Учення Президентів
Розділ 16: Єднатися для спасіння душ


Розділ 16

Єднатися для спасіння душ

Як принципи Церковної координації допомагают ь Церкві т а сім’ї працюват и разом для спасіння душ?

Вступ

Вже як член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, Гарольд Б. Лі отримав від Першого Президентства завдання очолити зусилля по зосередженню всіх Церковних програм на найвищій меті євангелії Ісуса Христа – «здійснити безсмертя і вічне життя людини» (Мойсей 1:39). Ці зусилля були названі координацією. Координація включає в себе наголошення важливості сім’ї та дому. Цьому має сприяти те, що Церковні допоміжні організації, програми та заходи зміцнюють та підтримують сім’ю. Це також означає підпорядковування всіх організацій та всієї роботи Церкви під керівництво священства. В шістдесяті роки було зроблено багато кроків для виконання цих намірів, включаючи такі, як новий наголос на важливості проведення домашніх сімейних вечорів та перегляд навчальних матеріалів Церкви, щоб бути певними, що вони зміцнюють дім та сім’ю. Процес координації в Церкві продовжується і сьогодні під керівництвом Першого Президенства і за принципами, відкритими Господом.

Президент Лі навчав: «Все що ми робимо, повинно робитися «з оком, єдиноспрямованим до слави Божої» (УЗ 82:19). Що являє собою слава Божа? Як Господь пояснив Моїсею, це означає здійснення безсмертя й вічного життя людини. В усіх наших зусиллях в програмі координації ми завжди пам’ятали про це. Коротше кажучи, двоєдиною метою координації були, по-перше, забезпечення саме такої роботи священства, як її з ясністю визначив Господь, у співпраці з допоміжними організаціями, належним чином підпорядкованими священству, і, по-друге, звеличування батьками й сім’ями своїх покликань, як це заповідав Господь. Отже, ми стежимо за тим, щоб усе, що робиться, робилося з урахуванням цього єдиного питання: чи в інтересах царства така діяльність, чи тримаємо ми око єдиноспрямованим до цієї першочергової мети Господньої організації – спасати душі й здійснювати безсмертя й вічне життя людини?»1

Учення Гарольда Б. Лі

Як Церква допомагає «здійснювати безсмертя і вічне життя людини»?

Щоб ми готувалися до того, щоб нас прийняли в Господній присутності, нам дали церкву. Що таке церква? Апостол Павло говорив про це – нам дали апостолів, пророків, пасторів, учителів, євангелістів, – інакше кажучи, організували Церкву, – для чого? «Щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового, аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого» (див. Ефесянам 4:11–13). Господь знав, що ми недосконалі й дав нам Церкву, щоб допомогти нам стати досконалими.2

Справа Церкви полягає не в тому, аби просто створити соціальну організацію, або мати своєю метою будь-що, окрім спасіння душ.3

Метою [Церкви] є вдосконалення життя тих, хто належить до Церкви. Це означає таку освіту членів тіла Христового, або членів Церкви в її ученнях, щоб вони могли прийти в єдність віри та пізнання Сина Божого в людину досконалу. Ось визначення цього знання, дане Самим Господарем, проголошене Ним у цій незабутній молитві, вміщеній в Новому Завіті: «Життя ж вічне – це те, щоб пізнали Тебе, єдиного Бога правдивого, та Ісуса Христа, що послав Ти Його» (Iоанн 17:3).4

Чому слід займатися організацією? Ми організовуємося для кращого і легшого виконання Господньої роботи, розподіляючи завдання та делегуючи обов’язки. Ми організовуємося й виконуємо Божу роботу легше й краще через прийняття та виконання обов’язків, і це перетворює членів Церкви на провідників. Як сказав Господар, давши Своїм учням цю вказівку: «Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей» – що сьогодні могло прозвучати так: «Якщо ви будете дотримуватися моїх заповідей, Я зроблю вас провідниками людей і провідниками серед мого народу».5

Церква й царство Боже – це церква всесвітня, яка не обмежена однією нацією або одним народом. Ми постійно намагаємося надати всім святим Всевишнього, де б вони не жили, всі можливості для того, щоб зростати й розвиватися максимально повно, розкриваючись у силі й владі для творіння добра на землі та для того, щоб здобути нагороду за вірність.6

Чому важливо зміцнювати сім’ю в усьому, що ми робимо в Церкві?

Де проходить передній край оборони в цій церкві? У Початковому товаристві? У Недільній школі? Не такий шлях відкрив нам наш Небесний Батько. Прочитайте знову шістдесят восьмий розділ Учення і Завітів. Ви помітите, що саме Господь розмістив просто на передньому краї поля битви проти тих сил, які можуть зламати цю оборону, дім. Дім є переднім краєм оборони (див. УЗ 68:25–32).7

Програми священства діють заради підтримки дому; допоміжні програми надають цінну допомогу. Мудре провідництво [священства] може допомогти нам зробити свій внесок у досягненні найголовнішої Господньої мети – «здійснити безсмертя і вічне життя людини» (Мойсей 1:39). І одкровення Божі і вчення людські кажуть нам, наскільки конче важливим є дім у формуванні всього подальшого життя людини. Більшість з того, що ми робимо організаційно, є зведенням риштування у наших намаганнях збудувати особистість, і ми не маємо права на помилку, зводячи це риштування для душ.8

Дім [є] найпершим і найважливішим з усіх Божих закладів. Ключ до всієї нашої програми координації було дано нам, коли Перше Президентство проголосило один з найфундаментальніших принципів, на якому ми маємо будувати свою роботу: «Дім є основою праведного життя, і немає жодного іншого засобу, який би замінив дім або виконав його життєво важливі функціі. Найбільше, що можуть зробити допоміжні організації, – це надання допомоги дому у вирішенні проблем, подаючи особливу допомогу та підтримку там, де це потрібно».

Враховуючи це, ми маємо так планувати кожний захід у Церкві, щоб зміцнити, – а не послабити, – функціональність добре впорядкованого дому. Якщо керівництво батьків є слабким, домашні вчителі священства та допоміжних організацій мають надати необхідні консультації. По суті це означає, що кожний захід, що проводиться під егідою Церкви, має бути спланованим з урахуванням цього і з особливим наголосом на важливості заохочення кожної сім’ї проводити щотижневі домашні вечори і заохочення батька, носія святого священства, взяти на себе свою належну роль глави сім’ї. А якщо він потребує допомоги – надати йому цю допомогу.9

Бог ніколи не проситиме жодну людину пожертвувати сім’єю заради виконання інших її обов’язків у Царстві. Скільки разів ми намагалися наголосити те, що найважливішою Господньою роботою, що її ми виконуємо як батьки й чоловіки, є робота в стінах наших власних домівок? Батько – це покликання, з якого ніколи не відкликають.10

Я думав про те, що ми зараз робимо, і мені згадалися слова пророка Михея: «Та буде наприкінці днів, гора дому Господнього міцно поставлена буде вершиною гір, і піднесена буде вона понад узгір’я, і будуть народи до неї пливсти.

І підуть численні народи та й скажуть: Ходімо, і вийдім на гору Господню та до дому Якового, і Він буде навчати доріг Своїх нас, і ми будемо ходити стежками Його. Бо вийде Закон із Сіону, а слово Господнє – із Єрусалиму» (Михей 4:1–2).

І я кажу вам, матері й батьки святих останніх днів, якщо ви підніметеся до відповідальності за навчання своїх дітей в домі, – в той час як кворум священства готуватиме батьків, а Товариство допомоги готуватиме матерів, – незабаром настане день, коли весь світ прийде до наших дверей і промовить: «Вкажіть нам ваш шлях, щоб нам іти вашою стежкою».11

Як допоміжні організації можуть працювати разом над зміцненням сім’ї під керівництвом священства?

Говорячи дуже узагальнено, координація означає установлення Божого священства саме там, де звелів Господь, – у центрі та серцевині Церкви і царства Божого, – і простеження за тим, щоб доми святих останніх днів також мали своє місце в божественному плані спасіння душ.12

Зараз у Церкві крім організацій священства були встановлені допоміжні організації, або, як їх названо в Новому Завіті, «допомоги і управління», які є додатковими по відношенню до священства (див. 1 Коринтянам 12:28). Стосовно цих організацій Президент Джозеф Ф. Сміт висловився так: «Я маю на увазі наші допоміжні організації; які вони? Вони допомагають основним організаціям Церкви. Вони не є незалежними. Я хочу звернутися до Асоціацій взаємовдосконалення молодих чоловіків і молодих жінок, до Товариства допомоги, до Початкового товариства, до Недільної школи, до Системи релігійної освіти та до всіх інших організацій Церкви – і сказати, що жодна з них не є незалежною від священства Сина Божого; жодна з них не проіснує й миті як організація, прийнятна Господові, якщо відійде від голосу та поради тих, хто має священство й головує над ними. Вони підвладні владі й повноваженню Церкви, і вони не є незалежними від них; вони не можуть користуватися будь-якими правами у своїх організаціях незалежно від священства і від Церкви» [Gospel Doctrine, 5th ed. (1939), 383].13

Велике сучасне одкровення стосовно управління Церквою Господь закінчує такими словами:

«Ось, це є той шлях, яким мої апостоли в давні часи розбудовували мою церкву для мене.

Отже, нехай кожний чоловік діє у своєму власному чині і трудиться у своєму власному покликанні; і нехай голова не каже ногам, що вона не має потреби в ногах; бо без ніг як може тіло стояти?

Також тіло має потребу в кожному членові, щоб усі могли наставлятися разом, щоб можна було підтримувати досконалість організму» (УЗ 84:108–110).

Розмірковування над цими писаннями роблять очевидними той факт, що вони надані для вираження необхідності в постійних і безперервних консультаціях та координації різних підрозділів, кворумів священства, допоміжних і всіх інших організацій в Божому царстві щонайменше з чотирьох причин:

По-перше, кожна організація повинна мати свою специфічну функцію і не втручатися у справи інших, бо це було б так, як оку сказати руці: «Ти мені не потрібна».

По-друге, кожний підрозділ має однакову важливість в роботі спасіння, як і кожна частина тіла є суттєвою для гармонічного буття людини.

По-третє, щоб усіх наставляти й навчати разом.

По-четверте, щоб система залишалась досконалою, або іншими словами, щоб у межах Господнього плану створення організації для спасіння його дітей Церква працювала як досконало організоване людське тіло, в якому кожний член функціонує належним чином.14

Іноді в минулому ми робили помилки, роблячи акценти скоріше на своїй відповідальності за виконання програм, а не за паству. Ми закликаємо всіх учасників цієї роботи слідувати фундаментальному повелінню, за яким стоїть мета всього: «Здійснити безсмертя і вічне життя людини» (Мойсей 1:39). Завжди, якщо ми хочемо мати мірило, яким можна визначити цінність тієї чи іншої програми, ставте питання: «Чи буде це сприяти просуванню людини до її мети – вічного життя в присутності Батька?» Якщо ні, якщо вона ніяк з цим не пов’язана, тоді її не слід запроваджувати в Церкві».15

Поради для вивчення та обговорення

  • Чому є важливим, щоб в усьому, що ми робимо в Церкві, ми пам’ятали про найвищу мету Церкви – «здійснити безсмертя і вічне життя людини»? (Мойсей 1:39).

  • Як Церква допомагає нам вдосконалити наші життя? Як саме вона допомагає нам зростати й розвиватися до максимально можливої повноти?

  • Чому дім є найфундаментальнішим і найважливішим з усіх Божих закладів? Як ми можемо виконувати свої Церковні обов’язки, щоб це зміцнювало сім’ю?

  • Що, на вашу думку, мав на увазі Президент Лі, сказавши, що священство є центром і серцевиною Церкви? Як саме порада в УЗ 84:108–110 допомагає нам зрозуміти, як саме поєднується робота священства і допоміжних організацій Церкви?

  • Як саме священство й допоміжні організації діють для підтримки дому? Як ці програми підтримали ваш дім?

  • Чому у своїх зусиллях служити Церкві ми мусимо бути обережними, щоб програми не стали важнішими за людей? Що для цього слід робити?

Примітки

  1. Address given at Sunday School general conference, 2 Oct. 1970, Historical Department Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 7.

  2. Address given at Brigham Young University, 3 Oct. 1950, Harold B. Lee Library Archives, Brigham Young University, 9–10.

  3. Address given at organization of Virginia Stake, 30 June 1957, Historical Department Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.

  4. The Teachings of Harold B. Lee, ed. Clyde J. Williams (1996), 587.

  5. The Teachings of Harold B. Lee, 565.

  6. The Teachings of Harold B. Lee, 385.

  7. The Teachings of Harold B. Lee, 262.

  8. The Teachings of Harold B. Lee, 267.

  9. The Teachings of Harold B. Lee, 559.

  10. The Teachings of Harold B. Lee, 292–93.

  11. In Conference Report, Oct. 1964, 87; or Improvement Era, Dec. 1964, 1081.

  12. The Teachings of Harold B. Lee, 563.

  13. Address to Mutual Improvement Association, 1948, Historical Department Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 3.

  14. In Conference Report, Oct. 1961, 77–78.

  15. Address given at regional representatives» seminar, 4–5 Apr. 1973, Historical Department Archives, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 10.