Учення Президентів
РОЗДІЛ 5: Заспокоєння в годину смерті


РОЗДІЛ 5

Заспокоєння в годину смерті

Мир і заспокоєння нашого Батька Небесного можуть бути зціленням для всіх, хто сумує через смерть близьких.

З життя Гебера Дж. Гранта

“Угодину хвороби чи смерті, —писала Люсі Грант Кеннон, донька Президента Гебера Дж. Гранта, —батькова стійкість була просто таки вражаючою. Коли його син [7-річний Гебер Стрінгем Грант], який був прикутий до ліжка вже більше року, в останні місяці життя страждав від сильного болю, батько годинами просиджував біля його койки, втішаючи його. Він намагався бути з сином у його кімнаті стільки часу, скільки було можливо, і коли той помер, батько сприйняв це з покорою, хоча знав, що в цьому смертному житті в нього, мабуть, більше не буде сина, щоб продовжити рід. Його велика віра, яка нам здавалася досконалою, була і залишається для нас джерелом сили і опорою ”1.

Коли Президент Грант говорив про біль, який приносить смерть близьких людей, то робив це зі співчуттям, породженим його особистим досвідом. Крім сина Гебера, він поховав ще шістьох найближчих членів своєї сім’ї. Коли йому було дев’ять днів, він втратив батька. У 1893 році від тяжкої хвороби, яка мучила її 3 роки, померла дружина Люсі; їй було лише 34 роки. Через два роки по тому помер його син, 5-річ-ний Деніел Уеллс Грант. У 1908 році, від раку шлунку померла дружина Президента Гранта Емілі, це сталося невдовзі після того, як Президент Грант разом з нею завершив свою місію в Європі. Через рік Президент Грант оплакував смерть своєї матері. У 1929 році, через одинадцять років після його висвячення в Президенти Церкви, у 33-річному віці померла його донька Емілі.

Президент Грант дуже сумував через ці втрати. У ті дні, коли хворіла Люсі, він записав у щоденнику: “Люсі відчуває, що навряд чи одужає, і сьогодні ми дуже серйозно про це говорили і обоє плакали через неминучу розлуку. Я боюся, що жити їй залишилося недовго”2.

Незважаючи на такі побоювання, Президент Грант у євангельських істинах знаходив надію і заспокоєння. Він говорив, що ніколи не бував на похороні вірного члена Церкви, щоб не подякувати Господу “за євангелію Ісуса Христа, за втішен- ня й заспокоєння, які вона приносить нам у годину смутку й смерті [близьких]”3. Він розповідав, як відчув ці “втішення й заспокоєння”, коли помер його син Гебер: “Я знаю, що коли помер мій останній син (у мене їх було лише два), в моєму домі відчувалися мир, втішення й радість, які є поза розумінням людей, що не знають нічого про євангелію і той спокій, який вона приносить в наші серця”4.

Учення Гебера Дж. Гранта

Коли помирають близькі нам люди, втішення до нас може прийти від вічних істин.

Яким, мабуть, гірким є страждання і горе людей, які нічого не бачать по той бік могили, окрім початку вічної ночі та забуття. Для тих, хто так вважає, смерть має своє жало і могила здобуває перемогу. Для них навіть слава цієї землі є лише останнім спалахом свічки перед нескінченною темрявою.

Але для людини віри смерть є лише поверненням до життя, яке в неї було до приходу на цю землю5.

Я ніколи не уявляю собі, що мої близькі: моя люба матір та інші померлі лежать в могилі. Я радію з того, що вони насолоджуються спілкуванням і мають задоволення зустрічатися з близькими їм людьми по той бік [завіси]6.

Звичайно, ми ніколи не буваємо повністю готові до смерті [близьких], коли б вона не прийшла. Я знаю це по собі: оскільки моя мати мала досить міцне здоров’я, я думав, що вона проживе щонайменше до ста років, і я був надзвичайно вражений, коли вона померла, не доживши до цього віку 12 років.

Я завжди вдячний за євангелію Ісуса Христа, за план життя і спасіння, але я ніде не відчуваю так цю вдячність за [євангельські] істини, як на таких подіях [похороні]. Досконале і чисте знання, яке ми як святі останніх днів маємо, —про божественність роботи, до якої залучені, і яке дає абсолютну впевненість, що коли життя закінчиться, то ми, якщо були вірними, матимемо привілей і задоволення повернутися у присутність тих людей, яких лю били і які померли до нас, і будемо спілкуватися з нашим Небесним Батьком, нашим Викупителем, пророком Джозефом Смітом, патріархом Гайрумом та всіма визначними чоловіками й жінками, які присвятили своє життя цій справі, —це знання приносить у такі часи заспокоєння і почуття щастя в наше серце, і ці почуття, я впевнений, не можуть описати ні мої слова, ні слова будь-кого ще7.

Для святих останніх днів той смуток, який приносить смерть в наш дім та в серце, більшою чи меншою мірою схожий на почуття, які ми маємо, коли тимчасово мусимо розстатися зі своїми близькими, які їдуть на місію або від’їжджають на певний час. Я сподіваюся, що та жахлива туга, яку я бачив у людей, що не знають істини, ніколи не прийде в серце справжніх святих останніх днів8.

Часто, коли до близьких і дорогих нам лю дей приходить відчай та страждання, мені шкода, що ми не можемо розвіяти смуток, що охопив їх, коли вони покликані розстатися з тими, кого вони так ніжно любили.

Але ми розуміємо, що наш Батько на небесах може зцілити зранене серце, може розвіяти смуток і направити нас у дусі радості й задоволення до благословень, що приходять через слухняність євангелії Господа Ісуса Христа, адже ми знаємо і ми переконані, що Небесний Батько бажає, щоб ми продовжували жити і не припиняли свого існування, коли ці смертні тіла буде покладено в могилу.

Яке це надзвичайно прекрасне благословення, що за провидінням Господа та одкровеннями, даними нашим Батьком Небесним, у нас є запевнення в тому, що дух і тіло, будуть з’єднані в належний час, з яким би недовір’ям до цього не ставилися в сучасному світі, і справді до цього питання ставляться дуже скептично і недовірливо. Та все ж через одкровення, дані Господом, нашим Богом, нас запевнено, що мета Бога полягає в тому, щоб тіло і дух стали одним навічно, і що настане час, коли через благословення та милість Бога ми не будемо більше сумувати, але здолаємо все, що випробовує і приносить горе, і станемо в присутності живого Бога, сповнені радості, миру й задоволення9.

Якщо ми визнаємо руку Господа й приймаємо Його волю, Він зміцнює нас.

У цьому світі дуже багато незбагненного. Мені важко зрозуміти, чому за провидінням Господнім … було забрано обох моїх дорогих хлопчиків і немає кому продовжити мій рід, як це розуміє світ. З іншого боку, євангелія є настільки піднесеною, що я, хоч і втратив цих двох синів, усе ж у серці ніколи не мав жодного нарікання і не шукав відповіді, чому ж так сталося. В євангелії є щось таке, що змушує чоловіків і жінок визнавати Бога в житті і смерті, у радості і смутку, у процвітанні і скруті. Господь сказав, що задоволений лише тими, хто визнає Його руку в усьому [див. УЗ 59:21]10.

Я можу свідчити про своє абсолютне знання, що ніщо, крім Духа Господнього, ніколи не могло принести мені той спокій і те втішення тоді, коли смерть забрала [мого сина] Гебера. За своєю природою я людина любляча. Свого останнього сина за його життя я любив усім серцем. Я покладав великі надії на нього і сподівався, що він їх справдить. Я сподівався побачити його місіонером, який проголошує євангелію Ісуса Христа, і надіявся, що його життя стрімко поширюватиме добро на цій землі; але, незважаючи на всі ці мої прагнення стосовно свого хлопчика, я зміг завдяки благословенням Господа дивитися, як він помирає, і не зронити жодної сльозинки. Ніяка сила на землі не могла б мені дати такої сили. То був Бог. Я не можу говорити або писати про це без почуття вдячності, що сповнює моє серце, і у мене не вистачить сил, якими я був наділений, щоб виразити мої почуття11.

Пам’ятаймо завжди, бо це правда і втішення: смерть праведної людини—це ніщо у порівнянні з втратою натхнення доброго духа. Вічне життя—це велика нагорода, і вона буде нашою, і радість Батька на небесах, який вітатиме нас, буде величезною, якщо чинитимемо правду; і немає нічого кращого в цьому житті для людини, ніж чинити правду. Господь почує наші молитви, відповість на них і дасть те, чого просимо, якщо це нам на користь. Він ніколи не зрікався і не зречеться тих, хто служить йому з усім серцем; але ми мусимо бути готовими в будь-яку мить сказати: “Батьку, Твоя нехай станеться воля”12.

Коли моя перша дружина померла, я був цілком переконаний у своєму розумі і серці, що на те воля Господня, якщо її було прикликано назад. Коли смерть забрала її я схилився у смиренні. Тоді Господь побачив, що потрібно дати одній з моїх маленьких донечок свідчення, що смерть її матері сталася по Його волі.

Приблизно за годину до смерті дружини я скликав дітей у її кімнату і сказав, що їхня мама помирає, і настав час попрощатися з нею. Одна з дівчаток, якій було приблизно 12 років, сказала мені: “Тату, я не хочу, щоб мама помирала. Я їздила з тобою в лікарню в Сан-Франциско усі ці шість місяців; щоразу, коли мамі ставало погано, ти благословляв її, їй ставало легше і вона спокійно засинала. Я хочу, щоб ти поклав руки на маму і зцілив її”.

Я відповів на це своїй дівчинці, що рано чи пізно всі ми маємо померти і що в серці я точно відчував, що настав мамин час. Дочка з рештою дітей вийшла із кімнати.

Тоді я став на коліна біля ліжка дружини (яка вже лежала непритомна) і сказав Господу, що визнаю Його руку в житті, у смерті, у радості, у стражданні, у процвітанні і в нужді. Я подякував Йому за знання, що моя дружина буде зі мною цілу вічність, що було відновлено євангелію Ісуса Христа, що завдяки силі та владі священства, яке є тут, на землі, я можу бути і буду навіки з дружиною, якщо тільки буду вірним, як була вона. Але також я сказав Господу, що у мене немає сили перенести смерть дружини і протидіяти тому, щоб її смерть не вплинула на віру моїх малих дітей в обряди євангелії Ісуса Христа; я як тільки міг благав Господа, щоб Він дав тій моїй маленькій дівчинці знання, що її мама має померти, бо такими є Його задум і Його воля.

Через годину дружина померла, і я знову покликав дітей до кімнати. Мій синок, якому тоді було років п’ять з половиною чи шість, гірко плакав, а 12-річна донька, взявши його за руки, сказала: “Не ридай, не плач, Гебере; коли ми вийшли з цієї кімнати, голос Господа з небес промовив мені: “У смерті твоєї мами сповниться воля Господня”.

А тепер скажіть мені, друзі мої, що я не знаю, що Бог чує наші молитви й відповідає на них! Скажіть, що я не знаю, що в годину нещастя святі останніх днів втішені, благословенні і заспокоєні так, як ніхто інший!13

Смерть є необхідною складовою земного життя і кроком у вічному розвитку.

Нехай спокій та втішення від Батька Небесного принесуть зцілення всім, хто в жалобі й переживає горе. І нехай нас зміцнить розуміння того, що бути благословенними зовсім не означає, що нас завжди обходитимуть всі неприємності й труднощі життя. У всіх нас вони виникають, хоч труднощі наші й різні. Мені не доводилося проходити через випробування, які мали інші люди, мені й своїх дісталося по саму зав’ язку. У молодому віці, втративши дружину і обох своїх синів, я докладав усіх сил, щоб виконувати заповіді Господа, і робив це від усього серця; і мої домашні, і я—усі ми дотримувалися Слова мудрості і мали право на благословення життя. Я зазнав т яжких випробувань і мав великі спокуси, але з вдячністю кажу, що ті випробування і спокуси не були більшими, ніж я міг витерпіти, і сподіваюся від усього серця, що нам ніколи не доведеться долати більше за те, що ми можемо з Господнього благословення подолати14.

Нам, членам цієї Церкви, було сказано Господом, що до нашого приходу на землю у нас було життя, що простягається назад у вічність; що до приходу сюди ми жили як духи, чим підготували себе до життя на землі; що тоді, дотримавшись закону першого буття, ми прийшли на землю, щоб набути знання, мудрості й досвіду, щоб засвоїти уроки, пережити біль, не піддатися спокусам і перемогти плоть; що коли смертне тіло помирає, наш дух повертається, аби продовжити духовне життя, яке ми залишили, щоб прийти на землю, і тоді ми продовжуємо жити, будуючи на досягненнях попереднього духовного життя—нашого першого буття, та нашого земного життя—другого буття, прогресуючи крізь майбутні незчисленні кількості вічностей, доки не досягнемо поставленої Господом мети, визначеної так: “Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!” [Матвій 5:48]15

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • У яких принципах плану спасіння ми можемо знайти втішення, коли тужимо, втративши близьку людину?

  • Президент Гебер Дж. Грант розповідав про свою дочку, яка в годину смерті матері була втішена “голосом Господа з небес”. Як іще Господь може втішати нас? Як були втішені ви, коли втратили близьку людину?

  • Які приходять благословення, якщо ми визнаємо руку Господа у своєму житті, навіть коли переживаємо труднощі?

  • Президент Грант говорив, що “бути благословенним зовсім не означає, що нас завжди обходитимуть всі неприємності й труднощі життя”. Чому важливо розуміти цей принцип? Як випробування можуть принести благословення?

  • Як ми можемо підготуватися, щоб відчути “спокій і втішення від нашого Батька Небесного” і Його “зцілюючий вплив” в часи випробування і горя?

Посилання

  1. Lucy Grant Cannon, “A Father Who Is Loved and Honored, ” Improvement Era, Nov. 1936, 683.

  2. Quoted in Francis M. Gibbons, Heber J. Grant: Man of Steel, Prophet of God (1979), 80.

  3. Gospel Standards, comp. G. Homer Durham (1941), 24–25.

  4. “Evidences of Eternal Life, ” Deseret News, 20 Aug. 1932, Church section, 6.

  5. In James R. Clark, comp., Messages of the First Presidency of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. (1965–75), 6:32.

  6. In Conference Report, Oct. 1934, 43.

  7. Deseret News, 20 Aug. 1932, Church section, 6.

  8. Gospel Standards, 259.

  9. “In the Hour of Parting, ” Improvement Era, June 1940, 330.

  10. Deseret News, 20 Aug. 1932, Church section, 6.

  11. “When Great Sorrows Are Our Portion, ” Improvement Era, June 1912, 729–30.

  12. In Conference Report, Apr. 1945, 7.

  13. Gospel Standards, 360–61.

  14. In Conference Report, Apr. 1945, 7.

  15. In Messages of the First Presidency, 6:32.

Зображення
family at cemetery

“Нехай спокій та втішення від Батька Небесного принесуть зцілення всім, хто в жалобі й переживає горе ”.