2006
Дар свободи вибору
Tpaвeнь 2006


Дар свободи вибору

Коли ми дотримуємося заповідей Небесного Батька, наша віра зміцнюється, зростає наша мудрість і духовна сила, і нам стає легше правильно вибирати.

Одного разу я їхав автомобілем і зупинився на червоному світлі світлофора. Машина попереду привернула мою увагу. На ній була наклейка, що виголошувала: “Що хочу те й роблю”.

Мене здивувало, чому хтось вирішив розмістити такий вислів на своєму авто. Що саме він хотів цим сказати? Можливо, водій цієї машини прагнув публічно заявити, що він досяг абсолютної свободи, роблячи лише те, що йому подобається. Замислившись над цим, я усвідомив, що наш світ зазнав би хаосу, якби кожен робив лише те, чого йому заманеться.

Вочевидь, у нашому суспільстві існує певна плутанина стосовно цієї теми. У засобах масової інформації, рекламі, розважальних програмах й усюди ми бачимо поширену ідею, мовляв, якщо людина може робити, що забажає, вона є вільною і буде щасливою. Вони навіюють думку, що єдиними критеріями для наших рішень є те, що задовольняє нас, несе радість чи відповідає особистим бажанням.

Наш Небесний Батько дав нам кращу концепцію. Саме Його великий план щастя дає нам справжню свободу і радість. Ми читаємо у Книзі Мормона:

“І Месія прийде в повноті часу, щоб викупити дітей людських від падіння. І через те, що вони викуплені від падіння, вони стали вільними назавжди, можуть відрізняти добро від зла; діяти самостійно, а не бути під впливом, за винятком покаяння згідно з законом у той великий і останній день, згідно з заповідями, даними Богом.

Отже, люди вільні, коли вони в плоті; і все необхідне для людини надається їм. І вони вільні вибрати волю і вічне життя через великого Посередника для всіх людей, або вибрати неволю і смерть, що чекають на вас у полоні та під владою диявола; бо він прагне всіх людей зробити так само нещасними, як сам”1.

Приходячи у цей світ, ми несемо з собою з нашого Небесного дому цей Богом даний дар і привілей, що називається свободою вибору. Він дає нам право і силу приймати рішення й обирати. Свобода вибору є вічним законом. Президент Бригам Янг навчав про нашу свободу вибору: “Це є закон, який завжди існував від усієї вічності та існуватиме в усіх прийдешніх вічностях. Кожна розумна істота повинна мати силу обирати”2.

Президент Уілфорд Вудрафф так сказав з цього приводу: “Ця свобода вибору завжди була спадком людини під владою і управлінням Бога. Він володів нею на Небесах небес до створення цього світу, і Господь зберіг і захистив її там від нападу Люцифера і його прибічників… Завдяки цій свободі вибору ви і я, і все людство стали відповідальними істотами—відповідальними за шлях, яким прямуємо, за життя, яким живемо, за діяння, які чинимо”3.

Коли Господь навчав Авраама про вічну природу духів і про його обрання ще до народження. Він роз’яснив Аврааму одну з важливих цілей приходу на цю землю: “І в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм”4.

Отже, наша свобода вибору робить наше життя на землі випробувальним періодом. Якби ми не мали цього дивовижного дару свободи вибору, то не змогли б показати нашому Небесному Батьку, чи бажаємо ми робити все, що Він заповідував нам.

Щоб діяти за своєю волею, ми повинні мати знання добра і зла, ми повинні мати свободу вибирати, і коли її застосовано, повинні бути наслідки нашого вибору.

Я дізнався, що коли ми дотримуємося заповідей Небесного Батька, наша віра зміцнюється, зростає наша мудрість і духовна сила, і нам стає легше правильно вибирати.

Наш великий взірець, Господь Ісус Христос, для всіх нас є досконалим прикладом того, як користуватися свободою волі. Під час Наради на Небесах, коли нам було представлено план Батька, щоб ми мали можливість прийти на цю землю і отримати тіло, Улюблений Син, який був Улюбленим і Вибраним Батьком від початку, сказав Батькові: “Батьку, хай буде Твоя воля, і слава Твоя навіки”5.

Так і нам слід робити вибір, застосовуючи ті самі критерії—і замість “Що хочу те й роблю”, нашим девізом має бути: “Я роблю те, чого Батько чекає від мене”.

Вчиняючи так, ми можемо бути впевнені, що отримаємо благословення від Господа. Може статися, що нам доведеться інколи обирати те, що є незручним для нас. Я дізнався, що хоча час інколи буває незручним для нашого розкладу, однак, якщо ми приймемо правильний вибір, Господь піклуватиметься про нас у свій спосіб, на той час ще невідомий для нас.

Коли у 1989 році нас перевели з Німецької Гамбурзької місії до Східної Німеччини, щоб очолити Дрезденську місію, той час не був зручним для нашої сім’ї. Наші діти щойно адаптувалися до навчання у новій школі в Гамбурзі, а тепер мали пристосовуватися до соціалістичної шкільної системи Східної Німеччини. Одна дитина навіть не змогла поїхати з нами, оскільки мала закінчити школу на Заході. Однак з цього досвіду ми навчились, що те, що здавалося нам важким на початку, зрештою обернулося на велике благословення для усіх нас. Господь у Свій спосіб попіклувався про наші проблеми.

Мої дорогі брати і сестри, я дуже вдячний за дивовижний дар свободи вибору, даний нам Небесним Батьком. Я вдячний за знання, що ми Його діти. Я знаю з багатьох особистих духовних подій, що Він любить нас і піклується про нас. Я знаю, що Ісус є Христос, Син Бога, наш Спаситель і Викупитель. Я знаю, що пророк Джозеф Сміт бачив Батька і Сина і що він—пророк Відновлення. Я знаю, що Президент Гордон Б. Хінклі є пророком Бога сьогодні.

Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. 2 Нефій 2:26–27.

  2. Deseret News, Oct. 10, 1866, 355.

  3. Millennial Star, Oct. 14, 1889, 642.

  4. Авраам 3:25.

  5. Мойсей 4:2.