Учення Президентів
Розділ 3: Наше свідчення про Ісуса Христа


Розділ 3

Наше свідчення про Ісуса Христа

Відновлена євангелія дає святим останніх днів додаткові свідчення того, що Ісус Христос є Божим Сином.

З життя Джорджа Альберта Сміта

Як генеральний авторитет, Джордж Альберт Сміт під час своїх подорожей час від часу зустрічав людей, які були переконані, що святі останніх днів не вірять в Ісуса Христа. Таке неправильне уявлення дивувало й тривожило Президента Сміта, і він намагався змінити їхню думку, ділячись особистим свідченням про Спасителя.

Одного разу він виступав на церковних зборах в Кардстоні, Канада, і говорив про життя і місію Христа. Наступного ранку він пішов на залізничний вокзал купити собі квиток. Стоячи в черзі, він почув розмову між однією жінкою та касиркою. Жінка сказала, що минулого вечора вона вирішила сходити на богослужіння святих останніх днів.

Касирка здивувалася. “Оце так-так!”—сказала вона.—Ви що, хочете сказати, що ходили в ту церкву?”

“Так, ходила,—відповіла жінка.—А чому б і ні?”

Та відповіла: “Та вони ж навіть не вірять в Ісуса Христа”.

Тоді жінка сказала: “Та я ж учора ввечері слухала, як один зі старійшин цієї Церкви говорив про життя Ісуса з Назарета, і я ніколи не чула, щоб комусь вдавалося більш глибоко передати знання про те, що Ісус справді був Христом, ніж тому промовцю на зборах”1 [Див. рекомендацію 1 на сторінці 30].

Джордж Альберт Сміт здобував силу у своєму свідченні про Ісуса Христа, і він насолоджувався, ділячись цим свідченням з іншими. У 44 роки, прослуживши в апостольському покликанні 11 років, він сказав:

“Мені надавалася підтримка, і я, здавалося, міг робити більше, ніж зробив би сам по собі, і давалася сила, яка перевищувала мою власну, щоб навчати великим істинам, проголошеним Викупителем світу. Я не бачив Його лицем до лиця, але мав напарництво Його Духа і безпомилково відчував Його присутність. Я знаю, що мій Викупитель живий і радісно приймає мої смиренні старання, направлені на те, щоб укорінити Його вчення. … Кожна фібра мого єства вібрує від знання, що Він живий і що одного дня всі люди будуть знати це.

Спаситель помер, щоб ми жили. Він подолав смерть і могилу переміг й пропонує надію на славетне воскресіння всім, хто прислухається до Його вчень. … Я знаю, що це Господня робота, що Ісус справді є нашим Спасителем”2.

Президент Сміт помер у свій день народження, 4 квітня 1951 року, коли йому виповнився 81 рік. В останні миті його життя, коли сім’я була поряд з ним, його син запитав у нього: “Батьку, чи є щось, що б ти хотів сказати сім’ї—щось особливе?”

Посміхнувшись, він ще раз підтвердив свідчення, яким ділився за своє життя безліч разів, і сказав: “Так, ось тільки це: Я знаю, що мій Викупитель живий; я знаю, що мій Викупитель живий”3.

Учення Джорджа Альберта Сміта

Ісус Христос—Син Божий, Він живе сьогодні як наш воскреслий Спаситель.

Я зустрічав по світу багатьох людей, які не знали, що ми віримо в божественну місію Господа. Мені доводилося говорити багато разів, що немає у світі людей, які, подібно до святих останніх днів, так добре б розуміли божественну місію Ісуса Христа, які б так глибоко вірили, що Він є Сином Божим, які б настільки були впевнені в тому, що зараз Він у славі сидить на престолі праворуч від Батька4.

Я знаю, так само, як я знаю, що живу, що Він—Божий Син, що лише завдяки Йому і лише через Нього ми отримаємо піднесення в целестіальному царстві, і що всі ті, хто наслідує Його і живе відповідно до вчень, які Він дав, будуть щасливі у цьому житті і підготують для себе оселі в Його целестіальному царстві, де вони будуть жити з Ним вічно5.

Викупитель людства був кимось більшим, ніж хорошою людиною, яка прийшла у світ, щоб навчати нас моралі. Викупитель світу мав розум, що перевершував звичайний розум. Він справді був Сином Божим, Єдинонародженим у плоті від Батька. … Він прийшов, щоб закликати людей до покаяння, відвернути їх від їхнього неправильного шляху. Він ходив серед них, представляючи Бога, Вічного Батька, проголошуючи, що Він був подобою Свого Батька і що ті, хто бачив Його, бачили Батька, і казав їм, що Він був посланий виконати волю Його Батька, і закликав усіх людей відвернутися від неправильних уявлень, що поширилися серед них, покаятися у гріхах і увійти у води хрищення6.

У часи Спасителя супротивник нашіптував людям, що Він не є Сином Божим, що їм не слід Його приймати, що Він—лише звичайна людина, що Він—просто син Марії і Йосипа і що Він не більше Син Божий, ніж вони; люди прислухалися до цього підступного нечестивця і розіп’яли Викупителя світу7.

Він дійсно був Сином Божим. Він працював серед [людей] в любові й доброті; та вони говорили, що в Ньому диявол. … Він був Сином Божим, і Він справді мав право говорити від імені Батька. Істини, які Він приніс на землю, йшли від Батька; і хоч люди прибили Його цвяхами до хреста, хоч вони наділи на Його голову сплетений з тернини вінець і дали Йому в руки тростину як скіпетр, хоч вони пролили Його кров, проколовши списом, усе ж слово, яке Він приніс їм, було словом Господа, і Він справді був Сином Божим8.

Ми віримо не тільки в те, що Ісус з Назарета жив на землі, а ми віримо й у те, що Він продовжує жити—і не як дух, не як щось безтілесне чи не відчутне на дотик, а ми віримо в Нього як у піднесену людину; бо Він піднявся в тому самому тілі, в якому був покладений у гробницю Йосипа з Ариматеї, у тому самому тілі, в якому Його було покладено туди тими, хто любив Його. Той Самий Ісус Христос, Який вийшов з гробниці, був у тому ж тілі, яке було очищеним, … і Він був у ньому, коли зник з очей людей в Єрусалимі, коли двоє мужів у білій одежі сказали: “Ісус … прийде так, як бачили ви, як ішов Він на небо!” [Див. Дії 1:10–11].

Саме в Нього, Ісуса з Назарета, вірять святі останніх днів. Ми також віримо, що обіцяння, дані стосовно людства, виповняться; що в належний час, коли євангелія буде проповідувана по всій землі, кожному народу, коліну, язику і всім людям, коли люди залишаться без будь-якого виправдання стосовно цього, ми віримо, що завдяки владі нашого Небесного Батька людство отримає те прекрасне благословення—воскресіння з мертвих, і що Викупитель людства прийде у хмарах небесних у силі й славі, щоб жити на цій землі. Ми віримо, що Ісус з Назарета прийде жити з тими, хто є гідним целестіальної слави9. [Див. рекомендацію 2 на сторінці 30].

Ми приймаємо свідчення Біблії про божественну місію Ісуса Христа.

Ісус з Назарета увійшов у воду і був охрищений Іваном, і коли Він вийшов з води, Святий Дух спустився і зійшов на Нього у вигляді голуба. І пролунав голос з небес: “Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав!” [Див. Матвій 3:13–17].

Чи може щось бути більш визначеним, ніж це? Звичайно ж, наша чудова Біблія містить усю цю інформацію і набагато більше неї. Коли люди говорять чи вважають, що ми не віримо в божественну місію Ісуса Христа, дайте їм зрозуміти, що ми віримо всьому, чого навчає Біблія стосовно Нього. Ми віримо в розповідь про те, як Він організував своїх людей та навчав їх, і як, кінець кінцем, … Його розіп’яли10.

Ми приймаємо без жодного застереження свідчення авторів всіх Євангелій, що містяться у Новому Завіті стосовно воскресіння Викупителя людства. Воно є таким ясним, що мені здається, жодна мисляча людина не може не зрозуміти його. Фактом є те, що після того, як Спасителя розіп’яли й поклали в гробницю, Він вийшов з неї і сорок днів спілкувався зі Своїми учнями; Він їв з ними рибу й стільниковий мед, вони доторкалися до слідів від цвяхів на Його руках і сліду від спису на Його боці. Знаходячись серед них, Він проголосив їм: “Погляньте на руки Мої та на ноги Мої,—це ж Я Сам! Доторкніться до Мене й дізнайтесь,—бо не має дух тіла й костей, а Я, бачите, маю”. [Див. Лука 24:39–43]. Це дійсно неспростовний доказ, і все ж є багато дітей нашого Батька, які його не розуміють11. [Див. рекомендацію 3 на сторінці 30].

Книга Мормона та свідчення Джозефа Сміта дають нам додатковий доказ божественності Христа.

У старому світі піддавали сумніву божественне походження Ісуса, оскільки Він народився дитям, Якого колисали в яслах; Його матір’ю була Марія, а батьком вважався Йосип, який був теслею. Багато хто визнавав, що Він був великою й хорошою людиною, але вони не хотіли признати божественності Його народження.

Та, на щастя святих останніх днів, ми отримали свідчення, що це—правда; і до того ж ми отримали свідчення, що Він приходив на Західну півкулю, як про це написано у Книзі Мормона, і священнослужив серед нефійців на цьому континенті. І того разу Він прийшов не як дитя, а прийшов у хмарах небесних; і про Його прихід було проголошено голосом, що проникав у саму душу кожної людини, яка жила на тій землі. Цього разу Він прийшов як чоловік, що сходив з небес, і вони бачили Його прихід. Вони знали, що Він—Христос, бо Його прихід був провіщений їхніми пророками. Він дав їм таку ж саму організацію, що існувала в Церкві в Єрусалимі. Він навчав їх, що вони повинні бути охрищеними, як і Він, тими, хто має повноваження виконувати цей обряд. [Див. 3 Нефій 11:1–27]. Це було слово не пересічної людини; це було слово Божого Сина, Який вознісся до Свого Батька і Який повернувся назад, щоб діти людські могли мати ще одне свідчення, яке додалося до великої кількості тих, які вже були дані їм12.

Що може бути більш очевидним доказом воскресіння з мертвих, ніж те, що Він, у Своєму воскреслому тілі прийшов до [нефійців] і навчав їх тієї самої євангелії, якої Він навчав у Єрусалимі? І тепер Він виконав обіцяння, дане Ним в Єрусалимі, коли Він сказав: “Також маю Я інших овець, які не з цієї кошари,—Я повинен і їх припровадити. І Мій голос почують вони,—і буде отара одна й Один Пастир!” [ Іван 10:16]. Він прийшов у Своєму воскреслому тілі до них, повідомити те, що, як Він передрік, мало бути дано людям, яким Він тепер служив.

То був чудовий досвід для тих людей. Після того, як Він навчав їх цілий день, … Він зцілив їхніх хворих і благословив їхніх дітей, та продовжив навчати їх Своїй прекрасній євангелії. В їхньому розумі не було жодного сумніву в тому, що Він був Спасителем світу. Вони бачили, як Він зійшов з небес і, свідчили про Його дивовижну силу. … Він прийшов у славі. Ангели спустилися з небес, нібито посередині вогню, й оточили маленьких дітей, тож діти були наче оточені вогнем. І ангели священнослужили їм. [Див. 3 Нефій 17:6–24].

Це було не галюцинацією, а досвідом настільки дивовижного характеру, що він назавжди запам’ятався тим, хто це бачив. Як святі останніх днів, ми приймаємо написане про цю подію як доказ воскресіння Ісуса Христа, нашого Господа13.

А потім, у дні і час, в якому живемо ми, постала ще одна особистість. … [Джозеф Сміт] не тільки мав свідчення Біблії про те, що Ісус був Христом, але й бачив Бога, Батька, Який стояв у хмарах небесних, одягнений у славу, і Ісуса Христа, Викупителя світу, піднесеного, щоб бути по Його праву руку, і він чув голос Господа, Який сказав: “Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” [Див. Джозеф Сміт—Історія 1:16–17]. Він свідчив про своє славетне видіння тим, з ким спілкувався. Інші також отримали свідчення згори. Їхнє свідчення про божественність Спасителевої місії збільшилось і зміцнилось, і тепер питання стосовно того, що Бог живе і що Ісус є Христом, вже більше не належало давній історії; вони знали це особисто, бо вони самі отримали свідчення14.

На мій погляд, одним з найсильніших свідчень про божественність життя нашого Спасителя є свідчення Джозефа Сміта, який віддав своє життя як свідок істинності євангелії Ісуса Христа15. [Див. рекомендацію 3 на сторінці 30].

Кожний з нас може здобути власне свідчення про те, що Ісус є Христос.

У нас є ще одне свідчення—ще один доказ,—яке є навіть більш точним і більш переконливим за інші, бо це те свідчення, що приходить до людини, коли вона відповідає вимогам Небесного Батька. Це те свідчення, що палає в нашій душі завдяки Святому Духу, коли ми виконуємо роботу, яка, як сказав Господь, повинна бути виконана, якщо ми хочемо знати, чи це вчення від Бога, чи від людини16.

Він Сам сказав: “Наука Моя—не Моя, а Того, Хто послав Мене. Коли хоче хто волю чинити Його, той довідається про науку, чи від Бога вона, чи від Себе Самого кажу Я” (Іван 7:16–17). Таким було Його власне обіцяння. Ми, як і християни у всьому світі, приймаємо це обіцяння і повинні спробувати перевірити його, аби побачити, виконається воно чи ні. Багато хто зробив це. Я усвідомлюю, що є … багато людей, які перевіряють це, що є багато людей, які знають, що Бог живий і що Ісус є Христос, що Він є Спасителем світу17.

Тож ми не лише маємо доказ, що міститься в написаному,… ми не лише маємо свідчення порядних людей, які жили на землі в наші дні. Але якщо ми задовольнили вимоги нашого Небесного Батька, якщо ми мали віру в Бога, якщо ми покаялися у своїх гріхах, якщо нас було охрищено зануренням, якщо ми отримали Святого Духа під руками вповноважених Господніх слуг, я кажу, якщо ми зробили все це, тоді в кожній душі гарантовано буде знання, яке не можна заперечити [відкинути], що Бог—живий і що Ісус Христос був Викупителем людства. …

… Як один зі смиренних членів цієї Церкви, я свідчу вам: я знаю, що Він живий, як я знаю, що я живий. … Ісус є Христос, і я знаю, що діти людські повинні прийти до цього знання, що вони повинні отримати його, і за словами Того, Хто живе на небесах, кожне коліно схилиться і кожний язик визнає, що Ісус є Христос. [Див. УЗ 88:104]18. [Див. рекомендацію 4 на сторінці 30].

Наша місія—ділитися з усіма людьми тим, що ми знаємо про Ісуса Христа.

Я кажу вам, святі останніх днів: у всьому світі немає інших людей, які мають всю ту інформацію, яку маємо ми стосовно божественності Спасителя; і якби ми не вірили в Нього, ми були б під більшим засудженням, ніж інші люди, які ніколи не мали цієї інформації. Тож ми можемо сказати світу без вагання, що ми віримо цьому. …

Я вітаю вас з тим, що у ваше життя прийшли цей привілей і це благословення. І тепер я благаю вас як ваш брат, прошу вас як один з найпокірливіших серед вас, не ховайте свій світильник під посудину. Не приховуйте від оточуючих знання, яке Бог передав вам.

Не надокучайте їм, але й не чиніть немудро, приховуючи від них євангелію Ісуса Христа. Вона—єдина Божа сила задля спасіння у целестіальному царстві19.

Найщасливіші чоловіки і найщасливіші жінки, яких ви знаєте у світі, це ті, хто підкоряються вченням євангелії Ісуса Христа. Саме вони впевнені у вічному житті; саме вони розуміють мету нашого існування. … Я їздив скрізь по світу, приносячи це послання; і моя душа наповнювалась радістю, а очі—сльозами, коли я бачив, наскільки досконало євангелія Ісуса Христа може змінити життя людей. Я бачив тих, хто занепав духом, тих, хто був у темряві, тих, хто сумнівався у меті свого існування; і коли їх було навчено великим істинам євангелії Ісуса Христа, вони змінювалися, вони вчилися бути щасливими, задоволеними, радісними, сповненими ентузіазму, віруючи в євангелію, яку проголосив Ісус Христос, коли жив на землі і мандрував Галілеєю, та навчаючи їй.

Брати і сестри, світ не розуміє цього, але це наша місія—допомогти їм це зрозуміти, і зробити це ми маємо без егоїзму і без зарозумілості, але з милосердям до всіх, з любов’ю та ніжністю. …

Як один з найпокірливіших серед вас, я дякую Йому від всього свого серця за впевненість, що прийшла в моє життя. … Більш за все я дякую Йому за знання, що розгорілося в моїй душі; я знаю, що мій Небесний Батько живе, я знаю, що Ісус Христос є Спасителем людства, і що під небесами немає жодного іншого імені, яким чоловіки і жінки могли б бути піднесені, окрім імені Ісуса Христа, нашого Господа. Я твердо знаю, що Він приходив у світ в цю останню добу, що Він дарував божественну владу смиренному юнаку, який прагнув істини, і наслідком цього стала організація Церкви, до якої ми належимо; і в ній є сила Божа для спасіння всіх віруючих20.

Я молюся, щоб ми могли так жити, щоб бути гідними взірцями Його справи. Я молюся, щоб наше життя могло бути таким, щоб воно показувало, що ми й справді є віруючими в Господа Ісуса Христа21. [Див. рекомендацію 5 на сторінках 30–31].

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові пропозиції див. на сторінках v–vii.

  1. Прочитайте розповідь на сторінці 21. Як би ви відповіли людині, яка каже, що святі останніх днів не вірять в Ісуса Христа?

  2. Президент Сміт навчав: “Ми віримо не тільки в те, що Ісус з Назарета жив на землі, а ми віримо й у те, що Він продовжує жити” (сторінка 23). Які підстави мають святі останніх днів вірити в те, що Ісус Христос живий і тепер? Які підстави для цього маєте ви особисто?

  3. Перегляньте сторінки 24–28. Які історії чи уривки з Писань зміцнили ваше свідчення про те, що Ісус Христос є Божим Сином? Прочитайте 1 Нефій 10:17 і подумайте, як вам розширити своє розуміння місії Спасителя?

  4. Читаючи текст на сторінці 28, подумайте, як послушність принципам і обрядам євангелії зміцнила ваше свідчення про Ісуса Христа. Як можуть батьки допомогти своїм дітям здобути таке свідчення?

  5. Які думки чи почуття виникають у вас, коли ви читаєте свідчення Президента Сміта на сторінках 29–30? Подумайте про випадки, коли ви бачили, що життя людей змінювалося завдяки євангелії Ісуса Христа. Як євангелія змінила ваше життя?

Відповідні уривки з Писань: Матвій 16:15–17; 17:1–5; 2 Нефій 25:26; Алма 5:45–48; Учення і Завіти 76:22–24; 110:1–4.

Допомога вчителю: “Уникайте спокуси охопити якомога більше матеріалу. … Ми навчаємо людей, а не викладаємо предмет сам по собі; і … кожний з уроків у посібниках, що я будь-коли бачив, неодмінно містить більше інформації, ніж ми можемо викласти протягом виділеного на це часу” (Джеффрі Р. Холланд, “Навчати і вчитися в Церкві”, Ліягона, черв. 2007, с. 59).

Посилання

  1. В Deseret News, Dec. 27, 1924, Church section, 6; see also Sharing the Gospel with Others, sel. Preston Nibley (1948), 201–202.

  2. “Testimony of Elder George Albert Smith,” Liahona: The Elders’ Journal, Feb. 2, 1915, 502.

  3. В Robert L. Simpson, The Powers and Responsibilities of the Priesthood, Brigham Young University Speeches of the Year (Mar. 31, 1964), 8.

  4. В Deseret News, Dec. 27, 1924, Church section, 6.

  5. В Deseret News, Jan. 15, 1927, Church section, 8.

  6. В Conference Report, Oct. 1921, 39.

  7. В Conference Report, Apr. 1918, 39.

  8. В Conference Report, Apr. 1904, 63.

  9. В Deseret News, Dec. 27, 1924, Church section, 6.

  10. В Conference Report, Oct. 1950, 156.

  11. В Conference Report, Apr. 1939, 120–121.

  12. В Conference Report, Apr. 1905, 61.

  13. В Conference Report, Apr. 1939, 121–22.

  14. В Conference Report, Apr. 1905, 61–62.

  15. В Deseret News, Jan. 15, 1927, Church section, 8.

  16. В Deseret News, Dec. 27, 1924, Church section, 6.

  17. Sharing the Gospel with Others, 206; address given Nov. 4, 1945, in Washington, D.C.

  18. В Deseret News, Dec. 27, 1924, Church section, 6.

  19. Sharing the Gospel with Others, 211, 214; address given Nov. 4, 1945, in Washington, D.C.

  20. В Conference Report, Oct. 1927, 48–50.

  21. В Deseret News, Jan. 12, 1907, 31.

“Я знаю, що мій Викупитель живий і радісно приймає мої смиренні старання, направлені на те, щоб укорінити Його вчення”.

“Ми приймаємо без жодного застереження свідчення,… що містяться у Новому Завіті стосовно воскресіння Викупителя людства”.

Коли воскреслий Спаситель відвідував нефійців, “ангели спустилися з небес, нібито посередині вогню, й оточили маленьких дітей, тож діти були наче оточені вогнем”.