2023
Гідні спадкоємці
Липень 2023


Лише в цифровому форматі: доросла молодь

Гідні спадкоємці

Коли ми щиро розуміємо, що вчимося на практиці ставати більш схожими на Небесного Батька, зміни стають можливими.

Зображення
пташка-оригамі з тінню справжнього птаха

Я пам’ятаю, як мене, ще маленького, вчили, що я Божеє дитя, — чи то коли я співав гімн у Початковому товаристві, чи то чув це від батьків удома, чи слухав, як церковні провідники проповідували з трибуни. Це пункт учення, який ми постійно чуємо. Президент Рассел М. Нельсон навчав молодих людей Церкви: “Мої любі друзі, ви буквально є духовними дітьми Бога”1.

Хоча я завжди вірив у це вчення, мені здається, що я не завжди його розумів. Президент Бойд К. Пекер (1924–2015 рр.) казав: “Істинне вчення, коли його розуміють, змінює ставлення і поведінку”2.

Завдяки вченню про божественну сутність я визнав, що є дитиною небесних батьків, але моє ставлення й поведінка не змінилися від цього знання. Для мене бути дитям Божим означало, що хтось любить мене і піклується про моє благополуччя. І хоча це дійсно так, я не засвоїв той аспект цієї сутності, який дає мені силу змінюватися.

Утім одного разу Бог допоміг мені поглибити моє розуміння. Одного ранку, коли я вивчав Писання, Дух привів мене до кількох віршів у Посланні до римлян 8. У віршах 16–17 сказано: “Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми — діти Божі”. Я вже чув це раніше. Але я пішов далі й прочитав наступний вірш, який пояснює: “А коли діти, то й спадкоємці, спадкоємці ж Божі, а співспадкоємці Христові”. Щойно я прочитав ці слова, Дух засвідчив мені, що я є дитям Божим, яке має божественне призначення тут, на землі. Це запало мені в душу глибше, ніж будь-коли раніше. У той момент я відчув, що несу факел, який щойно запалили. Тепер я чітко бачив, що ми, як діти Божі, перебуваємо на шляху, який не лише повертає нас до Небесного Батька, але й допомагає нам стати більш схожими на Нього. Це нове розуміння почало зігрівати мене, а також освітлювати мій шлях.

Усвідомлення того, що я — син Божий і що мені судилося стати більш схожим на Нього, справило глибокий вплив на моє життя. Це змінило те, як я думаю і вчиняю в повсякденних ситуаціях. Упродовж усього земного життя ми маємо безліч обов’язків — від необхідності заробляти на життя до вимоги мати хороші оцінки у школі, допомагати хворим родичам і навіть регулярно готувати їжу. Життя буває дуже напруженим. Але оскільки я розумію, що я син Божий, я розглядаю ці виклики як можливість ставати кращим. Бог не намагається покарати мене чи ускладнити мені життя, покладаючи на мене стільки обов’язків. Навпаки: Він допомагає мені тренуватися, аби стати гідним спадкоємцем.

Коли я поглибив своє розуміння цього вчення, я без зусиль почав змінювати ставлення й поведінку щодо простих речей у власному житті. Наприклад, я почав щоранку застеляти ліжко й прибиратися в кімнаті не тому, що хтось прийде і перевірить, чи я виконав свої обов’язки, а тому, що я знав: Бог любить чистоту й порядок. Я зрозумів, що якщо одного дня я зможу бути там, де Він, то мені теж потрібно бути чистим і організованим. Я почав розглядати ці завдання як можливість покаятися і зрости, щоб стати більш схожим на Бога.

Розуміння цього глибокого вчення змінило мене на краще. Воно керувало моїми думками і вчинками, коли я ставив цілі й готувався до майбутнього. Воно допомогло мені уникати зла, оскільки я усвідомив, що коли грішу і піддаюся спокусам, це заважає мені повністю розкрити свій потенціал. Найголовніше, що усвідомлення цієї істини мотивувало мене до змін. Я свідомо і постійно змінюю свою поведінку, щоб привести її у відповідність до поведінки потенційного спадкоємця Царства Божого.

Посилання

  1. Рассел M. Нельсон, “Рішення для вічності” (Всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 15 трав. 2022), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

  2. Бойд К. Пекер, “Little Children”, Ensign, лист. 1986, с. 17.