Семінарії та інститути
Урок 25: Одного дня Ісус Христос повернеться


Урок 25

Одного дня Ісус Христос повернеться

Вступ

Протягом поколінь пророки передрікали, що Ісус Христос знов повернеться на землю. Ісая написав: “І з’явиться слава Господня, і разом побачить її кожне тіло, бо уста Господні оце прорекли!” (Ісая 40:5). Ці пророцтва допомогли учням Ісуса Христа підготуватися самим і підготувати інших до цієї унікальної події та мати надію, знаючи, що Небесний Батько бачить майбутнє наперед і готує світ до славетного повернення Свого Сина.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Спаситель прийде у силі та славі

Поставте студентам наведені нижче запитання і підсумуйте їхні відповіді на дошці:

  • Про що ви думаєте, коли говорять про Друге пришестя?

  • Яким, на ваш погляд, буде Друге пришестя?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Учення і Завіти 29:11. Потім запитайте клас:

  • Що ви дізналися про Друге пришестя з цього уривку? (Коли студенти відповідатимуть, наголосіть на наступній істині: Коли Спаситель прийде знов, Він прийде у силі та славі з усіма небесними воїнствами. Напишіть цю істину на дошці).

Поясніть студентам, що існує багато аспектів Другого пришестя Ісуса Христа, які можна вивчати в Писаннях, такі, як ознаки, що передуватимуть Його пришестю та знищення злочестивих під час Його пришестя. Цей урок буде зосереджений конкретно на Спасителі, Його пришесті у силі та славі й тому, як ми можемо підготуватися до цієї великої події. Дайте кожному студенту копію таблиці “Пророцтва про Друге пришестя”. Запропонуйте студентам працювати в парах і дайте завдання кожній парі вивчити два або три рядки уривків з Писань (пересвідчіться в тому, що кожен з рядків призначено). Попросіть кожну пару написати в таблиці, що вони дізналися з призначених уривків про Друге пришестя Ісуса Христа. Коли пройде достатньо часу, попросіть студентів поділитися знайденим.

Зображення
роздатковий матеріал, Друге пришестя Ісуса Христа

Друге пришестя Ісуса Христа

Пророцтва про Друге пришестя

Що ми дізналися про Друге пришестя

Учення і Завіти 49:6–7; Джозеф Сміт—Матвій 1:40

Ісая 40:5; Матвій 16:27

Ісая 52:10; Учення і Завіти 133:3

Захарія 13:6; 14:4; Учення і Завіти 45:48, 51–53

Ісая 63:2; Об’явлення 19:11–13; Учення і Завіти 133:46–48

Дії 1:9–11; 1 Солунянам 4:16

1 Солунянам 4:17; Учення і Завіти 88:96–98

Об’явлення 16:20; Учення і Завіти 133:21–24

Учення і Завіти 5:19; 101:24–25; 133:41

2 Петра 3:10; Джозеф Сміт—Матвій 1:46–48

Поставте такі контрольні запитання:

  • Виходячи з вивченого вами, як буде явлено силу та славу Ісуса Христа під час Його пришестя?

  • Які пророцтва про Друге пришестя вас вразили? Чому?

(Примітка: Перш ніж продовжувати, ви можете знов привернути увагу студентів до таблиці й запитати їх, чому вивчення Писань у такий спосіб, як пошук зв’язків, зразків та тем, є корисним).

Учення і Завіти 1:12; 34:5–6; 39:20; 88:81–86, 92; 133:4–5, 10

Пророки готують нас до Другого пришестя Ісуса Христа

Покажіть наведене далі висловлювання старійшини Стерлінга В. Сілла (1903–1994), сімдесятника, і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Старійшина Стерлінг В. Сілл

“Друге пришестя Христа згадується понад 1500 разів у Старому Завіті та 300 разів у Новому Завіті. Якщо Бог вважає це питання настільки важливим, Він безперечно хоче, щоб ми щось робили з цього приводу” (in Conference Report, Apr. 1966, 19).

  • Чому, на ваш погляд, важливо, що в Писаннях міститься так багато пророцтв про Друге пришестя?

Покажіть наведені далі уривки з Писань або напишіть їх на дошці. Запропонуйте студентам подумки порівняти ці уривки і знайти розбіжності між ними, щоб дізнатися про два різні способи, у які ми маємо готуватися до Другого пришестя.

УЗ 1:12; 88:92; 133:4–5, 10

УЗ 34:5–6; 39:20; 88:81–84

Коли пройде достатньо часу, обговоріть всі або кілька з наведених далі запитань:

  • Як би ви підсумували однією фразою істини, що містяться в цих уривках? (Пересвідчіться в тому, що студенти скажуть щось подібне до такого: Пророцтва про Друге пришестя Ісуса Христа були дані та записані в Писаннях, щоб ми могли підготуватися самі та підготувати інших до того дня).

  • Чому нам потрібно підготувати інших, а не лише готуватися самим до Другого пришестя Ісуса Христа?

  • Як ми можемо допомогти іншим підготуватися до повернення Господа?

  • Як, на вашу думку, допомога іншим підготуватися до Другого пришестя допоможе підготуватися також і вам?

Попросіть когось зі студентів прочитати наведені далі слова старійшини Далліна Х. Оукса, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Оскільки ми не в силі відмінити факт Другого пришестя і не знаємо, коли саме це станеться, ми можемо пришвидшити нашу особисту підготовку і намагатися вплинути на підготовку тих, хто навколо нас. …

А якщо день Його пришестя настане завтра? Якби ми знали, що зустрінемо Господа завтра—через свою раптову смерть або Його несподіваний прихід,—то що ми повинні були б зробити сьогодні? У чому нам треба було б зізнатися? Що нам треба було б припинити робити? Що нам треба було б привести до ладу? Кого нам треба було б простити? Яке свідчення нам треба було б скласти?

Якщо ми зробили б це тоді, то чому не зробити б це зараз? Чому не прагнути миру, коли він досяжний? Якщо наші каганці підготовки спорожніли, давайте відразу ж почнемо знову наповнювати їх” (“Підготовка до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, сс. 8, 9).

  • Що може робити людина, щоб прискорити свою підготовку до Другого пришестя?

  • В чому полягає небезпека зволікання з підготовкою?

Maтвій 25:1–13

Підготовка до Другого пришестя Ісуса Христа

Поясніть студентам, що за кілька днів до смерті Ісуса Христа, Його учні запитали про ознаки, які передуватимуть Його Другому пришестю (див. Матвій 24:3; Джозеф Сміт—Матвій 1:4). Відповідь Спасителя знаходиться в Матвій 24–25. Запропонуйте кільком студентам по черзі читати вголос з Матвій 25:1–13 і попростіь решту класу слідкувати. Потім розпочніть зі студентами обговорення притчі про десятьох дів, скориставшись деякими або всіма з наведених далі запитань та цитат:

  • Що, на ваш погляд, є нерозумного в діях цих п’яти дів? (Нерозумні діви не робили всього необхідного для підготовки до пришестя Спасителя. Якщо старанно намагатися підготуватися до пришестя Спасителя, роблячи те, що є правильним, це принесе великі благословення, в тому числі готовність приєднатися до Спасителя, коли Він прийде).

  • В чому полягає важливість фрази “виходьте назустріч”? (вірш 6). Чому б терпеливо не дочекатися, доки Він не прийде до вас? (Див. також УЗ 133:5, 10, 14, 19).

  • Чому мудрі діви не змогли поділитися своєю олією з нерозумними дівами?

  • Чого ви можете навчитися з цієї притчі стосовно підготовки до зустрічі Спасителя? (Хоча студенти можуть використовувати різні слова, вони мають сформулювати принцип, подібний до такого: Дотримуючись заповідей Бога, ми можемо підготуватися до Другого пришестя Ісуса Христа. Див. також УЗ 45:56–57).

Доповніть обговорення наведеними далі висловлюваннями старійшини Далліна Х. Оукса та старійшини Девіда А. Беднара, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів:

Зображення
Старійшина Даллін Х. Оукс

“Стосовно [притчі про десятьох дів] Господь сказав так: “І в той день, коли Я прийду у славі Своїй, виконається притча, розказана Мною про десятьох дів” (УЗ 45:56).

Уміщена в 25-му розділі від Матвія, ця притча порівнює умови п’яти мудрих і п’яти нерозумних дів. Усі вони були запрошені на весілля, але коли прибув молодий, тільки у половини з них була олія для їхніх каганців. Ті п’ятеро, які підготувалися, пішли на весільний бенкет, і двері зачинилися. А ті п’ятеро, які зволікали зі своєю підготовкою, запізнилися. Двері вже були зачинені, і Господь відмовився їх впустити, сказавши: “Не знаю я вас” [Матвій 25:12]. “Тож пильнуйте,---сказав на завершення Спаситель,---бо не знаєте ні дня, ні години, коли прийде Син Людський!” [Матвій 25:13].

Арифметика цієї притчі засмучує. Ясно, що десять дів символізують членів Церкви, бо усі вони були запрошені на весільний бенкет і всі вони знали, що вимагалося від них на час, коли прибуде молодий. Та лише половина була готова, коли він прибув” (Даллін Х. Оукс, “Підготовка до Другого пришестя”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 8).

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“Чи були мудрі діви егоїстичними і не бажали ділитися, або ж вони говорили вірно, що олію навернення не можна позичити? Чи можна передати іншій особі духовну силу, яка з’являється внаслідок постійного послуху заповідям? Чи можна передати знання, отримане завдяки старанному вивченню Писань і міркуванню над ними, людині, яка їх потребує? Чи можна передати мир, який приносить євангелія вірному святому останніх днів, людині, яка переживає лихо або велике випробування? Очевидна відповідь на кожне з цих запитань—ні.

Як правильно сказали мудрі діви, кожен з нас має купувати сам. Ці натхненні жінки говорили не про комерційну операцію; натомість вони наголошували на нашій індивідуальній відповідальності підтримувати вогонь в наших каганцях свідчення і запасатися достатньою кількістю олії навернення. Ця дорогоцінна олія здобувається по краплині—“рядок за рядком [і] приписання за приписанням” (2 Нефій 28:30), з терпінням і наполегливістю. Коротких шляхів не існує, а підготовка на швидку руку в останню хвилину неможлива” (Девід A. Беднар, “Навернені до Господа”, Ensign або Ліягона, лист. 2012, с. 109).

  • Чому нам потрібно не зволікати з нашою підготовкою до Другого пришестя Христа?

Напишіть на дошці наведене далі незавершене твердження і попросіть студентів обміркувати, а потім записати, як вони можуть його завершити:

Щоб прискорити свою підготовку до Другого пришестя Христа, я буду: .

Нехай студенти обміркують, як конкретно вони можуть допомогти родичам, друзям або іншим людям зрозуміти важливість підготовки до повернення Ісуса Христа. Запропонуйте студентам зобов’язатися перед Господом, що вони діятимуть за будь-якими отриманими спонуканнями.

Матеріали для прочитання студентами