2023
Рекомендовані для навчання у в’язниці
Вересень 2023


“Рекомендовані для навчання у в’язниці”, Ліягона, вер. 2023.

Портрети віри

Рекомендовані для навчання у в’язниці

У в’язниці сестра Льянос ніколи не втрачала бачення своєї мети — бути представницею Ісуса Христа, — навчаючи жінок у своїй камері про їхню божественну сутність і про молитву.

Зображення
місіонерка з президентом місії та його дружиною

Фотографії Амелії Ліон

Сестра Акецалі Льянос була взірцевою місіонеркою і мала непохитне свідчення. Спочатку її призначили до Костариканської Східної місії в Сан-Хосе, але рік вона служила зі мною і моєю дружиною Джанін у Мексиканській місії Агуаскальєнтес, перш ніж отримала візу до Коста-Рики.

У квітні 2022 року ми попрощалися з сестрою Льянос, і вона сіла в літак до Мехіко, де мала пересісти на літак до Коста-Рики. Однак не минуло й доби після нашого прощання, як до нас подзвонили поліцейські з Мехіко.

“Ми арештували Акецалі Льянос у аеропорту за зберігання кулі військового зразка, — сказали вони. — Це федеральний злочин, і вона буде притягнута до відповідальності”.

Я відразу ж зв’язався з юридичним відділом у території, і вони найняли адвоката, щоб добитися звільнення сестри Льянос. Цей адвокат не був членом Церкви. Він узявся допомагати нам, але був песимістично налаштований. Він казав, що саме лише зберігання кулі військового зразка цивільною особою — це серйозний злочин, незалежно від того, якими були наміри людини.

Пізніше сестра Льянос розповідала нам, що вона підібрала кулю на вулиці в останньому районі проповідування. Вона думала, що то сувенір. Зрештою куля нагадувала сувенірні брелоки, які продавали біля старої срібної копальні в одному з її попередніх районів. Однак державні слідчі поводилися з нею, як з терористкою. За кілька днів сестру Льянос перевели з в’язниці аеропорта до в’язниці суворого режиму, де перебували найгірші злочинниці.

Молитви віри

Усі відразу ж почали молитися за швидке звільнення сестри Льянос із в’язниці. Ми з Джанін запропонували 115 місіонерам, які служили в нашій місії, виявити віру в те, що ми можемо побачити диво, якщо на це буде воля Господа. Я зв’язався з президентами місії в Мехіко, у Костариканській Східній місії в Сан-Хосе та у Центрі підготовки місіонерів у Мехіко, і вони запросили своїх місіонерів приєднатися до нас у молитві.

Зображення
місіонерка

У стінах в’язниці сестра Акецалі Льянос ніколи не втрачала бачення своєї мети — бути представницею Ісуса Христа.

У стінах в’язниці сестра Акецалі Льянос ніколи не втрачала бачення своєї мети — бути представницею Ісуса Христа. Вона навчала дев’ятьох жінок, які були в її камері, разом щодня молитися вранці й увечері. Вона також навчала їх про їхню божественну сутність.

Одна з тих жінок сказала: “Я дуже погана людина з огляду на те, що я зробила, і Бог ненавидить мене”. Сестра Льянос поглянула їй у вічі й сказала: “Ні. Ви не погана людина. Ви зробили щось погане. Але ви — дочка Бога, і Він любить вас!”

Інша жінка в її камері розповіла про сон, який вона бачила за кілька тижнів до арешту сестри Льянос. Тій жінці приснилося, що у в’язницю залетіла пташка кецаль, щоб допомогти їй. Ще коли сестра Льянос не належала до Церкви, вона зробила на спині татуювання у вигляді пташки кецаль. Коли та жінка побачила татуювання, вона зрозуміла, що має послухати місіонерське послання сестри Льянос.

Сестра Льянос навчала її про Відновлення євангелїї Ісуса Христа і дала примірник Книги Мормона, який взяла із собою до в’язниці — той самий примірник, який подарували сестрі Льянос місіонерки п’ять років тому, коли вона сама досліджувала Церкву.

Незабаром мали відбулися попередні слухання в суді у Мехіко. Ми з Джанін поїхали, щоб дати особисте свідчення. Коли ми зустрілися з юристами біля будівлі суду, адвокат помітно нервував, ходив туди-сюди по тротуару.

Я відвів його в бік і сказав: “Сьогодні ви будете почуватися у залі суду спокійніше і вільніше, ніж будь-коли. І я скажу вам, чому. Понад 500 місіонерів і їхні сім’ї сьогодні моляться за вас і ваш успіх. Вони також моляться, щоб у судді пом’якшилося серце і щоб він звільнив сестру Льянос із в’язниці”.

У адвоката очі наповнилися сльозами, і він подякував за віру й молитви за нього такої великої кількості людей.

О 10-й ранку почався суд, але мене попросили чекати назовні, поки не настане моя черга свідчити. Минуло дві довгі години. Тоді охоронець вийшов із зали суду і сказав, що суддя не має необхідності слухати моє свідчення — він уже виніс вирок.

З нетерпінням я увійшов до зали суду, і суддя почав говорити. Він говорив про те, який закон порушила сестра Льянос і про серйозне покарання, яке їй загрожувало.

“Незважаючи на все те, — продовжував він, — я вірю представленим доказам про добрий характер сестри Льянос”. Далі він процитував незрозумілу частину закону, яка дозволяла йому помилувати її і негайно відпустити.

Зображення
місіонерка і дружина президента місії

Сестра Льянос із сестрою Джанін Редд, в обійми якої вона впала після звільнення із в’язниці.

“Бог був поруч”

То було диво, якого ми так сподівалися! Замість того, щоб бути приреченою до чотирьох або більше років позбавлення волі, сестру Льянос звільнили. Після суду її адвокат сказав, що той день був одним із найважливіших у його професійній кар’єрі.

“Я дійсно відчував, що Бог був поруч, — сказав він. — Я хочу більше знати про ваші вірування”.

Я запросив його до центру для відвідувачів біля Мексиканського храму в Мехіко. “Ви зустрінете там інших місіонерів, які так само хороші, як і сестра Льянос, — сказав я йому. — Ви побачите, як сяють їхні очі, і ви запитаєте себе, чому”.

За дванадцять годин сестра Льянос вийшла з в’язниці, все ще одягнута у в’язничний одяг. Вона впала в обійми Джанін. Коли ми всі перестали плакати і могли говорити, сестра Льянос вигукнула: “Президенте, у мене є люди з в’язниці, рекомендовані для навчання!”

Увесь цей випадок є підтвердженням того, що “Бог не перестав бути Богом чудес” (Мормон 9:15). Я не сумніваюся, що віра і молитви багатьох хороших людей допомогли адвокату аргументувати свою позицію і пом’якшити серце судді.

Завдяки тому, що сестру Льянос арештували, кілька ув’язнених жінок отримали надію в євангелії Ісуса Христа, у адвоката зародилося зернятко віри, а ми були зміцнені в своєму переконанні, що Бог може використовувати нас для здійснення Його роботи, де б ми не були.

Зображення
місіонерка стоїть перед храмом

Сестра Льянос біля храму в Тіхуані, Мексика