Учення Президентів
Розділ 19: Мирські й духовні благословення, що приходять завдяки Слову мудрості.


Розділ 19

Мирські й духовні благословення, що приходять завдяки Слову мудрості.

Небесний Батько дав нам Слово мудрості, щоб благословити нас фізичним здоров’ям і підготувати до вічного життя.

З життя Джорджа Альберта Сміта

Джордж Альберт Сміт перехворів у дитинстві на черевний тиф. Лікар, який поставив діагноз, сказав його матері, щоб він залишався у ліжку впродовж трьох тижнів, не їв твердої їжі і пив каву. Пізніше Президент Сміт пригадував:

“Коли він пішов, я сказав матері, що не хочу ніякої кави. Мене навчили, що Слово мудрості, дане Господом Джозефу Сміту, радить нам не вживати кави.

Мати народила на світ трьох дітей і двоє з них померли. Тому вона особливо хвилювалася за мене.

Але юний Джордж Альберт Сміт попросив дати йому благословення священства і отримав його від свого домашнього вчителя.

“Коли наступного ранку прийшов лікар, я вже грав з іншими дітьми на вулиці. Він був здивований. Він оглянув мене і побачив, що температури не було й, здавалося, зі мною все було гаразд.

Я був вдячний Господу за одужання. Я був упевнений, що це Він зцілив мене”1.

Президент Сміт хотів, щоб святі зрозуміли: послушність Слову мудрості приносить не лише фізичне здоров’я, але й духовні благословення. Під час генеральної конференції на сесії священства він розповів історію зі Старого Завіту про Даниїла, якого було забрано до Вавилона; там від нього очікували, що він буде їсти царську їжу та пити царське вино.

“Даниїл був пророком Бога, і він був пророком, бо виконував заповіді Бога. Я хотів би, щоб ви … пам’ятали про це послання. Даниїл разом зі своїми товаришами дотримувався учень Бога стосовно їжі та питва, які вони мали споживати, і відмовився прийняти їжу, яку дали йому з царського столу. [Див. Даниїл 1:3–16]”.

Далі Президент Сміт пояснив, що оскільки Даниїл дотримувався Господнього закону здоров’я у свої дні, то не тільки було збережене його життя, але Даниїл також отримав і велике духовне благословення: “натхнення від Всемогутнього”2. [Див. рекомендацію 1 на сторінках 209–210].

Учення Джорджа Альберта Сміта

Слово мудрості—це любляча порада від нашого Батька, Який знає все.

Я хочу прочитати вам частину того, що Господь сказав Церкві 27 лютого 1833 року.

“Слово мудрості, на благо раді первосвящеників, які зібралися в Кертленді, і Церкві, і також святим у Сіоні—

Послане як привітання; не як заповідь чи силування, але як одкровення і слово мудрості, що показує порядок і волю Бога в земному спасінні всіх святих в останні дні”.

А тепер просто замисліться на мить—“в земному спасінні всіх святих в останні дні”.

“Дане як принцип з обіцянням, пристосоване до здатностей слабких і найслабкіших з усіх святих, які є або яких можна назвати святими”. [Див. УЗ 89:1–3].

Далі Господь продовжує говорити нам про те, що є корисним для нас, пояснює, яку їжу нам бажано вживати, а потім попереджає нас про те, що є найбільш згубним і шкідливим [див. УЗ 89:5–17].

Мені здається, що як народ ми були надзвичайно благословенні. … Господь був милостивий до нас: Він попередив нас, дав пораду й застеріг стосовно багатьох речей3.

Подивіться на Слово мудрості як на своєрідну пораду Небесного Батька, Який бажає бачити, як Його діти стають більш схожими на Нього. … Я сприймаю Слово мудрості як батьківську пораду Того, Хто, знаючи, що мені потрібно, сказав мені: “Мій сину, ось це не є добрим для тебе, і якщо ти уникатимеш цього, Я дам тобі у напарники Мого Святого Духа і радість, поки ти житимеш у цьому світі і врешті-решт у житті вічному”. Яким би нерозумним я був, якби після цього вживав заборонене, маючи запевнення, що це—порада Господа і що я повинен утримуватися від цих речовин. Я почував би себе під осудженням, якби вживав їх, коли Той, Хто знає краще за будь-кого, каже, що вони шкідливі, і застеріг мене проти них. …

… Він вважав його достатньо важливим, щоб дати його нам і попередити нас, і якщо Він, Хто знає все, вважає за потрібне дати знати Свою думку і пораду стосовно цих мирських речей, то як уважно ми, ті, хто не знає, що з нами буде завтра, повинні дотримуватися цієї божественної поради. Я відчуваю, що святі останніх днів мають у Слові мудрості закон, який піднесе і підніме їх вище тих, хто його не дотримується4.

Євангелія Ісуса Христа призначена зберегти душі, для яких тіло є храмом, для вічного щастя. Якими нерозумними ми будемо, якщо піддамося звичкам і звичаям світу! … Небесний Батько у Своїй доброті і любові [попередив]: “Внаслідок зла та злих замірів, які існують і будуть існувати в серцях змовників у останні дні, Я попередив вас і застеріг вас, давши вам це слово мудрості через одкровення”. (УЗ 89:4). … Мета євангелії Ісуса Христа—підготувати нас, щоб ми зрозуміли красу життя і те, як Господь вказав, його необхідно прожити, сказавши нам, як ми можемо уникати того, що руйнує світ5.

Ви вірите, що це Господь дав нам Слово мудрості? Ви справді думаєте, що Він знає, що є добрим для нас? Як ви думаєте, Йому приємно, якщо ми дотримуємося цього закону? Він каже, що так. Що, на вашу думку, Він мав на увазі?6

Брати і сестри, ми не можемо безкарно нехтувати Словом мудрості. Воно дано як думка і порада, не як заповідь чи силування, але як слово мудрості від нашого Батька для фізичного спасіння наших тіл і підготовки наших душ до вічного життя7. [Див. рекомендацію 2 на сторінці 210].

Господь пообіцяв розумове і фізичне здоров’я тим, хто дотримується Слова мудрості.

Я вдячний за це прекрасне Слово мудрості, таке просте, як воно є і, як Господь каже, “пристосоване до здатностей слабких і найслабкіших з усіх святих, які є або яких можна назвати святими”. Я зупиняюся, щоб спитати … , а ми гідні називатися святими? Усі, хто сподівається називатися святими, неодмінно повинні дотримуватися Слова мудрості. І що воно означає для нас? Воно дає нам солодкість життя, воно забирає від нас отруйні дими, якими так багато людей дихає, палячи тютюн. Воно дає нам можливість не відчувати нудоту, що виникає від жування тютюну. Воно зберігає нас, якщо ми його дотримуємося, від недуг, які виникають у системах нашого організму через [наркотики], що містяться у чаї та каві, і від згубних наслідків алкоголю. …

Небесний Батько каже нам не тільки про те, чого ми повинні уникати, але й про те, що ми можемо з користю для себе вживати. Він сказав нам, що всі види круп, усі корисні трави, плід виноградної лози і т.д. є добрими для людини. М’ясо тварин і птахів повітряних; і це, як Він вказує, ми можемо вживати помірно і з вдячністю; і я хочу наголосити: з вдячністю8.

Ми помічаємо, що виконання законів здоров’я дає розумове і фізичне здоров’я, і ми виявляємо, що через недотримання їх настає погіршення розумового і фізичного здоров’я. Це наш Творець, Батько наших Духів, Той, Хто дав нам можливість жити на цій землі, сказав, що певні речовини, названі в цьому одкровенні, не є корисними для нас. Він дав нам безцінні обіцяння, за умови, що ми будемо слухатися Його закону,—обіцяння мудрості, здоров’я і сили та обіцяння, що ангел знищення пройде повз нас і не вразить нас, як не вразив він дітей Ізраїля [див. УЗ 89:18–21]9. [Див. рекомендацію 3 на сторінці 210].

Дотримання Слова мудрості зміцнює нашу віру і духовність.

Я цілковито переконаний, що Господь у Своїй милості, даючи нам Слово мудрості, дав нам його не лише для того, щоб ми могли мати здоров’я, поки живемо у цьому світі, але і щоб наша віра могла зміцнюватися, і щоб наше свідчення про божественність місії нашого Господа і Господаря могло зростати, щоб завдяки цьому ми могли краще підготуватися, аби повернутися у Його присутність, коли завершимо тут свій труд. Я боюся, що як сини і дочки Сіону, ми іноді не усвідомлюємо важливості цього великого послання світу10.

Я хочу сказати вам, що, на мою думку, вживання тютюну, якою б дрібницею воно не здавалося деяким людям, стало засобом знищення їхнього духовного життя, стало причиною відходу від них Духа нашого Батька, воно позбавило їх товариства хороших чоловіків і жінок і призвело до байдужості й нарікання з боку дітей, народжених ними, і все ж диявол казатиме людині: “Та це ж така дрібниця!”11

Ми живемо у пору, коли Господь знову говорив до Свого народу. Ми, хто є членами Церкви, хто погоджується з вимогами нашого Небесного Батька, цілком розуміємо, що Бог живий і що Він винагороджує тих, хто старанно служить Йому. Ми розуміємо, що Він дав певні правила й настанови, щоб направляти нас у цьому житті; і послушність Його вимогам приносить Йому задоволення; і обіцяні благословення будуть йти вслід за нашою послушністю. Але якщо ми не дотримуємося Його вчень, якщо ми ігноруємо Його мудрі поради, тоді ми не маємо від Нього обіцянь і втрачаємо можливості, які більше до нас не прийдуть. Я відчуваю, як важливо святим останніх днів дотримуватися цього особливого закону [Слова мудрості]. Я вірю, що завдяки його виконанню у святих останніх днів може бути набагато більше віри. Ми читаємо в ученнях Моронія: якщо чудеса не творяться серед цього народу, то це тому, що вони не мають віри; і далі він сказав їм, що без віри “жахливим є становище людини”. [Див. Мороній 7:37–38]. Якщо ми не виконуємо повідомлену нам волю Господа, то природно, що наша віра слабшає, бо Дух не завжди буде боротися з нами. …

… Я твердо вірю, що через ігнорування цієї простої вимоги в серці декого з нашого народу ослабла віра, але якщо всі ми, як загал, будемо більше дотримуватися Слова мудрості, то віра буде зростати серед святих останніх днів і завдяки цьому більше знання буде сходити на нас; бо через дотримання його виникне схильність слухатися інших законів нашого Батька, а послух кожному з них гарантує благословення12. [Див. рекомендації 3 і 4 на сторінці 210].

Дотримуючись Слова мудрості, ми готуємося до вічного життя.

Я іноді думаю: чи усвідомлюють святі останніх днів, що [Слово мудрості] було дано нам для нашого піднесення; не лише для благословення у мирському, але й щоб підготувати нас до духовного життя. …

Нам сказано, що славою Бога є розум [див. УЗ 93:36], і всі ми захоплюємося розумними чоловіками і жінками, отже у нас має бути бажання закласти фундамент для зростання розумової сили і не робити нічого, що могло б послабити її. Життя декого з людей показує, що вони позбавили самі себе розумової сили, яку б могли мати, але продовжували вживати те, що, за словами нашого Небесного Батька, не приносить користі; і, як результат, вони стали менш розумними і не готуються до вічного життя, а це мало б бути їхнім прагненням13.

Якщо ми віримо, як заявляємо, що Ісус є Христос і що ми—діти нашого Небесного Батька, тоді якими уважними ми повинні бути, щоб поводити себе так, аби бути гідними храмів, які займаємо і які створені за подобою Божою. Чи багато з нас усвідомлює, що приймаючи у свій організм заборонені Батьком речовини, ми оскверняємо храм духа? Чи багато з нас зупиняється, щоб замислитися, що коли ми даємо дорогу для послаблення тіла, ми самі себе позбавляємо можливостей, які чекають на нас у майбутньому, і відсікаємо себе від благословень, які Господь має в запасі для вірних?14

Якщо дотримуватися цього закону, що враховує можливості найслабших з нас, то він стане фундаментом, на який може додаватися багато великих благословень, які Небесний Батько з радістю дасть, на які інакше ми не будемо мати права і які інакше не зможемо отримати. Як може хтось із нас відчувати себе виправданим, ігноруючи простий закон Бога, в якому Він, Своїм власним голосом, сказав, що кожний з нас може його виконувати? Чи можемо ми сподіватися, що зможемо виконувати вищий закон і досягнути вищого піднесення, якщо нам не вдається виконувати цю просту вимогу?15. [Див. рекомендацію 3 на сторінці 210].

Найкращий спосіб навчати свої сім’ї дотримуватися Слова мудрості—дотримуватися його самим.

Якщо батьки і матері будуть дотримуватися Слова мудрості, то зможуть передати своїм нащадкам чесноти і силу, які інакше дати їм не зможуть. Я вірю, що присутність Духа нашого Батька відчуватиметься в серцях і домівках тих, хто дотримується цього закону, і їхнє бажання бути послушними передаватиметься і їхнім дітям. … Добре відомим є той факт, що тютюн впливає на дитячий мозок надзвичайно шкідливо, руйнуючи пам’ять і притупляючи тонші чуття; також на мозок підлітка отруйно діє й алкоголь: він заважає розвиватися бажанню бути шанованим і чесним і веде до пороку й злочину. … Господь дав нам цей закон у доброті й любові, обіцяючи певні благословення, якщо ми будемо слухатися Його поради. Я відчуваю, що маю закликати вас, мої брати і сестри, навчати його у ваших домівках. Приверніть увагу своїх підростаючих дітей до нього і до нагороди, яка обов’язково прийде за його дотримання.

Дозвольте вам сказати, що найкращим проявом нашої віри у цей закон, віри в те, що він прийшов від Бога, є постійне дотримання його у своєму житті. Ми можемо проповідувати його цілий день, але якщо ми на ділі порушуємо його, наш приклад може бути згубним для тих, кого ми любимо більше за своє життя, бо вони відчуватимуть, що можуть безпечно йти туди, куди ви ведете16.

Дозвольте попросити вас з молитвою досліджувати Слово мудрості. Не просто його читайте; досліджуйте його з молитвою. Зрозумійте, для чого Небесний Батько дав його. Він дав нам його з обіцянням довшого життя і більшого щастя, але не за умови, що ми його не виконуємо, а за умови, що ми його виконуємо. Читайте Слово мудрості у колі своєї сім’ї і подавайте приклад. Якщо ми будемо так робити, Сіон буде й далі зміцнюватися. Якщо ми будемо так робити, Церква Агнця Божого буде й далі ставати силою заради добра у світі17. [Див. рекомендацію 5 на сторінці 210].

Рекомендації для вивчення і викладання

Візьміть до уваги ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові пропозиції див. на сторінках v–vii.

  1. На сторінках 201–203 Президент Сміт посилається на історію про Даниїла, який відмовився вживати царську їжу і питво. Прочитайте 1 розділ з книги Даниїла і подумайте про досвід, який, можливо, у вас був, коли очікували, що ви будете вживати щось із того, що забороняється у Слові мудрості. Як можна належним чином виконувати Слово мудрості в таких обставинах і все ж залишатися поштивим до інших?

  2. Продивіться перший параграф з учень (сторінки 203–205). Як ви можете використати ці вчення, аби допомогти людині, якій важко дотримуватися Слова мудрості?

  3. Швидко прогляньте сторінки 205–208, де Президент Сміт обговорює деякі з благословень, обіцяних тим, хто дотримується Слова мудрості (див. також УЗ 89:18–21). Як ці обіцяння виповнилися у вашому житті? Які ще благословення ви отримали, живучи за цим законом?

  4. На сторінці 207 Президент Сміт обіцяє, що послух Слову мудрості приводить до “схильності слухатися”. Що ці слова означають для вас?

  5. Як, на вашу думку, наш послух Слову мудрості допомагає Церкві “ставати силою заради добра у світі”? (сторінка 209). З молитвою вивчіть розділ 89 Учення і Завітів, як це радив Президент Сміт, і подумайте, що ви можете зробити, щоб повніше виконувати Слово мудрості.

Відповідні уривки з Писань: 1 Коринтянам 6:19–20; Алма 34:36; Учення і Завіти 29:34; 130:20–21.

Допомога вчителю: “Ви можете виразити любов до тих, кого навчаєте, уважно вислуховуючи їх і щиро цікавлячись їхнім життям. Любов, подібна до Христової, має силу пом’якшувати серця і допомагати людям бути сприйнятливими до шепоту Духа” (Навчати—немає покликання величнішого, с. 46).

Посилання

  1. “Boyhood Experiences,” Instructor, Feb. 1943, 73.

  2. В Conference Report, Oct. 1943, 44.

  3. “Saints Blessed,” Deseret News, Nov. 12, 1932, Church section, 5.

  4. В Conference Report, Apr. 1907, 19–21.

  5. “Seek Ye First the Kingdom of God,” Improvement Era, Oct. 1947, 688.

  6. В Conference Report, Oct. 1935, 121.

  7. В Conference Report, Apr. 1907, 21.

  8. В Conference Report, Oct. 1923, 72–73.

  9. В Conference Report, Apr. 1907, 19.

  10. В Conference Report, Apr. 1907, 19.

  11. В Conference Report, Apr. 1918, 40.

  12. В Conference Report, Oct. 1908, 83–84.

  13. В Conference Report, Apr. 1907, 19.

  14. В Conference Report, Apr. 1905, 62.

  15. В Conference Report, Oct. 1908, 84.

  16. В Conference Report, Apr. 1907, 21.

  17. В Conference Report, Apr. 1949, 191.

Президент Сміт навчав: через те, що Даниїл дотримувався Господнього закону здоров’я у свій час, він був гідний “натхнення від Всемогутнього”.

“Небесний Батько каже нам не тільки про те, чого ми повинні уникати, але й про те, що ми можемо з користю для себе вживати”.