Ліягона
Освіта — важлива основа для виконання нашої місії
Січень 2024


Лише в цифровому форматі

Освіта — важлива основа для виконання нашої місії

З виступу “The Education, the Mission, and the World” (“Освіта, місія і світ”) на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга–Гаваї, 28 лютого 2023 р. Повну версію виступу можна знайти, зайшовши на сайт speeches.byu.edu.

Світу потрібно знати те, що знаєте ви про чудові благословення, які Ісус Христос обіцяє тим, хто слідує за Ним.

Зображення
колаж із зображенням різних людей, які набувають нових навичок

Господь любить вас і хоче, щоб ви несли Його світло всім, з ким ви спілкуєтеся. Він хоче, аби ваше життя було маяком для ваших друзів і рідних. Він очікує, що ви будете свідчити про те, що Небесний Батько дійсно існує, що всі ми — Його духовні діти, і тому всі люди — брати і сестри. Господь також очікує, щоб ви свідчили про Його священну місію на землі, про те, що Він — Син живого Бога і що Він був, Він є і Він прийде (див. Учення і Завіти 68:6).

Освіта — це релігійна відповідальність

Президент Рассел М. Нельсон, наш пророк, звернувся до молоді у травні 2022 року з такими словами: “Освіта — дуже важлива. Я вважаю її релігійною відповідальністю”1. Господь не вважає, що освіта відокремлена і відмінна від духовності.

Навпаки, у книзі Учення і Завіти 88:77–78 Він дав нам заповідь “навча[ти] один одного” і обіцяв, що дасть Свою благодать, щоб допомогти нам вчитися “усьому, що стосується царства Бога”. Що ж саме стосується Його царства? Список у 79-му вірші може здивувати вас, тому що там перелічені не лише такі євангельські теми, як віра і покаяння. В ньому також є такі теми (з деякими моїми ідеями, як це може стосуватися того, що ми вивчаємо): 

  • “Те, що в небесах”: Зірки і планети? Земна атмосфера? Авіація? (Думаю, старійшина Ухтдорф погодився б зі мною!) 

  • “Те, що… на землі”:Конструювання? Виробництво? Виробничі процеси? Інформаційні технології? Наука про здоров’я та всі пов’язані з нею галузі? Зоологія? Біологія? Біохімія? Сільське господарство? 

  • “Те, що… під землею”: Геологія? Мінералогія? Океанографія? Морська біологія? 

  • “Те, що було”: Історія?

  • “Те, що є”: Сучасні події? Політологія? Соціологія? Бізнес? Державна політика?

  • “Те, що незабаром статися має”: Прогнозування погоди? Фінансові прогнози? Аналіз можливості виникнення пандемій? Технологічний прогрес? 

  • “Те, що є вдома”: Внутрішні справи, такі як освіта, податки, законодавство, місцеві проєкти міського розвитку та планування виробництва продуктів харчування? 

  • “Те, що за кордоном”: Зовнішня політика? Міжнародні відносини? Дипломатія?

  • “Війни та збентеження народів, і осуди, що на землі; і знання також про країни і про царства”: Різні форми правління, культури та мови? Антропологія? Мистецькі та літературні традиції в усьому світі?

Неймовірно! Це значно більше того, що ми можемо вивчити за життя (а я впевнений, що Господь хоче, щоб ми більше вчилися!).

Чому ж Він хоче, щоб ми все це вивчали? 

Це не лише для того, щоб отримати кращу роботу, — хоча це також важливо для Нього. Але Його бачення значно ширше і Його мета має більш вічні наслідки. Це описано у 80-му вірші: “Щоб вас могло бути приготовлено в усьому, коли Я пошлю вас знову звеличувати покликання, на яке Я вас покликав, і місію, на яку Я вас уповноважив”. 

Освіта як підготовка для нашого призначення

Це, здається, і є важлива місія освіти: бути підготовленим до тієї місії, яку дав нам Бог, і бути готовим тоді, коли Він знову нас відправить на місію. 

Дехто з вас може сказати: “Знову на місію? Я вже відслужив на місії. Мене знову на неї відправлять?” 

Насправді є лише одна місія. Якщо ви служили на місії повного дня, то це був чудовий період, зосереджений на служінні Господу. Але він не був початком або кінцем місії, яку Він вам доручив. І що ж це за місія? Розгляньмо ось ці описи з Писань: 

  • “Ми зробимо землю, на якій [Божі діти] зможуть жити; і в цьому ми випробуємо їх, щоб подивитися, чи робитимуть вони все, що Господь Бог їхній накаже їм” (Авраам 3:24–25).

  • Ангел Господній сказав Адаму і Єві: “Ти робитимеш усе, що робиш, в ім’я Сина, і ти каятимешся і прикликатимеш Бога в ім’я Сина завжди” (Мойсей 5:8). І Адам, і Єва “відкрили все це своїм синам та дочкам” (Moйсей 5:12).

  • Після Свого Воскресіння Господь сказав Петру: “Паси вівці Мої!” (Іван 21:17), а Своїм учням: “Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в їм’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку!” (Матвій 28:19–20).

  • Коли Христос явився на Американському континенті, Він сказав: “Бо ті діяння, які ви бачили, коли Я робив, є тими, які ви теж будете робити” (3 Нефій 27:21).

  • У часи Джозефа Сміта Він сказав: “Тепер ось, дивовижна робота має скоро розпочатися серед дітей людських. Отже, о ви, хто починає служіння Богу, дивіться, щоб ви служили Йому всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, щоб могли ви стояти безвинними перед Богом в останній день. Отже, якщо ви маєте бажання служити Богові, вас покликано до роботи” (Учення і Завіти 4:1–3).

  • І сьогодні, через Свого живого пророка, Президента Рассела М. Нельсона, Він каже нам: “Збирання Ізраїля є найважливішою роботою, що відбувається на землі сьогодні. Однією з важливих складових цього збирання є підготовка людей, які є здатними, готовими і гідними зустріти Господа, коли Він прийде знов; людей, які вже зробили свій вибір на користь Ісуса Христа, а не цього занепалого світу; людей, які радіють тому, що мають свободу волі, щоб жити за вищими, святішими законами Ісуса Христа. Я закликаю вас, мої любі брати і сестри, стати такими праведними людьми. Плекайте і шануйте свої завіти більше усіх інших зобов’язань. Нехай Бог буде понад усе у вашому житті”2.

Якби я узагальнив, що є нашою місією, то я сказав би про неї так: 

  • Дотримуватися заповідей Бога, Його вищого і святішого закону. 

  • Слідувати за Ісусом Христом усім своїм серцем і робити все в Його ім’я. 

  • І зробити все це відомим для інших Божих дітей, збираючи їх назад до Нього під час підготовки до Його Другого пришестя. 

Як здобуття освіти допоможе вам підготуватися для цієї місії? Є багато різних можливих відповідей на це запитання, але ось кілька думок з цього приводу:

  • Більше знань про небеса і землю можуть поглибити наше благоговійне ставлення до Ісуса Христа, Який створив їх.

  • Знання про минуле, теперішнє і майбутнє може показати нам, якими були наслідки послуху — і непослуху — у виконанні Божих заповідей упродовж історії людства.

  • Більше знань про “збентеження народів… краї[н] і про царст[в]” допоможе нам краще відчувати культурні відмінності. Чим краще ми знаємо серця людей по всьому світу — їхні потреби, цінності і те, що для них важливо, — тим краще ми підготовлені проповідувати їм євангелію таким чином, щоб вони зрозуміли, сприйняли і цінували її. 

Я маю цілковиту впевненість, що ви і я можемо здійснити цю місію, тому що Ісус Христос здійснив Свою. Наш успіх залежить від Нього, а Він був вірний тій місії, яку Його Батько дав Йому — місії, яку міг здійснив лише Він. 

Я свідчу, що Ісус Христос здійснив Свою місію, щоб ви могли здійснити свою. “Ісус відкрив спасіння шлях”3. Тепер ваша місія — йти Його шляхом, шляхом завітів, і робити це відомим для всіх. Легій сказав: “Як важливо звістити жителів землі” (2 Нефій 2:8). Звіщайте своїх дітей, своїх братів і сестер, Господніх овець, всі народи — всі кінці землі. Звіщайте те, що ви знаєте про Спасителя, словами і прикладом, ділячись і живучи тим, що ви знаєте про Спасителя. Звіщайте це, служачи Богу і Його дітям усім своїм серцем, міццю, розумом і силою у цій чудовій роботі зі збирання Ізраїля, у підготовці тих, хто може, готовий і достойний зустріти Господа, коли Він повернеться. 

Застережні заходи проти того, що від світу

Це — ваша місія, і, дійсно, — вона чудова. Світу потрібно те, що можете запропонувати ви як завітний послідовник Христа. Складність, яка у вас виникне, полягає в тому, що вам потрібно буде жити у світі й одночасно виконувати свою важливу місію. А цей світ — складний, в ньому супротивник використовує непомітну зброю, прагне обманути вас, робить так, щоб хибне здавалося правильним, або перекручує те, що спочатку було правильним, поки воно не стає зовсім неправильним. 

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав під час жовтневої генеральної конференції у 2022 році: “У напруженості нашого повсякденного життя і в сумʼятті сучасного світу, в якому ми живемо, ми можемо відволікатися від вічного — того, що має найбільше значення, шукаючи задоволення, процвітання, популярності і визначаючи, що є для нас найважливішими пріоритетами”4.

Як це стається в нашому житті? А приблизно так: 

  • Ми купуємо пару чорних черевиків для роботи. Згодом нам потрібно мати пару коричневих черевиків на вихідні. Потім нам потрібні ще сині черевики, щоб вони пасували до нашого нового одягу, який ми щойно купили, але вони не підійдуть до нашого улюбленого вбрання, бо до нього краще пасуватиме біле взуття. Невдовзі в нас вже 10 чи 15 пар взуття. А при цьому у нас лише одна пара ніг! 

  • Зі своїм подружжям ми вирішуємо, що проводити час всією сім’єю — це пріоритет. Врешті-решт, у документі “Сім’я: Проголошення світові” говориться: “Щасливі шлюби й сім’ї засновуються та зберігаються на принципах [серед іншого] здорового відпочинку”. Тож ми вирішуємо, що кожного року ми сім’єю будемо їхати у нову захоплюючу подорож. З часом подорожі стають довшими. Вони тривають вже і в неділі в тих місцях, де немає каплиці, щоб відвідати недільні збори. Вони також стають дорожчими, і ми починаємо витрачати все, що в нас є, — і навіть те, чого немає! Я думаю, ви чули таке висловлювання: “Ми купуємо речі, які нам не потрібні, за гроші, яких у нас немає, щоб вразити тих, хто нам не подобається!” Але ми викладаємо всі фото на нашу сторінку у соціальних мережах і сподіваємось отримати багато вподобайок! 

Президент Нельсон, звертаючи увагу на цю проблему, сказав: “Що означає подолати світ? Це означає подолати спокусу більше дбати про те, що від цього світу, ніж про те, що від Бога. Це означає більше покладатися на вчення Христа, ніж на філософії людей. Це означає любити правду, викривати обман і ставати “покірними послідовниками Христа”. Це означає свідомо уникати всього, що віддаляє Духа. Це означає бути готовими “відмовитися” від своїх навіть найулюбленіших гріхів”5.

Пам’ятайте про ці вчення нашого пророка. Запишіть їх і перечитуйте, коли вас спокушають грішити клопоти цього світу: 

  • Більше турбуйтеся про те, що від Бога, ніж про те, що від світу. 

  • Покладайтеся на вчення Христа більше, ніж на філософії людей. 

  • Прагніть отримати вічні істини, які є в Писаннях і словах живих пророків та апостолів, і насолоджуйтеся ними. 

  • Будьте смиренними послідовниками Христа. 

  • Уникайте всього, що віддаляє Духа. Святий Дух дійсно існує, і це чудовий дар у вашому житті. Ви можете і маєте завжди прагнути отримати підказки Духа. 

  • Полиште навіть найулюбленіші гріхи! 

Президент Нельсон також процитував таке обіцяння Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994): 

“Чоловіки і жінки, які спрямовують своє життя до Бога, виявлять, що Він може зробити набагато більше в їхньому житті, ніж здатні вони самі. Він

  • поглиблюватиме їхню радість,

  • розширюватиме їхнє бачення,

  • стимулюватиме їхній розум…

  • підніматиме їхній дух,

  • збільшуватиме їхні благословення,

  • примножуватиме їхні можливості,

  • втішатиме їхню душу,

  • даватиме їм друзів

  • і зливатиме на них спокій”6.

І справді, чи є у світі те, що може зрівнятися з тим, що вам пропонує Господь? 

Світ має знати про чудові благословення, які, як ви знаєте, Ісус Христос пропонує тим, хто слідує за Ним. 

Господь розраховує на вас

Я завершу тим, з чого почав: Господь любить вас і хоче, щоб ви несли Його світло всім, з ким спілкуєтеся. Він хоче, щоб ви були маяком для своїх друзів і рідних. Він хоче, щоб ви свідчили про те, що Небесний Батько справді існує, і про священну місію Господа на землі.

Ваша освіта є вкрай важливою для виконання тієї місії, яку вам доручив Бог. А ваша місія є вкрай важлива і потрібна у сучасному світі.