Генеральна конференція
Десятина: як відчинити отвори небесні
Жовтнева генеральна конференція 2023 р.


Десятина: як відчинити отвори небесні

Отвори небесні відчиняються багатьма способами. Довіряйте Господньому розкладу; благословення завжди приходять.

Коли я нещодавно був у Південній Америці, брат Роджер Парра з Венесуели розповів мені таку історію:

“У 2019 році Венесуелу сколихнули проблеми, спричинені відключенням електроенергії на п’ять днів.

На вулицях панували хаос і анархія, а багато доведених до відчаю людей не мали достатньо їжі.

Були люди, які почали грабувати заклади харчування, знищуючи все на своєму шляху.

Будучи власником невеликої пекарні, я непокоївся за свій бізнес. Сім’єю ми вирішили роздати їжу, яка була в нашій пекарні, нужденним людям.

Однієї темної ночі погромники були повсюди. Єдине, за що я найбільше хвилювався, — це за безпеку своєї дорогої дружини і дітей.

На світанку я пішов до пекарні. На жаль, усі навколишні продуктові магазинчики були знищені мародерами, але, на мій величезний подив, наша пекарня була цілою. Ніщо не було зруйноване. Я смиренно подякував Небесному Батькові.

Прийшовши додому, я розповів своїй сім’ї про Божі благословення і захист.

Вони всі були дуже вдячні!

Найстарший син, Рохеліо, якому було лише 12 років, сказав: “Тату! Я знаю, чому нашу крамницю було захищено. Ви з мамою завжди платите десятину”.

Брат Парра закінчив розповідь словами: “Мені на думку спали слова Малахії. “І ради вас насварю Я все те, що жере, і воно не понищить вам земного плоду” [Maлахія 3:11]. Ми стали на коліна і щиро подякували Небесному Батькові за Його диво”1.

Зображення
Сім’я Парра

Тим Мене випробуйте

Усе, що ми маємо, — дарує нам Бог. Як учні Христа, ми охоче ділимося з людьми, які нас оточують.

З огляду на все, що Господь нам дає, Він просить повертати Йому в Його царство на землі 10 відсотків нашого доходу. Він пообіцяв нам, що коли ми чесно платимо десятину, Він відчинить нам небесні отвори і виллє благословення аж надмір2. Він пообіцяв, що захистить нас від зла3. Ці обіцяння є настільки певними4, що Господь каже: “Тим Мене випробуйте”5. Ця фраза більше ніде в Писаннях не зустрічається, лише в книзі Малахії.

Отвори небесні відчиняються багатьма способами. Деякі з них є мирськими, а багато — духовними. Деякі є непомітними, і їх нелегко виявити. Довіряйте Господньому розкладу; благословення завжди приходять.

Ми співчуваємо тим, кому не вистачає навіть необхідного. Нещодавно Церква передала 54 мільйони доларів на допомогу дітям і матерям, які перебувають у складних обставинах по всьому світу6. І завдяки вашим щомісячним пожертвуванням від посту наші добрі єпископи кожного тижня допомагають тисячам людей, у яких немає їжі на столі, одягу на плечах і даху над головою. Євангелія Ісуса Христа — це єдиний надійний спосіб подолання бідності у цьому світі7.

Питання віри

Апостол Павло застерігав, що мудрість тілесна розуміє те, що є тілесним, але їй важко зрозуміти те, що від Бога8. Світ дивиться на десятину лише як на гроші, але священний закон десятини в першу чергу стосується віри. Бути чесними в сплаті десятини — це один зі способів виявити готовність поставити на перше місце в своєму житті не власні турботи й інтереси, а Господа. Я обіцяю, що якщо ви будете довіряти Господу, небесні благословення надійдуть.

Ісус казав віддати “кесареве кесареві, а Богові Боже”9. Воскреслий Спаситель просив нефійців записати в їхніх літописах обіцяння, що містяться в книзі Малахії10. У наші дні Господь ще раз наголосив на важливості божественного закону десятини, проголосивши: “Це буде початком обкладення десятиною Мого народу. А [вони] сплачуватимуть одну десяту всього свого прибутку щорічно; і це буде постійним законом для них назавжди”11.

Господь чітко вказав, як має сплачуватися десятина, сказавши: “Принесіть же ви всю десятину до дому скарбниці”12, що означає принести десятину до Його відновленого царства, Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів13. Він наказав, щоб використання цих священних коштів обмірковувалося з молитвою під час наради, де буде присутнє Перше Президентство, Кворум Дванадцятьох Апостолів та Верховний єпископат “і Мій власний голос до них, каже Господь”14.

Священні кошти Господа

Ці священні кошти не належать провідникам Церкви. Вони належать Господу. Його служителі надто добре усвідомлюють священну природу їхнього управительства.

Президент Гордон Б. Хінклі переказує історію з часів свого дитинства: “Коли я був хлопчиком, то запитав у свого батька про те, як витрачаються церковні кошти. Він нагадав мені, що мені належить даний Богом обов’язок сплачувати десятину і пожертвування. Коли я це роблю, [як сказав мій батько], то те, що я віддаю, більше мені не належить. Воно належить Господу, Кому я ці кошти й посвячую”. Його батько додав: “Що керівники Церкви роблять з тими коштами, не повинно турбувати [тебе, Гордоне]. Вони відповідатимуть перед Господом, Який вимагатиме від них звіту”15.

Ми добре відчуваємо на собі тягар відповідальності перед Господом.

Ваші щедрі десятини й пожертвування

Завдяки щедрим десятинам і пожертвуванням, які ви посвятили Господу, минулого року більше мільярда американських доларів було використано для того, щоб благословити нужденних людей16.

Оскільки ми маємо надзвичайно велику відповідальність нести відновлену євангелію по всьому світу, у нас є понад 71 000 місіонерів, які служать у 414 місіях17. Завдяки вашим десятинам і пожертвуванням місіонери, незалежно від їхніх сімейних фінансових обставин, мають можливість служити.

По всьому світу будуються храми небаченими раніше темпами. Зараз є 177 діючих храмів, 59 — у процесі будівництва чи реконструкції, а ще 79 — на стадії планування і проєктування18. Ваші десятини дають можливість отримувати храмові благословення у таких місцях, які міг передбачити лише Господь.

Існує понад 30 000 приходів і філій, які збираються в тисячах каплиць та інших приміщеннях у 195 країнах і територіях19. Завдяки тому, що ви вірно сплачуєте десятину, Церкву встановлено у таких віддалених місцях, де ви, можливо, ніколи не побуваєте, і серед святих, яких ви, можливо, ніколи не зустрінете.

Наразі Церква спонсорує п’ять вищих навчальних закладів20. У них навчається понад 145 000 студентів. 110 000 занять щотижня проводиться в семінаріях та інститутах21.

Ці благословення та багато інших значною мірою стають можливими завдяки молодим і літнім людям, які, перебуваючи в різних фінансових обставинах, сплачують чесну десятину.

Духовна сила божественного закону десятини не вимірюється кількістю сплачених грошей, бо як багатим, так і бідним заповідано Господом платити 10 відсотків доходу22. Сила приходить завдяки тому, що ми покладаємо свою довіру на Господа23.

Ваш примножений достаток, отриманий від Господа, переданий у вигляді щедрих десятин, зміцнив резерви Церкви, надаючи можливість просувати Господню роботу небаченими донині темпами. Усе відомо Господу, і з часом ми побачимо, як Його священні цілі буде досягнуто24.

Благословення надходять багатьма шляхами

Благословення від десятини надходять багатьма шляхами. У 1998 році я супроводжував на той час старійшину Генрі Б. Айрінга на великих церковних зборах у Юті, в місцевості, відомій зараз під назвою Силіконові схили — громаді великих інновацій і технологій. То був час зростаючого процвітання, і старійшина Айрінг просив святих не порівнювати те, що мають вони, з тим, що є в інших, та застерігав про небезпеку бажання мати більше. Я завжди пам’ятатиму його обіцяння, що, коли вони платитимуть чесну десятину, їхнє бажання мати більше матеріальних благ зменшиться. Через два роки технологічний бум минув. Багато людей втратили роботу, а компанії мали труднощі у той період зміни фінансової політики. Люди, які дослухалися до поради старійшини Айрінга, мали благословення.

Його обіцяння нагадало мені про ще один випадок. Я познайомився з 12-річною Шарлоттою Глімі поблизу Каркассона, Франція, у 1990 році, коли служив президентом місії. Ця вірна і смиренна сім’я Глімі жила в квартирі, маючи восьмеро дітей. На стіні у них були зображення Спасителя і пророка. Під час співбесіди для отримання патріаршого благословення я запитав у Шарлотти, чи платить вона чесну десятину. Вона відповіла: “Так, президенте Андерсен. Моя мама навчила мене, що є матеріальні благословення й духовні благословення, які приносить сплата десятини. Мама навчала, що якщо ми завжди платимо десятину, то у нас буде все необхідне. І, президенте Андерсен, у нас є все, що нам необхідно”.

Зображення
Сім’я Глімі

Даючи мені дозвіл поділитися своєю історією, Шарлотта, якій зараз 45 років і яка запечатана у храмі, сказала: “Моє свідчення про десятину було дуже реальним у той час, а зараз воно стало ще сильнішим. Я така вдячна за цю заповідь. Живучи за нею, я продовжую отримувати щедрі благословення”25.

Одного дня кожен з нас завершить земний шлях. Двадцять п’ять років тому, за кілька днів до своєї смерті, моя теща, Марта Вільямс, отримала поштою чек на невелику суму. Вона відразу ж попросила мою дружину, Кеті, принести їй чекову книжку, щоб сплатити десятину. Оскільки її мати настільки ослабіла, що навряд чи змогла б писати, Кеті запитала, чи може вона заповнити чек замість неї. Мати відповіла: “Ні, Кеті. Я хочу зробити це сама”. І потім вона тихо додала: “Я хочу бути праведною перед Господом”. Останнє, що Кеті зробила для своєї матері, — вручила конверт з її десятиною єпископу.

Важлива Божа робота

Мої брати і сестри, Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів вийшла “з мороку”26, несучи всій землі дивовижні благословення. Будуть ті, хто підтримуватиме нас, а дехто — ні. Я обдумував слова мудрого Гамаліїла, який, бачивши дива, вчинені апостолами Петром та Іваном, застерігав синедріон у Єрусалимі:

“Відступіться від цих [чоловіків]… Бо коли від людей оця рада чи справа ця буде, розпадеться вона.

А коли те від Бога, то того зруйнувати не зможете, щоб… не стати і вам богоборцями!”27

Ми з вами долучені до важливої роботи на землі. Вона не розпадеться, але постійно поширюватиметься по світу, готуючи шлях до повернення Спасителя. Я свідчу про істинність цих слів Президента Рассела М. Нельсона: “У прийдешні дні ми побачимо найвеличніші прояви сили Спасителя з тих, що будь-коли бачив цей світ. Між сьогоднішнім днем і часом Його повернення… Він даватиме вірним незліченні привілеї, благословення і творитиме для них безліч чудес”28.

Про це я свідчу. Ісус є Христос. Це — Його священна робота. Він прийде знову. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Особисте листування з Роджером Паррою, 4 серпня 2023 р.

  2. Див. Малахія 3:10.

  3. Див. Малахія 3:11. Старійшина Джеффрі Р. Холланд сказав: “У своєму житті, наприклад, я бачив здійснення Божого обіцяння, що він “насвар[ить]… все те, що жере, [заради мене]” [Малахія 3:11]. Те благословення захисту від зла проливалося на мене і на моїх рідних щедріше, ніж я в силах усвідомити. Однак я вірю, що божественний захист був наслідком, принаймні частково, нашого непохитного рішення, кожного окремо і всієї сім’ї, сплачувати десятину (“Як напоєний сад”, Ліягона, січ. 2002,с. 38).

  4. Господь відчинятиме отвори небесні відповідно до наших потреб, а не нашої жадібності. Якщо ми сплачуємо десятину, аби бути багатими, то робимо це з хибної причини… Благословення платника… не завжди надходять у вигляді фінансових або матеріальних благ” (Teachings of Gordon B. Hinckley, 657).

  5. Maлахія 3:10; 3 Нефій 24:10.

  6. Див. “The Church of Jesus Christ Is Helping Alleviate Global Malnutrition”, Aug. 11, 2023, newsroom.ChurchofJesusChrist.org; див. також “How the Church of Jesus Christ and UNICEF Are Keeping Mothers and Children Healthy and Safe”, Aug. 17, 2023, newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

  7. “І Господь назвав Свій народ Сіон, тому що вони були одного серця і одного розуму, і перебували в праведності; і не було бідних серед них” (Мойсей 7:18).

  8. Див. 1 Коринтянам 2:14. Людська логіка не завжди узгоджується з Господньою мудрістю. За днів Малахії багато людей віддалилися від Господа. Господь благав Свій завітний народ: “Верніться ж до Мене, і вернусь Я до вас!” За цим лагідним запрошенням слідує надзвичайно важливе запитання для кожного з нас: “У чому повернемось?” (Малахія 3:7). Іншими словами: “Що мені слід змінити? Як мені наблизитися до Тебе?” Господь відповідає, навчаючи про важливість десятини: вона є не просто фінансовим законом, а видимим способом повернути бажання нашого серця до Нього.

    Ми спостерігали це в нашій сім’ї. Мати Кеті приєдналася до Церкви, коли їй було 22 роки. Марта і Бернард Вільямси ходили до церкви зовсім недовго і після переїзду до іншого штату стали малоактивними. Бернард отримав призначення на військовій службі за кордоном, а Марта переїхала до Тампи, шт. Флорида, де вона прийняла великодушне запрошення жити зі своєю тіткою та дядьком, які були вороже налаштовані до Церкви. Живучи в дуже скромних умовах, чекаючи на свою першу дитину й не відвідуючи церкву, Марта Вільямс прийняла рішення відсилати чеки на сплату десятини своєму єпископу. Пізніше, коли її запитували, чому вона це робила, вона відповідала, що пам’ятала дещо з того, чого навчали місіонери про десятину і про Божі благословення: “Нам вкрай були необхідні Божі благословення у нашому житті, тож я почала відсилати чеки про сплату десятини до єпископа”. Марта і Бернард Вільямс повернулися до Церкви. Їхнє найбільше благословення — шість поколінь, які отримали благословення завдяки її рішенню платити десятину, коли в неї не було нічого, крім віри в Бога та в Його обіцяння.

  9. Maтвій 22:21.

  10. Див. 3 Нефій 24.

  11. Учення і Завіти 119:3–4. “Десятина — це жертвування однієї десятої частини свого доходу Божій Церкві (див. Учення і Завіти 119:3–4; прибуток означає дохід). Усі члени Церкви, які мають дохід, повинні платити десятину”, Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 34.3.1, “Євангельська бібліотека”).

  12. Див. Малахія 3:10.

  13. “Ми сплачуємо десятину, як навчав Спаситель, приносячи десятину “до скарбниці” [Малахія 3:10; 3 Нефій 24:10]. Ми робимо це, сплачуючи десятину нашому єпископу або президенту філії. Ми не сплачуємо десятину, вносячи кошти до нашої улюбленої благодійної організації. Внески до благодійних організацій ми робимо з власних коштів, не з десятини, яку нам заповідано сплачувати до скарбниці Господа” (Dallin H. Oaks, “Tithing”, Ensign, May 1994, 35).

  14. Учення і Завіти 120:1.

  15. Gordon B. Hinckley, “Rise to a Larger Vision of the Work”, Ensign, May 1990, 96.

  16. Див. “The 2022 Report on How the Church of Jesus Christ Cared for Those in Need”, Mar. 22, 2023, newsroom.ChurchofJesusChrist.org.

  17. Отримано електронною поштою з Місіонерського відділу 14 вересня 2023 р.

  18. Див. “Temple List”, churchofjesuschrist.org/temples/list.

  19. Отримано електронною поштою з Відділу записів про членство й ведення статистики 28 липня 2023 р.

  20. Серед них: Університет Бригама Янга, Університет Бригама Янга – Айдахо, Університет Бригама Янга – Гаваї, Ензайн Коледж та BYU Pathway Worldwide.

  21. Отримано електронною поштою з Відділу семінарій та інститутів 28 липня 2023 р.

  22. Див. Загальний довідник, 34.3.1.

  23. Президент Даллін Х. Оукс розповідав історію про довіру до Господа: “Моя овдовіла мати дбала про трьох малих дітей, маючи [скромну] зарплатню… Я запитав у матері, чому так багато зі своєї зарплатні вона сплачує на десятину. Я ніколи не забував її пояснення: “Далліне, можливо, є люди, які можуть обходитися без сплати десятини, але ми — не можемо. Господь прийняв рішення забрати твого батька і покласти на мене піклування про вас, дітей. Я не можу зробити це без благословень Господа і я отримую ці благословення, коли сплачую повну десятину” (“Tithing”, 33).

  24. “Щоб через Моє провидіння, не зважаючи на лихо, яке зійде на вас, Церква могла стояти незалежною над усіма іншими створіннями, нижчими целестіального світу” (Учення і Завіти 78:14).

  25. Особисте листування з Шарлоттою Мартін, 30 серпня 2023 р.

  26. Учення і Завіти 1:30.

  27. Дії 5:38–39.

  28. Рассел М. Нельсон, “Подолати світ і знайти спокій”, Ліягона, лист. 2022, с. 95.