Ліягона
Чому Бог не змінив моє життя?
Січень 2024


“Чому Бог не змінив моє життя?”, Ліягона, січ. 2024.

Дорослій молоді

Чому Бог не змінив моє життя?

Коли мій шлюб перетворився на нічний кошмар, я зрозуміла, яку силу має свобода вибору.

Зображення
рука тримає ручку і пише в розкритій книзі

Коли мені було 23 роки, я була запечатана у храмі з чоловіком своєї мрії. То був найщасливіший день у моєму житті.

Однак усе, на що я сподівалася у своєму житті, почало розпадатися з карколомною швидкістю. Мій чоловік з наростаючою інтенсивністю фізично і емоційно ображав мене.

Я відчувала збентеження і біль. Я не розуміла, чому відданість моїй вірі ніяк не впливає на мій шлюб. Я відслужила на місії повного дня, дотримувалася укладених завітів, виконувала заповіді й навіть служила храмовим працівником. Але як би я не намагалася наближатися до Ісуса Христа, мій шлюб, як здавалося, все більше ускладнювався.

Озираючись назад, я розумію, що хоча й обдумувала з молитвою, чи слід мені виходити заміж за мого чоловіка, і мала віру, що ми подолаємо проблеми, я не зважала на ознаки потенційних проблем, які пізніше виникли в нашому шлюбі.

Пошуки відповідей

П’ять років самотності й жорстокого ставлення негативно позначилися на моїх стосунках з Небесним Батьком та Ісусом Христом. Сподівання, які я мала в житті, розлетілися і не виправдалися.

Я відчувала себе зруйнованою.

Коли стало зрозуміло, що мій чоловік не хоче змінюватися, я почала просити Бога визволити мене із ситуації, в якій я опинилася, або показати правильний шлях. Утім коли необхідні відповіді не надходили, я починала звинувачувати Небесного Батька в тому, що Він є причиною мого болю.

Я продовжувала ходити до церкви й дотримувалася завітів, але серце переповнювало обурення, бо я не мала скерування.

Одного дня я зрозуміла, що знаю, як вирішити свою ситуацію — я мала скористатися свободою волі діяти і змінювати обставини. І я знала, яке рішення буде для мене кращим, якщо моя остаточна мета — повернутися до Небесного Батька.

Зрештою я вирішила зробити крок уперед: я поговорила з чоловіком і, як не дивно, ми мирно закінчили наші стосунки.

Влада вибирати

Цей важкий досвід допоміг мені дізнатися про силу і надзвичайну важливість Богом даної свободи вибирати.

Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, навчав: “Озираючись, ми можемо побачити великі зміни у нашому житті, які стали результатами деяких наших рішень. Ми робимо кращий вибір і приймаємо кращі рішення, якщо розглядаємо альтернативи і думаємо про те, куди вони приведуть. Коли ми це робимо, то виконуватимемо пораду Президента Рассела М. Нельсона: почати, маючи на думці певну мету. Для нас кінцевою метою завжди є завітний шлях через храм до вічного життя, найвеличнішого з усіх дарів Бога”1.

Я зрозуміла, що Небесний Батько не буде впливати на мою свободу волі — Він дав мені можливість прийняти власне рішення стосовно укладання шлюбу з моїм чоловіком. Він також не буде змушувати мого чоловіка змінюватися, хоча я дотримувалася своїх завітів, оскільки вічний шлюб вимагає духовних і фізичних зусиль обох людей, які йдуть за Ісусом Христом.

Коли виникають труднощі, ми можемо використовувати свою свободу волі, щоб змінювати своє бачення, ставлення і навіть самих себе. Ось це і є божественний дар свободи волі. Небесний Батько хоче, аби ми шукали Його і Духа, а після цього ми маємо довіряти собі, приймаючи найкращі рішення для свого життя.

Дивитися на Спасителя

Спочатку я сподівалася, що зцілюся і швидко забуду про свій шлюб, який завдав мені стільки болю. Однак процес був повільним і важким. Завдяки тому, що я звернулася по медичну допомогу, слухала послання пророків, читала Писання, молилася і відчувала любов та підтримку друзів і сім’ї, я відчула надію на краще майбутнє. Коли я застосовую свободу вибору, щоб здобути зцілення, я сподіваюся на життя, в якому є прощення і прекрасні стосунки з іншими людьми, зокрема зі Спасителем.

Коли я здобула більше розуміння того, як застосовувати свободу волі в своєму житті, гіркі почуття до Бога перетворилися на розуміння, а мої стосунки з Ним покращилися.

Ось у цьому й полягає суть євангелії — приймати власні рішення, аби прийти до Христа, діючи за порадою пророків, які заохочують нас шляхом застосування свободи волі довіряти Господу і створювати прекрасне, сповнене віри життя.

Як навчала сестра Камілл Н. Джонсон, генеральна президентка Товариства допомоги: “Величний принцип свободи волі, звісно, дозволяє нам писати свої власні історії”… Але Ісус Христос стоїть напоготові, щоб використовувати нас як божественне знаряддя… щоб написати шедевр… якщо [ми] матим[емо] віру, аби дозволити Йому, якщо [ми] дозвол[имо] Йому, стати Автором [нашої] історії2.

Розлучення було однією з найболісніших подій у житті. Але я зрозуміла, що коли ми постаємо перед несподіваними випробуваннями, ми можемо бачити духовний провід і приймати рішення, які ведуть нас завітним шляхом. Ідучи за Небесним Батьком та Ісусом Христом, ми можемо завжди сподіватися, що матимемо надію на те, що все буде добре, і на обіцяні Ними благословення миру й радості.

Автор живе в Чилі.