2023
Наша особиста дорога до Еммауса
Липень 2023


“Наша особиста дорога до Еммауса”, Ліягона, липень 2023.

За Мною йдіть

Лука 24:13–35

Наша особиста дорога до Еммауса

П’ять простих кроків допоможуть нам знати, що Спаситель завжди поруч.

Зображення
Христос з учнями по дорозі до Еммауса

По дорозі до Еммаса, художниця Венді Б. Келлер, з люб’язного дозволу Havenlight

Мій батько помер від раку, коли мені було 4 роки. Я з дитинства намагався зрозуміти, чому він мав померти. Я звертався до Бога і запитував, чому життя таке несправедливе. Через десять років, коли мені було 14, я познайомився з місіонерами. Коли вони нас навчали, мама відчула, що те, чого вони навчають, є істиною, і що нам слід слухати. Коли ми приєдналися до Церкви, євангелія Ісуса Христа і розуміння плану спасіння прийшли в моє життя саме тоді, коли я дійсно цього потребував.

Пізніше, коли мене запечатували до батьків у храмі, мама прошепотіла: “Я відчуваю присутність твого батька”. Розмірковуючи про благословення запечатування, я зрозумів, що Господь знає нашу сім’ю і що Він часто був з нами, навіть коли ми цього не усвідомлювали.

Чи замислювалися ви коли-небудь про те, чи Спаситель знає про вас? Чи Він знає про ваші труднощі й тривоги? Що Він сказав би, якби ви могли з Ним іти й розмовляти?

Він ішов з ними

Через три дні після смерті Ісуса Христа двоє Його учнів ішли дорогою до села Еммаус, яке знаходилося на відстані 12 км від Єрусалима. Вони були поглинуті своїми думками і тривогами, коли до них приєднався незнайомець.

Незнайомець запитав: “Що за речі такі, що про них між собою в дорозі міркуєте, і чого ви сумні?”

Учні переповіли нещодавні події “про Ісуса Назарянина”. Вони вірили, що Ісус прийшов викупити Ізраїль, але Його несправедливо засудили і розіп’яли. Вони також розповіли, що ті, хто найкраще знав Христа, казали, що Він воскрес із мертвих.

Незнайомець сказав їм, що вони “запеклого серця, щоб повірити всьому, про що сповіщали Пророки”. Він нагадав про те, чого навчають Писання і як Христос виповнив пророцтво. Це сповнило учнів радістю.

Коли вони прийшли до Еммауса, учні попросили незнайомця залишитися з ними. Під час вечері незнайомець благословив і розламав хліб. Раптом учні зрозуміли, що незнайомець зовсім не є незнайомцем. Це Сам Спаситель! (Див. Лука 24:13–32).

Він з нами

Ми можемо запитувати себе, чому ці два учні не зрозуміли, що поруч з ними йде Спаситель. Але як часто ми не розуміємо, що Він іде поруч з нами? Часто ми настільки зосереджуємося на труднощах, або навіть радощах нашого повсякденного життя, що не помічаємо поруч із собою Спасителя.

Ми можемо не бачити, як Він перебуває з нами, бореться з нами, працює з нами і плаче з нами. Якщо ми звертатимемо увагу, то навіть у найсумніші хвилини ми можемо відчувати Його поруч з нами і чути Його слова: “Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я” (Псалми 46:10, курсив додано; див. також Учення і Завіти 101:16).

Наша особиста дорога

Кожен з нас має мету, якої слід досягнути у житті. Іноді на нашому шляху ми стикаємося з хворобами або власними слабкостями. У нас можуть бути фінансові проблеми або випробування, пов’язані з успіхом, багатством і гордовитістю.

Ідучи власною дорогою до Еммауса, нам не потрібно подорожувати наодинці. Ми можемо попросити Спасителя зостатися з нами. Ось п’ять простих кроків, які допоможуть нам наближатися до Нього.

Зображення
жінка молиться

Ілюстрація Ловетти Рейєс-Кайро

1. Моліться щодня

Молитва має бути на першому місці у нашому повсякденному житті. Вона допомагає нам здобути супровід і скерування від Небесного Батька. Ми можемо просити про зміцнення, щоб іти за Його Сином, і про силу Духа, особливо в моменти, коли наші думки можуть вести нас до гріха.

Юний Джозеф Сміт, просячи Бога в молитві дати йому відповідь, відчув, що супротивник намагається зупинити його (див. Джозеф Сміт — Історія 1:16). Подібно до Джозефа ми повинні наполегливо молитися і вірити в те, що Небесний Батько ніколи не втомлюється нас слухати. Він допоможе нам зрозуміти Його розклад і Його відповіді.

Зображення
розкрита книга Писань

2. Бенкетуйте Писаннями

Спаситель, вивчаючи Писання, подав нам приклад. Він часто їх цитував, коли навчав людей. Регулярне вивчення Писань допомагає нам мати ясний і відкритий розум, сприйнятливе серце, яке плекає слово Бога, і руки, готові послужити.

Коли ми вивчаємо Писання, Святий Дух може сповнити нас бажанням чинити добро. Завдяки цьому наше бачення загостриться, і ми побачимо те, чого не бачать наші природні очі. Це допоможе нам чути благання нужденних. Ми матимемо благословення наслідувати приклад Спасителя, втішаючи тих, хто потребує втішення (див. Мосія 18:8–9). Тоді, коли перед нами постають повсякденні завдання, ми ніколи не будемо йти на самоті. Спаситель буде з нами в кожному кроці.

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон

3. Ідіть за сучасними пророками

Ми повинні виконувати пораду нашого дорогого пророка, Президента Рассела М. Нельсона, та інших пророків, провидців та одкровителів. Тоді ми побачимо, що наша дорога до Еммауса буде безпечною і прямою. Вони безпечно скерують нас і допоможуть знати, що Спаситель з нами.

Зображення
дві руки тягнуться одна до одної

4. Запрошуйте Його залишитися

Коли ми дізнаємося про Ісуса Христа і виконуємо Його заповіді, ми запрошуємо Спасителя бути з нами. Ми навчаємося розпізнавати Його вплив у своєму житті.

Два учні по дорозі до Еммауса йшли зі Спасителем, розмовляли з Ним і відчували, як їхнє серце палало (див. Лука 24:32). Їхнє, звернене до Нього, прохання: “Зостанься з нами” (Лука 24:29) має бути й нашим проханням.

Коли учні впізнали Спасителя, Він раптом став для них невидимий. Учні відразу ж повернулися до Єрусалима і свідчили апостолам, що Спаситель дійсно воскрес. Коли вони свідчили, Господь знову “став між ними” (Лука 24:36). Ми також можемо відчувати, коли Він є між нами.

Зображення
причасна таця зі стаканчиками з водою

5. Регулярно поновлюйте завіти

Обряди і завіти євангелії Ісуса Христа можуть змінювати нашу природу. Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, сказав: “Наше поклоніння і застосування вічних принципів наближають нас до Бога і звеличують нашу здатність любити”1 . Наприклад, хрищення — це можливість для Господа очистити нас. А храмові завіти і обряди, якщо ми вірні й слухняні, є для нас підготовкою, щоб одного дня жити в присутності і Батька, і Сина.

Причастя допомагає нам пам’ятати про свої завіти. Причащаючись, ми можемо поновлювати їх, каятися і робити нову спробу. Коли ми приймаємо причастя, то виявляємо готовність узяти на себе ім’я Ісуса Христа і підтверджуємо своє зобов’язання пам’ятати Його і дотримуватися Його заповідей. За це нам обіцяно, що Його Дух завжди буде з нами. (Див. Учення і Завіти 20:77, 79). Нам слід завжди пам’ятати про обряди, які ми отримали, і про завіти, які ми уклали.

Зображення
Ісус допомагає іншим

Спаситель буде поруч

Коли ми йдемо своєю дорогою до Еммауса, Спаситель з любов’ю запрошує нас прийти до Нього і знайти радість у Ньому. Коли ми кожного дня молимося, бенкетуємо Писаннями, ідемо за сучасними пророками, запрошуємо Його бути з нами і поновлюємо та шануємо свої завіти, Він буде поруч з нами. Тоді ми будемо знати, як дізналися про це учні по дорозі до Еммауса, що Ісус Христос воскрес і що Він дійсно живий і любить нас.

Я свідчу, що Ісус Христос — наш Спаситель і Викупитель. Він хоче бути з нами і безпечно скеровувати нас на нашому шляху.