Ліягона
Учнівство у повсякденному житті
Січень 2024


Лише у цифровому форматі: вчення церковних провідників у соціальних мережах

Учнівство у повсякденному житті

Дізнайтеся, про що пророки, апостоли та інші церковні провідники навчали в соціальних мережах стосовно того, що нам необхідно йти за Ісусом Христом.

Зображення
Христос зцілює паралізованого чоловіка.

Під час Свого земного служіння Спаситель навчав: “Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете” (Іван 8:31). У Путівнику по Писаннях зазначається, що “Учень” — це “послідовник Ісуса Христа”. Якщо ми намагаємося наслідувати приклад Спасителя, то Він приведе нас назад до Небесного Батька.

Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, нагадав нам, що “євангелія Ісуса Христа — це план, завдяки якому ми можемо стати такими, якими наш Небесний Батько бажає, щоб ми стали. Цей незаплямований та довершений стан буде результатом того, що ми будемо неухильно й послідовно дотримуватися завітів, виконувати обряди, діяти, накопичувати правильні рішення та постійно каятися. “Це життя є часом для людей підготуватися до зустрічі з Богом” (Алма 34:32).

Зараз настав час для кожного з нас працювати над особистим наверненням, над тим, щоб стати такими, якими хоче бачити нас Небесний Батько”1.

Де б ми не знаходилися на нашому шляху учнівства, ці нещодавні дописи у соціальних мережах від наших церковних провідників можуть допомогти нам і далі бути вірними учнями Ісуса Христа.

Скерування на незвичних шляхах

Зображення
Президент М. Рассел Баллард

“Вам може здаватися, наче ви не на “звичайному” шляху, як ваші друзі. Вам може бути страшно просуватися вперед у житті, тому що ви маєте вибирати серед великої кількості напрямків. Вас може турбувати те, ким Господь хоче, щоб ви стали, — і це змушує вас застрягнути перед роздоріжжям різних можливостей.

Але краще, ніж хвилюватися через те, чи вибрали ви правильний шлях, зосередьте свої зусилля на тому, щоб робити справи, які змінюватимуть ситуацію. Ставте чіткі та конкретні цілі, які стосуються того, ким ви хочете стати. Шукайте Господнього скерування в цьому процесі.

Якщо ви не впевнені, який наступний крок слід зробити на своєму шляху, дійте так, наче ви вже та особистість, якою хочете стати. Якщо ви будете робити так, то й станете такою особистістю. Зрештою саме ваші дії і ваше ставлення допомагають вам стати такою особистістю, якою ви хочете стати.

Якщо ви працюєте над тим, щоб стати такою особистістю і маєте віру в Божий план для вас, то ви відчуєте спокій через те, що ваше життя йде у позитивному напрямку — навіть якщо цей напрямок не дуже чіткий або відрізняється від того, в якому ідуть інші”.

Президент М. Рассел Баллард, Facebook, 23 серп. 2023, facebook.com/mrussell.ballard.

Важкі і нелегкі часи учнівства

Зображення
Президент Джеффрі Р. Холланд

“Бог пильнує за нами[.]… Ми можемо завжди Йому довіряти[.]… Господь дуже часто відповідає на наші молитви через інших людей.

У дні, коли здається, що наші труднощі більші за наші сили, нам нагадують, що ці труднощі не більші, ніж наша віра. Є стара приказка: “Складність для людини — це можливість для Бога”. Ми не дізнаємося, скільки сил у нас є, поки їх не буде випробувано, покращено і знову випробувано.

Іноді, а то й часто, буває так, що важкий і нелегкий період нашого життя — це саме той час, коли ми зростаємо, і ці періоди стають вирішальними. Саме в такий час ми просуваємося від того, якими ми є зараз, до того, якими маємо бути”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, Фейсбук, 6 червня, 2023, facebook.com/jeffreyr.holland.

Учні, об’єднані на шляху завітів

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Ми з Гаррієт нещодавноповернулися з Дубаї, де були з місією служіння.

…Ми відвідали чудові причасні збори, які проводилися в арендованій у готелі танцювальній залі. Там ми поклонялися Богу з іншими учнями Ісуса Христа з усього світу. Наші серця сповнилися вдячністю за те, що ми відчули себе прийнятими тамтешніми членами Церкви. Як чудово бути частиною всесвітньої Церкви, яка проповідує і сповідує всесвітню євангелію Ісуса Христа!

Хто б ми не були або де б ми не були, Ісус Христос — це наша сила. Ми можемо знайти мир у Ньому і єдність з Його вірними послідовниками, де б ми не були: у Юті чи Дубаї, у Лондоні чи Бразилії. Де б ми не були у цьому світі, ми об’єднані на завітному шляху, який веде нас додому до люблячого Батька”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 16 березня, 2023, facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Шлях Спасителя

Зображення
Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф

“Від Свого народження і до самого Свого Воскресіння Ісус Христос був на шляху, щоб виконати Свою місію. Наша місія як Його учнів полягає в тому, щоб слідувати Його шляхом.

Цього тижня ми мали приємний досвід: ми могли духовно і фізично пройти слідами Спасителя, зокрема у Віфлеємі, — у місті, де народився Спаситель і де почався Його земний шлях.

Коли ми відвідували церкву Святої Катерини, місце, яке традиційно вважається місцем народження Ісуса Христа, я подумав про шлях учнівства, по якому ми всі йдемо. Я поділився деякими своїми думками про учнівство на духовному вечорі в Єрусалимському центрі Університету Бригама Янга.

Як послідовники Ісуса Христа, ми прагнемо стати такими, як наш Спаситель, і наслідувати Його приклад у всьому, що ми робимо. Починаючи з тієї самої миті, коли ми робимо свій перший крок на шляху учнівства, на нас сходять видимі і невидимі благословення від Бога.

Не має значення, де ми є — ви і я можемо йти шляхом учнівства сьогодні. Будьмо ж смиренними, молімося Своєму Небесному Батькові усім своїм серцем і висловлюймо своє бажання наближатися до Нього і вчитися від Нього”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Facebook, 22 квіт. 2023 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Зображення
дві постаті йдуть стежкою

Учні — потреба вчитися і слідувати

Зображення
Старійшина Ніл Л. Андерсен

“Робіть. Ставайте. Долайте. Діліться.

Мало що так підносить, як перебування з місіонерами у ЦПМ. Це було надихаюче! Кеті, я і кілька членів нашої родини нещодавно були там. Ось кілька думок, які стосуються кожного з нас.

Місіонерам необхідно набути міцне і чітке розуміння того, у що вони вірять, що вони знають і що відчувають. Це значно позначається на тому, що вони роблять. Те ж саме стосується і нас з вами.

Бути учнем Ісуса Христа означає більше, ніж просто дізнаватися щось про Нього. Це вимагає вивчати Божі слова у Писаннях, діяти відповідно до того, у що ми віримо, і наслідувати приклад Спасителя. Неможливо відділити навчання від наслідування.

Завдяки досвіду, який я отримав на місії, я навчився, як розраховувати на Спасителя, покладатися на Нього, шукати Його і давати Йому втішати мене, коли я проходив через випробування. Ці уроки вели мене упродовж всього мого життя, як і ваш досвід вів вас.

Як місіонери і як послідовники Ісуса Христа, ми навчаємо і допомагаємо тим, хто готовий наближатися до Спасителя. Завдяки нашим діям і словам всі люди, з якими ми спілкуємося, мають самі відчувати Божу любов до них і нашу відданість Спасителю, Ісусу Христу”.

Старійшина Ніл Л. Андерсен,23 квіт. 2023 facebook.com/neill.andersen.

Найбезпечніший, найшвидший і найщасливіший шлях, що веде вперед

Зображення
Старійшина Герріт У. Гонг

“Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, — в Ісусі Христі” (Филип’янам 4:13)…

Як молодий послідовник Христа у цей час, ви зіткнетеся з труднощами…

Будь-ласка, пам’ятайте, що шлях завітів — це найбезпечніший, найшвидший і найщасливіший шлях, що веде вперед. Ці завіті — разом з пророками, провидцями і одкровителями — діють як відмітки, що позначають ваш шлях назад до Небесного Батька”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Facebook, 30 січ. 2023, facebook.com/gerritw.gong.

Поширювати мир

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“Як Його послідовники, ми поширюємо мир, який Він так щедро пропонує нам завдяки Своїй Спокутній жертві.

Один зі способів, яким ми поширюємо мир Спасителя, — це те, як ми ставимося одне до одного. Однією з найпомітніших ознак того, що ми наближаємося до Спасителя і стаємо більш схожими на Нього, є те, з якою любов’ю, терпінням і добротою ми ставимося до наших ближніх, у яких би обставинах ми не були.

Якщо ми будемо прагнути розвивати якості, подібні до Спасителевих, ми зможемо стати тими, хто поширює у світі Його мир, за встановленим Ним зразком. Я запрошую вас поміркувати, в чому ми можемо змінитися, і стати людьми, які надихають і підтримують інших, які мають розуміння і серце, здатне прощати, людьми, які намагаються бачити в інших найкраще і завжди пам’ятають, що “якщо є щось чеснотне, чудове, славнозвісне, гідне похвали — ми прагнемо цього” (Уложення віри 1:13).

Старійшина Уліссес Соарес, Facebook, 2 квіт. 2023, facebook.com/soares.u.

Надихаючий учень

Зображення
Старійшина Уліссес Соарес

“Під час мого візиту до Бразилії у мене був неочікуваний — і незабутній — досвід з надихаючим учнем Христа, якого звати Маркос Россі.

Маркос народився із синдромом Ханхарта, рідкісним захворюванням, через яке його руки і ноги не змогли повністю розвинутися. Лікарі сказали, що він проживе не більше 30 років, однак він вже минув цю визначену йому позначку і продовжує дивитися далі — поза своїми обмеженнями. Він — чоловік і батько, письменник, серфінгіст, скейтбордист, аквалангіст, діджей, співак, відомий у світі промовець і навіть більше.

У всіх нас є обмеження, але що дійсно має значення, так це те, як ми вчимося і зростаємо, попри ті обставини, які могли б відкинути нас назад. Усупереч труднощам, у Маркоса міцна віра. Він розуміє, що випробування — тимчасові. Його вдячність за вічний план Небесного Батька допомагає йому залишатися щасливим і мотивованим кожного дня.

Наш Батько хоче, щоб одного дня ми повернулися до Нього, і Він обіцяє, що ми можемо стати досконалими у Спасителі. До того дня Він з нами кожну хвилину нашої земної подорожі. Коли ми повернемося до Нього, то знайдемо радість, попри труднощі, які були в нас”.

Старійшина Уліссес Соарес, Facebook, 14 серп. 2023, facebook.com/soares.u.

Щоденна відданість Богу

Зображення
Президентка Камілл Н. Джонсон

“Ми відчуємо полегшення при розчаруванні, в горі й за будь-якого випробування, якщо наші серце і розум будуть у гармонії з Ісусом Христом. Щоб знайти цю гармонію і перебувати у ній, ми кожного дня виявляємо свою відданість Богу через молитву і вивчення Писань. Ми кожного дня каємося. Ми служимо. Ми говоримо те, що є “чеснотне, чудове, славнозвісне, гідне похвали” (Уложення віри 1:13).

Все це запрошує Духа в наше життя. Ми уважно прислухаємося до спонукань Святого Духа. Ми налаштовуємо свої думки і те, що займає наш час, таким чином, щоб завжди підтримувати зв’язок з небесами”.

Сестра Камілл Н. Джонсон, Facebook, 29 серп. 2023, facebook.com/RSGeneralPresident.

Ваша швидкість і ваш прогрес

Зображення
Сестра Крістін М. Ї

“Я пробігла 5 кілометрів з чудовими жінками і чоловіками у Юті під час проведення конференції для дорослої молоді “Разом у Христі”. Дух торкнувся мого серця того вечора. У нас був такий чудовий настрій, і ми відчували заряд енергії, коли зібралися разом, говорили про Христа і бігли біля Його святого дому. Кілька аналогій спали мені на думку, якими я хочу поділитися з вами.

По–перше, передбачалося, що кожен буде бігти у своєму темпі.

Коли я готувалася бігти 5 км, моєю метою було бігти без зупинок і добігти до кінця (без підвищення тиску!). Під час підготовки я зрозуміла, що можу значно довше бігти у своєму темпі, якщо буду послідовною. Під час цього чудового забігу хтось біг швидко, хтось — повільно, хтось йшов, а хтось віз друзів або членів сім’ї в інвалідному візку. Справа була не в тому, щоб прибігти першим, а в тому, щоб підбадьорити одне одного продовжувати бігти, робити це разом і дістатися фінішу.

Ваш темп і прогрес — це питання між Господом і вами. І я думаю, Він не так переймається тим, де ви знаходитеся відносно людини, яка знаходиться перед вами або позаду вас. Імовірніше, Він зосереджений на тому, щоб допомогти вам просуватися вперед, де б ви не були на вашому шляху, щоб повернутися назад до Нього додому. Тож знайдіть той темп, який вам підходить, і насолоджуйтеся ним, і нехай Небесний Батько та Спаситель зміцнять ваші кроки і освітять дорогу перед ними!

До-друге, краще бігти разом!

Я була дуже рада зустріти стільки неймовірних учнів Спасителя і бігти з ними! Разом з тими, хто був поряд, я мала бажання бігти далі, і відстань не здавалася такою довгою. Одна сестра сказала мені: “З вами я можу бігти значно краще!” Мені дуже сподобалося, що ми підбадьорювали одне одного. Те, що ми допомагали одне одному на нашому шляху, мотивувало нас бігти й далі. На якомусь етапі в мене наче відкрилося друге дихання, і я відчула, що можу бігти далі. Я думаю, це відбулося завдяки людям, з якими я бігла, і завдяки тому, для Кого ми насправді бігли. Ми збиралися разом у Христі.

І так само, як ми підтримували і підбадьорювали одне одного у цьому п’ятикілометровому забігу, Спаситель часто діє через інших у нашому забігу смертного життя, щоб полегшити наші тягарі і дати силу, підтримку, безпеку, втішення і більше радості. Він приносить нам полегшення через тих, хто біжить поряд з нами.

Останній відрізок дистанції був довгим і йшов вгору, прямо до храму в Саратога-Спрингз, штат Юта, який світився в сутінках. Я ще довго буду пам’ятати ті приязність і любов, які я виявляла до інших і які відчувала до себе на нашому шляху до фінішу. Зміцнюймо ж одне одного і відчуваймо більше радості, поки біжимо цим шляхом у Христі”.

Сестра Крістін М. Ї, Facebook, 18 серп. 2023, facebook.com/RS2ndCounselor.

Приклад Ісуса Христа у нашому повсякденному житті

Зображення
Сестра Трейсі Ю. Браунінг

“Ісус Христос запрошує нас наслідувати Його приклад у нашому повсякденному житті. І Він також обіцяє, що ми будемо відчувати радість, якщо будемо щосили намагатися йти за Ним і жити так, як Він. Нещодавно у мене виникло ще більше бажання бути більш терплячою, як і наш Спаситель. Ісус Христос під час Свого земного життя і священнослужіння був досконалим прикладом виявлення терпіння. Він все зносив і все робив, охоче підкоряючись Небесному Батькові…

Я люблю пісню [“На Господа схожим бути”], тому що в ній сказано стільки всього, що я роблю кожного дня, аби наслідувати приклад Спасителя.

…У першому куплеті є такі слова: “На Господа схожим бути бажаю я повсякчас”. Мені подобається це послання.

Ми можемо дізнатися більше про це у Іван 13:15…[:] “Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив”. Це важлива настанова для мене: Спаситель дав нам приклад для наслідування і якщо ми шукаємо Його і намагаємося наслідувати Його приклад, ми можемо стати такими, як Він.

Тож я запрошую вас дізнатися сьогодні: В чому Ісус хоче, щоб ми стали більш подібними до Нього? Намагайтеся усвідомлено додавати щось з цього у свою поведінку, у свої дії і слова сьогодні”.

Сестра Трейсі Ю. Браунінг, Facebook, 27 квіт. 2023, facebook.com/Primary2ndCounselor.

Діти — учні Ісуса Христа

Зображення
Сестра Трейсі Ю. Браунінг

“Діти можуть бути маленькими на зріст, але вони не маленькі духом. Більшість дітей не вживають складні слова і пояснюють все просто. Вони безстрашні у тому, що, як вони знають, є істинним. Вони можуть проголошувати щось. Вони не висловлюють думку двозначно. Саме це, як на мене, робить їхні свідчення могутніми, і я сподіваюсь, що ми можемо побачити в них учнів Христа.

Ми запрошуємо їх укласти завіти у восьмирічному віці, і вони роблять це. І вони також учні Христа. Коли ми запрошуємо їх діяти відповідно до їхнього учнівства, дивіться на них і ставтеся до них, як до учнів Христа, і тоді вони досягнуть того рівня, який ми встановимо для них”.

Сестра Трейсі Ю. Браунінг, Facebook, 11 серп. 2023, facebook.com/Primary2ndCounselor.

Посилання

  1. Dallin H. Oaks, “The Challenge to Become”, Ensign, Nov. 2000, 33.