2023
Служити з відданістю
Грудень 2023


“Служити з відданістю”, Ліягона, груд. 2023.

Принципи служіння

Служити з відданістю

Ми можемо багато чого змінювати, якщо служимо з відданістю.

Зображення
чоловік на тракторі розчищає сніг

Фотографія Кая Лінна Ходжеса

Життя апостола Петра є надихаючим прикладом відданості й вірності Спасителю. Однак Петро мав навчитися розвивати ці якості, як і всі ми. Хоча раніше він проголосив, що Ісус є Месією (див. Матвій 16:16) і навіть був готовий померти за Нього (див. Лука 22:33), він зрікся того, що знає Ісуса, коли його почали розпитувати (див. Матвій 26:69–74). Після зради Петро “гірко заплакав” (див. Матвій 26:75). Ісус пробачив Петру, а пізніше, в якості головного апостола, Петро керував стародавньою Церквою Ісуса Христа.

Ця історія навчає нас, що навіть коли ми робимо помилки, то можемо отримати прощення завдяки Спокуті Ісуса Христа, якщо щиро каємося і виявляємо Йому відданість. Петро став дивовижним прикладом відданості в служінні Господу до кінця свого життя попри переслідування і страждання. Згодом він віддав за нього своє життя.

Петро навчав, що, залишаючись відданими Спасителю, ми будемо благословенними, незважаючи на труднощі й переслідування:

“Коли ж вас ганьблять за Христове Ім’я, то ви блаженні, бо на вас спочиває Дух слави й Дух Божий…

А коли як християнин, то нехай не соромиться він, але хай прославляє Бога за те” (1 Петра 4:14, 16).

Ми можемо виявляти свою непохитну відданість Спасителю, якщо робитимемо те, що Він просить нас, і ми можемо виявляти відданість тим людям, яким служимо, працюючи над встановленням справжніх, щирих дружніх стосунків.

Як розвивати відданість

Відданість — це Христова якість, про яку ми можемо більше дізнаватися і розвивати її. Ось кілька ідей:

  1. Ефективно спілкуйтеся: будучи прямими і відкритими у своєму спілкуванні й активно вислуховуючи позицію інших людей, ви можете здобути розуміння й довіру, які допоможуть вам розвивати й підтримувати відданість у стосунках.

  2. Будьте послідовними: коли люди можуть розраховувати, що ви будете поруч і дотримуватиметеся своїх зобов’язань, вони вам довірятимуть, покладатимуться на вас, що сприятиме встановленню міцних, відданих стосунків.

  3. Моліться: коли ви молитеся за людей, яким служите, то у вас природно виникатиме відчуття відданості цим людям.

Зображення
жінка іде з дитиною по снігу

Фотографія Ширлін Стоддард

Служити з відданістю

  1. Будьте надійними: дотримуйтеся даних обіцянь і підтримуйте людей, коли ті, кому ви служите, потребують підбадьорення.

  2. Уважно слухайте: по-справжньому вислуховуючи і підтримуючи людей, яким служите, ви можете зміцнювати зв’язки і показувати, що дбаєте про благополуччя цих людей.

  3. Дотримуйтеся конфіденційності: відданий друг дотримується конфіденційності не лише в служінні, але й у всьому. (У особливих випадках, наприклад, коли йдеться про насильство, спитайте дозволу, а потім допомагайте шукати відповідної допомоги).

  4. Виявляйте любов і співчуття: коли ви по-справжньому дбаєте про людей, яким служите, вони відчуватимуть, що їх цінують і люблять, розвиваючи стосунки, в яких відданість буде процвітати.

  5. Служіть: коли ми служимо одне одному з любов’ю, то виявляємо свою відданість Спасителю й готовність годувати Його овець (див. Іван 21:15–17).