Ліягона
Чи не занадто я ускладнювала євангелію?
Лютий 2024


Лише в цифровому форматі: дорослій молоді

Чи не занадто я ускладнювала євангелію?

Я не розуміла, чому відчуваю себе такою втомленою.

Зображення
низка лампочок, що розплутується

Усе своє життя я прагнула бути такою, якою, на мою думку, мене хотів бачити Небесний Батько. Але була проблема: я ніколи не знала, чи достатньо я хороша.

Я зациклювалася на своїй недосконалості, особливо після вивчення Писань або прослуховування виступів на генеральних конференціях. Читаючи те, що повинно було підбадьорювати мене, я зосереджувалася лише на тому, що я роблю неправильно.

Я жила так довгий час — нещасна і з відчуттям виснаження у своєму учнівстві.

Але я не усвідомлювала, що насправді мені не вдавалося по-справжньому вірити в Спасителя і чисті, прості істини Його євангелії.

Забуваючи, чому я живу за євангелією

Моє бачення змінилося, коли я слухала недавній духовний вечір з сестрою Патрицією Т. Холланд. Вона сказала: “Про що я жалкую найбільше, згадуючи свою юність, це що я не бачила простої краси євангелії, і навіть євангелію я зробила надто складною”1.

Її слова вразили мене.

Я усвідомила, що часто ускладнюю євангелію! Багато хто з нас це робить. Ми очікуємо від себе досконалості, вважаючи, що для недоліків та розвитку немає місця. І якщо все йде не так, як ми очікуємо, ми починаємо турбуватися про майбутнє, порівнювати себе з іншими, втрачаємо зв’язок з Небесним Батьком і навіть починаємо сумніватися, чи варто жити за євангелією.

Я зрозуміла, що моя тривога не була спричинена життям за євангелією. Я тривожилася, тому що перестала зосереджуватися на причині, чому я живу за євангелією: на Ісусі Христі.

Я забула, що Він і Небесний Батько люблять мене досконалою любов’ю (див. Іван 15:9; 2 Нефій 1:15).

Я забула, що ця подорож має приносити мені радість (див. 2 Нефій 2:25).

Я забула, що смертність включає в себе наші недосконалості і довіру до Спасителя, щоб подолати їх (див. Етер 12:27).

Я забула, що Спаситель готовий допомогти мені вчитися, рости і розвиватися, і що Він освячує мої зусилля на цьому шляху (див. 2 Нефій 2:1–2; 32:9).

Спрощення

Ми потрапляємо в халепу, коли перетворюємо євангелію на список правил, куди треба ставити галочки про виконання, і забуваємо про чисті істини Ісуса Христа. Коли ми прагнемо дотримуватися наших завітів і заповідей з наміром стати більш схожими на Нього, тоді ми дійсно живемо за євангелією.

Як навчав Президент Рассел М. Нельсон, саме тоді євангелія Ісуса Христа “змінює життя кожного, хто розуміє її та прагне жити за нею. Доктрина Христа допомагає знайти шлях завітів і залишатися на ньому”2.

Небесний Батько хоче, аби ми завжди пам’ятали, що Спаситель може допомогти нам розкрити наш божественний потенціал. Але як нам не забути цю важливу істину?

Ось кілька практик, які допомогли мені:

  • Я молюся, щоб Небесний Батько допоміг мені відчути, що Він любить мене і приймає всі мої найкращі старання.

  • Я приймаю причастя, зосереджуючись на Спокуті Ісуса Христа. Я нагадую собі, що Його благодать може допомогти мені в майбутньому і вже діє в моєму житті, коли я намагаюся наслідувати Його.

  • Я звертаюся до Писань, щоб знайти втішення. Я читаю про тих, хто також відчував себе недосконалим і був укріплений Господом.

  • Я часто відвідую храм. Усе в Господньому домі нагадує мені про Його милість і про те, що я здатна розвиватися. Там я можу відчути спокій серед стількох тривог.

Ці дії допомогли мені зрозуміти, що є найважливішим в євангелії. Вони нагадують мені не ускладнювати її простоту.

Євангелія працює

Якщо ви страждаєте від перфекціонізму, відчуття невідповідності або відчуваєте, що євангелія стає тягарем, згадайте слова старійшини Дітера Ф. Ухтдорфа, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

“[Євангелія] дивовижно проста і це чудово працює.

… Якщо вам колись здаватиметься, що євангелія не так вже й працює для вас, я закликаю вас зробити крок назад, подивитися на своє життя і спростити свій підхід до учнівства. Зосередьтеся на основних вченнях, принципах і застосуванні євангелії. Я обіцяю, що Бог буде скеровувати і благословляти вас на вашому шляху до повноцінного життя і євангелія безперечно краще працюватиме для вас”3.

Зосередившись на чистих істинах євангелії Ісуса Христа, я побачила, як моє життя і віра чудесним чином спростилися. Я знаю, що так станеться і з вами.