2008
Я—дорога
Березень 2008 р. року


“Я—дорога”

Спаситель викладав важливі уроки, коли казав: “Я—…”

Іноді найбільш незабутні моменти під час читання Писань виникають тоді, коли перед вами раптово постають певні моделі. Наприклад, чи замислювалися ви коли-небудь як часто в Євангелії від Івана зустрічається сказане Ісусом “Я є…” Коли Ісус казав це, Він, як правило, робив порівняння, щоб навчити людей тому, Ким він є і що для них робить. Придивіться до цих порівнянь, і ви багато чого дізнаєтеся про Спасителя.

Хліб життя

“Я—хліб життя. Хто до Мене приходить,—не голодуватиме він, а хто вірує в Мене,—ніколи не прагнутиме. … Я—хліб живий, що з неба зійшов: коли хто споживатиме хліб цей, той повік буде жити” (Іван 6:35, 51).

Пасха святкується на честь визволення ізраїльтян від єгипетського рабства. Під час цього свята люди їдять опрісноки. Коли наближалося святкування, Ісус здійснив чудо—Він нагодував 5000 людей. Багато з тих, хто бачив це чудо, пішли за Ним, бо Він дав їм їжу, але Він навчав їх шукати поживи, “що зостанеться на вічне життя” (Іван 6:27). Потім він навчав їх про манну, нагадавши, що її було послано з небес, щоб годувати ізраїльтян у пустині. Він проголосив: “Я—хліб життя”, кажучи людям про духовне живлення, яке Небесний Батько послав через Нього, а також про обіцяння вічного життя, яке Він приніс.

Пізніше, під час пасхальної вечері, Ісус узяв хліб як символ Його тіла під час причастя. Коли ми щотижня причащаємося хлібом, то це нагадує нам про Ісуса Христа—Його жертву, Його Воскресіння і обіцяння постійного духовного живлення через супровід Його Духа.

Світло для світу

“Я світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя” (Іван 8:12).

Ісус називав Себе Світлом для світу під час святкування Кучок. Щоночі під час цього свята запалювалися вогні храму, що було символом Світла Божого, яке було послано у світ. Іван проголосив, що Ісус “світлом правдивим був…, Хто просвічує кожну людину, що приходить у світ” (Іван 1:9). А через пророка Джозефа Сміта Господь відкрив, що Світло Христа “є через Того, Хто просвічує ваші очі, яке є тим самим світлом, яке оживлює ваше розуміння” і яке “дає життя всьому [і] яке є законом, яким усе управляється” (УЗ 88:11, 13).

Наш розум і дух просвітлено через Ісуса Христа. Його світло показує нам шлях, допомагаючи побачити різницю між добром і злом та показуючи нам шлях до вічного життя.

Виноградина

“Я—Виноградина, ви—галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в Ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не можете ви” (Іван 15:5).

Ісус порівнював Себе зі стовбуром виноградного куща. Стовбур не лише пов’язує всю рослину з коренем, що у землі, але і живить усі менші гілочки, що розходяться від стовбура й приносять плоди. Ісус Христос—це якір нашої надії і джерело духовного живлення та зростання. Через Нього ми здобуваємо необхідну силу праведно жити й чинити добрі справи. Він також є основою нашої Церкви і джерелом її повноважень проповідувати євангелію та розростатися на весь світ.

Добрий пастир

“Я—Пастир Добрий, і знаю Своїх, і Свої мене знають” (Іван 10:14).

Головні обов’язки пастиря—вести овець до поживи й води та безпечно повернути їх до кошари. Пастир також захищає овець від небезпеки, наприклад, від диких тварин та злодіїв. Оскільки Він знає свою отару, він помічає зникнення якоїсь вівці, а потім іде шукати її. Його вівці підкоряються йому й повністю довіряють.

Добрий Пастир Ісус кличе нас, коли ми збиваємося з дороги, і якщо ми вчимося прислухатися до Його голосу, Він поведе нас до безпечних пасовиськ спасіння і вічного життя, захищаючи від небезпеки смерті й гріха.

“Я є…”

“Ісус їм відказав: “Поправді, поправді кажу вам: Перш ніж був Авраам,—Я є” (Іван 8:58).

Певним чином, просто сказавши “Я є”, Ісус сказав про все. Цим Він проголосив, що є Творцем світу і Єговою, Богом Старого Завіту, чиє ім’я дослівно означає “Я є” (див. Вихід 3:14).

Ісус є Сином Божим, Месією, Спасителем, Який спасає нас від гріха та смерті. Завдяки тому, Ким Він є і що Він зробив для нас, ми можемо мати вічне життя і стати такими, якими маємо бути.