Семінарії та інститути
Урок 27: Ісус Христос—це Світло, Життя і Надія світу


Урок 27

Ісус Христос—це Світло, Життя і Надія світу

Вступ

Ісус Христос “є світлом, життям і надією світу” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42). Цей урок допоможе студентам зрозуміти, що коли вони прийдуть до Христа, збільшиться їхня надія на вічне життя і рішучість витерпіти життєві випробування.

Ознайомлення з матеріалом

Рекомендації для навчання

Іван 1:1–9; Учення і Завіти 88:6–13

Ісус Христос є світлом для світу

Прочитайте вголос наведене далі висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа, з Першого Президентства. Попросіть клас послухати, якими є обставини, що можуть змусити людей відчувати, наче вони оточені темрявою:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“В моєму офісі є картина, яку я дуже люблю. Вона має назву Вхід до просвітлення. Її створив мій друг, датський художник Йоган Бентін, який був першим президентом колу в Копенгагені, Данія.

На картині зображена темна кімната з відкритими дверима, з яких сяє світло. Цікаво те, що світло, яке сяє крізь дверний отвір, не освітлює всю кімнату—лише простір безпосередньо перед дверима.

Для мене темрява й світло на цій картині є метафорою життя. Обставини нашого життя, як смертних істот, іноді бувають такими, що ми почуваємося, ніби оточені темрявою. Ми могли втратити дорогу людину; наша дитина могла збитися з дороги; нам могли поставити тривожний медичний діагноз; у нас могли виникнути труднощі з роботою і нас обтяжують сумніви чи страхи; або ми можемо почуватися самотніми чи нелюбимими.

Та попри те, що ми можемо відчувати, що загубилися в наших теперішніх обставинах, Бог обіцяє надію Його світла—Він обіцяє освітити шлях перед нами і показати нам вихід з темряви” (“Надія Божого світла”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 70).

  • Якими є обставини, що можуть змусити людину відчувати, наче вона оточена темрявою?

  • Що, за словами президента Ухтдорфа, може зробити Бог, коли ми так почуваємося?

Після того, як студенти дадуть відповіді, поясніть, що цей урок буде зосереджено на тому, як ми можемо отримати світло і надію від Бога незалежно від наших обставин.

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Іван 1:1–5. Попросіть клас слідкувати, щоб знайти слова і фрази, використані Іваном для описання Спасителя. Коли студенти розкажуть, що вони знайшли, напишіть на дошці таке вчення: Ісус Христос є світлом для світу.

Щоб допомогти студентам поглибити їхнє розуміння цього вчення, попросіть їх подумки прочитати Іван 1:6–9. Потім запитайте:

  • Що можна дізнатися з цих віршів про роль Ісуса Христа як світла для світу?

  • Як виноски до вірша 9 допомагають вам зрозуміти, як Ісус може бути світлом для світу для всіх людей?

Скажіть студентам, що у Писаннях світло, яке “просвічує кожну людину” (Іван 1:9), або Світло Христа, “іноді називають Духом Господа, Духом Бога, Духом Христа або світлом життя” (Стійкі у Bірі: Довідник з Євангелії [2004], с. 122). Світло Христа описане в Ученні і Завітах 88.

Розділіть студентів, щоб вони працювали в парах. Запропонуйте їм вивчити Учення і Завіти 88:6–13 і визначити, чому Ісус Христос є джерелом світла й життя. Коли пройде достатньо часу, поставте такі запитання:

  • Як Світло Христа впливає на всі творіння Небесного Батька?

  • Який висновок про те, що Світло Христа спроможне зробити для людини, можна зробити з істин, записаних у цих віршах?

  • Чому корисно розуміти, що світло, яке керує всесвітом, є “тим самим світлом, яке оживлює ваше розуміння”? (УЗ 88:11).

Покажіть наступне висловлювання президента Дітера Ф. Ухтдорфа і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Дітер Ф. Ухтдорф

“Боже світло є реальним. Воно доступне всім! Воно оживлює все [див. УЗ 88:11–13]. Воно має силу пом’якшувати біль найглибшої рани. Воно може бути цілющим бальзамом від самотності й недугів нашої душі. В борознах відчаю воно може посадити насіння яскравішої надії. Воно може пролити світло в найглибші долини печалі. Воно може освітити перед нами путь і провести нас крізь найтемнішу ніч до обіцяного нового світанку.

Це—“Дух Ісуса Христа”, Який дає “світло кожній людині, яка приходить у світ” [УЗ 84:45–46]” (“Надія Божого світла”, Ensign або Ліягона, трав. 2013, с. 75).

Обговоріть зі своїм класом такі запитання:

  • Які благословення, за словами президента Ухтдорфа, приходять від світла, яке Небесний Батько дає нам через Ісуса Христа?

  • Коли ви відчували благословення, про які говорив президент Ухтдорф?

Напишіть на дошці таке незавершене твердження:

Світло для світу дає …

Запропонуйте студентам знов прочитати Учення і Завіти 88:13, щоб знайти фразу, яка завершує твердження, написане на дошці. Запитайте:

  • Як роль Спасителя, як Світла для світу, пов’язана з Його роллю Життя світу?

  • Який є зв’язок між світлом і життям? (Ви можете зазначити, що Ісус є “життям світу, оскільки Його воскресіння і Його Спокута спасають нас як від фізичної, так і від духовної смерті” [Dallin H. Oaks, “The Light and Life of the World”, Ensign, Nov. 1987, 65]).

  • Що станеться, якщо світло і сила Спасителя припинять підтримувати усе? (Більше не буде життя).

Поясніть: у Писаннях наведені приклади того, що Ісус буквально є світлом для світу. Коли настала смерть Спасителя, було три дні темряви. Це символізувало те, що світло для світу залишило світ (див. 3 Нефій 8:20–23). З іншого боку, народження Спасителя супроводжувалося появою зірки та великих світил на небесах, а також трьома днями, коли було світло і не було темряви (див. Геламан 14:3–5; 3 Нефій 1:15, 21).

Псалми 145:5; Римлянам 5:3–5; 15:13; Етер 12:4, 32; Мороній 7:3, 40–41

Ісус Христос є надією для світу

Поясніть студентам, що термін надія може мати багато значень. У контексті євангелії Ісуса Христа надія---це “упевнене чекання обіцяних благословень праведності та палке бажання отримати їх” (Путівник по Писаннях, “Надія”; scriptures.lds.org). Спасителя іноді називають “надією для світу”, оскільки обіцяні благословення праведності приходять до нас через Нього (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42).

Покажіть наведені далі запитання та посилання на Писання або напишіть їх на дошці:

На чому зосереджена справжня надія? (Етер 12:4, 32; Мороній 7:3, 40–41)

Що надія зробить для нас у цьому житті? (Псалми 145:5; Римлянам 5:3–5; 15:13)

Поділіть клас на маленькі групи. Запропонуйте групам вивчити кожен уривок з Писань, щоб знайти важливі слова та фрази про надію, і обговорити свої відповіді на запитання. Коли пройде достатньо часу, попросіть групи сформулювати одне або два твердження стосовно вчення або принципу, в яких підсумувати те, що вони вивчили щодо вчення про надію. Запропонуйте групам поділитися своїми твердженнями з класом. Пересвідчіться в тому, що студенти розуміють: надія---це впевненість в тому, що через Спокуту Ісуса Христа і послух заповідям ми отримаємо обіцяні Богом благословення, в тому числі й вічне життя. Якщо дозволяє час, ви можете обговорити такі запитання:

  • Що для вас означає слово впевненість у фразі “може з впевненістю надіятися на кращий світ” (Етер 12:4)? (Запевнення, довіру або безперечність. Ви можете порекомендувати студентам написати це визначення на полях їхніх Писань біля Етер 12:4).

  • Як може надія, описана у цих віршах, бути “якорем для душ людей” і допомогти нам бути “впевненими і непохитними, завжди багатими на добрі діяння”? (Етер 12:4).

Покажіть наступне висловлювання і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

“Коли ми маємо надію, ми віримо обіцянням Бога. Ми маємо тиху впевненість, що якщо ми чинимо “діяння праведності”, ми “отримаємо свою винагороду, саме мир у цьому світі і вічне життя у тому світі, що прийде” (УЗ 59:23). Мормон навчав, що така надія приходить виключно через Спокуту Ісуса Христа [див. Мороній 7:41]” (Стійкі у вірі: Довідник з Євангелії [2004], с. 76).

  • Чому наша віра в Ісуса Христа і Його Спокуту необхідні для здобуття справжньої надії? Як це допомагає вам зрозуміти, чому Ісус Христос є надією для світу? (Коли ми надіємося на Ісуса Христа, ми можемо зазирнути за труднощі та скорботи смертного життя і зосередитися на благословеннях, уможливлених через Його Спокуту, таких, як воскресіння та вічне життя).

  • Що ви можете робити, щоб жити з більшою надією у цьому житті?

За спонуканням Святого Духа ви можете попросити студентів розповісти про випадок, коли їхня надія на воскресіння і вічне життя через Ісуса Христа була благословенням для них самих або інших.

Матеріали для прочитання студентами