Ліягона
Маєте залежність від мильних опер? Як я зробила так, щоб Бог був понад усе у моєму житті
Березень 2024


Маєте залежність від мильних опер? Як я зробила так, щоб Бог був понад усе у моєму житті”, Ліягона, бер. 2024.

Маєте залежність від мильних опер? Як я зробила так, щоб Бог був понад усе у моєму житті

Коли я перестала дивитися цю мильну оперу, то відчула, як надзвичайно сильно збільшився вплив Святого Духа.

Зображення
жінка дивиться телевізор, а персонаж дотягується з екрана до її плеча

Ілюстрації Benedetta Vialli / Salzman International

Коли ми робимо вибір на користь Ісуса Христа, це приносить велику силу і “о, як же нам знадобиться Його сила у дні, що чекають попереду”1. Наш світ у великому сум’ятті. Здається, що супротивник має великий вплив на таку велику кількість Божих дітей. Нечестивість прославляється, а спокуси відволікають від того, що наближає нас до Господа.

Аби подолати це, ми повинні активно обирати Ісуса Христа в своєму житті й відмовлятися від того, що ображає Духа. Мороній радить нам: “Будьте мудрими в дні свого випробування; скиньте з себе всю нечистоту” (Moрмон 9:28) і запрошує нас: “Прийдіть до Христа, і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність… і люб[іть] Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою”(Мороній 10:32).

Як ми можемо відкинути мирське і більш свідомо іти до Христа? Кожен з нас перебуває на різних стадіях цього процесу. Усі ми можемо відкинути те, що заважає нам сильніше відчувати вплив Святого Духа. Нам потрібна сила Спасителевої Спокути, щоб це зробити, але спочатку необхідно, застосовуючи свою свободу волі, обрати Його.

Бажання бути “своєю”

Коли я навчалася у випускному класі середньої школи, я була в найкращій команді з чірлідингу. Кожен день під час тренувань дівчата з моєї команди розмовляли про те, що відбувалося в мильній опері, яку показували по телевізору вдень. Я її ніколи не дивилася і знала, що то був серіал з низькими моральними нормами. Утім кожного дня під час тренування, коли дівчата із захватом обговорювали фільм, я відчувала себе зайвою. Дух шепотів мені, що не слід його дивитися, але я відчайдушно хотіла брати участь у їхніх розмовах, тож почала дивитися.

Серіал не здавався мені поганим. Я переконувала себе, що на мене він не вплине. Я знала, що не буду робити усе те погане, що робили персонажі фільму. Я підсіла на серіал і дивилася його кожного дня. Коли я вступила до Університету Бригама Янга, то так складала графік занять, щоб кожного дня дивитися серіал. Я ніколи не пропускала жодної серії.

Я вийшла заміж і народила першу дитину. Кожного дня я укладала її спати у такий час, щоб я могла подивитися серію.

Минали роки, Дух шепотів мені багато разів, що слід перестати дивитися той серіал. Однак я відмовлялася. Я настільки захопилася персонажами та їхнім життям. Це був мій спосіб розслабитися, тож я продовжувала дивитися. Я була переконана, що серіал не має на мене поганого впливу.

Зображення
жінка відходить від телевізора, а персонаж дотягується до неї рукою з телевізора і хапає за руку

Запрошення

Минуло дев’ятнадцять років з часу закінчення школи, а я все ще кожного дня дивилася той серіаіл. На генеральній конференції сестра Шері Л. Дью, тоді друга радниця в Генеральному президентстві Товариства допомоги, говорила про те, як віддалятися від світу і від того, що є нечестивим. Потім вона сказала: “Я запрошую кожну з нас визначитися, щоб зробити принаймні щось одне, що виведе нас зі світу і наблизить до Христа”2.

Коли вона звернулася із цим запрошенням, я відчула величезний прояв Духа і почула голос у своєму розумі: “Ти маєш перестати дивитися той серіал зараз же!” То було настільки сильно, ніби я отримала ляпас по обличчю. У ту мить я зрозуміла, що не можу більше ігнорувати це спонукання. Я відчула необхідність більше ніколи не дивитися той серіал. Я зрозуміла, що жоден персонаж не робив нічого чеснотного чи гідного похвали. Я кожного дня впускала непотріб у своє життя. Я пообіцяла Господу, прямо там і тоді, що ніколи більше не дивитимусь той серіал.

Це було нелегко! Було важко змінити звичку, яка тривала дев’ятнадцять років. Настав понеділок і був час початку серіалу. Я підійшла до пульта телевізора. Мені так хотілося його увімкнути. Я згадала своє обіцяння Господу, що ніколи більше не буду дивитися той фільм. Я відійшла.

Потім я подумала про свій улюблений персонаж і почала розмірковувати, що з нею могло відбуватися, і знову підійшла до пульта. Я усвідомила, що мені потрібна допомога від Бога, тож я стала на коліна і помолилася, щоб мати силу й спромогтися не дивитися серіал. Я подумала про своє обіцяння Небесному Батькові й вийшла зі спальні. Я вирішила діяти за підказками, отриманими від Святого Духа, і шанувати дане обіцяння.

Такий сценарій повторювався кожного дня того тижня і наступного. Щодня я ставала на коліна і в молитві благала дати мені силу не дивитися серіал. Кожного дня я обирала Ісуса Христа і не дивилася серіал, який був аморальним. Я отримала здатність перемогти себе завдяки силі, яку надає Спасителева Спокута.

Після того як я чинила так певний час, відбулося диво. Я повністю втратила бажання дивитися телесеріал після того, як я дивилася його щодня упродовж 19 років. То було дивовижно! Я також втратила бажання дивитися всі сумнівні передачі, які раніше дивилася. Тож я повністю перестала це робити.

Я стала чіткіше все сприймати і зрозуміла, що зло є злом. Я щиро хотіла уникати зла у будь-якому вигляді (див. 1 Солунянам 5:22). Я більше не була до нього нечутливою.

Зображення
людина бере пульт, щоб вимкнути телевізор

Найдивовижніше благословення

Але найдивовижнішим з усього, що сталося, було те, що я відчувала вплив Святого Духа, який став настільки сильним у моєму житті, як ніколи раніше. Мій духовний розвиток надзвичайно прискорився! Усі ті роки я вважала, що Святий Дух поруч зі мною, але я відчувала лише тінь того, що могла б мати. Я зрозуміла, що перегляд тих серіалів упродовж усього того часу дійсно впливав на мене. Так багато років я могла б сильніше відчувати присутність Бога. Коли я скористалася свободою волі, щоб відмовитися від того, що є нечестивим, мирським, Дух вільніше і сильніше пролився на мене, і яка ж неймовірна зміна відбулася в моєму житті! Це зміцнило, втішило і скерувало мене.

Ми схильні міцно триматися за те, що є меншовартісним — за речі, що в дійсності зачиняють двері до благословень, які Бог хоче принести в наше життя. Чому ми міняємо потужний, уможливлюючий вплив Святого Духа на розваги або популярність? Можливо перегляд телесеріалів і не є чимось значним або великим гріхом, але це заважало мені відчувати сильні прояви Святого Духа і уповільнювало мій духовний розвиток.

Я також вдячна, що Господь не махнув на мене рукою, а терпляче просив відмовитися від того, що є нечестивим, аби Він міг наповнити моє життя Своїм впливом аж надмір.

Авторка живе у штаті Юта, США.