемо поговорити з Богом, то молимося. А коли ми хочемо, щоб Він говорив, то досліджуємо Писання”6.

Це і є мир істинного вчення Христа, що міститься в Книзі Мормона.

Мир у нашій сім’ї

Серед метушні, зайнятості й непевності у житті наші сім’ї прагнуть миру. Нам необхідно, щоб домівка була місцем захисту, спокою, істини.

Президент Гордон Б. Хінклі дав прекрасне обіцяння, якщо ми будемо читати Книгу Мормона: “Я обіцяю вам беззастережно,… у ваше життя і домівку прийде більше Духа Божого, зміцниться ваша рішучість слухатися Його заповідей і зросте свідчення про реальність Сина Божого”7. Беззаперечно, нам так потрібні ці обіцяння великого миру у наших сім’ях.

Книга Мормона—це видатна духовна історія. Слова пророків передавалися протягом століть від батька до сина, охоронялися і зберігалися у важкі періоди й під час воєн. Їх було зібрано разом, скорочено, а потім вони чекали багато століть, поки їх не було взято у цьому розподілі повноти часів. То чи варто дивуватися тому, що Дух Господа, незважаючи на розмаїття мов і культур, так сильно відчувається у цій книзі?

Обіцяння втіхи і миру міститься в кожному розділі й у кожному вірші Книги Мормона. Нам потрібно лише з молитвою і з вірою звернутися до цієї книги, і мир Спасителя буде з нами під час наших досліджень.

Посилання

  1. Див. Ezra Taft Benson, “Come unto Christ,” Ensign, Nov. 1987, 83.

  2. Див., наприклад, Laurie Goodstein, “Crypt Held Bodies of Jesus and Family, Film Says,” New York Times, Feb. 27, 2007, sec. A, p. 10; Jay Tolson, “The Gospel Truth,” U.S. News & World Report, Dec. 18, 2006, 70–79.

  3. “Last Testimony of Sister Emma,” Saints’ Herald, Oct. 1, 1879, 290; spelling standardized; див. також Russell M. Nelson, “A Treasured Testament,” Ensign, July 1993, 62–63.

  4. Autobiography of Parley P. Pratt, ed. Parley P. Pratt Jr. (1938), 37.

  5. Ezra Taft Benson, “Flooding the Earth with the Book of Mormon,” Ensign, Nov. 1988, 5.

  6. Роберт Д. Хейлз, “Святі Писання: сила Бога для нашого спасіння”, Ліягона, лист. 2006, сс. 26–27.

  7. “Живе й правдиве свідчення,” Ліягона, серп. 2005, с. 6.