2023
Ви слухаєте конференцію вухами чи серцем?
Жовтень 2023


“Ви слухаєте конференцію вухами чи серцем?”, Ліягона, жовт. 2023.

Дорослій молоді

Ви слухаєте конференцію вухами чи серцем?

Суть особистого одкровення в тому, щоб слухати Духа серцем.

Зображення
чоловік, обернувшись через плече, дивиться конференцію по телевізору

Особисто мені виступи з генеральної конференції допомагають відчувати Святого Духа. Слухаючи конференцію, ми отримуємо можливість відчути Божу любов і отримати духовне натхнення.

І оскільки промовці свідчать про істину, Дух може проникнути в серце і розум усіх присутніх (див. Алма 31:5), даючи нам можливість трохи краще зрозуміти Бога і Його цілі (див. Учення і Завіти 76:5–10).

Однак іноді щось нас може відволікати, або виникають інші труднощі, які стають на заваді отримання духовних вражень під час конференції. Можливо, ви відчуваєте розчарування, оскільки ваша віра не була зміцнена або ваші запитання залишилися без відповіді.

Що робити в такому випадку?

Ми можемо почати з роздумів про те, чи заважає нам щось зосередитися. Ми можемо переконатися в тому, щоб не лише слухати вухами, але і розмірковувати над спонуканнями або відчуттями, які виникають у розумі та серці. Щоб слухати серцем, ми можемо молитися про допомогу, аби знати, як застосовувати послання в нашому особистому житті (див. Учення і Завіти 8).

Розуміння особистого одкровення і того, як воно стосується послань від Божих слуг, може допомогти нам знати, що означає слухати розумом і серцем.

Божий план, ваше щастя

Особисте спілкування між вами і Небесним Батьком — це те, що ми називаємо особистим одкровенням. І воно є особистим. Старійшина Дейл Г. Ренлунд, з Кворму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Особисте одкровення по праву належить кожній людині. Ви, наприклад, можете отримувати одкровення, де жити, яку професію обрати або з ким укласти шлюб. Провідники Церкви навчають доктрині й діляться натхненними порадами, але відповідальність за ці рішення покладається на вас. Це одкровення отримуєте ви”1.

Бог може промовляти безпосередньо до вашого розуму й серця про ваші особисті справи, але ви повинні бути готовими Його почути (див. Якова 1:5). Свобода волі залишається з вами. Однак Його план щастя може зробити вас щасливим лише тоді, коли ви приймете рішення наближатися до Нього.

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно запитував нас: “Чи прагнете ви, щоб саме Бог справляв найбільший вплив на ваше життя? Чи дозволите ви, щоб Його слова, Його заповіді та Його завіти впливали на те, що ви робите кожного дня? Чи дозволите ви, щоб Його голос мав пріоритет над будь-яким іншим голосом?”2

Ваша готовність слухати голос Бога великою мірою визначатиме, як багато ви почуєте. Навіть якщо ви просто хочете бути готовими в цю мить, “нехай це бажання працює в вас” (Алма 32:27), аби змінити ваше серце.

Зображення
чоловік ловить серце, яке йде з телевізора

Пророки проголошують істину

Деякі люди помилково перебільшують “особисту” частину особистого одкровення. Вони помилково заявляють, що вчення пророків і апостолів не стосуються кожного — ми можемо вирішувати самостійно, що стосується нас; і також, “ніби істина — відносна, ніби кожна людина повинна сама собі вирішувати, що є правдою”. Президент Нельсон застерігав: “Такий світогляд лише видає бажане за реальність, адже люди помилково вважають, ніби вони не відповідатимуть перед Богом”3.

Бог покликає пророків та апостолів, щоб вони були свідками Ісуса Христа, проголошували істину і керували справами Його царства на землі. І вони взяли на себе виконання обов’язків у цих покликаннях. (Див. Учення і Завіти 107:23).

Істина є мовою Духа, тож коли ми чуємо вічні істини, про які свідчать сміливо і просто, проливається Святий Дух, щоб показати нам абсолютність і красу цих істин. Дух може також допомагати нам зрозуміти, як істина, що міститься в словах наших провідників, стосується кожного з нас.

Старійшина Ренлунд сказав: “Я закликаю вас мати впевненість просити для себе особисте одкровення, памʼятаючи про те, що Бог уже відкрив відповідно до Писань і заповідей, які Він дав через Його призначених пророків, і робити це в межах вашої компетентності та повноважень”4.

Їхнє найбільше бажання

Іноді ви можете відчувати невпевненість стосовно того, чого навчають пророк і апостоли. Або вам важко зрозуміти, як їхні слова стосуються вас. У такі миті пам’ятайте, що їхнє покликання — скерувати вас, дорогоцінну дитину Небесного Батька, назад до Нього.

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив: “Нам не слід лякатися, коли слова Господніх слуг суперечать тому, як думає світ, і як інколи думаємо ми. … Їхнє найбільше бажання — догоджати Господу і допомагати Божим дітям повернутися до Його присутності”5.

Зосередившись на сповненому любові бажанні пророків і апостолів, ви зможете змінити підхід у сприйнятті їхніх слів. Усвідомлюючи їхню любов і відданість Небесному Батькові, Спасителю та вашому спасінню, ви будете більш готовими впускати їхні слова у своє серце.

Бути учнем Ісуса Христа в останні дні буває важко. Буває важко чути пораду, що лунає з трибуни, яку ми не завжди хочемо або готові почути, особливо коли голоси світу часто інтерпретують пораду пророків як ще один перелік правил або обмежень.

Але Господь дійсно дає нам пророків і апостолів для того, щоб скеровувати наше життя якнайкраще і наповнювати його радістю. Вони не змушують нас виконувати їхню пораду. Натомість вони запрошують нас, допомагають зрозуміти, чому Господь має високі норми для Своїх учнів, і допомагають нам поглиблювати віру в Бога.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, нещодавно навчав: “Чи це погано — мати правила? Звичайно ж, ні. Усім нам вони потрібні кожного дня. Але зосереджуватися лише на правилах, замість того, щоб зосереджуватися на Спасителі, — це неправильно. Вам потрібно знати, “чому” потрібні норми і “як” їх дотримуватися, а потім обмірковувати наслідки вашого вибору. …

Основою для важливих рішень у мирській і духовній сферах повинні бути не лише особисті уподобання або зручність чи популярність чогось. Господь не каже: “Робіть все, що вам заманеться”.

Він каже: “Хай Бог буде понад усе”6.

Ісус Христос — наша сила, а Його пророки і апостоли ведуть нас до Нього. Вони допомагають нам шукати Його, докладаючи всіх сил, аби ми отримали всі благословення, які Бог приготував для нас.

Ідіть упевнено шляхом завітів

Маючи віру в Ісуса Христа і небайдуже серце, ви можете пізнати правду про все (див. Мороній 10:4–5). Коли ви слухаєте пророків та апостолів, то можете зрозуміти спонукання Духа завдяки особистому одкровенню.

У вас є провідники, які обрані Богом і мають повноваження допомагати вам. Вони можуть скерувати вас назад на шлях завітів, якщо є така необхідність. Вони можуть допомагати вам залишатися, коли залишатися в цей момент нелегко. І яким би не було ваше минуле, вони можуть допомагати вам повернутися до Ісуса Христа і впевнено йти шляхом завітів.

Старійшина Андерсен свідчив: “В посланнях генеральної конференції можна знайти скриню скарбів небесного спрямування. Перевірка для кожного з нас — це те, як ми відреагуємо на те, що чуємо, що читаємо і що відчуваємо”7.

Якщо ви слухаєте Божі послання з відкритими вухами й відкритим серцем, ви поглибите своє свідчення. Ви пізнаєте істинність євангелії та будете вірити повноваженням Господніх пророка і апостолів. Ви справді дізнаєтеся, як прожити, і проживете найкраще життя — те життя, яке приготував для вас Небесний Батько, бо Він вас любить.