Ліягона
5 уроків від Нефія на той час, коли життя йде не за планом
Січень 2024


Лише в цифровому форматі: дорослій молоді

5 уроків від Нефія на той час, коли життя йде не за планом

Ми можемо брати приклад з Нефія в тому, як реагувати на випробування та невизначеність.

Зображення
Нефій зі зламаним луком

Молодість — це чудовий період життя, в якому безліч можливостей для зростання і зміни. Але на цьому етапі життя є також дуже багато очікувань: наших очікувань від себе, а також очікувань культурного або соціального характеру і тих, які є у плані Небесного Батька для Його дітей. У нас є певне бачення того, якими мають бути наша кар’єра чи наше соціальне життя або коли мають статися важливі події. І ми можемо вважати, що нам буде дано все, що бажаємо, якщо ми будемо праведними і будемо залишатися ближче до Бога.

Але насправді життя рідко коли складається так, як ми очікуємо.

Якщо життя у вас не йде за вашим планом, то знайте: так не тільки у вас. Нефій, один з найвизначніших пророків з Книги Мормона, також стикався з розчаруваннями і непередбачуваними труднощами.

Щось постійно йшло не за планом, коли Нефій та його сім’я подорожували до обіцяної землі. Але попри значні труднощі, жорстоке поводження і спротив, Нефій вистояв у далеко неідеальних обставинах, довіряючи Богу. Ось 5 уроків, які ми можемо засвоїти з прикладу Нефія, коли життя йде не за планом.

Спробувати знову(1 Нефій 4:1–3)

Після невдалої спроби отримати від Лавана листи з латуні Нефій та його брати спробували знову. Цього разу Лаван послав їм навздогін сторожу, від якої брати ледве втекли у безпечне місце. Коли прийшов ангел, щоб докорити Ламану і Лемуїлу за те, що вони нападали на Сама і Нефія через невдачі, він також наказав їм спробувати знову отримати листи. Ця третя спроба виявилася успішною для Нефія.

Приклад Нефія зокрема вчить нас, що хоча ми можемо і не досягти успіху так, як сподіваємося, якщо ми будемо продовжувати намагатися, Господь допоможе нам просуватися далі, вчитися і зростати за умови, що ми будемо довіряти Йому.

Прощати(1 Нефій 7:20–21)

Коли сім’я Ізмаїла приєдналась до сім’ї Легія у пустині, Ламан і Лемуїл, разом з деякими дітьми Ізмаїла, повстали проти Нефія. Вони зв’язали його руки і ноги і хотіли залишити його помирати. Але, отримавши силу від Господа, Нефій розірвав пута. Коли Ламан і Лемуїл благали Нефія пробачити їм, він не почав ставитися до них вороже, поводитися самовдоволено чи критикувати їх. Нефій швидко їм пробачив і продовжував бути слухняним Господу.

Іноді останнє, що нам хочеться робити, — це пробачати тим, хто завдав нам болю. Але якщо ми перестаємо тримати в душі образу й обурення, то зможемо запросити спокій у своє життя, а також разом з іншими зможемо уникнути непотрібного страждання. Ми зможемо продовжувати рухатися далі з надією і миром у Христі.

Діяти(1 Нефій 16:23).

Коли Нефій з братами полював, то металевий лук Нефія зламався і вони залишилися без їжі. Вся провина за це впала на Нефія, і навіть Легій почав ремствувати на Господа через те, що вони були без їжі і страждали. Але Нефій взяв справу в свої руки і почав діяти. Він зробив дерев’яні лук і стрілу, а потім попросив Легія запитати в Господа, куди йому слід іти у пошуках їжі.

Як і Нефій, ми можемо виявляти ініціативу, коли стикаємося з труднощами. Ми можемо намагатись подивитися на нашу ситуацію під іншим кутом зору і підготуватися, щоб попросити пораду в Господа і сподіватися, що Він скерує нас.

Звертатися до Писань (1 Нефій 17:22–42)

Коли Ламан і Лемуїл насміхалися з Нефія через те, що той почав будувати корабель, Нефій послався на Писання, щоб показати їм, як важливо дотримуватися Божих заповідей. Він нагадав своїм братам, що Мойсей з силою від Господа розділив води Червоного моря і допоміг ізраїльтянам втекти з Єгипту.

Коли нам важко вбачати руку Господа в нашому житті, ми можемо звернутися до Писань, щоб отримати нове бачення і натхнення, намагаючись знайти спільне між нашим життям і життям давніх пророків.

Довіряти Господу (2 Нефій 4:19–35)

У цьому розділі написано, що Нефій був обтяжений горем через свої слабкості, гріхи і спокуси. Але його сум описано лише трьома віршами. Нефій, тріумфуючи, згадує, “Кому [він] довірився” (вірш 19), і проголошує, що він “не поклад[е] [свою] надію на рамено плоті” (вірш 34).

Слова Нефія нагадують нам: якщо якісь наші сподівання не можуть справдитися, то можна звернутися до Господа і довіритися Його викупительній силі.

Життя сповнене неочікуваних змін і поворотів, і часом непередбачуваність дуже важко прийняти.

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно навчав: “Які б у вас не були запитання чи проблеми, відповідь на них завжди можна знайти в житті та вченнях Ісуса Христа. Дізнавайтеся більше про Його Спокуту, Його любов, Його милість, Його доктрину і Його відновлену євангелію зцілення та розвитку. Звертайтеся до Нього! Йдіть за Ним!”1

А де можна звернутися до Його любові і вчень, як не у словах пророків у Книзі Мормона? Вчення давніх пророків, таких як Нефій, були написані для наших днів, і ми завжди можемо знайти мир, спокій і впевненість у майбутньому завдяки істинам, які записані в цій книзі, у будь-який час, коли життя не складається так, як ми сподівалися.

Я запрошую вас по-справжньому досліджувати вчення та істини з Книги Мормона цього року.