Ліягона
Повільне читання: як побачити Спасителя в Писаннях
Січень 2024


“Повільне читання: як побачити Спасителя в Писаннях”, Ліягона, січ. 2024.

Повільне читання: як побачити Спасителя в Писаннях

Запозичення цього підходу, який застосовується до вивчення художніх робіт, допоможе нам побачити Ісуса Христа в Книзі Мормона.

Зображення
скульптура Марії, яка тримає тіло Ісуса після Розп’яття

Смуток, Мікеланджело

Більше року знадобилося Мікеланджело, щоб створити дивовижну скульптуру Смуток, де зображено, як Марія тримає тіло Ісуса після Розп’яття. Леонардо да Вінчі присвятив ще більше часу — приблизно три роки, — щоб створити своє відоме зображення Останньої вечері.

Щоб ви сказали, якби вас попросили вгадати, скільки в середньому часу відвідувач художнього музею роздивляється кожен витвір мистецтва?

Відповідь така: 17 секунд, згідно з одним дослідженням1.

Уявіть: 17 секунд розглядати художній твір, який, можливо, створювався художником роками.

Це зрозуміло. У музеї є сотні картин і скульптур, а ми дуже зайняті люди. Тож ми поспіхом роздивляємося і сприймаємо стільки, скільки можемо. Іронія полягає в тому, що, боючись щось пропустити, ми, зрештою, втрачаємо саму мету мистецтва — почуття і думки, які художники хотіли в нас збудити. Ми ковзаємо поглядом по кожному експонату в музеї, але насправді ми не бачимо жодного з них. Після цього ми йдемо з музею виснажені, не відчуваючи натхнення. Ми навіть можемо не розуміти, що люди знаходять у мистецтві, будучи переконаними, що, мабуть, мистецтво призначається для високоосвічених людей, а не для кожного.

Повільне розглядання

Щоб вирішити цю проблему, художні музеї по всьому світу заохочують відвідувачів розвивати так зване “повільне розглядання”2. Вони пропонують відвідувачам вибрати один твір мистецтва в музеї, зручно розташуватися і уважно його вивчати 5–10 хвилин. Роздивлятися його під різними кутами. Підійти ближче, щоб розгледіти деталі. Відійти далі й осягнути витвір в цілому. Іноді відвідувачам навіть радять не читати пояснення з аналізом роботи, які пропонуються в музеї — щонайменше до того, як вони сформують власну думку і зроблять власні відкриття.

Повільне розглядання у багатьох людей змінило сприйняття художніх музеїв. Деякі люди, які ніколи не захоплювалися мистецтвом, палко полюбили його. Вони здобувають упевненість, що можуть зрозуміти сенс будь-якого витвору мистецтва, і те, що вони для себе відкривають, приносить їм радість. Ці люди починають розуміти, що їм не потрібно мати університетський ступінь з історії, аби проникнутися художнім твором; їм потрібно лише уповільнитися і дати можливість художньому твору зробити те, заради чого його було створено.

Чи можна застосувати цей самий принцип до читання Писань — наприклад до вивчення у цьому році Книги Мормона за навчальним планом За Мною йдіть?

Ми знаємо, що Книга Мормона, ще одне свідчення про Ісуса Христа, була написана з наміром зміцнити нашу віру в Спасителя (див. 1 Нефій 6:4). Ми знаємо, що її було написано натхненними пророками Бога спеціально для наших днів (див. наприклад, Мормон 8:35). Ми знаємо, що стародавнім пророкам, які писали Книгу Мормона, доводилося йти заради цього на велику особисту жертву. Сам процес гравіювання слів на металевих пластинах був болісним і трудомістким (див. Кн. Якова 4:1). А дехто з них ризикував своїм життям, аби зберегти літописи заради того, щоб ми могли їх мати сьогодні (див. Мормон 6:6; Мороній 1).

Утім іноді через свою зайнятість ми поспіхом читаємо Книгу Мормона. Можливо, ми пробігаємо очима кілька віршів під час сніданку або по дорозі на роботу. Ми можемо очима прочитати кожне слово в розділі, але небагато з них проникнуть в наше єство. Не кожного разу, однак іноді, ми закриваємо книгу або мобільний додаток, не відчуваючи, що у нас щось змінилося в порівнянні з тим, що було до читання.

Повільне читання

Якщо художній витвір мистецтва заслуговує того, щоб його оцінили шляхом повільного розглядання, можливо й Книга Мормона заслуговує на “повільне читання”. Це не обов’язково означає, що слід збільшувати час вивчення Писань, лише те, що ми можемо мати користь, змінивши темп читання. Замість того, щоб поспіхом завершити розділ, можливо сьогодні варто зосередитися лише на трьох або чотирьох віршах. Але ми по-справжньому занурюємося в ті вірші. Ми помічаємо деталі, слова і фрази. Ми розмірковуємо, чому кожна фраза чи деталь має значення — чи навчає вона чогось про Спасителя? Чи поглиблює вона мою любов до Нього і мою віру в Нього? Чи є те, що Він хоче мені повідомити?

Повільне читання дає нам можливість помічати в Книзі Мормона те, що ми інакше не помітили б. Найважливіше, воно допомагає нам частіше бачити Спасителя в цій книзі, яку було написано, аби свідчити про Нього. Повільне читання — це спосіб відкрити очі, розум і серце для потужного свідчення про Ісуса Христа, яке міститься в Книзі Мормона. Надихаючий витвір мистецтва, якщо ми приділимо час, аби по-справжньому його розгледіти, може змінити наше життя. Якщо ми бачимо Спасителя в Писаннях, це може глибоко впливати на наші думки і почуття, а згодом і на наше життя.

Наприклад, уявімо, що ви читаєте розділ 1 в книзі 1 Нефій. Вашу увагу привертає вірш 6, тож ви уповільнюєте читання і певний час на ньому затримуєтеся. Вашу увагу може привертати “стовп вогню”, який, як бачив Легій, “став на скелі”. Це незвично для вогню. Що це може означати? Ви можете пригадати інші стовпи вогню в Писаннях (вам можуть допомагати виноски). Ви можете поміркувати, чому Господня присутність так часто порівнюється з вогнем. Чого це навчає про Нього? Чи був Він у вашому житті подібним до стовпу вогню?

Є багато про що поміркувати. А ви ще навіть не закінчили вірш.

Звичайно ж, є користь у швидкому прочитанні Книги Мормона. Це допомагає нам зрозуміти загальну сюжетну лінію і виокремити широкі, повторювані теми. Але можна так багато дізнатися про Ісуса Христа в окремих деталях Книги Мормона, а іноді найкращий спосіб побачити ці деталі — це уповільнитися і уважно придивитися.

Нефій казав про слова, які він пише в Книзі Мормона: “Ці слова… є словами Христа, і Він дав їх мені; і… Христос покаже вам, з силою і великою славою, що це Його слова” (2 Нефій 33:10–11). Вам не потрібно бути досвідченим читачем, аби знаходити слова Спасителя в Книзі Мормона. Вам потрібно лише уповільнитися і дати Книзі Мормона можливість зробити те, для чого її було створено — зміцнити вашу віру в Христа.

Посилання

  1. Див. Trent Morse, “Slow Down, You Look Too Fast”, ARTnews, Apr. 1, 2011, artnews.com.

  2. Див. “Slow Art Day,” slowartday.com/about.