Ліягона
Де мої обіцяні благословення від сплати десятини?
Лютий 2024


Лише в цифровому форматі

Де мої обіцяні благословення від сплати десятини?

Небесний Батько часто дарує “значні, але приховані” благословення замість негайних чудес, коли ми сплачуємо десятину.

Зображення
молодий чоловік кладе гроші в конверт для десятини

Малахія пророкував, що, коли ми платимо десятину Богу, Він відчинить нам небесні отвори і виллє благословення аж “надмір” (Малахія 3:10).

У зв’язку з цим обіцянням ми часто чуємо історії про чудесні і негайні благословення, які приходили до тих, хто шанував заповідь про сплату десятини. Але що станеться, якщо ми не отримаємо подібних благословень у часи гострої мирської потреби? Не побачивши подібних благословень у своєму житті, ми можемо глибоко розчаруватися. Ми можемо навіть запитувати: “Чи я не благословенний/благословенна?”

Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, нагадує нам, що “отвори небесні відчиняються багатьма способами. Деякі з них є мирськими, а багато — духовними. Деякі є непомітними, і їх нелегко виявити. Довіряйте Господньому розкладу; благословення завжди приходять”1.

Вчення старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, також може допомогти нам побачити, що благословення, які ми отримуємо, можуть прийти різними шляхами, про які ми можемо і не здогадуватися. Він сказав: “Однак з різних благословень, які ми отримуємо за послушність цій заповіді [закону десятини], деякі є значними, але непомітними. Такі благословення можна розпізнати лише тоді, коли ми духовно уважні і спостережливі (див. 1 Коринтянам 2:14)”2.

Пошук і розпізнавання значних, але непомітних благословень від сплати повної десятини може допомогти нам зрозуміти, що Бог знає про нас і благословляє нас.

Значні, але непомітні благословення

Божа воля не завжди збігається з нашою (див. Ісая 55:8–9). Через це Божі благословення не завжди приходять до нас так, як ми того бажаємо чи очікуємо. Наприклад, старійшина Беднар навів кілька прикладів несподіваних благословень, які може принести сплата десятини: “Іноді ми можемо просити Бога про успіх і Він дає нам фізичну і розумову витривалість. Ми можемо молитися про добробут і отримуємо ширше бачення ситуації і збільшення терпіння, або ми молимося про зростання і отримуємо, як благословення, дар благодаті. Він може сповнити нас переконаністю і впевненістю, коли ми прагнемо досягти гідних цілей. І коли ми просимо про звільнення від фізичних, розумових і духовних труднощів, Він може посилити нашу рішучість і витривалість”3.

Також старійшина Беднар припустив, що іноді “благословенням, яке прийде до нас через небесні отвори, може бути краща здатність діяти і змінювати наші власні обставини, замість того, щоб чекати на те, як наші обставини змінить хтось або щось, крім нас”4. Наприклад, прочитайте про почуття одного подружжя з Аргентини у статті “Навіщо ви досі платите десятину?

Божий розклад

Ми також можемо навчитися довіряти тому, що благословення приходять за Божим розкладом і Його власним способом.

Старійшина Майкл Джон У. Те, сімдесятник, сказав: “Коли ми виконуємо закон про десятину, ми… не повинні давати Господу якогось крайнього терміну. Існує тенденція, коли дехто очікує, що матеріальні благословення прийдуть у певний час, який вони самі собі визначили. Саме так більшість втрачає довіру до Його обіцянь. Спочатку вони вірні, але через деякий час перестають коритися, коли їхні очікування не виправдовуються. Нам потрібно визнати, що все відбувається згідно з волею і розкладом Господа, а не з нашими”5.

Розуміння того, що Божий розклад відрізняється від нашого, може допомогти нам краще усвідомити, що якщо ми не отримали негайного чуда, це не означає, що ми не благословенні.

Божа мудрість

Президент Даллін Х. Оукс, перший радник у Першому Президентстві, навчав: “Хтось сказав, що життя — це те, що відбувається з нами, поки ми складаємо інші плани. Через речі, які ми не можемо контролювати, ми не можемо планувати і здійснювати все, чого бажаємо у своєму житті. У нашому житті відбудеться багато важливих подій, які ми не планували, і не всі з них будуть бажаними”6.

На нашому земному шляху навіть ті, хто дотримується закону десятини, можуть зіткнутися з фінансовими труднощами через безробіття, непередбачувані надзвичайні ситуації, неправильне управління фінансами або стагнацію заробітної плати. Усвідомлення того, що Бог все контролює, може допомогти нам зростати у вірі та терпінні, коли ми шукаємо значних і непомітних благословень від десятини. Можливо, деякі з цих труднощів насправді є благословенням, яке допоможе нам зростати завдяки самому випробуванню.

Старійшина Х’ю Б. Браун, член Кворуму Дванадцятьох Апостолів (1883-1975), якось поділився таким уроком, який він засвоїв, обрізаючи кущ смородини на фермі в Канаді.

Прибираючи і ремонтуючи своє придбане майно, він натрапив на смородиновий кущ, який виріс заввишки 2 м і не плодоносив. Тому він зрізав його майже до землі і від куща залишилися лише невисокі пеньки. Від цього видовища здавалося, ніби кущ смородини плаче, і старійшині Брауну здалося, що він чує, як кущ говорить:

“Як ти міг так вчинити зі мною? Я так буйно розрісся… А ти взяв і мене зрізав… Я ж думав, що ти тут садівник”.

Президент Браун відповів: “Знай же, маленький смородиновий куще, я і є тут садівник, і я знаю, яким хочу, щоб ти був. Якщо я дозволю тобі йти тим шляхом, яким ти хочеш йти, ти ніколи нічого не досягнеш. Але колись, коли ти будеш вкритий ягодами, ти озирнешся назад і скажеш: “Дякую, пане садівнику, за те, що підрізав мене, за те, що любив мене достатньо, щоб завдати мені болю”7.

Коли ми відчуваємо фінансову скруту і не бачимо обіцяних благословень від сплати десятини, ми можемо зі сльозами на очах запитувати Бога: “Як Ти міг так вчинити зі мною? Я роблю все, що Ти просив. А ти взяв і обрізав мене”.

У цей час ми можемо замислитися над тим, чи справді наші випробування принесуть нам великі благословення завдяки урокам, які ми засвоїмо на цьому шляху. Ми можемо навчитися більше довіряти Садівникові та благословенням, які Він приготував для нас, коли ми залишаємося поруч з Ним.

Постійна надія та молитви

Непомітні, але значні благословення, які Бог дає нам від сплати десятини, можуть допомогти нам піднятися над багатьма труднощами світу. Наш люблячий Небесний Батько ідеально пристосує ці благословення для нас, щоб допомогти нам зростати і ставати більш схожими на Нього. Коли ми практикуємо віру, визнаючи і приймаючи всі благословення, що приходять, ми можемо побачити виконання обіцяння Малахії.

Коли через фінансову скруту з’являються сумніви і відчай, коли ми зі сльозами на очах запитуємо себе, чи ми благословенні, не втрачаймо надії! Натомість ми можемо молитися, щоб побачити непомітні і значні благословення, якими Господь обдарував нас, і вірити в план Небесного Батька для нас.

Старійшина Андерсен свідчив: “Я обіцяю, що якщо ви будете довіряти Господу, небесні благословення надійдуть”8.