2023
Я вірю в чудеса
Грудень 2023


“Я вірю в чудеса”, Ліягона, груд. 2023.

Я вірю в чудеса

Я вірю в те, що Бог може і буде втручатися в наше життя заради нашого добра в цей час так само, як Він це робив під час Свого земного служіння. Я упевнений, що Він робить це кожного дня.

Зображення
рука зі статуї Христа

Фотографія руки зі статуї Крістус, авторка Шеннон Лінн Лоу

Іноді чудеса є вражаючими. Але зазвичай — ні.

Виконуючи доручення редакції церковних журналів у Тайвані, я подорожував з перекладачем і водієм. Хоча мені потрібно було працювати ще кілька годин, моєму перекладачеві необхідно було відлучитися і залишити мене з водієм, який не розмовляв англійською. Я ніяк не зміг би закінчити роботу, не маючи можливості спілкуватися з водієм. Поки вони обговорювали різні варіанти, мій перекладач почав сміятися. Він пояснив, що водій розмовляє іспанською, яку, як він знав, я вивчив на місії. Ми з водієм чудово попрацювали разом, і я закінчив роботу без жодних проблем.

Це не було видовищним зціленням чи пересуванням гори. Але божественним втручанням було те, що мій водій належав до відносно невеликої кількості людей на Тайвані, які розмовляють іспанською.

Нам потрібні чудеса

Я переконаний, що нам потрібні чудеса кожного дня. Інакше ми не будемо просуватися в нашій подорожі назад до Бога. Коли сім’я Нефія мала “вір[у] в те, що Бог може зробити так, що [Ліягона] буд[е] указувати путь, якою вони повинні були йти, дивись, це було зроблено; отже, вони мали це чудо, а також багато інших чудес, здійснюваних силою Бога, день у день” (Aлма 37:40).

Наша віра передує чудесам, але чудеса можуть допомагати нам стверджуватися у вірі, допомагати їй зростати й прискорювати наш рух на шляху1.

Чудеса навколо нас — якщо ми звернемо увагу

Я вірю, що чудеса мають різну форму й розмір — від вражаючих до таких, які легко назвати збігом обставин. Я впевнений, що Господь благословлятиме нас ними частіше, якщо ми будемо їх прагнути, помічати і дякувати за них2.

Я переконаний, що прагнути чудес — це не те саме, що прагнути ознак. Прагнучи чудес, ми застосовуємо віру, або хоча б надію; прагнучи ознак, ми вдаємося до скептицизму. Віруючий і скептик можуть бачити одне і те саме диво, однак лише один з них визнає його тим, чим воно є (див. Учення і Завіти 63:7). Скептицизм не може бути джерелом чудес, у той час як Ісус сказав, що “тих, хто ввірує, супроводити будуть ознаки” (Maрк 16:17; Moрмон 9:24; Eтер 4:18; Учення і Завіти 84:65; див. також Учення і Завіти 58:64; 63:9; 68:10; 124:98).

Як бачити чудеса

Чудеса виявляються в різних формах. Спаситель сказав:

“А тих, хто ввірує, супроводити будуть ознаки такі: у Ім’я Моє демонів будуть вигонити, говоритимуть мовами новими,

братимуть змій; а коли смертодійне що вип’ють, не буде їм шкодити; кластимуть руки на хворих, і добре їм буде!” (Maрк 16:17–18.)

А потім Він додає чудо, яке ми зазвичай не помічаємо: “І тому, хто віритиме в Моє імʼя, не сумніваючись ні в чому, тому Я підтверджу всі Мої слова” (Мормон 9:25). Я переконаний що свідчення про істинність євангелії Ісуса Христа — це чудо, яке може мати кожен з нас, якщо ми приймемо рішення вірити в Його слова і жити за ними (див. Іван 7:17; Учення і Завіти 84:44).

Де моє чудо?

Є багато людей, які проходили крізь випробування і переживали трагедії, а потім прагнули божественного втручання, однак його не було. Ці люди можуть запитувати: “А де ж моє чудо?”

Деякі з чудес ми ніколи не бачимо. Інші залишаться поза нашою увагою, бо ми сподівалися чогось іншого3.

Але зрештою, незалежно від того, отримали ми чи ні, чудо, якого хотіли, кожен з нас має право на найбільше з усіх чудес — Спокуту Ісуса Христа, яка обіцяє, що ми зможемо знову мати рідних, яких втратили; що тягарі може бути полегшено і втішення прийде, і що наш Спаситель не лише до найменших подробиць знає про наші біль, смуток і страждання, але також знає, як допомогти нам пережити їх4.

Прийміть рішення вірити

“Чи припинився день чудес?… Ні; бо саме через віру чудеса творяться; і саме через віру ангели являються і священнослужать людям; отже, якщо це припинилося, горе дітям людським, бо це сталося через зневіру” (Moроній 7:35, 37).

Приймімо рішення вірити. І тоді живімо з вдячністю за чудеса, які відбуватимуться.