2023
Який існує зв’язок між висвяченням наперед і свободою волі?
Жовтень 2023


“Який існує зв’язок між висвяченням наперед і свободою волі?”, Ліягона, жовт. 2023.

За Мною йдіть

Ефесянам 1

Який існує зв’язок між висвяченням наперед і свободою волі?

Зображення
портрет Ісуса Христа

У доземному житті Спасителя та інших провідників було висвячено наперед для їхньої місії на землі.

Ілюстрація Джима Медсена

Павло казав ефесянам, що їх обрано Богом стати Його народом, “так як вибрав у Ньому Він нас перше заложення світу” (Ефесянам 1:4). У доземному світі Бог обрав, тобто висвятив наперед, людей для виконання певних місій у їхньому житті. Чи означає це, що в своєму житті ми не можемо робити власний вибір?

Роль висвячення наперед

Пророків і Спасителя було висвячено наперед до їхнього народження (див. Єремія 1:5; Об’явлення 13:8; 1 Нефій 10:7–8; Aвраам 3:22–23), і “вчення про висвячення наперед стосується всіх членів Церкви”1. Однак це не означає, що нам гарантовано благословення. Навпаки, нам обіцяно певні благословення відповідно до нашої віри в Бога і послуху Його заповідям.

Роль свободи волі

Ми отримуємо свободу волі, “здатність і привілей, дані Богом, щоб вибирати і діяти самостійно”2. Бог бачить наш потенціал і знає наслідки наших вчинків. Однак ми самі обираємо шлях учнівства, який веде назад до Нього.

“Висвячення наперед не гарантує, що особи отримають певні покликання чи обов’язки. Такі можливості приходять у цьому житті в результаті праведного використання свободи волі, так само, як висвячення наперед є результатом праведності у доземному існуванні”3.

Посилання

  1. Gospel Topics, “Foreordination”, topics.ChurchofJesusChrist.org.

  2. Gospel Topics, “Agency and Accountability”, topics.ChurchofJesusChrist.org.

  3. Gospel Topics, “Foreordination”, topics.ChurchofJesusChrist.org.