Учення Президентів
Розділ 14: Як ефективно ділитися євангелією


Розділ 14

Як ефективно ділитися євангелією

Наші старання ділитися євангелією найбільш ефективні, якщо ми любимо наших братів та сестер і з нами перебуває Святий Дух.

З життя Джорджа Альберта Сміта

У своїх невтомних стараннях ділитися євангелією з іншими Джордж Альберт Сміт дотримувався ось цього переконання зі свого особистого кредо: “Я не буду примушувати людей жити за моїми ідеалами, але любитиму їх так, щоб вони робили те, що правильно”1. Він відчував: найкращий спосіб ділитися євангелією—це знаходити позитивні якості в людях іншого віросповідання, а потім сміливо, але з добротою, ділитися з ними додатковими істинами відновленої євангелії Ісуса Христа. Він розповів про один випадок, який трапився під час його служіння президентом Європейської місії:

“Одного дня я їхав у поїзді. Моїм супутником у купе був пресвітеріанський священнослужитель, дуже приємний, вишуканий джентльмен; і коли він надав мені нагоду, я сказав йому, що я є членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Він був вражений і поглянув на мене з подивом. Він сказав: “І вам не соромно належати до такої групи?”

Я посміхнувся йому й відповів: “Брате мій, мені було б соромне не належати до тієї групи, знаючи те, що я знаю”. І потім у мене виникло бажання поговорити з ним та пояснити дещо з того, у що ми віримо. …

То був добропорядний чоловік, який і уяви не мав про те, що ми намагаємося зробити. Ми були там не для того, щоб засмутити його чи завдати йому горя; ми намагалися допомогти йому. І коли ми говорили про це, я сказав йому: “У вас неправильне уявлення про мету Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів у цій країні. Я тут як один з її представників, і якщо ви просто дозволите мені розказати вам про дещо, я думаю, ви будете до нас ставитися краще”. Я сказав: “Перш за все, ми просимо всіх вас, чудових людей тут і скрізь, дотримуватися всіх прекрасних істин, які ви пізнали у своїх церквах, які ви ввібрали в себе з ваших Писань; тримайтеся всього цього, тримайтеся всього того хорошого, що ви вивчили у своїх освітніх закладах, усього знання й істини, яких ви набули з кожного джерела, тримайтеся … всього, що є хорошим у вашому характері і прийшло до вас завдяки вашій люблячій сім’ї; тримайтеся всієї любові і всієї краси, які є у вашому серці завдяки тому, що ви живете у такій прекрасній і чудовій країні. … Усе це—частина євангелії Ісуса Христа. А потім давайте сядемо й поділимося з вами дечим з того, що ще не прийшло у ваше життя, і що збагатило б наше життя і зробило б нас щасливими. Ми пропонуємо це вам без грошей і без жодної платні. Усе, що ми просимо вас зробити,—це послухати, що ми маємо сказати, і якщо це сподобається вам, прийняти це вільно. …”

“Це позиція Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів”2. [Див. рекомендацію 1 на сторінці 154].

Учення Джорджа Альберта Сміта

Місіонерська робота тоді найефективніша, коли ми виконуємо її з любов’ю й добротою, а не з примусом чи критикою.

Наш Небесний Батько … послав нас, Своїх представників, у світ не гнати людей чи примушувати їх, а запрошувати. “Іди вслід за Мною!—ось що сказав Спаситель,—І Я вас заспокою!” Саме цього вчить євангелія, і саме в цьому полягає наше священнослужіння3.

Мета Церкви не в тому, щоб робити заяви, які б ображали почуття людей, що не розуміють чогось. Ця Церква не з тих, які критикують і шукають недоліки в інших, натомість, її представники, у дусі любові й доброти та з бажанням бути корисними, несуть послання євангелії народам землі4.

У всіх … церквах є добропорядні чоловіки і жінки. У цих різних деномінаціях існує щось хороше, що об’єднує їх разом. Я мав привілей бувати серед людей в різних куточках світу, бувати в домах людей з різних деномінацій світу, як християнських, так і юдейських. Я бував серед [мусульман]; я бував з тими, хто сповідує конфуціанство; і я міг би назвати ще багато інших доброчесних людей. У всіх цих організаціях я знайшов чудових людей, і де б я не був серед них, я мав надзвичайно велику відповідальність: не образити їх, не зачепити їхні почуття, не критикувати їх, бо вони не знають істини.

Як представники Церкви, ми маємо відповідальність ходити серед них з любов’ю як слуги Господа, як представники Господаря небес і землі. Вони того можуть цілком і не оцінити; вони, будучи егоїстичними й упередженими, можуть обурюватися, але це не змінить мого ставлення. Я не збираюся робити їх нещасними, якщо можу допомогти їм. Я хотів би зробити їх щасливими, особливо коли думаю про дивовижні можливості, які прийшли до мене завдяки членству в цій благословенній Церкві5.

Наше священнослужіння—це священнослужіння любові й терплячості, і ми хочемо чинити добро всім та допомагати всім зрозуміти план життя й спасіння, який Господь відкрив у ці останні дні6.

Ми не можемо гнати цих молодих людей і наших сусідів та друзів у царство небесне, сварячи їх та шукаючи в них недоліки, але я хочу сказати вам, що ми можемо любити їх так, як любить їх Небесний Батько, і, можливо, урешті-решт приведемо і їх туди.

Це—наш привілей. Любов—це велика сила, якою можна впливати на цей світ7.

Давайте ж ми, ті, хто має знання, ті з нас, хто має свідчення, з дня в день іти вперед і з любов’ю та добротою неудаваною ходити поміж тих чоловіків і жінок, у Церкві чи поза нею, і знаходити, як торкнутися їхніх сердець, та вести їх на шлях, який неодмінно приведе їх до пізнання істини8.

Як я молюся, щоб ми як слуги Господа могли мати милосердя до людства, могли мати терпіння до тих, хто помиляється, і в доброті та любові йшли вперед, навчаючи простих принципів євангелії нашого Господа, аби благословити кожну душу, з якою ми входимо в контакт9. [Див. рекомендацію 2 на сторіці 155].

Нам не потрібно соромитися, ділячись тим, що, як ми знаємо, є істинним.

Іноді я відчуваю, що ми недостатньо усвідомлюємо важливість [євангелії], якої ми навчаємо; ми навчаємо їй не з тією палкістю, як вона цього вимагає10.

Як проголосив апостол Павло [див. Римлянам 1:16], ця євангелія Ісуса Христа є силою Божою на спасіння. Вона є роботою Викупителя. Вона—єдиний шлях, яким ми можемо досягнути найвищого піднесення, яке Спаситель людства призначив отримати тим, хто йде за Ним. Я кажу це не егоїстично, я кажу це з милосердям до дітей нашого Батька, які належать до інших церков. Я кажу це з любов’ю до Його синів та дочок, які не розуміють, але Він наказав, що ми повинні казати про ці речі. Це Його воля: люди повинні знати11.

Я знаю, що Бог живий. Я знаю, що Ісус є Христос. Я знаю, що Джозеф Сміт був пророком Господа. Де б не був, я ніколи не соромився свідчити про ці істини. Я не знаю, чому людина повинна соромитися знання істини через те, що хтось інший не знає її, особливо, коли це стосується євангелії, яка є силою Божою на спасіння12.

Не слід вважати себе хвастливими, якщо ми знаємо істину настільки, що висловлюємо її. Не слід вважати себе егоїстичними і перейматися цим, якщо ми можемо сказати іншим дітям нашого Батька: “Я це знаю, і ви також можете це знати, якщо захочете”.

Це—краса євангелії Ісуса Христа. Вона—не для кількох осіб, а для кожної душі, яка народилася у цей світ, щоб знати. … Сьогодні є ті, хто знає, що Бог живий, і є тисячі інших, які могли б знати це, аби могли. … Ці люди незалежні від нас у тому, щоб знати, але вони залежні від нас у тому, щоб ми навчили їх, як вони можуть знати13.

Я знаю, що Небесний Батько промовляв у цей день і вік цього світу і що Його євангелія існує на землі, і хоч я не можу змусити жодну душу прийняти її, я молюся, щоб ми могли мати могутність, і мудрість, і силу, щоб вплинути на цих своїх ближніх, які не розуміють істини. Давайте виконувати свій обов’язок і давайте приводити їх до кошари Господаря, щоб вони разом з нами могли знати, що Він живий14. [Див. рекомендацію 3 на сторінці 155].

Ми прагнемо додати до щастя й доброти, які Божі діти вже мають.

Коли [люди] запитували мене: “А що це за організація, до якої ви належите? Чим це ви так переймаєтеся, що посилаєте своїх місіонерів по всьому світу?” Я інколи відповідав: “Ми хочемо, щоб ви всі були щасливими. Ми хочемо, щоб всі ви насолоджувалися тим, чим насолоджуємося ми”15.

Тисячі тисяч місіонерів … відправлялися у світ, і в любові й доброті вони йшли від дверей до дверей, кажучи іншим дітям нашого Батька:

“Вислухайте нас; давайте ми пояснимо вам те, що неодмінно зробить щасливими вас, як це зробило щасливими нас!”

Це є історія місіонерської роботи Церкви, з якою нас ототожнюють16.

Я пам’ятаю, колись один чоловік сказав мені після того, як ми деякий час поговорили з ним: “Ну, з усього того, що я можу дізнатися про вашу Церкву, вона така ж хороша, як і будь-яка інша церква”. Я гадаю, він думав, що це було великим компліментом для нас; однак я сказав йому: “Якщо Церква, яку я тут представляю, має не більшу важливість для дітей людських, ніж будь-яка інша церква, тоді я неправильно виконую тут свій обов’язок. Ми прийшли не для того, щоб забрати у вас істину і доброчесність, які у вас є. Ми прийшли не для того, щоб знайти у вас помилки чи критикувати вас. … Зберігайте все те добре, що ви маєте, і дозвольте нам принести вам більше хорошого, щоб ви могли бути щасливішими і щоб ви могли підготуватися до того, щоб увійти в присутність нашого Небесного Батька”. [Див. рекомендацію 4 на сторінці 155].

…У час, коли Спаситель був на землі, у середині часів, існували інші церкви; було безліч деномінацій і сект, і вони вірили, що служать Господу. Великі синагоги Юдеї були заповнені чоловіками, які вірили, що мають владу священства. Вони вважали, що дотримуються вчень Авраама і Мойсея. Вони продовжували говорити про пришестя у світ Спасителя. Вони закликали чоловіків і жінок до праведних трудів. Вони будували храми й доми для поклоніння. Вони зводили монументи пророкам, які свідчили про існування Бога; деякі з цих пророків були вбиті і вони запечатали своє свідчення кров’ю свого життя. Це були люди, до яких приходив Спаситель. … В них було багато хорошого. Серед них було багато доброчесних чоловіків і жінок. Серед цих людей було багато праведності. Спаситель прийшов не для того, щоб забрати щось хороше від них. Коли Він з’явився серед них, то це було не на їхнє засудження, а для того, щоб закликати їх до покаяння; це було, щоб закликати їх відвернутися від свого гріха і заохотити їх дотримуватися всієї істини, яку вони мали.

… Проголошуючи сім’ї людській, як ми це робимо, що людина відпала від євангелії, ми не проголошуємо щось таке, чого не сталося раніше у світі. Коли ми кажемо, що добропорядних чоловіків і жінок було поведено робити те і вірити тому, що не є правильним, ми кажемо це не як засудження, ми кажемо це не з бажанням образити, а ми говоримо це з бажанням, щоб люди могли призупинитися на достатньо довгий час, аби перевірити себе і побачити, куди вони йдуть і якою буде їхня остаточна доля17.

О якби ми могли дати людству зрозуміти, що ми відчуваємо, аби вони могли усвідомити, що в нас немає бажання зменшувати їхні можливості, а щоб вони відчули, що наші серця линуть до них в любові й доброті без жодного бажання заподіяти шкоду. Наша місія у світі—спасати душі, благословляти їх і створити для них умови, щоб вони могли повернутися в присутність нашого Батька, увінчаними славою, безсмертям і вічним життям18.

Якщо ми навчаємо Святим Духом, Він свідчитиме про істину тим, кого ми навчаємо.

Місіонери посилалися цією Церквою у всі чотири краї світу, і вони проповідували євангелію Ісуса Христа. Багато з них не навчалися у відомих університетах світу. Їхня освіта великою мірою здобувалася переважно практичним досвідом життя, однак у них було те, що має ще більшу силу для натхнення сім’ї людської—напарництво Святого Духа19.

Подорожуючи по всій території місії, я бачу розвиток тих чудових молодих чоловіків і жінок, які віддано служать, і усвідомлюю, що вони не лише вивчають мову країн, в яких працюють, але й знають, що вони мають дар від Господа поширювати істину, яку люди не зможуть отримати в ніякий інший спосіб20.

Багато хто з вас чи ваших предків почули про євангелію, коли їй навчали члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. … Можливо, ви почули її на вулиці, де знаходився смиренний місіонер, який навчав того, що покликав його навчати Господь.

Щось торкнулося сердець тих, хто слухав. У мене траплялися такі випадки на місії. Я бачив групи людей, що стояли і слухали смиренного місіонера, який пояснював мету життя, говорив з цими людьми та закликав їх покаятися в гріхах; і час від часу я чув, як люди казали: “Я ніколи в житті ще не відчував того, що відчуваю, слухаючи, що каже цей чоловік”21.

Якими б обдарованими чи красномовними ми не були, це Дух нашого Батька торкається серця і переконує в божественності цієї роботи22.

Це Господня робота. Люди не змогли б її успішно виконувати, якби вона здійснювалася лише їхніми власними силами. Звичайній людині не під силу було б принести у ваші душі знання, яке ви тепер маєте. Так само і ми як люди не можемо надихнути людей у світі впевненістю, що Бог живий, що це—Його Церква, але якщо ми зробимо свою частину, Небесний Батько благословить наші зусилля23.

Працюймо ж день у день, щоб наш Батько міг благословити нас. Якщо з нами Його Святий Дух, люди, з якими ми контактуємо, відчуватимуть Його, бо Він пронизуватиме атмосферу, в якій ми живемо, і вони сприйматимуть Його і насолоджуватимуться Ним24.

Порівняно мало є тих, хто прийняв євангелію, як вона була відкрита в останні дні; але є мільйони дітей нашого Батька, які бажають знати Його волю; і коли істину принесуть до них і переконливий вплив Духа буде свідчити їм про істину, вони, одержуючи її, звеселяться25. [Див. рекомендацію 5 на сторінці 155].

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові пропозиції див. на сторінках v–vii.

  1. Вивчіть останні два абзаци з “З життя Джорджа Альберта Сміта” (сторінки 147–148). Подумайте про когось зі своїх знайомих, хто не належить до Церкви. Якими рисами цієї людини ви захоплюєтеся? В які істини євангелії ця людина вже вірить? Які ще євангельські істини могли б бути особливо корисними для неї? Як такий підхід до людей допомагає нам ділитися з ними євангелією?

  2. Читаючи перший параграф з учень (сторінки 148–150), подумайте про час, коли ви відчули хороший вплив завдяки тому, що хтось виявив до вас любов? Чому так важливо уникати критики тих, які мають вірування, відмінні від наших?

  3. Прочитайте параграф, що починається на сторінці 150. Що означає ділитися євангелією “з палкістю”? Як ми можемо ділитися своїм свідченням про відновлену євангелію без хвастощів чи егоїзму?

  4. Що, на вашу думку, мав Президент Сміт на увазі, коли сказав: “Якщо Церква, яку я тут представляю, має не більшу важливість для дітей людських, ніж будь-яка інша церква, тоді я неправильно виконую тут свій обов’язок”? (сторінка 151). Що саме пропонує Церква Ісуса Христа, що може додати щастя в житті людини?

  5. Читаючи останній параграф з учень (сторінки 152–154), подумайте про якийсь випадок, коли ви з кимось ділилися євангелією. Що допомогло вам досягнути успіху в цьому? Що ви можете зробити, аби старанніше ділитися євангелією?

Відповідні уривки з Писань: Іван 13:34–35; 2 Тимофію 1:7–8; 2 Нефій 33:1; Алма 20:26–27; Учення і Завіти 50:13–22.

Допомога вчителю: Можна розділити присутніх у класі на невеличкі групи від трьох до п’яти чоловік. У кожній з груп призначте керівника. Дайте кожній групі для опрацювання різні параграфи. Дайте завдання прочитати групою їхній параграф та обговорити відповідні запитання, що в кінці розділу. Потім нехай члени класу поділяться вивченим у групах з усім класом. (Див. Навчати—немає покликання величнішого, с. 159–160).

Посилання

  1. “President George Albert Smith’s Creed,” Improvement Era, Apr. 1950, 262.

  2. Sharing the Gospel with Others, sel. Preston Nibley (1948), 199–201; address given Nov. 4, 1945, in Washington, D.C.

  3. В Conference Report, Oct. 1930, 67–68.

  4. В Conference Report, Oct. 1931, 120.

  5. В Conference Report, Oct. 1945, 168.

  6. В Conference Report, Oct. 1927, 47.

  7. В Conference Report, Apr. 1950, 187.

  8. В Conference Report, Apr. 1934, 30.

  9. В Conference Report, Oct. 1928, 94.

  10. В Conference Report, Apr. 1916, 47.

  11. В Conference Report, Oct. 1927, 48.

  12. “At This Season,” Improvement Era, Dec. 1949, 801, 831.

  13. “Opportunities for Leadership,” Improvement Era, Sept. 1949, 557, 603–604.

  14. В Conference Report, Oct. 1930, 69.

  15. В Conference Report, Oct. 1948, 7.

  16. В Conference Report, Oct. 1946, 5.

  17. В Deseret News, Aug. 20, 1921, Church section, 7.

  18. В Conference Report, Oct. 1904, 66.

  19. В Conference Report, Apr. 1940, 85.

  20. В Conference Report, Apr. 1935, 45.

  21. В Conference Report, Oct. 1949, 7.

  22. В Conference Report, Oct. 1904, 66.

  23. В Conference Report, Oct. 1929, 25.

  24. В Conference Report, Oct. 1906, 50–51.

  25. В Deseret News, Jan. 12, 1907, 31.

“Ми хочемо чинити добро всім та допомагати всім зрозуміти план життя й спасіння, який Господь відкрив у ці останні дні”.

“Працюймо ж день у день, щоб наш Батько міг благословити нас. Якщо з нами Його Святий Дух, люди, з якими ми контактуємо, відчуватимуть Його”.