Семінарії та інститути
Урок 9: Глибокий вплив Спасителя


Урок 9

Глибокий вплив Спасителя

Вступ

У документі “Живий Христос: Свідчення апостолів”, керівники Церкви проголосили: “Ми складаємо свідчення про реальність … незрівнянного життя [Спасителя] і безмежну доброчесність Його великої спокутної жертви. Жодна інша людина не мала такого глибокого впливу на всіх, хто жив і буде жити на землі” (Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42). На цьому уроці буде показано, що Спаситель є незрівнянним, оскільки, серед іншого, Він безгрішний і досконало покірний Небесному Батьку. Вивчаючи Його розмову з самарянкою біля колодязя, студенти також побачать наскільки глибоким може бути Його вплив на кожного, хто відкриє Йому своє серце.

Рекомендації для навчання

Матвій 4:1–11; 2 Коринтянам 5:21; Євреям 2:17–18; 4:15–16; Учення і Завіти 20:22

Ісус Христос жив безгрішним життям

На початку уроку напишіть на дошці моя воля та Божа воля. Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Іван 6:38, а решта нехай слідкує, щоб знайти, як багато рішень з категорії “моя воля” прийняв Ісус. Запропонуйте студентам подумки обміркувати, як багато з недавно прийнятих ними рішень можна віднести до категорії “моя воля” і як багато до категорії “Божа воля”.

Скажіть студентам, що після того, як Ісус охристився, Сатана спокушав Його робити справи, які можна було б віднести до категорії “моя воля”. Запропонуйте кільком студентам по черзі читати вголос з Матвій 4:1–11. Нехай клас слідкує, щоб знайти, як Ісус Христос подолав спокусу. (Зверніть увагу студентів на те, що в Перекладі Джозефа Сміта Матвій 4:1–11 чітко пояснено, що саме Дух, а не Сатана поставив Ісуса на наріжника храму [див. вірш 5], а потім взяв Його на височезну гору [див. вірш 8]. Після того, як Дух забирав Ісуса у ці місця, з’являвся диявол і спокушав Його).

  • На що ви звернули увагу, читаючи, як Спаситель реагував на спокуси Сатани?

  • Чого ви навчилися з прикладу Спасителя у цих віршах?

  • Чим спокуси, з якими стикався Спаситель, подібні до тих, з якими ми стикаємося у нашому житті?

Покажіть і прочитайте наступне висловлювання Президента Девіда О. Мак-Кея (1873–1970), який так сказав про спокуси, що постали перед Ісусом в пустині:

Зображення
Президент Девід О. Мак-Кей

“Майже кожна спокуса, з якою стикаємося ви і я, належить до однієї з цих категорій. Класифікуйте їх, і ви побачите, як майже кожна дана спокуса, що заплямовує вас і мене, якою б незначною вона не була, є в одній з цих трьох категорій. Вона постає перед нами, як: (1) бажання, що спокушає; (2) спокуса піддатися гордовитості, моді та марнославству тих, хто відвернувся від того, що є від Бога; або (3) задоволення пристрасті або прагнення багатств світу чи влади серед людей” (“Unspotted from the World”, Ensign, Aug. 2009, 27).

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос Євреям 2:17–18; 4:15–16. Попросіть іншого студента прочитати вголос Учення і Завіти 20:22. Запропонуйте класу слідкувати і звернути увагу на все, що є подібним між цими двома уривками. Потім поставте такі запитання:

  • Чому було необхідно, щоб Ісус зазнав спокус?

  • Чому нам важливо розуміти, що Ісус Христос зазнав таких самих спокус, з якими ми стикаємося сьогодні?

Скажіть студентам, що одна з цілей сьогоднішнього уроку---проілюструвати незрівнянне життя Спасителя. Запитайте клас, який один з аспектів незрівнянного життя Спасителя проілюстровано в уривках з Писань, розглянутих на цьому уроці. (Студенти повинні визначити такий принцип: Ісус Христос жив незрівнянним життям, оскільки ніколи не піддавався спокусі та не грішив).

Покажіть наступне висловлювання Президента Говарда В. Хантера (1907–1995) і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Говард В. Хантер

“Важливо памʼятати, що Ісус був здатний грішити, що Він міг піддатися, що план життя і спасіння міг би бути зірваним, але Він залишився вірним. Якби в Нього не було ніякої можливості піддатися спокусі Сатани, то в результаті не було б ні справжньої перевірки, ні безперечної перемоги. … Він був досконалим і безгрішним не тому, що мав таким бути, а скоріше тому, що Він свідомо і рішуче цього прагнув” (“The Temptations of Christ”, Ensign, Nov. 1976, 19).

Попросіть студентів подумки прочитати Лука 22:42, 44 та 3 Нефій 11:11 і визначити одну з якостей Ісуса Христа, яка є ще одним прикладом Його незрівнянного життя. (Студенти мають визначити, що нею є покірність Спасителя волі Батька).

Покажіть наступне висловлювання Президента Езри Тефта Бенсона (1899–1994) і попросіть когось зі студентів прочитати його вголос:

Зображення
Президент Езра Тефт Бенсон

“У Гефсиманії Він вистраждав біль усіх людей, щоб вони не страждали, якщо покаються.

Він віддав Себе на приниження й образи від Своїх ворогів без скарг чи помсти.

І, зрештою, Він витерпів бичування та брутальну ганьбу хреста. Лише потім Він добровільно підкорився смерті. …

Він виявив досконалий послух нашому Небесному Батькові” (“Jesus Christ: Our Savior and Redeemer”, Ensign, Nov. 1983, 7, 8).

Поставте такі контрольні запитання:

  • Чому в плані спасіння, підготовленому Небесним Батьком, було необхідно, щоб Ісус був абсолютно безгрішним і цілковито покірним волі Небесного Батька? (Студенти можуть дати різні відповіді, але вони мають визначити таку істину: У плані спасіння від Ісуса вимагалося бути досконало слухняним, щоб здійснити Спокуту).

  • Як знання про те, що Ісус Христос був абсолютно безгрішним і цілковито покірним волі Небесного Батька, впливає на вашу віру? (Коли студенти відповідатимуть, наголосіть: Ми можемо здобути силу, щоб долати спокусу і бути слухняними, якщо наслідуємо приклад Ісуса Христа---прагнемо чинити волю Батька, а не нашу власну).

Іван 4:1--29

Глибокий вплив Спасителя

Напишіть на дошці або покажіть наступне речення з документу “Живий Христос: Свідчення апостолів” (Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42):

“Жодна інша людина не мала такого глибокого впливу на всіх, хто жив і буде жити на землі”.

Допоможіть студентам обміркувати це висловлювання, поставивши таке запитання:

  • Які якості Ісуса Христа дозволили Йому мати такий вплив на всіх, хто жив і ще буде жити?

Скажіть студентам, що однією з тих, на кого Ісус глибоко вплинув під час Свого земного священнослужіння, була самарянка. Допоможіть студентам скористатися допоміжними матеріалами для навчання, що містяться в їхніх Писаннях, щоб знайти інформацію про самарян (див. Bible Dictionary, “Samaritans”; Путівник по Писаннях, “Самаряни”; scriptures.lds.org). Стисло перекажіть Іван 4:1–8, а потім попросіть когось зі студентів прочитати вголос Іван 4:9. Зазначте, що відповідь жінки Ісусу свідчить про певну ворожість, яка існувала між юдеями та самарянами у той час. Потім запропонуйте студентам подумки прочитати Іван 4:10–15. Коли пройде достатньо часу, поставте такі запитання:

  • Як би ви могли охарактеризувати спілкування між Ісусом та жінкою?

  • Що запропонував їй Ісус?

Попросіть одного зі студентів прочитати вголос Іван 4:16–19, а весь клас слідкувати і спробувати уявити себе на місці тієї жінки під час тієї розмови. (Примітка: Візуалізація може допомогти зробити розповідь з Писань більш живою і реальною). Потім поставте такі запитання:

  • Які думки могли б у вас виникнути, якби ви були тією самарянкою? Чому?

  • Які тут містяться докази того, що Ісус мав на неї вплив? (Зверніть увагу на те, як жінка, звертаючись до Нього, промовляла дедалі більш поважні титули: “юдеянин” [вірш 9]; “Пане” [вірші 11, 15]; а потім “пророк” [вірш 19]).

Запропонуйте кільком студентам по черзі читати вголос з Іван 4:20–29. Попросіть клас знайти титули Спасителя у віршах 25-му і 29-му. Потім попросіть студентів трохи подумати, перш ніж дати відповідь на таке запитання:

  • Що зробив Спаситель за цей короткий проміжок часу, щоб змінити сприйняття Його жінкою з “юдеянина” (вірш 9) на “Христа” (вірш 29)? (Запропонуйте студентам поділитися тим, що вони знайшли у цих уривках. Серед відповідей можуть бути такі: Він виявив повагу до неї; Він навчав її вченню; Він навчав її так, що їй засвідчив Святий Дух; Він розповів їй те, що стосувалося її приватного життя; і Він зосередив Свою увагу на ній).

  • Чого можна навчитися з розповіді про Спасителя та самарянку стосовно того, що Спаситель відчуває до вас і як Він може на вас вплинути?

  • Чи доводилося вам бачити вплив Спасителя у власному житті або в житті когось із ваших знайомих? Яким був результат впливу Спасителя?

  • Що ви зобов’яжетеся робити, щоб краще розпізнавати вплив Спасителя у Вашому житті та дозволити Його впливу змінити вас?

Свідчіть: якщо ми довіримо наше життя Спасителю, Він глибоко впливатиме на нас. Вплив Спасителя є найбільшим, коли ми прикликаємо силу Його спокутної жертви очистити, піднести і змінити нас. Запропонуйте студентам поміркувати, що вони можуть зробити, аби виявити вдячність Спасителю за Його вплив у їхньому житті. Закличте їх діяти відповідно до своїх почуттів.

Матеріали для прочитання студентами