Учення Президентів
Розділ 1: Навчання через віру


Розділ 1

Навчання через віру

“Давайте ж, брати і сестри, продовжувати й далі трудитися в ім’я Господа нашого Бога, день у день набуваючи більше мудрості й інтелекту, так, щоб кожна обставина, яка з’являється, могла послужити нам на добро”.

З життя Лоренцо Сноу

Коли юний Лоренцо Сноу не був зайнятий виконанням своєї роботи на сімейній фермі, то він, як правило, читав—“ховався зі своєю книжкою”, як казали про нього в сім’ї. За словами його сестри, Елайзи Сноу, він був “вічним студентом як вдома, так і в школі”1. Його любов до навчання зростала разом з ним. Він і справді казав, що освіта була “провідною зіркою його юності”2. Після навчання у безплатних середніх школах він у 1835 р. навчався в Оберлінському коледжі, приватній школі в штаті Огайо. У 1836 р., ще до приєднання до Церкви, він погодився на пропозицію Елайзи переїхати до Кертленда, Огайо, де вивчав давньоєврейську мову у класі, в якому були також і пророк Джозеф Сміт та багато хто з апостолів.

Після свого хрищення й конфірмації він нарешті став цікавитися більше “навчанням через Духа”3. ніж навчанням, яке відбувається через “вивчення книжок”4. У своєму прагненні мати знання він завжди прагнув до навчання. Ось такий приклад: коли йому було 80 років і він служив президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів, він виступав перед святими на генеральній конференції у жовтні 1894 р. Говорячи про промови своїх менш досвідчених братів, які того дня виступали перед ним, він сказав: “Деякі з ідей були передовими, я про них до цього ніколи й не думав, і вони були дуже корисні”5. Через шість років, бувши вже Президентом Церкви, він відвідав конференцію, яка проводилася Недільною школою. Після всіх промовців нарешті за кафедру став і він. Почав він своє звернення так: “Я був надзвичайно радий і захоплений побаченим і почутим. … Дійсно, я можу сказати, що був навчений; і якщо я, людина вісімдесяти шести років, можу бути навченою, то я не бачу підстав, чому взагалі дорослі не можуть отримувати користь, а також і задоволення від відвідування ваших зборів”6. [Див. рекомендацію 1 на с. 46].

Учення Лоренцо Сноу

Навчання вимагає віри, зусиль і наполегливості

У цій релігійній системі, яку ми з вами отримали, є щось грандіозне й прекрасне, щось нове, дуже великої цінності для пізнання кожного дня. І це не тільки наш привілей, але й необхідність отримати все це і робити висновки з цих нових ідей7.

Самою ідеєю мормонізма є удосконалення—розумове, фізичне, моральне і духовне. Напівосвіти для святих останніх днів недостатньо8.

Є користь в тому, щоб довго жити на землі і завдяки цьому здобувати досвід та знання, адже Господь сказав нам, що увесь той інтелект, якого ми досягнемо в цьому житті, підніметься з нами у воскресінні, і якщо людина набуває більше знань і розуму в цьому житті, вона матиме більшу перевагу у світі прийдешньому [див. УЗ 130:18–19]9.

Є такі, хто не навчаються і не вдосконалюються так швидко, як могли б, бо їхні очі та серця не зосереджені на Богові; вони не задумуються і не мають того знання, яке б могли мати; вони втрачають можливість отримати багато чого, що могли б отримати. Перш, ніж здобути постійне щастя, нам необхідно здобути знання; нам необхідно ширше ознайомитися з тим, що від Бога.

І хоч зараз ми можемо упускати час, щоб удосконалюватися, розширювати свої інтелектуальні здібності, та все ж ми будемо зобов’язані колись поліпшувати їх. Нам необхідно так багато пройти, і якщо ми не пройдемо те, що слід пройти сьогодні, завтра нам необхідно буде пройти набагато більше10.

Повинні відбуватися робота розуму й використання талантів, які Бог дав нам; вони повинні бути задіяні. Потім, бувши просвітленими даром і силою Святого Духа, ми можемо дійти до тих ідей, того інтелекту і тих благословень, які необхідні, щоб підготувати нас до майбутнього, до ситуацій, які неодмінно виникнуть.

Цей самий принцип буде чинним у всіх наших діях, що стосуються Божих справ. Ми маємо напружуватися. … Якщо ми залишаємося бездіяльними замість того, щоб поринути в діяльність, то це не приносить користі; залишаючись абсолютно байдужими, ми так нічого й не досягнемо. Кожний принцип, який відкритий з небес, призначений для нашої користі, для нашого життя, для нашого спасіння і для нашого щастя11.

Можливо, ми думаємо: немає необхідності напружуватися, аби зрозуміти, що ж Бог вимагає від наших рук; або, іншими словами, знаходити принципи, які Бог відкрив і за якими ми можемо отримати дуже важливі благословення. Існують відкриті через одкровення, ясні й зрозумілі принципи, які призначені піднести святих останніх днів і зберегти їх від багатьох проблем та прикрощів, однак через брак наполегливості з нашого боку у вивченні й застосуванні їх, ми не отримуємо благословень, що пов’язані з їхнім дотриманням12.

Давайте ж, брати і сестри, продовжувати й далі трудитися в ім’я Господа нашого Бога, день у день набуваючи більше мудрості й інтелекту, так, щоб кожна обставина, яка з’являється, могла послужити нам на добро і збільшити нашу віру та розумові здібності13. [Див. рекомендацію 2 на с. 46].

Навчання через Духа варте нашої найбільшої уваги.

Існує вид навчання, який гідний найбільшої уваги всіх нас і до якого ми всі повинні бути залучені—це навчання через Духа14.

Невелике духовне знання—це щось набагато більше, ніж просто погляди, уявлення, ідеї чи навіть і дуже продумані аргументи; невелике духовне знання є дуже важливим і його слід цінувати якомога вище15.

Прагнучи земних багатств, ми не повинні нехтувати своїм духовним розвитком. Це наш обов’язок—робити все, щоб краще засвоювати принципи світла і знання, а також збільшувати навколо себе матеріальні благословення і зручності цього життя16.

Якщо наш розум надто однобічний і ми приділяємо надто багато уваги набуттю земного майна, при цьому не турбуючись про багатство духовне, то ми—нерозумні управителі17. [Див. рекомендацію 3 на с. 46].

Нам корисно чути євангельські принципи знову й знову.

Можливо, [деякі принципи] ви вже чули сотні разів, і все ж, як здається, є необхідність, щоб нас навчали про них знову й знову. Знову ж таки, подібне я відчуваю, читаючи книгу Учення і Завіти. Щоразу, коли я читаю якесь одкровення в цій книзі, то знаходжу нову ідею, хоч, можливо, я читав це одкровення вже багато-багато разів. Гадаю, так бува й з вами; якщо ж ні, то це мені дуже дивно18.

З нами так само, як з дитиною, що вивчає абетку. Учитель каже дитині: “Це літера а; спробуєш її запам’ятати?” Дитина відповідає: “Так, я спробую її запам’ятати”. Учитель переходить до наступної літери і каже: “Це літера б; будеш дивитись на неї і спробуєш її запам’ятати?” “Так, звичайно”,—відповідає дитина. Потім учитель знову повертається до літери а. “Яка це літера?” Дитина вже забула її. Учитель знову каже дитині, що це літера а, і повертається до літери б та виявляє, що дитина вже забула і її і йому знову потрібно вивчити з нею літеру б. Це вранці. Після обіду дитину знову викликають і запитують, і вчитель знову виявляє, що дитина забула літери і йому знову треба з нею вивчати їх. І так цей урок необхідно повторювати знову й знову, і якщо вчитель ще не мав подібного досвіду і не знав, як йтиме справа, то безсумнівно він занепаде духом. Так само й зі святими останніх днів. І хоч нас може втомлювати те, що принципи повторюють і повторюють, їх і треба повторювати, аби нам їх повністю засвоїти. Ми повинні вивчити їх. Я знаю, що святі останніх днів усе ж таки засвоять усі закони й заповіді Бога і навчаться чітко їх виконувати. Проте на даний час ми цього все ще не досягли.19 [Див. рекомендацію 4 на с. 46].

Коли ми збираємося вивчати євангелію, і вчителю, і учню потрібен провід Духа.

[Учитель], стоячи перед людьми, повинен усвідомлювати: він стоїть перед ними для того, щоб передавати їм знання, аби вони могли отримати істину у свою душу і були зміцнені у праведності, отримуючи подальше світло, розширюючи свою освіту в царині принципів святості.

Цього інакше досягти не можна, як тільки через роботу розуму, силу віри і щиросердне прагнення серця отримати Дух нашого Господа Бога. Це стосується й учнів; якщо учні не приділятимуть особливої уваги тому, що від них час від часу вимагають з цієї кафедри промовці, і якщо люди не будуть трудитися своїм розумом, з усією своєю могутністю і зі всією своєю силою, молячись перед Господом, вони не отримають для себе того добра й користі, які мали б отримати20.

Чого я хочу від святих останніх днів, так це того, щоб упродовж цієї конференції, коли старійшини будуть підводитися і промовляти до нас, наша віра й наші молитви могли бути присвячені кожному промовцю, аби ця людина могла сказати, а ми могли мати духа, щоб отримати те, що всім би нам пішло на користь. Це—наш привілей і обов’язок. Ми прийшли сюди не випадково; ми прийшли на цю конференцію, сподіваючись отримати щось, що піде нам на користь21.

Ви повинні просити Господа, щоб [промовці] сказали те, про що ви хочете знати, щоб вони могли запропонувати вам те, що піде вам на користь. Якщо у вас є якесь бажання знати про щось таке, чого ви не розумієте, моліться, щоб [вони] могли сказати те, що просвітлить ваш розум стосовно питання, яке вас турбує, і тоді ми матимемо важливу й чудову конференцію, кращу за всі ті, на яких ми були раніше. Як це не здається дивним, але наша остання конференція завжди видається найкращою; так і з цією конференцією; і ви, брати і сестри, піднесіться серцем до Господа і виявіть віру, коли наші брати промовляють до вас. Ми не відчуємо розчарування, і ви не підете додому, ви не залишите цю конференцію, не маючи відчуття, що були великою мірою, щедро благословенними22.

Я гадаю, що багато з присутніх сьогодні тут переді мною приїхали здалеку, щоб зустрітися з нами на цій генеральній конференції, і зібратися тут всіх спонукали щирі почуття—бажання покращити себе й удосконалитися у тому, що стосується їхньої корисності у Божому царстві. Щоб це так і було, нам необхідно підготувати своє серце, аби отримати й скористатися порадами, які можуть бути сказані промовцями під час конференції і які можуть бути підказані Духом Господа. Я подумав і все ще так вважаю: те, як ми будемо настановлені, залежить не стільки від промовця, скільки від нас самих23.

Коли ми сходимося разом …, то у нас є привілей отримувати настанови від людей, які промовляють до нас, і якщо ми їх не отримуємо, то це, як правило, відбувається з нашої вини24.

Я помітив у частини людей дещо, що вважаю за недолік. Вони збираються разом, дехто з них переважно для того, щоб отримати задоволення від красномовства промовця, для того, щоб оцінити стиль, в якому він виголошує свою проповідь, або вони сходяться разом переважно для того, щоб побачити промовця чи зробити припущення з приводу його характеру …, а не для того, щоб отримати настанови, які принесуть їм добро і зміцнять їх у праведності. …

… Не користуючись цими можливостями і не маючи Духа Господнього, ми отримуємо від промовця лише трохи інформації, хоч він міг передавати й дуже цінні та важливі ідеї. Буває, що ідеї передаються дуже кострубато, але якщо люди напружуються, … то для них швидко стає ясно: вони ніколи не повернуться зі зборів, не збагативши завдяки промовцям свій розум25.

Не завжди довгі промови, що виголошуються перед святими останніх днів, приносять найбільше користі; але з різних виступів ми можемо зібрати певні ідеї або певні принципи, які можуть освітити наше розуміння, а це згодом стане для нас цінним26.

Ми зібралися для того, щоб поклонятися Богу і розглянути справи, необхідні для подальшого розвитку істинної справи на землі. Характер настанов великою мірою буде залежати від стану нашого розуму. Нам слід полишити свої мирські справи й зосередити свою увагу на меті цієї конференції27.

Стосовно нашої інформації і духовного знання: ми цілковито залежимо—і ми так відчуваємо цю залежність—від Господа. І пропорційно до виявлення нашої віри ми отримуємо інформацію, що передається через Господніх слуг. … Він звертається до нас через Своїх слуг, які звертаються до нас на таких подіях, як оця, коли ми збираємося разом, щоб поклонятися нашому Богу28. [Див. рекомендацію 5 нижче].

Рекомендації для вивчення і навчання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до навчання. Додаткові пропозиції див. на сс. vii–x.

  1. Прогляньте сс. 39–40, де написано про те, як Президент Сноу старався навчатися впродовж всього життя. Що спонукає людину продовжувати навчання впродовж всього її життя? Подумайте про власний підхід до навчання та способи, якими ви можете продовжувати навчання протягом всього свого життя.

  2. Поміркуйте над порадою Президента Сноу стосовно зусиль та наполегливості у вивченні євангелії (сс. 40–42). Як саме змінилося ваше особисте навчання, коли ви по-справжньому докладали до нього зусилля? Як ми можемо допомогти дітям та молоді докладати зусилля в навчанні?

  3. Президент Сноу закликав святих здобувати “навчання через Духа” (с. 42). Що це означає для вас? Яким може бути результат, якщо наша освіта надто зосереджена на мирських багатствах?

  4. Як приклад дитини, що вивчає абетку (сс. 42–43), стосується наших зусиль у вивченні євангелії? Коли ви вивчали слова пророків давнини та пророків останніх днів, які принципи, як ви побачили, повторюються?

  5. Як саме ми можемо підготувати своє серце до навчання в церковних класах та на церковних зборах? Як ми можемо напружено навчатися, навіть коли просто слухаємо виступ на причасних зборах або на конференції? (Приклади див. на сс. 43–46).

Відповідні уривки з Писань: 2 Нефій 9:28–29; 28:30; Мосія 2:9; УЗ 50:13–22; 88:118, 122; 136:32–33

Допомога вчителю: “Щоб допомогти нам навчати з Писань і слів пророків останніх днів, Церква видала підручники для проведення уроків та інші матеріали. Потреба в коментарях та інших матеріалах, пов’язаних з посиланнями, є незначною” (Навчати—немає покликання величнішого: Посібник для навчання євангелії [2000], с. 52).

Посилання

  1. Eliza R. Snow Smith, Biography and Family Record of Lorenzo Snow (1884), 3.

  2. В Biography and Family Record of Lorenzo Snow, 28.

  3. Deseret News: Semi-Weekly, Mar. 31, 1868, 2.

  4. В Biography and Family Record of Lorenzo Snow, 28

  5. “Glory Awaiting the Saints,” Deseret Semi-Weekly News, Oct. 30, 1894, 1.

  6. “Tithing,” Juvenile Instructor, Apr. 1901, 214–15.

  7. В Conference Report, Apr. 1898, 13.

  8. “‘Mormonism’ by Its Head,” The Land of Sunshine, Oct. 1901, 257.

  9. В “Old Folks Are at Saltair Today,” Deseret Evening News, July 2, 1901, 1; послання, підготовлене Лоренцо Сноу і прочитане його сином ЛеРоєм.

  10. Deseret News, Oct. 21, 1857, 259.

  11. Deseret News, Jan. 28, 1857, 371.

  12. Deseret News: Semi-Weekly, July 16, 1878, 1.

  13. Deseret News: Semi-Weekly, Dec. 7, 1869, 7.

  14. Deseret News: Semi-Weekly, Mar. 31, 1868, 2.

  15. Deseret News, Nov. 22, 1882, 690.

  16. Deseret News, July 19, 1865, 330.

  17. Deseret News, July 19, 1865, 330.

  18. Deseret Semi-Weekly News, Mar. 30, 1897, 1.

  19. Deseret Semi-Weekly News, July 28, 1899, 10; курсив додано.

  20. Deseret News, Jan. 28, 1857, 371.

  21. В Conference Report, Oct. 1899, 2.

  22. В Conference Report, Oct. 1900, 5.

  23. В Conference Report, Oct. 1898, 1–2.

  24. В Conference Report, Apr. 1898, 61.

  25. Deseret News, Jan. 28, 1857, 371.

  26. В Conference Report, Apr. 1899, 2.

  27. Deseret News, Apr. 11, 1888, 200; з детального переказу виступу Лоренцо Сноу на генеральній конференції у квітні 1888 р.

  28. Salt Lake Daily Herald, Oct. 11, 1887, 2.

Усе своє життя Президент Лоренцо Сноу прагнув здобувати знання “через навчання і також через віру” (УЗ 88:118).

Нам необхідно “підготувати своє серце, аби отримати й скористатися” посланнями, що звучать на генеральній конференції та на інших зборах.

“Навчання через Духа” гідне нашої “найбільшої уваги”.