Учення Президентів
РОЗДІЛ 18: Пісня серця


РОЗДІЛ 18

Пісня серця

Коли ми з відповідним настроєм співаємо гімни Сіону, то підносимо молитву до Г оспода і запрошуємо у своє життя та життя інших людей Святий Дух.

З життя Гебера Дж. Гранта

Президент Гебер Дж. Грант любив співати гімни Сіону, хоча йому було важко не збиватися з мелодії. У квітні 1900 року, коли служив у Кворумі Дванадцятьох Апостолів, він цілу проповідь присвятив важливості співу гімнів. У цій промові, з якою він виступив на загальній конференції спілки вчителів Недільної школи, він поділився історією про те, як сам навчався співати:

“Я усе своє життя дуже любив співати. Ще коли був 10-річним хлопчиком, я записався на уроки співів, і вчитель сказав мені, що я ніколи не навчуся співати. Колись один чоловік сказав мені, що я можу співати, але зазначив, що при цьому він хотів би бути за 40 миль від мене.

Коли я був дитиною, жодна жінка на землі, окрім моєї матері, так нe турбувалася про мене, не дала стільки материнських порад і так сильно не любила мене, як сестра [Елайза Р.] Сноу. Я любив її усім серцем, і мені дуже подобався її гімн “У небеснім світлім краї”. Десь місяців чотири тому я у присутності брата Горейса С. Ензайна якось сказав, що готовий віддати 4-5 місяців свого вільного часу, аби тільки навчитися співати один цей гімн. Він сказав мені, що будь-хто може навчитися співати, якщо має наполегливість. Я сказав йому, що якщо щось і маю, так це наполегливість. Тож я запропонував йому сісти і дати мені перший 2-годинний урок, навчаючи співати цю пісню. Відтоді я не припиняв брати ці уроки.

Я говорю про це тому, що, думаю, ми повинні заохочувати нашу молодь вчитися співати. Як співак, я втратив 33 роки свого життя. Мені, 10-річному хлопцеві, сказали, що я ніколи не навчуся співати. Я дійсно не навчився цьому, аж до 43 років; я 4 чи 5 місяців витратив на те, щоб розучити гімни “Шляхи Божі незбагненні” (’God moves in a mysterious way’) та “У небеснім світлім краї”. Один з них я вивчив через особливі почуття й любов його авторки, а інший—через те, що Президент Уілфорд Вудрафф любив його більше за будь- який інший гімн у збірнику”.

Після свого виступу старійшина Грант заспівав гімн: “У небесним світлім краї”. Потім він сказав: “Своїм виступом і співом я переслідую лише одну мету—зробити так, щоб юнаки і дівчата не захотіли промарнувати 30 чи 40 років свого життя, щоб наважитися заспівати. Доклавши зусиль, людина, яка й нот не знає, може навчитися співати, як це сталося зі мною”1.

Учення Гебера Дж. Гранта

Пісня праведних є молитвою для Господа.

Спів є дуже чудовою частиною богослужіння святих останніх днів2.

Спів наших священних гімнів, написаних слугами Божими, має потужний вплив на людей, які навертаються до принципів євангелії, і допомагає краще відчути мир у душі і сприяє духовному розвиткові. Спів—це молитва Господу, бо Він казав так: “Бо Моя душа втішається в пісні серця; так, пісня праведних є молитвою для Мене, і на неї відповіддю буде благословення на їхні голови”. [УЗ 25:12]3.

Моя душа завжди втішається, коли я слухаю спів, бо я пристрасно любив слухати його все своє життя, і я радію, що нині й сам можу молитися Господу “в пісні серця”. Я думаю так: якщо всі ми пам’ятатимемо слова Господа, що пісня праведних є молитвою до Нього і що на неї прийде відповідь—благословення на голови, і якщо часто звертатимемося до нашого Небесного Батька в прекрасних піснях Сіону, палко й щиро відлунюючи у своїх серцях почуття, про які співається в наших прекрасних гімнах, то неодмінно матимемо обіцяні благословення, прагнути яких і отримати які я закликаю святих4.

Ми не повинні спухати пісень, які пропагують хибні вчення.

Давайте вчити ті пісні, які подобаються Господу, в яких міститься євангелія. Я бував на конференціях, де чув три чи чотири гімни, з посланням яких не міг погодитися. Вони співалися під красиву музику, але їхні слова несли хибне вчення5.

Чим красивіша мелодія, на яку співаються слова хибного вчення, тим небезпечнішою є така пісня. Я закликаю всіх святих останніх днів, особливо наші хори: ніколи не співайте ті пісні, якою б прекрасною і надихаючою не була їхня музика, в яких учення не узгоджується з євангельськими істинами.

Ані співаки, ані творчі групи в Церкві ніколи не повинні виконувати жодного твору, слова якого не є в абсолютній гармонії з істинами євангелії, або якщо вони не линуть від самого серця виконавця. Іншими словами, наші пісні у повному розумінні мають бути “молитвами до Господа”. [Див. УЗ 25:12.] Якщо ми будемо намагатися співати тільки такі пісні, то можемо бути впевнені у благословеннях, обіцяних Господом, адже Його обіцяння “істинні й вірні, … і буде всі здійснено”. [Див. УЗ 1:37.]6

Спів гімнів може наповнити наше життя почуттям спокою та небесної радості.

Я вдячний Господу за те, що він надихнув своїм Духом стількох наших людей, щоб вони написали прекрасну музику для наших гімнів. Нехай благословить Бог наших композиторів та поетів, які подарували нам такі натхненні вірші й таку натхненну, прекрасну музику7.

Я переконаний, що гімни Сіону, якщо їх співати з належним духом, наповнюють наші домівки почуттям спокою та небесної радості, а також допомагають проповідувати євангелію Ісуса Христа8.

Не існує нічого приємнішого й більш надихаючого, ніж музика в домі, і як тільки я навчився співати, наша сім’я стала постійно, перед ранковою молитвою, співати один гімн. Безперечно, коли ми співаємо пісні Сіону, нас відвідує незвичайна радість, і, на мій погляд, святі повинні зробити спів частиною їхнього сімейного богослужіння9.

Давайте не забувати про гімни, коли йдемо до будинку поклоніння. Нехай зібрання співає, і обов’язково нехай учасники цього хору відчують прекрасні почуття, які передаються нашими гімнами10.

Я пригадую один випадок, що продемонстрував, як пісня може зняти роздратування і принести гармонію людям, серця яких сповнені духу суперечок. Це сталося давним-давно, виникла сварка між двома вже немолодими відданими братами, які охристилися ще у дні Наву. Ці брати були взірцем цілісності й відданості роботі Господа. У Наву вони пережили багато труднощів, страждали від гонитв і переслідування святих, а також подолали непростий піонерський шлях, направлений на заселення заходу. Ці чоловіки посварилися через якісь свої справи і врешті-решт вирішили, що звернуться до Президента Джона Тейлора, щоб той допоміг їм владнати цю суперечку.

Джон Тейлор був тоді президентом Ради Дванадцятьох Апостолів. Ці брати дали один одному слово честі, що приймуть все, що б їм не порадив брат Тейлор. Що саме викликало їхню суперечку, вони не сказали йому, але спитали, чи може він вислухати їх і дати пораду. Президент Тейлор з готовністю погодився. Але сказав: “Брати, перед тим, як вислухати вашу справу, я дуже хотів би заспівати вам одну з пісень Сіону”.

А треба сказати, що Президент Тейлор був надзвичайно здібним співаком, і чудово, з духом виконував наші священні гімни.

Він заспівав один з наших гімнів цим двом братам.

Побачивши справлене враження, він сказав, що кожного разу, коли чує одну з пісень Сіону, йому хочеться слухати ще, тож він попросив їх послухати, як він заспіває ще одну пісню. Звичайно, вони погодилися. Здавалося, тим обом це подобається, тож проспівавши і цю другу пісню, він сказав, що чув, нібито непарні числа—на вдачу, отже, якщо вони не проти, він заспіває ще одну пісню, він так і зробив. Потім у своїй жартівливій манері він сказав: “Добре брати, не хочу замучити вас своїм співом, але, якщо вибачите мені і послухаєте ще один гімн, то обіцяю, що припиню співати і послухаю про вашу справу”.

Коли Президент Тейлор закінчив співати четверту пісню, брати були розчулені до сліз, потім підвелися, потиснули один одному руки і попросили у Президента Тейлора вибачення за те, що звернулися до нього і забрали час. І пішли собі, навіть забувши, через що виникла суперечка.

Спів Президента Тейлора примирив їх між собою. Дух Господній увійшов у їхні серця, і стіна нерозуміння, що виросла між ними, була зруйнована і від неї нічого не залишилося. В їхніх душах знайшли місце любов і братерство. Дрібниці, через які вони посварилися, втратили будь-яке значення в їхніх очах. Вони сповнилися духу примирення завдяки пісні серця11.

Старійшини Дж. Голден Кімбол та Чарльз А. Уелч, жоден з яких не заявив би, що є гарним співаком, служачи на місії в південних штатах вже було збиралися охристити декількох навернених. Зібрався натовп недоброзичливців, і братам дали зрозуміти, що якщо вони наважаться христити когось, їх кинуть в річку. Брати вирішили все ж зробити свою справу, чим би все це не закінчилося. Але перед цим вони заспівали пісню. Здавалося, ця пісня справила на натовп таке сильне враження, що вони стояли приголомшені. Брати продовжили хрищення, а тоді трохи відійшли, щоб конфірмувати щойно охрищених. З натовпу почулося прохання повернутися і заспівати свою пісню ще раз, і їхнє бажання було виконано. Ватажок банди Джозеф Джарвіс згодом приєднався до Церкви, він сказав старійшині Кімболу, що слова гімну та натхнення, з яким ті його співали, як про це було сказано перед цим, навернули його до євангелії. Брат Кімбол згадав, що то був гімн “Істина просвітлює наші почуття”. [See Hymns, no. 273.]12

Багато чого втрачають ті люди, які у своїх домівках не співають пісень Сіону. Багато місіонерів, не вміючи співати, тим самим позбавляють себе додаткової сили, наснаги і здібності необхідних для творіння добра, а також нових друзів. Пісні Сіону наповнюють наші домівки добрими почуттями.

Не ваша красномовність буде переконувати серця людей, а Дух Всемогутнього Бога, що палає у ваших серцях, а також ваше бажання спасати душі. Бригам Янг говорив, що Дух Господа зробить більше, щоб навернути людей, аніж людська красномовність [see Deseret News, 9 Feb. 1854, 4]. І я стверджую, що спів пісень Сіону, хоч і недосконалий, через Боже натхнення торкнеться сердець чесних людей сильніше, ніж гарний спів, але без Духа Божого. Співайте з Духом Божим. Залюбіться у слова, які співаєте. Я люблю пісні Сіону13.

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Чому нам так важливо співати церковні гімни? Чому ми повинні співати гімни, навіть якщо не є природженими співаками?

  • Як спів гімнів може допомогти нам поклонятися Господу вдома, на причасних зборах та інших церковних зборах?

  • Чому “пісню праведних” можна назвати молитвою для Господа?

  • Який дух є “належним” для виконання гімнів? Чому “гімни Сіону, якщо їх співати з належним духом, наповнюють наші домівки почуттям спокою та небесної радості”?

  • Як гімни допомагали особисто вам? Які гімни навіюють вам особливі почуття або зіграли особливу роль у вашому житті? Чому ці гімни мають для вас надзвичайне значення?

  • Чому корисно розучувати незнайомі церковні гімни? Чому корисно вивчати слова гімнів напам’ять?

  • Чому церковні гімни і пісні Початкового товариства є найбільш прийнятною музикою для причасних та інших церковних зборів?

  • Чому пісні з хибними вченнями особливо небезпечні, якщо мають прекрасну мелодію? Чому важливо уникати музичних творів, “в яких учення не узгоджується з євангельськими істинами”?

  • Як батьки можуть вчити дітей гімнам Сіону й прищеплювати любов до них? Як батьки можуть використовувати гімни і пісні Початкового товариства для навчання своїх дітей євангелії?

Посилання

  1. In Conference Report, Apr. 1900, 61–62; paragraphing altered.

  2. Gospel Standards, comp. G. Homer Durham (1941), 168.

  3. Gospel Standards, 168.

  4. “Learning to Sing, ” Improvement Era, Oct. 1900, 892.

  5. In Conference Report, Apr. 1931, 132.

  6. “Sing Only What We Believe, ” Improvement Era, July 1912, 786–787.

  7. In Conference Report, Apr. 1921, 8.

  8. Gospel Standards, 170.

  9. Improvement Era, Oct. 1900, 892.

  10. Gospel Standards, 169.

  11. Gospel Standards, 285–287; paragraphing altered.

  12. Improvement Era, Oct. 1900, 890–891.

  13. Gospel Standards, 170.

Зображення
Tabernacle Choir in 1920

Хор скинії приблизно в 1920 році. Президент Грант радив церковним зібранням і хорам співати гімни Сіону, які мають “потужний вплив на людей, які навертаються до принципів євангелії, і допомагають краще відчути мир у душі і сприяють духовному розвиткові”.