Учення Президентів
РОЗДІЛ 1: Вивчення і викладання євангелії


РОЗДІЛ 1

Вивчення і викладання євангелії

Навчання євангелії приносить користь лише тоді, коли її викладають і сприймають під натхненням Святого Духа.

З життя Гебера Дж. Гранта

Президент Гебер Дж. Грант говорив: “Я не знаю нічого, що приносило б більше радості в людське серце, ніж праця у своїй країні чи поза нею заради спасіння душ людей. Я не знаю нічого, що приносило б більше любові до всього хорошого, ніж навчання цій євангелії Ісуса Христа”1.

Крім того, що він був відданим євангельським учителем, Президент Грант завжди залюбки вчився зі свідчень інших. Він говорив: “Мені завжди приємно, коли маю нагоду зустрітися із святими останніх днів на будь-яких їхніх зібраннях. Ніколи не було такого, щоб я, відвідуючи наші збори чи то в приходах, чи колах, чи на генеральних конференціях, не отримав благословення, не був навчений і заохочений до віри в євангелію, або не почув щось, що справді насичувало мене хлібом життя”2.

Коли Гебер Дж. Грант був юнаком, з ним стався випадок, який допоміг йому побачити важливість навчання та вивчення з Духом. Пізніш він згадував:

“У моїй юності було багато моментів, коли я відчував у людях прекрасне натхнення та силу, які проголошували євангелію в дусі свідчення й молитви. Я пригадую один з таких епізодів, коли ще був юнаком, мені тоді було 17 чи 18 років. Я слухав проповідь покійного єпископа Міллена Етвуда з 13-го приходу. На той час я саме займався вивченням граматики, і помітив, що він у своєму виступі допустився кількох помилок.

Я записав його перше речення, посміхнувся і сказав собі: “Сьогодні за півгодини виступу брата Етвуда я, мабуть, назбираю матеріалу стільки, що мені його вистачить на уроки з граматики на всю зиму”. Слід сказати, що на кожний такий урок ми мали приносити по два речення (або по чотири на тиждень), які були б побудовані граматично неправильно, і свої виправлення до них.

Я слухав проповідь єпископа Етвуда і подумки виправляв його помилки. Але після першого ж речення я не зміг нічого записати, жодного слова; а коли Міллен Етвуд завершив свою проповідь, по моїх щоках градом котилися сльози, сльози вдячності, які хлинули з моїх очей, викликані прекрасним свідченням цього чоловіка про божественну місію Джозефа Сміта, пророка Бога, та дивовижне натхнення, яке супроводжувало пророка в усіх його трудах.

І хоча вже більше 65 років минуло з часу, коли я слухав ту проповідь, це відбулося немов сьогодні, ті відчуття і настрій збереглися в мені такими самими, якими були в той день. І знаєте, у мене вже й думки не було використати ті неграмотно побудовані речення, щоб підвестися на уроці і зневажити ім’я Бога. Те свідчення залишило в моєму серці і в душі перше глибоке враження стосовно божественної місії пророка. Я чув багато свідчень, які подобалися мені і по-своєму вражали мене, але то було перше свідчення, яке розчулило мене до сліз завдяки натхненню Святого Духа, даному тому чоловікові.

Відтоді, упродовж усіх минулих років, мене вже ніколи не вражали і не дратували помилки в реченнях або неправильно вимовлені слова людей, які проповідували євангелію. Я усвідомив, що судити про людину по тому, як вона одягнена, це те саме, що судити про дух людини по тому, як вона розмовляє. З того дня й донині мене найбільше вражав саме Дух, вражало натхнення від живого Бога, які мав той, хто проголошував євангелію, а не його мова. Я знаю точно, що саме Дух дає життя і розуміння, а не буква” [див. 2 Коринтянам 3:6]3.

Учення Гебера Дж. Гранта

Навчаючи євангелії, ми повинні зосереджуватися на простих, основних принципах і заповідях.

То не їжа, якою ми лише милуємося й уявляємо, яка вона смачна, поки не з’їмо її і не перетравимо. І великий бенкет не додасть нам сили і втіхи й не допоможе вистоювати у битві життя. А як часто найпростіша їжа приносить лише добру й довготривалу користь тим, хто споживає її. До того ж, бенкет не завжди готується людьми навченими, щоб додати нам сили виконувати наш обов’язок у битві життя, і часто навчання людей найбільш смиренних знаходить відгук у нашому серці і в самій глибині душі, що додає нам сили просуватися вперед і виконувати свій обов’язок у щоденному прагненні стати кращими4.

Церковні організації повинні поставити собі на меті зміцнення свідчень в розумі й серці святих, особливо молоді, — свідчень про істинність відновленої євангелії, про те, що наш Господь Ісус Христос був Месією, про божественність місії пророка Джозефа Сміта, про божественне походження цієї Церкви, встановленої Богом та Його Сином через пророка, і про те, що вона є і завжди буде Церквою Ісуса Христа з усім, що її супроводжує, з усім без виключення, щоб святі мали ці свідчення й раділи їм, щоб вони жили, дотримуючись заповідей Господа, щоб вони постійно зростали в пізнанні істини, а це дасть їм можливість жити так, щоб спасіння, піднесення і вічне щастя в целестіальному царстві були доступні їм і щоб зрештою вони, у свою чергу, привели інших з цього світу до знання та свідчення про Істину і своїм повчанням, і власним прикладом, приносячи їм такі самі благословення5.

Я вважаю, що вчитель, який має любов до Бога і знання про Нього, любов до Ісуса Христа і свідчення про Його божественність, свідчення про божественну місію пророка Джозефа Сміта, учитель, який сіє це в серця і саме єство дітей, яких навчає, —такий вчитель залучений до найблагороднішої, найпрекраснішої та найдивовижнішої справи, до якої людина тільки може бути залучена6.

Навчайте перших принципів євангелії і живіть за ними, а таємниці [Божі] нехай почекають, поки ви дістанетеся небес7.

Так само, як ми часто співаємо наших пісень, … нам ніколи не буде надто частим повторювати про Господні заповіді цьому народові і ніколи не буде надто частим наполягати, щоб святі жили за ними.8

Я дуже багато чув від людей таке: “Мені набридло знов і знов слухати про одне й те саме. Не треба повторюватися”. Багато людей вважають помилковим неодноразово говорити в проповідях, які вони слухають, про одне й те саме. На мій погляд, Господь визнає необхідність повторення для того, щоб на людський розум вплинуло кожне послання, яке він має передати. Наш Спаситель, навчаючи, міг знов і знов повторювати якусь ідею, по-різному формулюючи її, очевидно, для того, щоб надійно закріпити її в розумі та серці Своїх слухачів9.

Щоб наше навчання євангелії було успішним, ми повинні навчати силою Святого Духа.

Пам’ятаю, як у першу ж подорож, здійснену мною після покликання до Ради дванадцятьох, разом з покійним старійшиною Бригамом Янгом молодшим [також з Ради дванадцятьох], я вирішив, що під час неї (а вона тривала майже чотири місяці) більше не говоритиму про те, що ми називаємо “Словом мудрості”. Я твердо вирішив, що на наступних зборах за моєї участі оберу якусь іншу тему. Я майже 20 хвилин намагався говорити про щось інше, але всі ці спроби були даремними. Наступні ж 20 хвилин я з неймовірною легкістю говорив про Слово мудрості, а потім дізнався: якщо мешканці цього містечка, куди я приїхав, і потребували чогось, так це навчання про Слово мудрості. Після цього випадку я пообіцяв собі: якщо матиму натхнення говорити на певну тему і відчую, що це так, то навіть якби я проповідував про це тижні поспіль, то неодмінно знов зроблю це.

За час свого служіння серед людей я із задоволенням свідчив, що якщо ми смиренні, молимося і маємо бажання навчати людей, Господь надихне нас10.

Усі ми відчуваємо страх і сором’язливість, коли стаємо перед людьми, щоб проголошувати їм план життя і спасіння. Вважаю, що це добре, бо це означає, що ми усвідомлюємо власну залежність, слабкість та нездатність навчати тих, до кого звертаємося, без підтримки Святого Духа. Я і сам радий, що цей дух сором’язливості завжди відвідував мене під час публічних виступів перед святими останніх днів, бо я не хочу опинитися в такому стані, щоб не мати бажання, щоб світло та натхнення Бога перебували зі мною, коли я звертаюсь до людей. Я усвідомлюю, що сам по собі я не можу знати, що буде найкориснішим для цих людей, а тільки через голос натхнення11.

Я завжди бажав, щоб коли я звертаюся до святих останніх днів, розум мій було просвітлено натхненням Святого Духа. Я усвідомлюю, що промовець, навчаючи людей, якщо тільки він не натхненний нашим Батьком Небесним, не може сказати нічого корисного для святих або вартого їхньої уваги12.

Жодна людина не може навчати євангелії Ісуса Христа під натхненням живого Бога і з силою з небес, якщо сама вона не живе за євангелією13.

Ось наш обов’язок—бути такими, щоб коли ми встаємо, аби навчати людей, ми могли робити це через натхнення від Божого Духа, яке сходитиме на нас; якщо ж ми не дотримуємося заповідей Бога, то не зможемо з могутністю, владою і силою переконувати інших у важливості виконувати заповіді, які самі ми не виконуємо14.

Щоб мати користь з церковних зборів та занять, ми повинні бути сприйнятливими й готовими застосувати на практиці те, що вивчали.

Яким би могутнім не було свідчення або натхнення, якщо розум слухача не налаштований сприймати, враження буде дуже незначним. Це все одно, що сіяти хороше зерно в поганий ґрунт15.

Голод робить їжу дуже смачною. Через голод до євангелії Ісуса Христа [наші] конференції приносять нам задоволення16.

Бувають люди, які рік за роком справно приходять на збори і слухають, як слуги Господа навчають їх у простоті і смиренні обов’язкам, які покладені на них, а тоді йдуть зі зборів, так і не застосовуючи на практиці почуте; однак вони дуже пишаються тим, що завжди відвідують збори. Послухайте, друзі мої, якби хто з вас ішов вечеряти, сідав за стіл і пильно дивився на свою їжу, але так і не куштував навіть шматочка, той незабаром би помер від виснаження. Є святі останніх днів, які приходять на збори, але при цьому помирають від духовного виснаження, бо вони не куштують і не перетравлюють духовної їжі, яку їм там пропонують. Ми повинні бути не тільки слухачами слова, але й виконавцями його [див. Яків 1:22]17.

Коли ми присутні на зборах, то куштуємо від духу цих зборів. Якщо нас не було на них і хтось розповідає нам, яким чудовим був дух і як прекрасно було там бути, щоб відчути його, ми не можемо всього цього оцінити. Це дуже схоже на ситуацію, коли голодній людині хтось розповідає про запашну вечерю, але вона не в змозі оцінити її. Ми самі повинні їсти, ми самі повинні жити, повинні виконувати свій обов’язок так, щоб скуштувати від Духа Господа, якщо Дух Господній явив себе.

Увечері напередодні наших зборів Френсіс М. Лайман [з Кворуму Дванадцятьох Апостолів] мав приїздити з Туеле і проводити вечір [у Солт-Лейк-Сіті] та ще цілий день, щоб бути присутнім на зборах Президентства і апостолів, які тривали дві чи три години; він ніколи не пропустив жодні з таких зборів.

Якось я сказав йому: “Я вражений тим, що ви все встигаєте зробити і завжди приходите на наші збори”.

На що він відповів: “Я боюся пропустити будь-яке натхнення від Господа. Я не хочу, щоб Дух Господа приходив до мене з других рук. Я хочу сам скуштувати від нього, відчути його, усвідомити його і пізнати його”18.

Завдяки молитві віри і вчителі, і слухачі отримують користь і зміцнюють одне одного.

Я бажаю, як я бажаю цього завжди, звертаючись до святих, мати користь від вашої віри та молитов, щоб з нами був хороший дух і щоб ми мали обопільну користь і зміцнилися у найсвятішій вірі завдяки спільному зібранню. Я знаю, дехто думає, що це вже досить затертий і застарілий вислів, яким промовці просять віри та молитов святих, але дозвольте мені сказати так: на мій погляд, люди занадто вже часто зневажають ідею прикликання Господа для благословення і натхнення тих, хто виступатиме. У таких випадках ми, як правило, винні, бо не зосереджуємо свої думки та почуття на промовцеві й не прагнемо, щиро і з молитвою, щоб Господь благословив його. Час від часу я й за собою помічаю таку провину, бо забуваю помолитися Господу, щоб Він благословив моїх братів Своїм Святим Духом, коли вони виступають.

Я знаю з власного досвіду, що жоден старійшина не підніметься, щоб звернутися до святих, не маючи щирого бажання принести цим якусь користь, і при цьому палко не бажаючи, щоб присутні мали віру і молилися за нього. Я знаю, що у відповідь на молитви зібрання святих Бог благословить мене та інших, які час від часу стають перед вами, щоб проголошувати, які ви маєте обов’язки та зобов’язання перед вашим Творцем19.

Коли ми йдемо на збори, то повинні робити це з молитвою в серці, щоб Господь надихнув промовців Своїм Духом, і після того, як вони звернулися до нас із натхненням Його Духа, ми повинні виходити з рішучістю, з бажанням, з молитвою про те, щоб у всьому засвоїти почутий урок і застосувати його на практиці в житті20.

У моєму житті ніколи не було радості або щастя, або спокою, які могли б порівнятися з радістю, щастям і спокоєм від того, коли люди, що слухали, як я проповідую євангелію Ісуса Христа, приходили до мене і казали, що мають свідчення про небесне походження цієї роботи, що слова, які пролунали з моїх вуст, принесли в їхнє серце знання, що план життя і спасіння було знову відновлено на землі. Я вважаю, що на всьому світі немає нічого, що можна порівняти з радістю людини, коли вона бачить, що через неї живий Бог доторкнувся чийогось чесного серця, надихнув його любов’ю до Бога та дав бажання служити Йому21.

Рекомендації для вивчення і обговорення

  • Чому необхідно “знов і знов” навчати основних принципів євангелії? Яку користь ви здобули від того, що євангельські принципи часто повторювалися?

  • Які в нас є можливості для навчання євангелії? Чому важливо в підготовці до навчання визнавати власну слабкість перед Господом?

  • Що означає навчати через натхнення від Святого Духа? (Див. також 2 Нефій 33:1; УЗ 50:13–22; 100:5–8). Що необхідно зробити, щоб мати провід Духа для навчання? (Див. також Алма 17:2–3; УЗ 11:18–21; 42:14).

  • Який на нас лежить обов’язок, коли інші навчають нас євангелії? Як наша сприйнятливість впливає на те, які почуття можуть з’явитися у нас під час церковних уроків? Як така сприйнятливість може вплинути на вчителя та інших присутніх?

  • Що можуть робити вчителі, щоб заохочувати учнів до активності на уроках?

  • Як церковні збори сприяли вашому духовному зростанню? Чому молитися за тих, хто навчає на церковних зборах, є нашим обов’язком?

  • Як ми, готуючись до розгляду вчень Президента Гранта, можемо застосувати те, що дізналися з цього розділу?

Посилання

  1. In Conference Report, Apr. 1915, 82.

  2. In Conference Report, Apr. 1914, 24.

  3. Gospel Standards, comp. G. Homer Durham (1941), 294–96.

  4. “Some Paragraphs from Life, ” Improvement Era, Apr. 1944, 203.

  5. In James R. Clark, comp., Messages of the First Presidency of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. (1965–75), 6:210–11.

  6. “Spiritual Development Needed in Education, ” Improvement Era, Oct. 1923, 1092.

  7. In Conference Report, Apr. 1924, 8.

  8. In Conference Report, Apr. 1916, 38.

  9. “Spirit of the Lord Attends Elders of Church Who Strive to Obtain His Aid While Speaking in Public, ” Deseret Evening News, 15 Mar. 1919, section 4, VII.

  10. Deseret Evening News, 15 Mar. 1919, section 4, VII.

  11. In Brian H. Stuy, comp., Collected Discourses Delivered by President Wilford Woodruff, His Two Counselors, the Twelve Apostles, and Others, 5 vols. (1987–92), 3:190–91.

  12. In Conference Report, Apr. 1898, 14.

  13. In Conference Report, Apr. 1938, 15.

  14. In Conference Report, Oct. 1898, 36.

  15. “Some Sentence Sermons, ” Improvement Era, Sept. 1944, 541.

  16. In Conference Report, Oct. 1933, 118.

  17. In Collected Discourses, 3:193–94.

  18. In Conference Report, Oct. 1934, 122.

  19. In Collected Discourses, 3:190–91; paragraphing altered.

  20. In Conference Report, Oct. 1914, 77.

  21. Deseret Evening News, 15 Mar. 1919, section 4, VII.

Зображення
sister teaching

“Я не знаю нічого, що приносило б більше любові до всього хорошого, ніж навчання цій євангеліїІсуса Христа”.