2004
Ключ пізнання Бога
Листопад 2004


Ключ пізнання Бога

Ключ пізнання Бога, що використовують ті, хто дотримується клятви та завіту Мелхиседекового священства, дасть нам змогу вийти переможцями, синами Божими.

[Мої] брати у священстві Божому! Я знову сидячи виступаю цього вечора. Як ви знаєте, у мене зараз тимчасові проблеми з хребтом. Ті з вас, хто має проблеми з хребтом, зрозуміють мене. Ті, у кого немає такої проблеми—просто почекайте трохи! Жодне інше пояснення того, що саме заважає мені, не є достовірним!

Я смиренно звертаюся до вас цього вечора і молюся в серці, щоб ви змогли зрозуміти мене завдяки силі Духа. Важко уявити, що можна пізнати щось важливіше для нас, як для носіїв священства, ніж ключ до пізнання Бога. Цього вечора я хотів би говорити про цей ключ.

Більше священство обслуговує євангелію і тримає “ключі від таємниць царства, а саме ключ пізнання Бога”1. Що таке ключ пізнання Бога і чи може хтось отримати його? Без священства не було б повноти пізнання Бога. Пророк Джозеф Сміт сказав, що “Мелхиседекове священство… є каналом, через який усе знання, учення, план спасіння і кожний важливий аспект відкриваються з небес”2. Президент Джозеф Ф. Сміт стверджував: “Той, хто дійсно може стверджувати, що Джозеф Сміт був пророком Божим, що Ісус є Спасителем, володіє скарбом, цінність якого не можна підрахувати. Коли ми знаємо це, ми знаємо Бога і ми маємо ключ до всього знання”3.

Патріарх Авраам визнавав цінність цього великого ключа, коли згадував свій досвід: “Я шукав благословень батьків і права, в яке мене необхідно було висвятити, аби надавати їх; сам будучи послідовником праведності, бажаючи також бути тим, хто володіє великим знанням, і бути кращим послідовником праведності, і володіти більшим знанням,… і бажаючи отримувати настанови, і дотримуватися заповідей Бога, я став правомочним спадкоємцем, первосвящеником, що мав право, що належить батькам”4.

Кожний, хто є праведним і прагне володіти більшим знанням і “стати кращим послідовником праведності”, може з допомогою повноваження священства отримати більше пізнання Бога. Господь розповідає нам про один простий спосіб сягнути цього, як це викладено в Ученні і Завітах: “Якщо ти проситимеш, ти отримуватимеш одкровення за одкровенням, знання за знанням,… те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне”5.

Хтось може спитати: “Як мені стати кращим послідовником праведності?” Праведна людина—це та, хто укладає євангельські завіти і дотримується їх. Це святі угоди6, зазвичай між людьми та Господом. Іноді вони включають інших осіб, таких, як дружини. Вони включають найсвятіші обіцяння і зобов’язання, такі як хрищення, висвячення у священство, храмові благословення, шлюб і батьківство. Багато з благословень патріарха Авраама приходять, коли Святий Дух проливається на всіх людей7. Кожний гідний чоловік і кожна гідна жінка, що отримують Святого Духа, можуть дійсно стати “новими створіннями”8.

Щоб отримати повну міру цих небесних благословень і прийти до повного пізнання Бога, чоловік має ввійти у клятву і завіт священства і дотримуватися цього завіту9. Президент Меріон Дж. Ромні мудро зауважував:

“Єдиний спосіб для чоловіка сягнути найбільшого прогресу в напрямі вічного життя, заради якого і створювалася ця земля, це отримати і звеличувати Мелхиседекове священство… Критично важливо, щоб ми з ясністю пам’ятали, чого саме звеличування наших покликань у священстві вимагає від нас… Це вимагає щонайменше дотримання трьох складових:

1. Щоб ми отримали пізнання євангелії.

2. Щоб ми привели наше особисте життя у відповідність до норм євангелії.

3. Щоб віддано служили”10.

Два завіти мають бути укладені кожним носієм священства. Перший—бути вірним у здобутті Ааронового і Мелхиседекового священств11. Ааронове священство навчає і готує носія священства до більших обов’язків Мелхиседекового священства і готує його до отримання благословень клятви і завіту священства. Володіння і Аароновим, і Мелхиседековим священством є життєво важливим, щоб отримати повні благословення, які Господь має для Його вірних синів. Другий завіт—завіт Його розпорядника у цьому святому повноваженні—це бути вірним у звеличуванні покликання з повною вірою в Бога12.

Частиною клятви і завіту священства є те, що Господь робить Своїм вірним синам кілька обіцянь, “які Він не може порушити”13. По-перше, носії священства “освячуються Духом на оновлення їхніх тіл”14. Я думаю, Президент Хінклі є прекрасним прикладом цього. Він був оновлений тілом, розумом і духом найчудовішим чином. По-друге, вони “стають синами Мойсея і Аарона і сіменем Авраама”15. По-третє, вони стають “обранцями Божими”16. Як Його розпорядники, вони виконують цю святу роботу в наш час на землі. Четверте, “усі ті, хто приймають це священство”, приймають [Господа]17. П’яте, ті, хто приймають Господніх слуг, приймають Його18. Шосте, ті, хто приймають Спасителя, приймають Бога Батька. Сьоме, вони також приймають Батькове царство19. Восьме, їм також буде дано все, що має Батько20. Ті, хто приймають усе, що має Батько21, отримують те, до чого неможливо щось додати.

Вам, молодим чоловікам, носіям Ааронового священства, дано велике повноваження і обов’язки. Під проводом єпископа Ааронове священство діє щонайменше у двох обрядах, що безпосередньо пов’язані зі Спокутою. Перше—це причастя, яке є у спомин Спасителевої крові, пролитої за наші гріхи і Його тіла, яке Він віддав, щоб викупити нас22. Друге—це хрищення. Священики мають повноваження виконувати хрищення на відпущення гріхів. Ааронове священство—це дуже реальна сила. Ось що написав один молодий чоловік про свій досвід у використанні цієї сили:

“Одного разу я відвідав приход, де майже не було носіїв Мелхиседекового священства. Але приход духовно зовсім не потерпав від цього. Навпаки, багато членів того приходу були свідками проявів сили священства, що були найвражаючими у їхньому житті.

Сила була у священиках. Вперше в житті їх було покликано виконувати усі обов’язки священиків і задовольняти потреби членів Церкви з їхнього приходу. Їх з усією серйозністю покликали бути домашніми вчителями—не просто бути позіхаючими додатками до старійшин—але благословляти їхніх братів і сестер.

До того часу я був в іншій ситуації з чотирма з цих священиків… Вони виживали кожного вчителя семінарії після двох-трьох місяців. Вони поширювали хаос на природі під час скаутських походів. Але коли вони стали потрібними—коли їм довірили важливу місію—вони були серед тих, хто найяскравіше сяяв у служінні священства.

Секрет цього полягав у тому, що єпископ закликав своїх носіїв Ааронового священства піднятися до рівня мужів, яким вірогідно і ангели могли б явитися; і вони піднялися до цього рівня, приносячи полегшення тим, хто міг мати якісь потреби, і зміцнюючи тих, хто потребував зміцнення. Не тільки інші члени приходу були зміцнені, але також і самі члени цього кворуму. Велика єдність поширилася в приході, і кожен член Церкви почав відчувати смак того, що таке для людей—бути одного розуму і одного серця. У цьому не було чогось такого, що не можна пояснити; це було просто належне використання Ааронового священства”23.

Президент Гордон Б. Хінклі нещодавно казав носіям Ааронового священства, що ті з вас, хто веде гідне життя, можуть мати благословення “захисту ангелів, що священнослужать” і що ви “маєте те величне, заради чого варто жити”24.

Що означає бути сіменем Авраамовим? З точки зору Писань, це має глибше значення, ніж бути його буквальним нащадком. Господь уклав завіт з Авраамом, великим патріархом, що всі народи отримають благословення через нього25. Будь-який чоловік, будь-яка жінка можуть мати право на благословення Авраама. Вони стають його сіменем і спадкоємцями обіцяних благословень, приймаючи євангелію, охрищуючись, укладаючи храмовий шлюб, вірно дотримуючись своїх завітів і допомагаючи принести євангелію всім народам землі.

Щоб мати право “нести це священнослужіння і священство всім народам”26, чоловік має отримати Мелхиседекове священство і його благословення. Тоді через вірність він стає спадкоємцем повноти вічного життя. Бо, як казав Павло, “А коли ви Христові, то ви Авраамове насіння й за обітницею спадкоємці”27.

Як сім’я Авраамове, ми маємо певні зобов’язання. Нам заповідано прийти до Христа через виконання “діл Авраамових”28. Ці діла включають: послушність Богу, отримання і дотримання священства і храмових обрядів та завітів, проповідування євангелії, розбудову сім’ї і навчання наших дітей; вірність до кінця.

Цікаво, що Господь використовував слово сім’я у Своєму обіцянні Аврааму. Це слово має ширше значення, ніж “потомство”, тому що воно означає примноження благословень завіту Авраамового “для всіх народів”29. Господь обіцяв Аврааму потомство “незліченне, як зорі” або “пісок морського узбережжя”30.

Праведне потомство Авраама також має привілей бути усиновленими до вічної сім’ї Ісуса Христа. Це включає право отримувати вічні завіти в храмі, через які вони, якщо будуть гідними, будуть організовані і піднесені у вічну сім’ю Христа31. Це також включає “благословення спасіння, саме життя вічного”.32

Патріарший порядок іде від Авраама до Ісака і до Якова. Через родовід священства він продовжується в наші дні і в наш час. Крізь віки благословення і обіцяння передавалися від батьків до їхніх вірних синів. Сучасний приклад цього взято з життя старійшини Джона Б. Діксона, сімдесятника. Він згадує:

“Коли прийшов час мені їхати на місію, я був дуже радий служити Господу. Однак якраз перед тим, як вирушати, виявилося, що в мене рак кістки. Вірогідність того, що я житиму достатньо довго, щоб дослужити свою місію, була не дуже високою. Я мав віру, що Господь відкриє шлях, якщо Він хотів, щоб я їхав. Мій батько дав мені благословення, у якому мені було сказано, що я служитиму місію в Мексиці, служитиму в Церкві все своє життя і матиму сім’ю. Мою правицю довелося ампутувати вище ліктя, але моє життя було врятовано і всі дані мені обіцяння було сповнено.

Дехто може подумати, що втрата руки—це жахливий тягар, але це було одним з найбільших благословень у моєму життя. Я пізнав, що це дуже важливо—мати виклики життя і долати їх”.

Старійшина Діксон завжди був правшею, і тепер йому доводилося вчитися робити все лівою рукою. Однією з проблем було, як навчитися зав’язувати краватку. Він казав: “Одного недільного ранку, коли я був у спальні з краваткою в руці, я подумав: Ну і як мені зав’язати її? Я думав про краватки на резинках. Я думав про те, щоб попросити матір допомогти мені. Але я не міг взяти її з собою на місію, щоб вона там зав’язувала мені краватки. Отже, я вирішив навчитися робити це самотужки. Зрештою я знайшов, як це робити за допомогою своїх зубів. Я і досі роблю це так, навіть зав’язавши їх тисячі разів”33.

Ми не знаємо в деталях усе, чого вимагатиметься від святих Божих у непевні дні майбутнього. Вести щоденне праведне життя буде дедалі складніше. Крім того, носії священства можуть, дуже вірогідно, зустрітися з додатковими проблемами захисту та забезпечення своїх сімей. Як нещодавно відмітив один з мирських лідерів, будуть “небезпеки, загальні для всіх нас. Сьогоднішні смертельні загрози йдуть від неконтрольованих сил і недержавних мереж екстремістів, які не мають нічого, крім зневаги до святості людського життя і принципів, якими дорожать народи”34.

Ми всі можемо чекати випробувань. Але величні, вічні обіцяння поширюються на тих, хто є наполегливим у праведності. Господь дав Своє слово, що “будь-яка людина, що… не схибить і продовжуватиме залишатися вірною в усьому, не втомиться і не затьмариться розумом; не втомиться ні тілом, ні кінцівками, ні суглобами;… і не будуть вони ані голодними, ані спраглими”35. Я налаштований оптимістично щодо того, що чекає в майбутньому Господню Церкву та її членів, але нам доведеться бути наполегливими в праведності і “бути вірними в усьому”36. Ключ пізнання Бога, що використовують ті, хто дотримується клятви та завіту Мелхиседекового священства, дасть нам змогу вийти [переможцями], синами Божими. Я молюся смиренно, щоб ми чинили так, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. УЗ 84:19.

  2. Teachings of the Prophet Joseph Smith, sel. Joseph Fielding Smith (1976), 166–67.

  3. In Brian H. Stuy, comp., Collected Discourses, Delivered by President Wilford Woodruff, His Two Counselors, the Twelve Apostles, and Others, 5 vols. (1987–1992), 2:355–56.

  4. Авраам 1:2.

  5. Див. УЗ 42:61.

  6. See Carlos E. Asay “The Oath and Covenant of the Priesthood,” Ensign, Nov. 1985, 43–45.

  7. Див. 3 Нефій 20:25–29.

  8. See Teachings of the Prophet Joseph Smith,149-150.

  9. Див. УЗ 84:33–42.

  10. “The Oath and Covenant Which Belongeth to the Priesthood”, Improvement Era, June 1962, 416.

  11. Див. УЗ 84:33.

  12. Див. УЗ 84:33.

  13. Див. УЗ 84:40.

  14. Див. УЗ 84:33.

  15. Див. УЗ 84:34.

  16. Див. УЗ 84:34.

  17. Див. УЗ 84:35.

  18. Див. УЗ 84:36.

  19. Див. УЗ 84:37.

  20. Див. УЗ 84:38.

  21. Див. УЗ 84:38.

  22. Див. Матвій 26:26–28; Переклад Джозефа Сміта, Матвій 26:22–24.

  23. Quoted in Victor L. Brown, “The Vision of the Aaronic Priesthood”, Ensign, Nov. 1975, 68.

  24. Quoted in Jason Swensen, “Priesthood Restored Directly from Heaven,” Church News, 22 May 2004, 3.

  25. Див. Буття 18:18; Галатам 3:8; 3 Нефій 20:25, 29.

  26. Авраам 2:9.

  27. Галатам 3:29.

  28. Іван 8:39; див. також Іван 8:32–50.

  29. Авраам 2:9.

  30. Див. УЗ 132:30.

  31. Галатам 3:29.

  32. Авраам 2:11.

  33. “Friend to Friend,” Liahona, June 1996, F6–F7.

  34. Colin Powell, “Of Memory and Our Democracy,” USA Weekend, 2 May 2004, Internet, http://www.usaweekend.com.

  35. Див. УЗ 84:80.

  36. Див. УЗ 84:80.