Семінарії та інститути
Урок 8: Ісус Христос виповнив усю праведність


Урок 8

Ісус Христос виповнив усю праведність

Вступ

Ісус Христос жив досконалим життям, підкорившись в усьому волі Небесного Батька. Сучасні пророки свідчили: “Будучи безгрішним, [Ісус Христос] охристився, щоб виповнити всю праведність” (“Живий Христос: Свідчення апостолів”, Ensign або Ліягона, бер. 2008, с. 42). Подібно до Спасителя, ми виповнюємо праведність, коли підкоряємося обрядам і завітам вічної євангелії. У цьому уроці розглядається, як Спаситель підкорився вічній євангелії і як ми можемо наслідувати Його приклад.

Ознайомлення з матеріалом

  • Роберт Д. Хейлз, “Завіт хрищення: бути в Царстві та від Царства”, Ліягона, січ. 2001, сс. 6–9.

Рекомендації для навчання

Maтвій 3:13–17; 2 Нефій 31:4–9

Хрищення Ісуса Христа

Попросіть студентів розглянути таку ситуацію:

Під час розмови з другом про релігію, було піднято тему хрищення. Коли ви пояснили, чому ми христимося, ваш друг запитує: “Я розумію, що ми христимося, щоб очиститися від гріха. Але Ісус був досконалий; Він не скоїв жодних гріхів. Тоді чому ж Він охристився?”

Дайте студентам хвилину на обмірковування цього запитання, а потім попросіть їх дати відповідь.

Після обговорення запропонуйте одному зі студентів прочитати вголос Матвій 3:13–17 або покажіть відеофрагмент “Хрищення Ісуса” (2:55) з біблійних відеоматеріалів “Життя Ісуса Христа”. (Завантажте і прогляньте відеофрагмент перед уроком). Якщо ви показуєте відео, попросіть студентів слідкувати за сюжетом у своїх примірниках Писань.

Після перегляду відеофрагментa спитайте:

  • Яку причину того, чому Йому слід христитися, навів Ісус? (Напишіть на дошці таке вчення: Ісус Христос охристився, щоб виповнити всю праведність).

  • Що, на вашу думку, означає: Ісус Христос охристився, “щоб виповнити всю праведність”? (Матвій 3:15).

Щоб допомогти студентам відповісти на це запитання, дайте їм час на пошук у своїх Писаннях. Ви можете запропонувати їм написати 2 Нефій 31:4–9 на полях їхніх Писань біля Матвій 3:15. Попросіть студентів прочитати подумки 2 Нефій 31:5–6 і звернути увагу на запитання, яке поставив Нефій. Коли пройде достатньо часу поясніть, що Нефій дав відповідь на це запитання в 2 Нефій 31:7–9. Попросіть одного зі студентів прочитати вголос ці вірші та запропонуйте класу стежити за текстом і визначити як саме Спаситель виповнив усю праведність тим, що охристився. Ви можете запропонувати їм позначити те, що вони знайшли. Коли студенти розповідатимуть про те, що вони знайшли, напишіть на дошці такі твердження:

Він упокорився перед Батьком.

Він засвідчив Батькові, що буде дотримуватися Його заповідей.

Він показав дітям людським ворота, через які вони можуть увійти в целестіальне царство.

Він показав нам приклад.

(Примітка: Ця вправа дозволить студентам напрацювати навичку вивчення Писань через складання списків, допомагаючи їм визначати ключові моменти, на яких прагнув наголосити автор Писань).

Нагадайте студентам про поставлене Нефієм запитання (див. вірш 6). Потім запитайте:

  • Враховуючи написане на дошці, вкажіть, чому хрищення Ісуса Христа є прикладом того, що означає бути праведним?

Коли студенти відповідатимуть, пересвідчіться в тому, що визначено і обговорено такі ідеї (ви можете замінити ними написане на дошці):

Праведність включає в себе смиренне підкорення волі Батька.

Праведність включає в себе укладання завіту з Батьком, що будете дотримуватися Його заповідей.

Праведність включає в себе отримання обрядів спасіння.

Праведність включає в себе наслідування прикладу, встановленого Ісусом Христом.

Запитайте студентів:

  • Як ми можемо застосовувати приклад праведності Ісуса в нашому власному житті?

Свідчіть вашим студентам, що, подібно до нас, Ісус був підвладний всім положенням і умовам плану Небесного Батька. Його досконале життя є прикладом, який нам слід прагнути наслідувати.

2 Нефій 31:10--21

Наслідувати приклад Спасителя

Попросіть когось зі студентів прочитати вголос 2 Нефій 31:10--12. Запитайте решту студентів:

  • Яким є заклик Спасителя до всіх нас, наведений у вірші 10?

  • Відповідно до цих віршів, що, за словами Ісуса, ми повинні робити, щоб слідувати за Ним?

Попросіть студентів прочитати подумки 2 Нефій 31:16–17. Потім запитайте:

  • Що ще ми повинні робити для того, аби наслідувати приклад Спасителя?

  • Що означає витерпіти до кінця і наслідувати “приклад Сина Бога живого”? (вірш 16). (Ви можете підкреслити слово роби у вірші 17. Також наголосіть на такому принципі: Якщо ми наслідуємо приклад Ісуса Христа, ми можемо виповнити всю праведність, як це зробив Він).

Поясніть студентам, що уривки з Писань, які вони читали в 2 Нефій 31, містять суть вічної євангелії, встановленої Небесним Батьком до створення світу.

Запропонуйте студентам проаналізувати Римлянам 6:3–6, шукаючи ключові слова чи фрази, які підтверджують, що наслідування прикладу Ісуса Христа вимагає більшого, ніж тільки христитися. Ви також можете порадити студентам позначити те, що вони знайшли.

Дайте студентам копію наведеного далі висловлювання старійшини Роберта Д. Хейлза, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросіть їх прочитати його подумки: Запропонуйте їм обміркувати, як їхнє власне хрищення вплинуло на їхнє життя.

Зображення
Старійшина Роберт Д. Хейлз

“Коли ми усвідомимо наш завіт хрищення і дар Святого Духа, це змінить наше життя і закладе основу нашої цілковитої відданості Божому царству. Коли на нашому шляху з’являться спокуси, то, якщо ми прислухаємось, Святий Дух нагадає нам, що ми пообіцяли пам’ятати свого Спасителя і дотримуватися заповідей Бога. …

Наслідуючи приклад Ісуса, ми також демонструємо, що будемо каятися і будемо слухняними у дотриманні заповідей нашого Небесного Батька. Ми упокорюємо себе зі скрушеним серцем і упокореним духом, визнаючи свої гріхи та прагнучи прощення наших провин (див. 3 Неф. 9:20). Ми укладаємо завіт, що прагнемо взяти на себе ім’я Ісуса Христа і завжди пам’ятати Його. …

… Я молюся про те, щоб кожен з нас, як членів Його царства, усвідомив, що наші хрищення і конфірмація є воротами в Його царство. Коли ми входимо, ми укладаємо завіт бути від Його царства---навіки!” (“Завіт хрищення: бути в Царстві та від Царства”, Ліягона, січ. 2001, сс. 7–8, 9).

Поставте студентам такі запитання:

  • Як хрищення допомогло вам наслідувати приклад Ісуса Христа з виповнення всієї праведності?

Дайте студентам час на обмірковування того, наскільки добре вони дотримуються норм праведності, продемонстрованих Спасителем, коли Він охристився. Попросіть студентів замислитися, що ще вони можуть робити, щоб показати послух Небесному Батьку.

Матеріали для прочитання студентами