Ліягона
Наше світло в пустині
Січень 2024


“Наше світло в пустині”, Ліягона, січ. 2024.

Наше світло в пустині

Ті, хто зі щирим серцем читає Книгу Мормона, живе за її приписами і молиться, щоб дізнатися, чи істинна вона, відчує Святого Духа і зміцнить свою віру в Спасителя та свідчення про Нього.

Зображення
брат Яреда із сяючими камінцями

Зображення брата Яреда із сяючими камінцями, художниця Норманді Поултер

Ще малим хлопчиком я мав свідчення про Книгу Мормона. Мене особливо приваблювала історія про брата Яреда і його народ та їхня подорож до “землі обіцяної” (Етер 2:9).

Зрозумівши, що доведеться подорожувати в неосвітлених барках, брат Яреда запитав: “Дивись, о Господи, чи допустиш Ти, щоб ми перетинали ці великі води в темряві?” “Що ти хочеш, щоб Я зробив, аби ви мали світло на ваших суднах?” (Етер 2:22, 23).

Брат Яреда знав, що Господь був усемогутнім. Він знав, що Господь був джерелом усього світла. Він знав, що Господь заповідав своєму народові прикликати Його в час потреби. Тож, виявляючи віру в Господа, брат Яреда підготував 16 маленьких камінців. Ви пам’ятаєте, що після того він попросив Господа доторкнутися до камінців пальцем, “щоб вони могли сяяти в темряві” (Етер 3:4).

Зображення Господа, Який торкається тих камінців, закарбувалося в моєму розумі з того часу, як я вперше прочитав цю історію. Я бачу ту сцену, ніби вона розгорталася перед моїми очима. Можливо тому, що зображення темряви, яку розсіює світло, є для мене реальним.

Коли я не відчуваю Святого Духа, коли я хоч трохи не в гармонії з Духом Господа, я відчуваю темряву. Але коли я читаю Книгу Мормона, світло повертається. Книга Мормона стає для мене сяючим камінцем, до якого доторкнувся Господь. Вона осяває мій життєвий шлях.

Вічне світло

Подібно до тих, кого було приведено рукою Господа до Американського континенту в давнину, ми всі в житті долаємо шторми і темряву під час своєї подорожі до обіцяної землі піднесення. Але Господь зробить для нас те, що Він зробив для яредійців і нефійців. Він буде скеровувати нас і осявати шлях, якщо ми будемо Його слухатися, виявляти в Нього віру й просити про допомогу.

Господь сказав Нефію: “Я також буду вашим світлом у пустині; і Я підготую путь для вас, якщо будете дотримуватися Моїх заповідей; отже, доки ви будете виконувати Мої заповіді, вас буде ведено до обіцяної землі; і ви мусите знати, що це Я Той, Хто веде вас” (1 Нефій 17:13).

Господь сказав Якову, братові Нефія: “Я буду світлом назавжди для тих, хто чує Мої слова” (2 Нефій 10:14).

Пророк Авінадій свідчив про Спасителя: “Він світло і життя світу; так, світло, що є нескінченним, що ніколи не затьмариться” (Мосія 16:9).

Про Себе Спаситель свідчив: “Я є світло і життя світу”. Він додав: “Знайте, Я є світло; Я подав приклад для вас” (3 Нефій 9:18, 18:16).

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон іде

Відчувати світло

Я люблю нашого пророка, Президента Рассела М. Нельсона. Я маю благословення служити разом з ним. Коли він входить до кімнати, та кімната відразу ж стає світлішою. У Ньому є Світло Христа.

Світло Христа є реальним. Це “божественна енергія, сила або вплив, що йде від Бога через Христа і дає життя й світло всім і всьому”. Це дивовижний духовний дар, який може спрямовувати Божих дітей до Святого Духа і до євангелії Ісуса Христа1. Читання Книги Мормона посилює те світло.

Іноді нам необхідно озирнутися на своє життя, щоб згадати, яку допомогу ми отримували на своєму шляху. Озирнувшись, ми можемо знову відчути вплив Спасителя. Коли в Писаннях читаємо: “Пам’ятайте, пам’ятайте” (Геламан 5:12), я вважаю, що вони кажуть нам: “Не лише пам’ятайте про те, що ви колись знали або відчували. Натомість відчуйте знову те світло”.

Для декого відчуття духовного світла приходить легко. Іншим людям важко відчути духовне світло, бо людина долає труднощі або відволікається на мирські речі. Однак якщо ми вірні, світло з’явиться, іноді тоді, коли ми на нього не сподіваємося.

Президент Нельсон, який радив нам “вивчати з молитвою Книгу Мормона… щодня2, поділився кількома способами, які можуть наближати нас до Спасителя і допомагати нам відчувати світло євангелії, ухопитися за євангельські істини й жити за євангельським вченням.

За словами Президента Нельсона, коли ми читаємо Книгу Мормона, наше розуміння Спокути Ісуса Христа і вдячність за неї зростатимуть.

Ми відчуємо бажання “народитися знову” (Мосія 27:25), оскільки книга допомагає нам відчути зміну серця (див. Мосія 5:2).

Ми відчуємо бажання читати і вивчати вчення Книги Мормона про збирання Ізраїля; ми відчуємо більше бажання розшукувати інформацію про померлих і виконувати за них у храмі обряди спасіння і піднесення.

Ми відчуємо світло, коли отримаємо відповіді на свої запитання, скерування у прийнятті рішень і силу покаятися та опиратися злу.

І, читаючи істини з Книги Мормона, ми відчуємо зцілення, втішення, відновлення, допомогу, силу, заспокоєння і радість для нашої душі3.

“О, тоді хіба це не є істинним?” — запитував Алма стосовно розбухання, проростання насіння істини, знання і свідчення. — Я кажу вам: Так, тому що це світло; а все, що є світло, є добрим, тому що його помітно, отже, ви повинні знати, що воно є добрим” (Aлма 32:35).

Зображення
портрет Ісуса Христа

Зображення Христа, художник Генріх Гофман

Як знайти Спасителя в темряві

Коли моїй подрузі Кемрін було 10 років, вона захворіла на рідкісну, однак невиліковну хворобу очей, яка інфікувала рогівку її правого ока4. Іноді, коли біль, спричинений хворобою, не проходив і ставав нестерпним, Кемрін не могла витримувати ніякого світла. Її батьки хвилювалися, що вона може осліпнути, тож завісили вікна її спальні, намагаючись створити їй найзручніші умови. Мати Кемрін, Дженна, згадує:

“Приблизно через чотири місяці після встановлення діагнозу я зайшла в її темну кімнату. Коли очі пристосувалися до темряви, я розгледіла Кемрін, яка скрутилася на ліжку у позі ембріона. Вона відчувала такий сильний біль, що не рухалася і навіть не заплакала, коли почула, що я увійшла. Вона просто лежала із заплющеними набряклими очима.

Я стала на коліна біля її ліжка, взяла її за руку і три рази стиснула її — наш таємний код, що означає: “я тебе люблю”. Зазвичай вона у відповідь стискала мою руку чотири рази, що означало: “я люблю тебе більше”, однак вона не відповіла. Біль був надто сильним. Зі сльозами, які котилися по моїх щоках, я поглянула на свою колись жваву 10-річну дівчинку, яка скрутилася калачиком. Мені щеміло в серці”.

Дженна мовчки гаряче помолилася.

“Я сказала Небесному Батькові, що я знаю, що Він знає краще. Однак я молилася: “Будь ласка, допоможи їй”. Поки я там сиділа і молилася, то відчула, як мене огорнула тепла хвиля. Я відчула спокій, коли думка про Спасителя Ісуса Христа з’явилася в моїй голові: “Він є світлом. Знайди Його в темряві”.

Дженна підняла голову і прошепотіла на вухо Кемрін: “Тобі потрібно знайти Спасителя в темряві”.

Після того Кемрін заснула, слухаючи гімни і Писання в додатку церковної бібліотеки.

Зображення
дівчинка з перев’язаним оком

Коли загострюється інфекція в оці, Кемрін знаходить Спасителя в темряві.

Фотографія люб’язно надана сім’єю Кемрін

Більшість часу захворювання Кемрін не проявляє себе, але коли наступає загострення, Джена і її чоловік Даррін утішають її і знову затемнюють ковдрами вікна спальні. У ті болісні періоди Кемрін каже: “Просто я знаходжу Спасителя в темряві”5.

Коли життя стає схожим на “темну і жахливу пустинню” (1 Нефій 8:4), нам також потрібно шукати Спасителя в темряві. Я свідчу, що Книга Мормона з її свідченням, що “Ісус є Христос, Вічний Бог”6, вестиме нас до Нього. Я знаю, що ті, хто щиро читає Книгу Мормона, живе за її приписами, молиться про її істинність, відчує Святого Духа і зміцнить свою віру в Спасителя та свідчення про Нього.

Тож виказуймо вдячність за цю “найбільш правильну” книгу7, читаючи її, плекаючи її і використовуючи для того, щоб зміцнювати нашу віру та віру інших людей у Світло для світу.