2023
Пророки і апостоли — наші чіткі і надійні провідники
Жовтень 2023


Лише в цифровому форматі

Пророки і апостоли — наші чіткі і надійні провідники

Шукаючи скерування для свого життя, ми можемо відчувати впевненість, якщо будемо дотримуватися порад пророків і апостолів.

Зображення
сторожова башта і деякі гори

Коли мені було вісім років, мій батько взяв мене з братом у довгий похід.

Прямуючи до вершини, ми з братом почали ставити запитання, яких бояться всі батьки:

“Скільки ще залишилось?”

“Чи ми майже на місці?”

Мій тато терпляче реагував:

“Ви вже так близько!”

“Ще 15 хвилин!”

Але пройшло 15 хвилин, а потім ще 15. Мій батько перейшов від заохочення до умовляння. “Ще трохи”, — сказав він, сподіваючись, що це правда. Навіть він був здивований, що ми ще не прийшли.

Коли ми проходили повз людей, що спускалися з вершини, ми з нетерпінням запитали, скільки нам ще йти.

“Ви вже так близько!” — підбадьорювали вони нас. “Ви вже майже на місці”.

Це відбулося кілька разів. Врешті-решт, мій брат плюхнувся на середину стежки, склав руки і заявив: “Я не піду далі”.

Вартові на башті

Як ми з’ясували на тій гірській стежці, різні люди мали різні погляди. Усі, кого ми зустріли під час подорожі, сказали нам, що ми “близько” до вершини, але всі вони мали різні уявлення про те, що це означає. Навіть мій чудовий батько — який упакував наш перекус, наповнив наші пляшки для води і довів нас до початку стежки — не пам’ятав наскільки довгим був цей підйом. Не маючи досвідченого провідника, ми з братом були виснажені й розчаровані до такої міри, що хотіли опустити руки.

Йдучи шляхом завітів щодня, ми стикаємося з різним впливом і різними думками. Багато людей прагнуть бути нашими провідниками — інфлюенсери, політики, сім’я і друзі. Деякі з цих провідників не мають для нас найкращих намірів у серці. Інші провідники, як мій тато, хочуть для нас найкращого, їхні поради можуть бути корисними і підтримати нас у нашому просуванні вперед, але вони можуть не мати відповідей на всі запитання.

На щастя, Небесний Батько та Ісус Христос є всемогутніми істотами, які досконало знають нас і знають теперішні й майбутні обставини світу, в якому ми живемо. І Вони дали нам пророків і апостолів, щоб ті були нашими провідниками і нашими вартовими на башті (див. Єзекіїль 33:1–7).

Ось лише кілька способів того, як вони скеровують нас на шляху завітів.

Забезпечують абсолютною істиною

Президент Рассел М. Нельсон підсумував, що, коли ми прагнемо чути слова пророків і апостолів та діяти відповідно до них, це надасть нам: “чисту істину, чисту доктрину Христа і чисте одкровення”. У світі, де “надто мало людей знає, де знайти [істину]”, ми можемо відчувати впевненість, що вивчаємо “абсолютн[у] істину] — вічн[у] істин[у]” і слідуємо їй, якщо дослухаємося до слів наших сучасних провідників1.

Зрештою, як ми дізнаємося з Амос 3:7: “Бо не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам”. Президент Дітер Ф. Ухтдорф, служачи в Першому Президентстві, свідчив: “Існує єдине джерело істини, яке є повним, правильним і непідкупним. Цим джерелом є наш безмежно мудрий та всезнаючий Небесний Батько”2.

Небесний Батько є джерелом істини, і Він передає цю істину Своїм пророкам. Ми можемо відчувати впевненість у своїй здатності шукати і розпізнавати істину, коли дотримуємося пророчої поради.

Допомагають нам залишатися злагодженими та об’єднаними

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є міжнародною Церквою: наші члени Церкви живуть по всьому світу і мають різний життєвий досвід. Як нам усім залишатися на одній хвилі? Як ми можемо бути впевненими, що всі робимо те, що маємо робити?

Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, навчав про необхідність організації у всесвітній церкві і про те, як це досягається через пророків і апостолів:

“Робота Господа вимагає того, щоб існувала організація, яку скеровує Господь через вибраних і вповноважених Ним провідників, яких Він скеровує для досягнення Його цілей. Упродовж усієї історії, відображеної в Писаннях, ми бачимо, що цими провідниками були або пророк, або пророки і апостоли…

Чому організація була необхідною для здійснення цілей Господа? Хоча Спаситель любить і допомагає кожному з нас, для досягнення Його цілей стосовно всіх Божих дітей — особливо Його завітного народу, — Він діє через організацію, керовану пророками й апостолами.

Лише за допомогою організації окремі члени того, що апостол Павло називав “тіло Христове” (1 Коринтянам 12:27), отримують необхідну їм можливість сягнути духовного зростання, яке і є метою їхнього сотворіння”3.

Благословення сучасних пророків і апостолів об`єднує і зміцнює нас як Церкву. Ми можемо відчувати впевненість, що виконуючи їхні слова, ми будемо надійно триматися на шляху завітів і рухатися у правильному напрямку.

Діляться з нами любов’ю Бога

Ми знаємо, що пророки і апостоли є чудовим благословенням, але що, якщо вони просять нас зробити щось, що здається важким? Або щось, що суперечить тому, що говорять оточуючі нас люди? Президент Генрі Б. Айрінг, другий радник у Першому Президентстві, сказав: “Господь часто просить Своїх пророків давати пораду, яку людям важко прийняти. Ворог наших душ намагатиметься змусити нас образитися і сумніватися, що пророк був покликаний Богом”4.

Але, як пояснив старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, цей факт не має змусити нас хвилюватися: “Давайте не лякатися, коли голос застереження пророка протирічить популярним точкам зору сьогодення. Роздратовані невіруючі завжди кидають вогняні кулі висміювання, як тільки пророк починає говорити”5.

Старійшина Уліссес Соарес, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів, чому ми можемо відчувати втіху, коли чуємо виступи провідників, навіть коли їхня порада може здаватися складною:

“Приносить втіху знання, що ми не самотні у світі, які б труднощі не випадали нам у житті. Те, що є пророки, — це ознака любові Бога до Своїх дітей. Пророки повідомляють про обіцяння і справжню природу Бога та Ісуса Христа Їхньому народу…

[Пророки і апостоли] висловлюють думку й почуття Господа і покликані представляти Його та навчати нас, що саме ми повинні робити, аби повернутися і жити у присутності Бога і Його Сина, Ісуса Христа… Якщо ми дослухаємося до них, то наше життя є більш щасливим і менш складним, нам легше справлятися зі своїми труднощами і проблемами, і ми створюємо навкруг себе духовну зброю, яка буде захищати нас від нападів ворога у наші дні”6.

Той факт, що деякі вчення суперечать ученням світу, є причиною того, чому нам потрібні пророки — Небесний Батько хоче скеровувати Своїх дітей і захищати їх від зла супротивника.

Підтримують пророчі пріоритети

Зрештою мій брат піднявся з землі і дістався прекрасного озера, до якого ми йшли весь день. Це був прекрасний і цінний досвід.

Але наскільки краще могло би бути, якби ми знали, чого очікувати? Похід не був би коротшим чи менш крутим, але ми були би краще підготовлені. Як пояснив Президент Нельсон: “Подолання світу… робить все у житті легшим”, навіть якщо це не обов’язково зробить усе легким7.

Якщо ми підтримуємо пророків і апостолів і беремо на себе “особисте зобов’язання робити усе в наших силах, аби підтримувати їхні пророчі пріоритети”8, то отримаємо скерування у нашому житті, як цього навчав Президент Нельсон.