2004
Пам’ятай повчання свого батька
Листопад 2004


Пам’ятай повчання свого батька

Книга Мормона може змінити і змінює життя людей.

10 січня 1945 року я отримав своє патріарше благословення від колишнього батькового президента місії, Джона М. Найта. Раніше я не зустрічався з ним. Після того як він сказав, з якого коліна я походжу, його наступними словами—першими словами поради в моєму благословенні—були: “Пам’ятай повчання свого батька”. Ця порада була і продовжує бути великим благословенням у моєму житті.

Одного разу, невдовзі після отримання благословення, я прийшов додому з Недільної школи. Наш урок був про Перше видіння Джозефа Сміта, і я роздумував, чи справді було воно. Мій батько якраз ішов на Церковні збори. Я зупинив його і запитав: “Тату, як ми дізнаємося, чи справді Джозеф Сміт мав те видіння?” Батько обняв мене, і ми сіли на диван у нашій вітальні. Там він переповів мені розповідь Джозефа Сміта і поділився своїм свідченням, що вона правдива. Почуте тоді від батька і зараз горить у моєму серці. Відтоді у мене ніколи не було сумнівів щодо розповіді Джозефа Сміта про його Перше видіння.

Я з підліткового віку яскраво пам’ятаю, що мій батько регулярно і дуже уважно читав Книгу Мормона. Його любов до Книги Мормона і порада мені уважно читати її та розмірковувати над нею стала початком моєї подорожі тими священними записами, які стали основою мого особистого свідчення сьогодні. Це та подорож, яку повинен здійснити кожен з нас.

У моєму житті були ще люди, які допомагали мені в цій подорожі Книгою Мормона. Моя перша вчителька семінарії розповідала, як вона, коли була молодою місіонеркою, хотіла знати, чи істинна Книга Мормона. Вона розказувала, що коли читала звернення царя Веніямина, то у своїй уяві бачила, як цар Веніямин стоїть на башті, і чула, як він проголошує свою урочисту промову. Її свідчення, супроводжуване Духом, справило на мене глибоке враження.

Я пам’ятаю літо перед вступом у коледж, коли у мене була можливість поїхати в Моньюмент Веллі, щоб попрацювати на будівництві першої середньої школи для племені Навахо. Перед моїм від’їздом батько запитав, чи збираюся я брати з собою Книгу Мормона. Я й не думав цього робити, але його запитання підказало мені, що це треба зробити. Згадую, як пізно ввечері лежав на своїй койці біля будівельного майданчика і відчував дух та силу Книги Мормона.

Пригадую, як до мене, молодого місіонера в місії Грейт Лейкс, прийшло важливе знання і безумовне свідчення, що Книга Мормона була ще одним свідченням ще одного народу про те, що Христос і Його Церква—істинні. Завдяки тодішньому досвіду сьогодні в моєму серці палає це божественне свідчення про послання Книги Мормона, про Христа як нашого Спасителя і Викупителя, про відновлення Його Церкви в ці остання дні.

Я хотів би розказати вам про деякі з великих благословень, які через Книгу Мормона можуть прийти до нас. Книга Мормона може змінити і змінює життя людей. Наш син Джон, отримавши покликання на місію в Японію, сказав мені: “Тату, до від’їзду в Центр підготовки місіонерів я збираюся прочитати Книгу Мормона двічі’. Я сказав Джону: “Це нелегко”. Я відчув його рішучість і теж вирішив зробити, як він. Я почав щодня читати рано-вранці. Через кілька днів, коли я повернувся з роботи, Джон сказав мені: “І я вже сьогодні, де ти”. Я спитав: “Що ти маєш на увазі?” Він відповів: “Я дочитав Книгу Мормона до того місця, що й ти. Ти залишив її розкритою на своєму столі”. Наступного ранку після читання я відчув натхнення перегорнути 150 сторінок вперед і, залишивши розкриту Книгу Мормона там, де він помітив би її, я пішов на роботу. Після ранкової наради я перевірив, хто мені телефонував. І перше ж повідомлення було: “Так я тобі й повірив!”

Чому я це розповідаю? Спостерігаючи, як мій син читав Книгу Мормона, готуючись до від’їзду в Центр підготовки місіонерів, я почав помічати певні зміни в його житті. Цей досвід “заякорив” мого сина на євангелії Ісуса Христа.

Згадується мені випадок з одним зональним лідером на місії в Англії, який прийшов до мене під час обідньої перерви на зональній конференції. Він сказав: “Ми навчаємо одну жінку, вона сліпа і майже не чує. Вона хоче знати, чи істинна Книга Мормона. Що нам робити?” На той момент у мене не було відповіді, але я сказав: “Я дам знати після нашої конференції”. Під час пообідньої сесії у мене з’явилося ясне відчуття, як їй допомогти. Після зборів я сказав тому місіонеру-зональному лідеру: “Нехай ця сестра тримає Книгу Мормона в руках і повільно перегортає сторінки. Коли вона зробить це, спитайте її, чи істинна ця книга”. Хоч вона не могла ні читати, ні чути слова, вона відчула дух і силу Книги Мормона, і ця книга змінила її життя.

Я полюбив послання Книги Мормона. Аби допомогти кожному з вас відчути силу й дух Книги Мормона і, я сподіваюся, допомогти у вашій подорожі, дозвольте мені дати вам три завдання.

Перше, давайте звернемося до розповіді про Геламана і його 2060 юних воїнів:

“І коли решта нашого війська вже збиралася відступити перед Ламанійцями, дивися, ті дві тисячі і шістдесят були стійкими і безстрашними.

Так, і вони слухалися і стежили за виконанням кожного слова наказу з точністю; так, і саме відповідно до їхньої віри було зроблено їм; і я пам’ятав слова, яким, як вони казали мені, їхні матері навчили їх…

І ось, їхнє збереження було дивним для всього нашого війська, так, що їх було збережено… І ми справедливо приписували це чудотворній силі Бога, через їхню надзвичайну віру в те, у що їх було навчено вірити” (Алма 57:20–21, 26).

Якби я спитав вас, хто навчив цих незвичайних молодих воїнів, усі б ви знали відповідь—їхні матері. Ось вам і перше завдання: з’ясувати, чого саме навчали їх їхні матері?

Друге, ви знаєте, як Алма вчив про віру, кажучи людям:

“Але знайте, якщо ви прокинетеся і пробудите сили свого розуму, аж до того, щоб зробити дослід над моїми словами, і скористуєтеся принаймні частинкою віри, так, навіть якщо ви не можете нічого, крім того, щоб мати бажання повірити, нехай це бажання працює в вас…

Тепер ми порівняємо Слово з насінням. Тож, якщо ви знайдете місце, щоб насіння могло бути посіяне у вашому серці, знайте, якщо це справжнє насіння, тобто добре насіння, якщо ви не викинете його вашою зневірою, щоб чинити опір Духові Господа, знайте, воно почне розбухати у вашій душі; і коли ви відчуєте ці рухи розбухання, ви почнете говорити собі—Певно, що це є добре насіння…

Отже, якщо насіння росте, то воно добре, але якщо воно не росте, ось, воно не добре, тому його викидають” (Алма 32:27–28, 32).

Моє друге завдання вам: вияснити конкретно, що це за Слово, або насіння, і посадити його у своє серце. Вам треба буде прочитати Алма 33, щоб знайти відповідь. Коли знайдете, то ваша віра набуде нової сили.

Третє, якби ви хотіли навчити своїх дітей трьох великих істин і хотіли б, щоб вони їх запам’ятали, то яким саме істинам ви б навчали? Геламан попросив своїх синів Легія і Нефія запам’ятати три великі істини, щоб вони “могли робити це, щоб складати собі скарб на небесах,… так, щоб [вони] могли мати той дорогоцінний дар вічного життя” (Геламан 5:8). Моє третє завдання вам: знайти, що саме Геламан просить пам’ятати своїх синів, а потім навчати цьому ваших дітей. Я допоможу вам знайти. Прочитайте 5-й розділ Геламана і поміркуйте над ним.

Чому така страшенна боротьба проти Книги Мормона виникла ще до її перекладу і триває аж до сьогодні? З цього приводу старійшина Брюс Р. Макконкі написав: “Хіба це через слова, надруковані на сторінках—кожне з яких чисте й надихаюче і відповідає історичній і доктринальній правді—виник такий страшенний антагонізм? … Чому люди борються проти Книги Мормона? Бо з цієї ж причини раніше вони боролися проти Джозефа Сміта” (A New Witness for the Articles of Faith, [1985], 459, 461).

Причина, чому Сатана так відчайдушно бореться проти Книги Мормона, вказана в останніх двох абзацах вступу до цієї книги:

“Ми запрошуємо всіх людей, скрізь, читати Книгу Мормона, обдумувати в серці послання, вміщене в ній, і тоді спитати у Бога, Вічного Батька, в ім’я Христа, чи Книга істинна. Той, хто йде цим шляхом і питає з вірою, одержить свідчення її істинності й божественності силою Святого Духа. (Див. Мороній 10:3–5.)”

А тепер слухайте уважно:

“Той, хто одержить це божественне свідчення від Святого Духа, також дізнається тією ж силою, що Ісус Христос є Спаситель світу, що Джозеф Сміт—його одкровитель і пророк у ці останні дні, і що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царство Господа, знову встановлене на землі, готуючи її до Другого пришестя Месії”.

Причина, чому Сатана боровся і продовжує боротися проти Книги Мормона,—у цих трьох божественних істинах. Він не хоче, щоб ми прийшли до цього священного знання.

“Пам’ятай повчання свого батька”. Я завжди буду вдячним своєму батькові. Хоч він помер майже 30 років тому, його навчання продовжує жити в моєму серці. Я вдячний за цей період у моєму житті, коли я маю привілей бути особливим свідком Христа. Завдяки Книзі Мормона, її посланню і божественному свідченню, яке я отримав, я можу залишити вам моє свідчення, що Ісус є Христос. Його народила Марія, Єдинонародженого Сина Бога Батька у плоті. Він виконав роботу безкінечної і вічної Спокути. Христос прийде знову і буде царювати над нами як Господь і Цар царів. Про Нього і Його роботу я залишаю вам своє урочисте свідчення у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.