2023
Служити з милосердям
Липень 2023


“Служити з милосердям”, Ліягона, липень 2023.

Принципи служіння

Служити з милосердям

Ми можемо значною мірою змінювати світ навколо нас, якщо природним чином будемо виявляти любов.

Зображення
placeholder altText

Як Сарна допомагала бідним, колекція класичних художніх зображень, присвячених сюжетам із Біблії / за ліцензією від GoodSalt.com

Приклад милосердя

Тавіта (також її називають Сарною) була послідовницею Ісуса Христа, яка жила у Йоппії. Її знали як жінку, яка “повна була добрих вчинків та милостині, що чинила” (Дії 9:36). Її любили, бо вона виявляла велику любов іншим людям. Подібно до Спасителя, вона все своє життя присвятила служінню. У неї були вміння і таланти, за допомогою яких вона змінювала світ на краще.

Один з тих талантів — виготовлення плащів та суконь, принаймні частина яких вділялася бідним удовицям. Для тих, хто отримував її дари, вона була Божим посланцем. Коли Петро прийшов подивитися на неї після того, як вона померла, “обступили його всі вдовиці, плачучи та показуючи йому сукні й плащі, що їх Сарна робила, як із ними була” (Дії 9:39). Він був настільки зворушений, що підняв її з мертвих, завдяки чому багато людей повірили в Спасителя (Дії 9:40–42).

Служити з милосердям

Милосердя — це любов, яку Ісус має до нас, і це та любов, яку, як Він очікує, ми будемо мати одне до одного. Це означає любити свого ближнього, як себе (див. Матвій 22:37–39), ставитися до інших людей з таким співчуттям, терпінням і милістю, яких ми сподіваємося для себе (див. Матвій 7:12). Це означає служити так, як Тавіта, застосовуючи дані нам дари і таланти.

Ми можемо значною мірою змінювати світ навколо нас, виявляючи любов у звичні для нас способи — навіть якщо те, що ми робимо, є простим. Якщо ви маєте талант до шиття, це може бути способом послужити підопічним, але може у вас краще виходить косити траву, ніж шити на швейній машинці. Або, можливо, ваш дар полягає у вмінні вислухати і бути справжнім другом.

Розвивати милосердя

Як ми можемо розвивати таку Христову рису, як милосердя?

  • Милосердя — це дар, який Небесний Батько надає всім тим, хто є істинними послідовниками Ісуса Христа. “Моліться Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено цією любовʼю” (Moроній 7:48).

  • Мормон навчав, що таке милосердя: “Милосердя довго терпить, і є добрим, і не заздрить, і не чваниться, не шукає для себе, легко не дратується, не думає злого, і не втішається беззаконням, але втішається істиною, зносить усе, вірить усьому, надіється на все, витерпить все” (Moроній 7:45). Це не просто ознаки, за якими ви можете сказати, коли вас сповнює любов; це також якості, завдяки яким, якщо ми їх розвиваємо, зростає наша здатність любити.

  • Співпереживання пробуджує в нас співчуття.1 . Якщо ми прагнемо зрозуміти інших, то отримуємо більше можливостей, щоб стати більш милосердними. Учіться ставити запитання так, щоб це допомагало іншим і вони відчували вашу любов, а потім слухайте, виявляючи терпіння і розуміння.

  • Учіться виявляти милосердя. Приділяйте час та надавайте інші ресурси тим, кому це потрібно. Зокрема, прощайте людей. Президент Томас С. Монсон (1927–2018) навчав: “Прощення має іти пліч-о-пліч з любов’ю. … Звинувачення роз’ятрюють рани. Зцілює тільки прощення” 2.