2014
Як допомагати іншим знаходити віру в Христа
Грудень 2014


Як допомагати іншим знаходити віру в Христа

З виступу “Ми були найвеличнішим поколінням” на духовному вечорі Церковної системи освіти в Університеті Бригама Янга 6 березня 2011 року. Повну версію виступу можна знайти на сайті cesdevotionals.lds.org.

Я закликаю вас допомагати Божим дітям повернутися до своєї християнської віри і до міцного релігійного фундаменту, без чого неможливо здобути спокій у розумі й справжнє щастя.

Зображення
Jesus Christ on a knee with a hand outstreched as people behind him look on.

Цілющий бальзам, художник Девід Ліндсі

Папа Бенедикт ХVI, гірко скаржачись на послаблення християнських церков у Європі, Австралії та Сполучених Штатах, сказав: “Більше немає ознак того, що комусь потрібен Бог, і навіть ще менше Христос”. Він додав: “Здається, що так звані традиційні Церкви вимирають”1.

Ми відійшли від традиційного релігійного поклоніння. Все більше людей заявляють, що вони духовні, а не релігійні. Якщо вчення підходить до їхнього стилю життя, вони його приймають і воно стає частиною їхньої віри. Якщо ні—вони придумують собі свою віру. Віра і духовність зараз розглядаються як споживчі товари. Матеріалізм взяв гору і замінив Бога.

Необхідно, щоб наші голоси—голоси святих останніх днів—було почуто на противагу цим небезпечним тенденціям, які мають на меті знищення віри людства. Книга Мормона знову і знову застерігає нас, що не слід заміняти нашу довіру до Бога скороминущими речами. Описуючи той час, коли багато ламанійців відходили від своєї віри, Мормон каже: “Але вони стали гордовитими, будучи піднесеними у своїх серцях завдяки своїм надзвичайно великим багатствам; отже, вони здавалися багатими у своїх власних очах і не хотіли звертати уваги на їхні слова і ходити чесно перед Богом” (Aлма 45:24).

Коли ви бачите в суспільстві послаблення християнської віри, ваша власна віра має ставати ще стійкішою і міцнішою. Геламан проголосив: “Пам’ятайте, що на камені нашого Викупителя, Який є Христос, Син Бога, ви повинні побудувати свій фундамент; так, щоб коли диявол пошле вперед свої могутні вітри, так, свої стріли у вихорі, так, коли весь його град і його могутня буря вдарить по вас, воно не матиме сили над вами, щоб втягнути вас до безодні нещастя і нескінченного горя, завдяки каменеві, на якому ви збудувалися, який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12).

Нефій нагадує нам:

“Ми говоримо про Христа, ми втішаємося у Христі, ми проповідуємо Христа, ми пророкуємо про Христа, і ми записуємо наші пророцтва, щоб наші діти могли знати, до якого джерела їм звертатися за прощенням їхніх гріхів … [і тим] життя[м], яке у Христі. …

… Бо правильний шлях—це вірити в Христа” (2 Нефій 25:26–28).

Чи є у нас якісь підстави для підтвердження цієї заяви?

Символи Христової жертви

Зображення
An angel appearing to Adam and Eve as they prepare to offer a lamb as a burnt offering. The illustration depicts the angel explaining to Adam and Eve that the animal sacrifice was symbolic of the sacrifice to be made by Jesus Christ.

Найкраще описана подія в усій історії—це розповідь про народження і місію нашого Господа і Спасителя на землі. Про Його місію було пророковано з самого початку історії людства на землі. У книзі Мойсея ми читаємо:

“І Адам та Єва, жінка його, прикликали ім’я Господа, і почули вони голос Господа зі шляху до Саду Еденського, що промовляв до них, і не бачили вони Його; бо вони були відділені від Його присутності.

І Він дав їм заповіді, щоб вони поклонялися Господу Богу їхньому і приносили жертву перворідних від своїх отар для жертвоприношення Господу. І Адам був послушний заповідям Господа.

І через багато днів ангел Господа явився Адаму, кажучи: Чому приносиш ти жертви Господу? І Адам сказав йому: Я не знаю, тільки Господь наказав мені.

І тоді ангел промовив, кажучи: Це є подобою жертви Єдинонародженого від Батька, повного благодаті та істини.

Отже ти робитимеш усе, що робиш, в ім’я Сина, і ти каятимешся і прикликатимеш Бога в ім’я Сина завжди” (Мойсей 5:4–8).

Таким чином на землі було встановлено жертвоприношення як обряд євангелії, який треба було виконувати і здійснювати владою священства. Це стало прообразом майбутньої жертви Сина Людського, Який віддасть Своє життя за гріхи світу.

Спосіб проведення обряду був завжди таким, щоб конкретно вказувати на жертву Господа, принесену під час Його пришестя у середині часів. Наприклад, Пасхальне жертвоприношення мало відбуватися так, щоб у жертву вибиралося ягня чоловічої статі, якому не більше року, без плями і вади. Кров проливали і уважно слідкували за тим, щоб не зламати жодної кістки. Усе це було символом того, як помре Спаситель.

Дивовижно те, що жертвоприношення здійснювалося упродовж століть від Адама до часів Спасителя. Хоча діти Ізраїля пройшли через багато періодів відступництва, сподівання на те, що Єдинонароджений Син спокутує гріхи людства і що Його спокутуюча кров уможливить безсмертя, жило в багатьох серцях.

Практика жертвоприношення в цілому завершилася після Спасителевої Спокути. Було запроваджено причастя, аби нагадувати Його послідовникам про те, що Він був на землі і виконав Своє земне служіння. У Євангелії від Луки ми читаємо:

“Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: “Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!”

По вечері так само ж і чашу, говорячи: “Оця чаша—Новий Заповіт у Моїй крові, що за вас проливається” (Лука 22:19–20).

І знову ж я дивуюся цьому нагадуванню, яке навіть у темні часи відступництва практикувалося багатьма видами і способами протягом багатьох поколінь аж до Відновлення євангелії Ісуса Христа, коли сила священства була відновлена на землі для виконання цього священного спасительного обряду.

Крізь усі періоди літописної історії ми бачимо постійне нагадування про місію нашого Спасителя. Він прийшов на землю як Той, хто мав подвійне громадянство: одне Боже, інше людське. Завдяки цьому Він зміг виконати Свою величну благородну жертву для всіх нас через Його Спокуту. Чи може існувати більший доказ того, що Ісус є Христос, Спаситель світу, ніж вивчення і застосування у житті спасительних вчень, які Він давав упродовж усіх розподілів світу? Він дав нам Свою євангелію, щоб вести і направляти нас на земному шляху.

Євангелія містить відповіді

Президент Девід О. Мак-Кей (1873–1970) сказав:

“Відповідальність за те, щоб показати світу, що євангелія Ісуса Христа вирішить його проблеми, лежить на чоловіках, які заявляють про це. … Я також вірю, що кожну проблему у світі можна вирішити через послух принципам євангелії Ісуса Христа.

Вирішення найбільших проблем світу знаходиться тут, у Церкві Ісуса Христа. Тут є достатньо всього не лише для потреб окремих осіб, але і для народів і груп народів. … Можливо ми виглядаємо самовпевненими, заявляючи, що знаємо вищу мудрість, але це не так. Це просто застосування плану Бога до проблем світу. Ви, хто є носіями священства, маєте більшу відповідальність сьогодні, живучи у цей момент творіння людської історії, ніж Церква мала будь-коли раніше. Я повторюю це. Якщо ми заявляємо, що маємо істину, то на кожному святому останніх днів лежить зобов’язання жити так, щоб коли народи світу відгукнуться на заклик і прийдуть скуштувати плоди дерева, то побачать, що вони є корисними і добрими”2.

Величне послання, яке ми несемо світу, це те, що євангелія нашого Господа і Спасителя була знову відновлена на землі. Його Церква знову на землі із силою і славою святого священства.

Тим, хто має це повноваження, дана сила, як Його довіреним особам, діяти від Його імені, щоб принести вчення, обряди, принципи та силу запечатувати на землі, як це буде зроблено на небесах. Це Церква Спасителя. Він керує її справами через Своїх обраних пророків. У свою чергу пророки навчають євангелії інших і свідчать про Ісуса Христа як Спасителя і Викупителя. Цей день і час є розподілом повноти часів, про який говорили пророки з початку часів. Це час виповнення усього, про що говорили Господні пророки, і що було записано у Святих Писаннях. Церква Ісуса Христа Святих Осанніх Днів—це не нова Церква, але відновлена Церква для світу у цей день і час.

Ви—те покоління, яке Господь приберіг для цього дня. Ви вийшли з вод хрищення, уклавши завіт і пообіцявши вашому Господу представляти Його, допомагаючи людям полишити свої мирські шляхи і повернутися до благословень, обіцяних нам за умови, що ми будемо йти за Ним і жити за Його євангелією. Ви можете допомогти дітям нашого Небесного Батька повернутися до основоположних засад християнства, розвивати віру в Нього і повернутися на Його шляхи.

Що ви можете зробити

Можливо ви запитаєте: “Що я можу зробити?” Кілька місяців тому наш президент колу, виступаючи на причасних зборах, запропонував робити чотири речі, які допоможуть іншим людям повернутися до християнської віри:

1. Щодня молитися.

Президент Томас С. Монсон сказав: “Тим, хто чує зараз мій голос, хто бореться зі своїми великими й малими труднощами і випробуваннями, я кажу: молитва—це постачальник духовної сили. … Молитва—це засіб, яким ми досягаємо свого Батька на Небесах, Який любить нас. Говоріть з Ним у молитві, а потім прислухайтеся до відповіді. Завдяки молитві відбуваються дива. … Не забувайте палко молитися”3.

Моліться щодня і допоможіть іншим повернутися до їхньої християнської віри, заохочуючи стати навколішки і молитися Богу.

2. Щоденно вивчайте Писання.

Чи можуть бути сильніші свідчення про Ісуса Христа, ніж ті, які ми знаходимо в Книзі Мормона? В 233 із 239 розділів згадується Спаситель4. Це дивовижно!

Обов’язково щодня читайте Писання. Потім допомагайте іншим повернутися до їхньої християнської віри, заохочуючи їх також щоденно вивчати Писання.

3. Завжди будьте гідні відвідувати храм.

Деякі з вас вже були в храмі, інші ще не були. Корисно розуміти, що вимагається для отримання храмової рекомендації. Ми чітко усвідомлюємо процес, згідно з яким ідемо до нашого судді в Ізраїлі та підтверджуємо йому, що гідні мати діючу храмову рекомендацію, а потім живемо за тими самими нормами, які вимагаються для її отримання.

Живіть так, щоб ваш праведний приклад показував, як бути гідними отримання благословень храму.

4. Щодня служіть.

Пам’ятаєте слова Царя Веніяміна: “І слухайте, я кажу вам це, щоб ви навчилися мудрості; щоб ви дізналися, що коли ви служите вашим ближнім, то ви тільки служите вашому Богові” (Мосія 2:17). Господь у буквальному розумінні дає відповіді на наші молитви через наше служіння іншим.

Будьте прикладом Христового служіння і допомагайте іншим повернутися до своєї християнської віри, заохочуючи їх іти і служити іншим.

Підніміть взяте на себе зобов’язання на новий рівень

Я знаю, що Бог живе. Я знаю, що всі ми—Його діти і що Він любить нас. Я знаю, що Він послав Свого Сина у світ, щоб викупити все людство. Я знаю, що ті, хто приймає Його євангелію і йде за Ним, будуть насолоджуватися вічним життям—найбільшим з усіх дарів Бога. Я знаю, що Спаситель скеровував Відновлення євангелії на землі через служіння пророка Джозефа Сміта. Я знаю, що справжні радість і щастя, які тільки можна знайти в нашому смертному житті, приходять завдяки наслідуванню Спасителя, виконанню Його закону та дотриманню Його заповідей.

Я закликаю вас підняти взяте на себе зобов’язання на новий рівень. Я закликаю вас допомагати Божим дітям повернутися до християнської віри і до міцного релігійного фундаменту, без чого неможливо здобути спокій у розумі й справжнє щастя у цей час смертного випробування.

Нехай Господь благословить вас відвагою, сміливістю, ентузіазмом та бажанням знову відновлювати віру через євангелію Ісуса Христа.

Посилання

  1. Папа Бенедикт XVI, у Noelle Knox, “Religion Takes a Back Seat in Western Europe”, USA Today, Aug. 10, 2005; usatoday.com/news/world/2005-08-10-europe-religion-cover_x.htm.

  2. Девід O. Мак-Кей, Gospel Ideals (1953), 5; курсив в оригіналі.

  3. Томас С. Монсон, “Будьте найкращими”, Ліягона, трав. 2009, сс. 68, 69.

  4. Див. Robert J. Matthews, в The Book of Mormon: The Keystone Scripture, ed. Paul R. Cheesman and others (1988), 33.