2008
Запитання і відповіді
December 2008


Запитання і відповіді

“Що я можу робити, щоб у моїх молитвах було менше повторень і вони були більш змістовними?”

У Писаннях наголошується, що зайві повторення—це дійсно проблема (див. Maтвій 6:7). Іноді вам доведеться у своїх молитвах повторно просити про щось важливе. Але якщо ви бездумно повторюєте слова, то це важко назвати спілкуванням з Небесним Батьком. Щоб уникнути зайвих повторень, учіться молитися з “щирими намірами” (див.2 Нефій 31:13; Moроній 7:9; 10:4) тобто, молитися щиро і мати намір діяти з вірою.

У 3 Нефії Спасителеві учні молилися “безупинно”, однак “не повторювали багато слів, бо їм було дано, як вони мають молитися” (3 Нефій 19:24). Святий Дух може скеровувати ваші молитви і зробити їх більш змістовними (див. Римлянам 8:26). Добре було б відвести час для молитви у спокійному місці, коли ви не поспішаєте.

І, зрештою, думайте про велику кількість усього, за що ви можете молитися. Кожного дня ви отримуєте багато благословень і потребуєте божественної допомоги в багатьох ситуаціях. Дякуйте Небесному Батькові за Його благословення і моліться про те, у чому маєте потребу. Ви можете молитися, щоб отримати прощення, допомогу у випробуваннях, зміцненні свідчення і захисті від спокус.

Безкорислива молитва

Я думаю, що іноді ми буваємо егоїстичними, коли молимося, думаючи тільки про себе і свої бажання. Подумайте про інших, і їхні потреби. Пригадайте всі благословення і подякуйте за них Небесному Батькові. Молитва призначається не лише для того, щоб Небесний Батько послухав, які у нас є бажання і скарги. Ми також повинні слухати Його. Як ми можемо отримати одкровення, якщо швиденько скажемо, чого хочемо, і стрибнемо у ліжко? Запитуйте, чого Він від вас очікує. Ви станете кращою людиною.

Ребека В., 16 років, шт. Айдахо, США

Хай вас Дух Святий веде

Відведіть час, щоб поміркувати над тим, за що ви найбільш вдячні і чого найбільше потребуєте в житті. Дух вестиме вас і дасть відповіді та наштовхне на думки, які виникнуть у вигляді ідей, задумів, спонукань. Ви також можете вести щоденник, куди будете записувати ці думки, щоб у майбутньому до них повертатися.

Старійшина Себо, 21 рік, Х’юстонська місія, шт. Техас

Обмірковуйте свій день

Коли я молюся увечері, то думаю про те, що читала у Писаннях. Я намагаюся пригадати, що змогла зробити правильно, а що треба покращити. Я можу попросити Небесного Батька допомогти мені в подоланні цих труднощів. Я прошу, щоб Він завжди допомагав мені пам’ятати Його пораду і давав силу виконувати її. Оскільки кожен день є неповторним, то, незважаючи на рутинні справи, завжди і відбувається щось новеньке. Саме тому, розмірковуючи про свій день, завжди є про що просити і за що дякувати.

Кетя Ф., 20 років, Пальмас, Бразилія

Моліться вголос

Знайдіть час, коли ви можете бути наодинці й молитися вголос. Коли ви молитеся вголос, то молитва є більш особистою і змістовною. Тоді легше уникати марних повторень і зосередитися. Це справді схоже на розмову з Небесним Батьком.

Старійшина Марра, 20 років, Місія Колорадо-Спрінгс, шт. Колорадо

Моліться і слухайте

Коли у вас виникає потреба довіритися Господу й покращити якість своїх стосунків з Ним, подумайте про те, що вам потрібно і на колінах моліть про це. Уявіть Небесного Батька, і розмовляйте з Ним, як зі своїм Батьком, Ким Він і є. Вилийте йому всі свої почуття. Щиро відкрийте йому своє серце. Довіртеся Йому, подякуйте, попросіть прощення, насолоджуйтеся Його напарництвом, висловіть свою любов, а потім уважно слухайте, щоб отримати відповідь.

Рауль А., 20 років, Мехіко, Мексика

Моліться про конкретні речі

Плануйте молитву, приділивши хоча б кілька хвилин, щоб привести до ладу свої думки і щирі бажання. Тоді ви неодмінно будете більше думати про слова, які промовляєте до свого Небесного Батька. Подумайте про свою сім’ю, родичів та інших, хто потребує ваших молитов. Є так багато людей, яким потрібна допомога, спрямування і захист.

Зосередившись на конкретних благословеннях і молячись розважливо, ви скажете не звичне “Будь ласка, благослови, щоб у мене добре пройшов день”, а “Будь ласка, веди мене в моєму рішенні бути для всіх гарним прикладом”. Саме такі молитви будуть милі вашому серцю, оскільки вони більше наближені до Спасителя,—саме такими вони і мають бути.

Ханна Т., 14 років, шт. Меріленд, США

Фотографія Президента Монсона Busath Photography