Учення Президентів
Розділ 8: ‘Випробуй, Боже, мене,—і пізнай моє серце’


Розділ 8

“Випробуй, Боже, мене,—і пізнай моє серце”

Праведні святі останніх днів докладають зусиль, щоб “сформувати характер перед Богом, на який би вони могли покладатися у годину випробувань”.

З життя Лоренцо Сноу

15 грудня 1899 р. Президент Лоренцо Сноу, тоді Президент Церкви, виступав на похороні президента Франкліна Д. Річардса, який служив президентом Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Майже в кінці своєї проповіді Президент Сноу сказав: “Я прошу Господа Ізраїля благословити святих останніх днів і допомогти нам підготуватися до подій найближчого майбутнього, маючи чисте серце перед Господом”.

Пояснюючи, чому потрібно тримати “своє серце чистим перед Господом”, Президент Сноу розповів про випадок, який стався з ним і президентом Річардсом у 1850-х роках, коли вони були ще новопокликаними апостолами. У той час Президент Бригам Янг, зміцнюючи Церкву, повсюдно закликав святих останніх днів покаятися і відновити своє зобов’язання жити праведно.

“Коли Президент Янг піднімався з місця і закликав людей покаятися і виправитися,—згадував Президент Сноу,—то він говорив дуже рішуче про те, що неодмінно станеться з деякими людьми: їхнє священство буде забрано від них, бо вони не звеличували його, як мали б це робити. Брати, що жили в ті дні, пам’ятатимуть, як суворо він до них говорив. Це схвилювало серце брата Франкліна, а також і моє; ми говорили на цю тему між собою. І прийшли до висновку: нам слід піти до Президента Янга і запропонувати йому позбавити нас священства. Якщо він відчув, в ім’я Господа, що ми не звеличували своє священство, то нас мають позбавити його. Ми прийшли до нього, побачили, що він сам, і все це йому виклали. Я майже не сумніваюся, що в нього на очах були сльози, коли він сказав: “Брате Лоренцо, брате Франклін, своє священство ви звеличували достатньою для Господа мірою. Нехай Бог благословить вас”1.

Усе своє життя Президент Сноу хотів, щоб його серце було чистим перед Господом, і він також закликав святих перевіряти їхню власну гідність. Він робив це з “наміром дати повніше зрозуміти” необхідність формувати нам, святим останніх днів, належний характер перед Богом, нашим Батьком”2. [Див. рекомендацію 1 на с. 130].

Учення Лоренцо Сноу

Якщо ми сформували належний характер, то можемо впевнено запрошувати Бога випробувати наше серце.

У мене є сильне відчуття, що коли ми повернемося в духовний світ, то найціннішою винагородою нам і тим, що найбільше сприятиме нам, буде сформований належним чином і чітко визначений характер, який на цьому етапі випробування ми як вірні й послідовні святі останніх днів будемо мати.

У випадках, коли стороння особа звертається з проханням прийняти її на роботу або претендує на довірчу посаду, часто вимагається, щоб вона подала документи з надійних джерел, які б підтверджували її гідність, рекомендаційні листи чи папери; усі вони є надзвичайно корисними в цій справі, допомагаючи отримати прихильність і привілеї, одержати які інакше було б важко. Проте отримати, так звану, письмову характеристику порівняно легко, це та характеристика, яку людина може покласти собі до кишені; і, дійсно, за моїм спостереженням, не рідко трапляється, що ці характеристики не відображають реальний й справжній характер людини, яка їх має.

Серед нас є ті, кого вважають членами цієї Церкви і хто докладає неабиякі зусилля, щоб їм бути відомими й користуватися прихильністю оточуючих, але чий справжній характер або, так би мовити, внутрішнє “я”, є завуальованим чи прихованим. … Тепер ця молитва, яку я [наводжу]: “Випробуй, Боже, мене,—і пізнай моє серце, досліди Ти мене,—і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!” [Псалми 139:23–24]—є дуже важливою; це була молитва, з якою Давид міг у більшості випадків свого життя добросовісно і з великою впевненістю звертатися до Господа. Та все ж були часи, коли він відчував нерішучість і коливався через свої слабкості, промовляючи подібну молитву.

У мене є підстави вважати, що багато святих останніх днів дуже часто у своєму житті могли б з усією впевненістю, звертаючись до Господа, промовляти цю саму молитву: “Випробуй, Боже, мене,—і пізнай моє серце, досліди Ти мене,—і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою”; однак якби ми як народ могли б жити так, щоб у будь-який час були здатні схилитися перед Господом і звернутися до Нього з молитвою, на зразок цієї, то як же це було б чудово і чого б ми тільки не досягли у праведності та добрих справах! … Я б рекомендував, щоб [кожна людина] засвоїла цю молитву Давида і подивилася, наскільки відповідає її життя світлу, яке вона має, щоб з цілковитою щирістю зробити його складовою своєї відданості Богу. Багатьом людям не вдається досягнути такого стандарту в цій майстерності, бо вони роблять справи в таємниці, непроникній для природного ока, а це—прямий шлях до того, щоб відвернутися від Всемогутнього і засмутити Духа Божого. Такі люди не можуть на самоті скористатися цією молитвою; їм це не вдасться, поки вони не покаються у своїх гріхах і не виправляться у всьому поганому, що могли вчинити, і не вирішать чинити краще у майбутньому, ніж вони чинили у минулому, і не сформують характер перед Богом, на який би вони могли покладатися у годину випробувань і який би дозволив їм спілкуватися зі святими істотами і з Самим Батьком, коли вони перейдуть у духовний світ.

… Ми повинні бути справжніми чоловіками і справжніми жінками; ми повинні мати більш розвинену віру, і ми повинні бути гідними напарництва Святого Духа, щоб Він увесь час допомагав нам у труді праведності, щоб ми могли принести свою волю в жертву волі Батька, боротися зі своєю занепалою природою і чинити правильно завдяки своїй любові чинити правильно, дивлячись “оком, єдиноспрямованим до [Божої] слави”. А для цього необхідно мати внутрішнє розумове відчуття, яке є усвідомленням відповідальності, яку ми маємо, і воно дає усвідомити той факт, що око Боже—на нас і що за кожний наш вчинок і за мотиви, які його спонукали, необхідно буде відповідати; і ми повинні бути постійно в злагоді [в гармонії] з Господнім Духом3. [Див. рекомендацію 2 на с. 130].

Приклади з Писань навчають нас, як покращувати свій характер.

Я багато чим захоплююся в характері пророків, а особливо в характері Мойсея. Я захоплююся його рішучістю виконувати слово й волю Бога стосовно Ізраїля і його готовністю робити все, що в силі зробити людина, з допомогою Всемогутнього; а найбільше я захоплююся його цілісністю й відданістю Господу. …

Бог сьогодні в захопленні від чоловіків і жінок, які прямують шляхом високої моральності і які, незважаючи на сили Сатани, націлені на них, можуть сказати: “Відійди від мене, Сатана” [див. Лука 4:1–13], і які живуть праведним життям, подібним до Божого; такі люди мають вплив на Бога і їхні молитви—дуже могутні [див. Якова 5:16]. Наприклад, таку силу впливати на Всемогутнього, щоб змінити Його [Бога] ціль в одній певній ситуації, мав Мойсей. Слід згадати, що Господь розгнівався на ізраїльтян і заявив Мойсею, що винищить їх, та візьме Мойсея й від нього піде великий народ, і Він дасть йому та його нащадкам те, що пообіцяв був дати Ізраїлю. Але цей великий провідник і законодавець, виправдовуючи довіру до себе, став між Богом і Його народом та й благав Господа про свій народ; завдяки силі, якою він міг впливати і якою впливав, він став знаряддям у спасінні народу від загрози знищення. [Див. Вихід 32:9–11; Joseph Smith Translation, Exodus 32:12]. Яким благородним і великим мав бути Мойсей в очах Господа, і яке велике задоволення для Нього було знати, що Його вибраний народ у своїй упертості й нетямущості мав за провідника такого чоловіка.

Цікаву рису характеру ми знаходимо також і у Йони. Коли знялася страшенна буря на морі і нажахані моряки бачили, що не можуть врятувати свій корабель, Йона, відчуваючи докори совісті через свій вибір не йти до Ніневії, як те наказав йому Господь, вийшов уперед і зізнався, що це лихо з ними сталося через нього і він готовий пожертвувати собою заради тих, хто був на кораблі. [Див. Йона 1:4–12]. Також і в характері інших пророків та мужів Божих—хоч вони й могли в певних ситуаціях, як і Йона, виявляти якусь слабкість—є щось справді велике й захоплююче4. [Див. рекомендацію 3 на с. 130].

Риси праведного характеру розвиваються в нас поступово, коли ми виявляємо віру й каємося у своїх помилках.

Ті риси характеру, які виявлялися гідними особистостями давнини, не є наслідком випадковості чи удачі, також їх не набудеш за день, тиждень, місяць чи рік, вони розвиваються поступово, завдяки постійній вірності Богу та істині, незалежно від палкого схвалення чи критики людей.

… Важливо, щоб ми, святі останніх днів, обов’язково розуміли і зберігали у пам’яті, що спасіння приходить через милість Бога і через розвиток в нас самих тих принципів, якими керувалися праведні люди, згадані вище. Ідея полягає не в тому, щоб робити добро заради похвали людей, а робити добро тому, що роблячи його, ми розвиваємо в собі благочестя, і в цьому випадку ми будемо наближатися до благочестя, яке з часом стане невід’ємною складовою і частиною нашого єства. …

Чи траплялося нам іноді робити те, через що потім ви жалкували? Усе може бути дуже добре, якщо ми припинемо робити те, що, як ми знаємо, є неправильним; якщо ми бачимо зло і потім виправляємо його, це—усе, що ми можемо зробити, і це—усе, що можна просити від будь-якої людини. Але, безсумнівно, надто складно буває деяким людям, які переймаються тим, що піде розголос про вчинену ними провину, і бояться цього розголосу більше за саме вчинення провини; вони роздумують, що скажуть люди, дізнавшись про скоєне ними і т.д. А з іншого боку, деякі люди схильні робити щось, аби отримати схвалення друзів; якщо ж їхні вчинки не приносять бажаного результату—прихильності та похвали від інших або вони так і залишаються не поміченими,— то вони відчувають, ніби їхня праця пропала даром і що хороша справа, яку вони, можливо, зробили, була для них цілковитим провалом.

Отже, якщо ми справді бажаємо наблизитися до Бога; якщо ми хочемо бути у злагоді з добрими духами вічних світів, якщо ми хочемо розвинути в собі таку віру, про яку читаємо і якою давні святі виконували таку чудову роботу, то ми, отримавши Святого Духа, повинні прислухатися до Його підказок та підкорятися Його вказівкам і жодним вчинком свого життя не віддаляти Його від себе: це правда—ми слабкі, грішні істоти, схильні у будь-яку мить засмутити Духа Божого; але як тільки ми виявляємо, що згрішили, то повинні покаятися в тій провині і, наскільки це можливо, відшкодувати або загладити добром зло, яке могли вчинити. Роблячи так, ми зміцнюємо свій характер, рухаємо вперед свою справу і зміцнюємо себе перед спокусами; і з часом ми зможемо стільки всього здолати, що тільки будемо дивуватися, якого прогресу ми досягли в самовладанні й розвитку5. [Див. рекомендацію 4 на с. 131].

Зберігаючи свій праведний характер, ми наближаємося до Господа.

Ми отримали Євангелію, яка дивовижна за своєю дією: задовольняючи її вимоги, ми можемо отримати найвибраніші благословення, які тільки були колись обіцяні чи дані людству у будь-який період [існування] світу. Але, як та дитина з іграшкою чи забавкою, ми надто часто задовольняємося тлінним, забуваючи про можливості, які маємо, щоб розвивати в собі великі, вічні принципи життя й істини. Господь бажає встановити між Ним і нами більш тісні й особисті стосунки; Він бажає підняти нас, аби ми—як людські істоти—стали вище й набули більшого знання, а цього можна досягнути лише завдяки вічній Євангелії, яка саме для цього й була підготовлена. Сказав апостол Іван: “І кожен, хто має на Нього надію оцю, очищає себе так же само, як чистий Він (Христос)”. [1 Івана 3:3]. А чи застосовують святі останніх днів принципи Євангелії у своєму житті, тим самим здійснюючи задум Бога?

… Що ми можемо зробити у певних умовах, аби й далі підніматися вище у досягненні праведності нашого Бога? Які ж переваги, благословення й привілеї дає цей спосіб спасіння, якому ми підкорилися, і завдяки чому вони можуть бути реалізовані? Якби вимагалася якась жертва, то її й треба було б принести всіма, хто хоче завдяки своїй релігії набувати знання і хто докладає зусилля, щоб задовольнити її вимоги, живучи за нею у своєму повсякденному житті, аби показати свою готовність схилитися перед волею Єгови, визнаючи Його руку як у скруті, так і в процвітанні.

… Було б добре перевіряти себе, спілкуючись з самим собою на самоті, щоб пересвідчитися, в якому стані ми … стоїмо перед Господом, аби в разі потреби ми могли відновити свою старанність та вірність і більше чинити добрих справ.

Немає сумніву—якщо говорити про наш народ в цілому,— що ми великою мірою вдосконалюємося перед Богом. Але, хоч це й безсумнівно, та я все ж переконаний: поміж нас є люди, обдаровані духовними дарами й здатні ставати кращими, які могли б, якби тільки захотіли, застосовувати ці дари й здібності набагато краще, ніж вони нині це роблять, і які б могли просуватися набагато далі шляхами святості й бути набагато ближче до Господа. Але дух, що супроводжує те, що від цього світу, діє на них настільки сильно, що вони не збільшують ці свої духовні сили й благословення; вони не встановлюють близьких стосунків з Господом, а це ж—їхній привілей6.

Наш характер—характер святих останніх днів—має зберігатися незламним, якої б ціни чи жертви це не коштувало. Характер, схвалений Богом, вартий того, щоб його триматися навіть ціною самозречення впродовж усього життя.

Живучи так, ми можемо дивитися вперед … з цілковитою впевненістю, що … ми будемо увінчані разом із синами і дочками Бога та матимемо багатства й славу Целестіального царства7. [Див. рекомендацію 5 далі].

Рекомендації для вивчення і навчання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до навчання. Додаткові пропозиції див. на сс. vii–x.

  1. Ознайомившись з розповіддю на сс. 123–124, чого ви навчилися з дій старійшини Лоренцо Сноу і старійшини Франкліна Д. Річардса? Подумайте, як би ви могли поділитися цими принципами з членами сім’ї чи іншими людьми.

  2. Президент Сноу сказав, що “ми повинні бути справжніми чоловіками і справжніми жінками” (с. 125). Що, на вашу думку, означає бути справжнім чоловіком або справжньою жінкою?

  3. Поміркуйте над тим, що сказав Президент Сноу про Мойсея та Йону (сс. 126–127). Що ви бачите в кожній з цих розповідей, що допомогло б нам поліпшити свій характер?

  4. Розгляньте весь останній абзац на с. 128. Як ви думаєте, чому нам потрібно усвідомлювати власні помилки, щоб зміцнити свій характер? Як нам добитися того, щоб, помічаючи свої недоліки, не занепадати духом?

  5. Прогляньте пораду Президента Сноу в останньому підрозділі цього розділу (сс. 129–130). Поставте собі за мету знайти час, щоб перевірити себе й визначити, в якому становищі ви особисто перебуваєте перед Господом.

Відповідні уривки з Писань: Псалми 24:3–5; 2 Петра 1:2–11; Мосія 3:19; Алма 48:11–13, 17; Етер 12:25–28; УЗ 11:12–14; 88:63–68

Допомога вчителю: Попросіть присутніх вибрати один підрозділ у цьому розділі й прочитати його про себе. Запропонуйте їм зібратися в групи по двоє-троє з тих, хто вибрав той самий підрозділ, та обговорити вивчене.

Посилання

  1. Deseret Semi-Weekly News, Dec. 19, 1899, 5.

  2. Deseret News: Semi-Weekly, Aug. 15, 1882, 1.

  3. Deseret News: Semi-Weekly, Aug. 15, 1882, 1.

  4. Deseret News: Semi-Weekly, Aug. 15, 1882, 1.

  5. Deseret News: Semi-Weekly, Aug. 15, 1882, 1.

  6. Deseret News: Semi-Weekly, Aug. 15, 1882, 1.

  7. Deseret News: Semi-Weekly, Feb. 9, 1886, 1.

Президент Франклін Д. Річардс

Хоч Йона й “виявив слабкість”, та все ж ми можемо багато чого навчитися з його характеру, в якому було щось “велике й захоплююче”.