2018
Каміння спотикання і “каміння живе”
Грудень 2018


Послання члена кворуму сімдесятників

Каміння спотикання і “каміння живе”

Різдво—час робити подарунки Господу. Але частіше Він дарує їх нам, причому не тільки в ці дні, але і протягом всього нашого життя.

Цього року на квітневій генеральній конференції Господь через Свого пророка і провидця Рассела М. Нельсона проголосив, що в Росії Він побудує Свій Дім. Батько хоче відкрити отвори небесні, щоб благословити Своїх дітей на наших землях. Щоб це здійснити, всім нам треба підготуватися, змінившися на краще.

У ці Різдвяні дні ми за традицією підводимо підсумки року. Робота над собою, вдосконалення характеру, формування гідної поведінки, вироблення хороших звичок, звернення до істинних цінностей—важливі завдання для членів Церкви. Ми знаємо, аби побудувати Дім Господній використовуються найкращі матеріали, до них докладаються зусилля висококласних архітекторів і будівельників. Вдосконалюючись, нам треба стати “камінням живим”, яке Бог візьме для побудови Свого Дому. На шляху змін до того, щоб стати добротним будівельним матеріалом, ми можемо натрапити на “каміння спотикання”. Хотів би нагадати лише про одне із них—це особисті фінанси. Погодьтеся, вони можуть стати і благом, і “камінням спотикання” для нашого духовного зростання.

Господь проголосив нам: “І Моя мета—забезпечити Моїх святих, бо все є Моїм” (УЗ 104:15). Це обіцяння Господа дає нам надію і спроможність забезпечувати всім необхідним і себе, і членів родини, проте, треба пам’ятати, якщо ми виконуємо те, що Він заповідає, то отримуємо благословення, але, коли цього не робимо, ми позбавлені Його обіцяння.

Сплата десятини—дуже важлива заповідь, яку старійшина Даллін Х. Оукс охарактеризував як “перевірку пріоритетів” (“Центр уваги і пріоритети”, Ліягона, липень 2001 р.). Демонструючи у дії свої правильно побудовані плани Богові, засновані на євангелії, ми відкриваємо для Нього більш широкі можливості благословити нас. Який камінь спотикання може зустрітися нам тут? Є багато приводів не платити десятину, і, якщо людина не слідує цьому закону, її духовне зростання уповільнюється, крім того, це позбавляє її багатьох матеріальних і духовних благословень, якими вона могла б насолоджуватися.

Прагніть того, щоб платити повну десятину Богу в першу чергу, а не з тієї суми, що залишилась після сплати невідкладних потреб. У цьому перевірка нашої віри.

Господь встановив закон посту і пожертвувань від посту, щоб благословити Свій народ, і приготував шлях служіння нужденним (див. Ісая 58:6–12). Коли члени Церкви постяться, їх просять віддавати Церкві пожертвування від посту, що дорівнює вартості їжі, яку вони б з’їли. Господь радить нам бути щедрими. Серед благословень, пов’язаних із законом посту, можна назвати близькість до Господа, зростаючу духовну силу, зміцнення матеріального добробуту і прагнення служити. У Священних Писаннях про заповідь служити людям згадується неодноразово: “Бо не переведеться убогий з-посеред Краю, тому я наказую тобі, говорячи: Конче відкривай руку свою для брата свого, і вбогого свого, і для незаможного свого в Краї своїм” (Повторення закону 15:11). Пост і пожертвування від посту—один із способів виявити турботу про бідних і нужденних.

Чесність—непопулярна риса характеру у світі в наші дні. Але пам’ятайте, будь-яка омана у фінансовій сфері може стати камінням спотикання для відкриття отворів небесних. Хтось, на жаль, обирає цей тернистий шлях, дозволяючи собі минати закони своєї країни і закони євангелії, знаходячи цьому виправдання. Люди купують водійські права, дипломи, можливість не служити в армії, здавати іспити, працевлаштуватися… Але ми, члени Церкви, для того, щоб стати “камінням живим”, повинні бути чесними.

Якщо ви зробили щось подібне, будь ласка, не відкладаючи, зустріньтеся з вашим єпископом, щоб він допоміг вам покаятися і знову отримати рекомендацію для відвідування храму. Люди схильні вважати, що ніхто ніколи не дізнається про оману, але Бог знає все.

Уникайте кредитів і боргів. Старійшина Джозеф Б. Віртлін попереджав нас: “Пам’ятайте: борг—це різновид залежності. Це фінансовий терміт. Коли ми купуємо речі в кредит, вони створюють лише ілюзію багатства. Нам здається, що ми володіємо речами, але насправді—речі володіють нами. Деякі борги, наприклад, на скромний будинок, витрати на освіту… можуть бути виправданими. Але ми ніколи не повинні потрапляти у фінансову залежність, беручи споживчий борг, спочатку ретельно не розрахувавши витрати” (“Земні борги, небесні борги”, Ліягона, травень 2004 р.) Уникайте всіляких фінансових пасток, які дають можливість отримати “легкі гроші”.

Президент Томас С. Монсон сказав: “Великим випробуванням цього життя є послух” (“Послух приносить благословення”, Ліягона, травень 2013 р.) “І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:25). Чи ми готові бути слухняними? Храм, якого ми так чекаємо, праведне суспільство, в якому ми хочемо жити, знання, якого ми так шукаємо, відповіді, які ми прагнемо отримати, сила, яку ми хочемо набути, щоб подолати труднощі цього заплутаного і мінливого світу, можуть стати нашими, якщо ми підкоримося заповідям Господа. Він може створити з нас “каміння живе” для Свого чудового дому.

Не тільки в ці чудові Різдвяні дні, але кожен день, будь ласка, не забувайте, що ви—дитя нашого Небесного Батька. Він любить вас і ніколи вас не залишить в біді, благословивши духовною і матеріальною самостійністю.

Подолання фінансового “каміння спотикання”—це доказ нашої довіри або нашої віри в силу Бога, яка може укріпити нас так, що ми зможемо тріумфально подолати випробування і лихо на своєму шляху і стати подібними до Нього. Чи це не чудовий подарунок на Різдво?