2023
Способи інтерпретації книги Об’явлення
Грудень 2023


Новий Завіт у контексті

Способи інтерпретації книги Об’явлення

Існують різні способи того, як ми можемо отримувати користь від читання одкровень, записаних Іваном.

Зображення
placeholder altText

Книга Об’явлення є унікальною в Новому Завіті. В ній не містяться деталізовані описи земного священнослужіння Ісуса Христа, як у чотирьох Євангеліях. У ній також не розповідається про важкі обставини, в яких опинялася християнська церква на початку свого існування, про що читаємо в посланнях. Натомість книга Об’явлення описує щось більш знайоме читачам сучасної епічної фантастики: дракон, який наводить жах на землю. Чудовисько виходить з моря. Повсюди хаос і руйнування. Надія починає танути, аж ось — з’являється вершник на білому коні й перемагає дракона. Він приносить на землю мир і процвітання.

То як же сповненому віри читачеві книги Об’явлення у 21 столітті знайти сенс і застосування книги, яка не піддається простій інтерпретації?

Різноманітні сучасні методи

Перше і найголовніше — ви з більшим успіхом зможете зрозуміти книгу Об’явлення, якщо будете в молитві просити духа пророцтва і одкровення. До матеріалів, які ви будете вивчати, слід додати Учення і Завіти 77. Це одкровення, в якому Джозеф Сміт отримав натхненні пояснення від Господа стосовно місць і багатьох символів, що зустрічаються в книзі Об’явлення.

Крім того, вам корисно буде зрозуміти різницю в інтерпретації книги Одкровення сучасними читачами й ученими. Загалом усі інтерпретації контексту і значення книги Одкровення можна умовно поділити на чотири категорії. Кожна має свої сильні й слабкі сторони.

1. Книга Одкровення — це історична книга, написана за допомогою символів. Згідно з цією теорією образи і символи в книзі Об’явлення пов’язані з ключовими людьми і подіями від початку заснування християнської церкви і до Другого пришестя. Проблема в такому підході полягає в тому, що він є кон’юнктурним і ґрунтується здебільшого на тих історичних постатях чи подіях, на яких інтерпретатор вирішив зосередитися. А читачам часто доводиться змінювати свої інтерпретації, оскільки час минув, а Ісус Христос не повернувся. Хоча цей підхід був дуже популярним до 20-го століття, зараз він майже не користується популярністю.

2. Період, описаний у книзі Об’явлення, обмежується першим століттям від Р.Х. Згідно з цією інтерпретацією події та символи в книзі Об’явлення стосуються суто християнської церкви в перше століття її існування. Перевага такого погляду на книгу полягає в тому, що читач фокусується на християнах першого століття і на факті, що послання цієї книги адресовано їм. Але основний недолік такого підходу полягає в тому, що він може спонукати людей думати, що книга Об’явлення є лише артефактом історії, а не тим, чим вона є: живим Писанням, з якого можна черпати актуальні духовні уроки у наш час.

3. Переважна кількість подій у книзі Об’явлення ще має відбутися. Таке сприйняття книги передбачає, що більшість подій, описаних у книзі Об’явлення здійсниться в майбутньому. Вважається, що книга дає хронологію подій, однак майбутніх, а не минулих. Читачі можуть отримати чітку хронологію майбутніх подій, поєднавши підказки, розкидані по всій книзі. Футуристи мають схильність більш буквально інтерпретувати події та постаті з книги Об’явлення. Сила такого підходу полягає в тому, що він постійно привертає увагу читача до подій книги Об’явлення — вони можуть статися завтра! У видінні Нефія, записаному в 1 Нефій 11–14, ангел йому каже, що Іван “напише… також про кінець світу” (1 Нефій 14:22), тож частково книга Об’явлення має стосуватися майбутніх подій. Недолік такого підходу полягає в тому, що він майже повністю вириває книгу Об’явлення з контексту першого століття і читач ризикує залишити поза увагою те, що Іван адресував своїй безпосередній аудиторії.

4. Книга Об’явлення — це алегорія битви між добром і злом. Прочитання книги Об’явлення в такому світлі не пов’язує її з конкретними подіями минулого чи майбутнього, але є алегорією змагання між Ісусом Христом і Сатаною, між праведністю і злочестивістю, між Церквою Агнця і церквою диявола. З такої точки зору книга Об’явлення має на меті підтримати певні ідеї: Ісус Христос перемагає; праведні будуть мати підтримку; злочестиві будуть покарані. Події, описані в книзі Об’явлення є алегоричним двигуном тих важливих принципів. Сила такого підходу в тому, що вибір між добром і злом стосується кожного в будь-який період часу. Його слабкість у тому, що читачі можуть не помітити ознак і символів, що цілеспрямовано пов’язані з конкретними подіями чи періодами часу.

Три речі, про які слід пам’ятати, читаючи книгу Об’явлення

Багато читачів (зокрема і я) частково використовують кожен з чотирьох методів. Я вважаю, що такий підхід найкраще узгоджується з тим, що було відкрито в сучасних Писаннях й одкровеннях стосовно розуміння книги Об’явлення (див., наприклад, Учення і Завіти 77). Книгу неможливо проаналізувати, застосовуючи до неї якийсь один підхід, тому найбільшу нагороду отримає той читач, який інтерпретує її під різними кутами бачення. Підхід, який добре спрацьовує для Об’явлення 5, не буде так само ефективним для Об’явлення 11.

Під час застосування читачами різних методів прочитання книги Об’явлення, я б рекомендував пам’ятати про три речі.

1. Завжди пам’ятайте перші слова книги: “Об’явлення Івана, Божого служителя, яке було йому дане від Ісуса Христа”1.

Ця книга про Спасителя. Кожен символ, кожна історія відкриває нам щось про Ісуса Христа. Він є Агнцем, Який приносить мир Своєму народові, і Він є тією постаттю, одягненою в червоне, яка несе руйнування ворогові. Він є Молодим, який залишається навіки вірним Своїй молодій і Богові, Який сидить на Своєму троні.

Грецьким словом, перекладеним як “Об’явлення” в заголовку книги є слово апокаліпсис, що означає “відкривати” або “виявляти”. Саме це й робить Іван для своїх читачів — він відсуває завісу і відкриває для нас, ким насправді є Ісус Христос. Ім’я Ісус зустрічається в книзі Об’явлення досить рідко (біля десятка разів), але Його вплив, Його важливість проступають у кожному вірші.

2. Не забувайте про висловлювання Джозефа Сміта, що книга Об’явлення — “одна з найпростіших книг, яку Бог будь-коли спонукав написати”2.

Одна з пасток, в яку іноді потрапляють читачі книги Об’явлення, — це розчарування, яке виникає через відчуття того, що вони не розуміють, що відбувається, оскільки здається, що кожен символ все більше віддаляє їх від будь-якого реального практичного значення. Однак Джозеф Сміт нагадує нам, що книга Об’явлення є “простою” книгою, тобто такою, значення якої за задумом є простим.

Я часто кажу своїм студентам, що можу коротко передати зміст книги: “Спаситель Ісус Христос перемагає!” Почніть читати з цією думкою. Коли ви дійдете до символу або історії, що здається незрозумілою, запитайте себе, як вона доповнює ваше розуміння про перемогу Ісуса Христа. Це, можливо, не буде відповіддю на всі ваші запитання, але допоможе побудувати важливу основу.

Старійшина Брюс Р. Мак-Конкі (1915–1985), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав, що “поширена думка про те, що [в книзі Об’явлення] йдеться про звірів, пошесті і таємничі символи, які неможливо зрозуміти, просто не відповідає дійсності”, і додав, що “більша частина книги… ясна і проста й повинна бути зрозуміла Господньому народові”. Так, є певні образи і символи, які важче розшифрувати, ніж інші, але “це не означає, що ми не могли б їх зрозуміти, якби зростали у вірі, як нам і належить”3. Іншими словами, нехай вас не лякає книга Об’явлення. Вам, можливо, доведеться докладати зусилля, але вони того варті!

3. Завжди намагайтеся читати книгу Об’явлення з Духом і відкритим розумом.

Безумовно, є спокуса, як багато хто це робив, взяти всі описові образи тварин, чисел і подій і спробувати прив’язати всі ці символи до конкретики, так, ніби розгадка прихованого значення числа три з половиною надасть читачеві таємну інформацію, яка залишається прихованою від широкого загалу.

Але краса такої книги, як Об’явлення, полягає в тому, що вміщені в ній символи, числа і події можуть спрямовувати до розмаїття обґрунтованих і корисних інтерпретацій, особливо якщо ми молимося, щоб мати Духа, і застосовуємо до навчання такі важливі матеріали як 1 Нефій 11–14, Учення і Завіти 77 та Переклад Джозефа Сміта. Можливо, одна людина читатиме про описаного Іваном Агнця і дракона як про символ історичної битви між Сіоном і Вавилоном, про яку йдеться вже на перших сторінках Біблії. Для інших писання Івана є пророцтвом про Друге пришестя та неминучу перемогу Ісуса Христа, що дає надію у світі, який все далі занурюються в морок. У той же час треті знаходять особисте застосування у вивченні можливих способів подолання супротитвника у своїй повсякденній боротьбі за правильний вибір. Дивовижним у книзі Об’явлення є те, що всі три категорії читачів знайдуть дієві та надихаючі способи прочитання цієї книги, якщо керуватимуться Святим Духом.

Пророк Джозеф Сміт пояснював, що “коли Бог дає видіння образу, або тварини, або будь-якої особи, Він завжди бере на себе відповідальність дати одкровення або тлумачення їх значення, бо в іншому випадку, ми не несемо відповідальності або не маємо обов’язку вірити в це”4. Розгортаючи книгу Об’явлення і розпочинаючи її вивчення, ми отримаємо допомогу від Бога, якщо будемо намагатися отримати більше світла і знання з дивовижного видіння Івана.

Книга Об’явлення має велику цінність для нашого навчання. Тож нехай кожен з нас знайде надихаюче значення і глибше застосування, коли ми будемо з молитвою вивчати захоплюючий і надихаючий текст цієї книги.

Посилання

  1. Joseph Smith Translation, Revelation 1:1 (in the Bible Appendix).

  2. Joseph Smith, “History, 1838–1856, volume D-1 [1 August 1842–1 July 1843]”, 1523, josephsmithpapers.org.

  3. Bruce R. McConkie, “Understanding the Book of Revelation”, Ensign, Sept. 1975, 87.

  4. Joseph Smith, “History, 1838–1856, volume D-1 [1 August 1842–1 July 1843]”, 1523, josephsmithpapers.org.